Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zrušení monarchie a vznik demokratické republiky. Jaké drama tomu předcházelo? Co prožíval Masaryk a ti druzí? V roce 1914 odjel Tomáš Garrigue Masaryk z Prahy, opustil Rakousko-Uhersko a vydal se na cestu, která nevedla zpět. Na cestu za osvobozením Čechů a Slováků z područí rakouské říše. Na cestu za zničením rakousko-uherského mocnářství. Nebyl to jednoduchý sen a Masaryk nebyl jednoduchý člověk. Dnes už největší událost našich dějin, rok 1918, vnímáme spíše jako legendu, jako velký příběh o zrození Československa. Ale je tu i realita: Masarykova cesta za vítězstvím. Jak vypadala nejen z politického, ale i lidského pohledu. Jaké otázky i námitky ji sledovaly. S čím se musel Masaryk politicky i lidsky vyrovnávat, s čím se trápil, v co doufal? Čemu až do krajnosti věřil? První díl televizního cyklu České století dramaticky vypráví o zásadní otázce naší novodobé státní existence – jak, proč a proti čemu Československá republika vznikla. A o postavě nejdůležitější – o prvním československém prezidentovi. (Česká televize)

(více)

Recenze (31)

klúčik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvý diel tohto seriálu o " českom století " nám priblížil T.G.Masaryka a jeho boj o vznik Československej republiky. Napíšem myšlienku o tomto diely. T.G.Masaryk bol veľký človek, zakladateľ, mysliteľ, to je všetko v poriadku, ale tvorcom - scenáristom akosi ušlo, že bez gen. Štefánika by nevznikla žiadna republika čechov a slovákov. V tejto časti seriálu nieje o tom ani zmienka a to o niečom značí!!! Teraz umelecký názor. Herci - výborní, kamera fantastická.. Dávam 70%. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Huba bol výborný Masaryk. Ale kde sa stratil Štefánik? Ani ho nezmienili, nie to, že by tam ešte hral. Jáááj, veď to vlastne České století, tak čo tam po nejakých Slovákoch. Rovno mohli aj štát premenovať len na Česko. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Pěkné zpracování, vynikající Martin Huba, možná snad i jeden z jeho nejlepších výkonů a některé zapamatovatelné a obdivuhodné myšlenky. První díl výborný. ()

rt12 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedna za pana Hubu druhá za masky, třetí za dějinnou událost. Pro mne příliš pomalé tempo a ,, fundované" politické hry chvílemi o hovínku, zdlouhavé a nudné. ()

Nach 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Robert Sedláček je silný v komorních a dialogových scénách. Jakmile má dobrý scénář, dokáže udržet diváka u obrazovek. A zde byl i výborný casting. Martin Huba je jako Masaryk skvělý a vidět ho debatovat s Donutilem jako britským ministrem, to byl prostě zážitek. Jejich monology si můžu stále pouštět. Na první epizodu slušný začátek. 75% ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkově jde asi o lepší díl, ale jak se věnuji této době, tak mi přijde, že díl je zaměřený příliš jedním směrem. Jako když máte tunelové vidění. Tato doba má rozhodně větší potenciál, než jenom Masaryk a někdo další v diskuzi. Dobové postoje jsou sice sdělovány tak, aby jim divák rozuměl, ale jsou pro mě poněkud zjednodušené. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozjezd Českého století nemohl samozřejmě začít jinde než u tatíčka našeho státu, Pana prezidenta. Sledujeme jej od roku 1914 po vznik ČSR. Zpočátku je to spíše pomalé a divák čeká, až se děj trochu rozjede, ale od poloviny filmu už to přeci jen je lepší. Trochu zrychlit a zkrátit by neškodilo, i přes výborně zahranou osobnost není občas co hrát. Ale to tvůrcům rád prominu, protože se jim podařilo krátký úsek Masarykova života krásně podat. PS: díl v některých chvílích zajímavě naznačuje otázku náboženství v českých zemích. Zatímco většina protestantů musela v 16. století násilně přijmout katolické vyznání nebo odejít, po vzniku ČSR Masaryk prosazoval návrat k protestantským kořenům. A jak mu jeho anglický oponent (hrál ho skvěle Donutil) předpověděl, mohlo by se také stát, že Češi úplně ztratí svou víru - a to se ve své podstatě také stalo. V tomto směru to tatíček Masaryk opravdu nedal. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První epizodu jsem si pustil jako doplněk k nedávno viděným Hovorům s TGM a přestože není nijak oslnivě skvělá, nalákala mě k dalším dílům. Někdo vidí její vrchol v Masarykově dialogu s Lloydem Georgem, ovšem mě mnohem více zaujala slovní výměna s Českým místodržitelem Thunem. Tam padly nejdůležitější myšlenky, včetně té, že na pokračování Rakouska-Uherska neměli zájem už ani sami Rakušané. Zbytek je jen variace na to samé téma. Takže silný argument pro realistického a vizionářského britského premiéra měl znít, že Británie bude buď vyjednávat s deseti novými malými státy spolupracujícími proti Berlínu, nebo naopak s posíleným Německem ovládajícím vše mezi Rýnem, Dunajem a Dněprem. Vynikající Huba a Donutil, velice slušný Igor Bareš. ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

"ale tvorcom - scenáristom akosi ušlo, že bez gen. Štefánika by nevznikla žiadna republika čechov a slovákov. V tejto časti seriálu nieje o tom ani zmienka a to o niečom značí!!! " Značí to asi tolik, že někdo nepochopil, že jde o český seriál s názvem České století, který pojednává o českých dějinách. Navíc tento díl se zaměřoval na Masaryka, jeho osobní život především, události od roku 1916, kdy se Štefánik nejvíce angažoval, byly úplně přeskočeny, včetně Masaryka. ___ Obsah za pět, forma za čtyři, televiznost je patrná, ale kvalita je i přes to velmi vysoká. Skvělý první díl seriálu, který jsem při prvním vysílání dále nesledoval, pokusím se to napravit (tak někdy příště, první díl byl vysílán samostatně). ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už v prvním díle si určitě povšimnete specifického Sedláčkova režisérského stylizování - Mluvící hlavy. Pro někoho úmorně dlouhé scény a dialogy, plné filozofických obratů a životních pravd. Kosatík však ukazuje, že i v tomto množství dialogů dokáže zkušeně manévrovat, a krom učebnicě dějepisu dostáváte i spoustu výborných dialogových výměn (Donutil - Huba a spousta pravd o mnohonárodnostních státech; Příjezd Masaryka do domoviny; Huba - Navrátil a prozření o skutečném nebezpečí zevnitř). Martin Huba tu předvádí jeden ze svých nejlepších výkonů, a jeho stylizace do Masaryka je výborné i díky precizní práci maskérů. Pochopitelně, nelze být nekritický, výprava není asi taková, jakou by si to zasloužilo, a to, že všichni napříč světem mluví jedním jazykem, je takové filmařské klišé. ()

laepus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejlepší je scéna Masaryka s Lloydem Georgem. Člověka neznalého historie sice může trochu poplést, ale líbí se mi, že je tam až přehnaný ten jiný pohled na naše české dějiny, na ty slavné dějiny, kterými se někdy chlácholíme. Každopádně Masaryk je zaslouženě hlavní postavou a opravdu dominuje každému setkání, jak to údajně bylo i ve skutečnosti, že svým charizmatem dokázal získat kohokoli. Některé scény působí trochu toporně a školácky, ale moc jich není, naštěstí. Proč dávám tu jednu dolů je i z faktického hlediska - chybí mi tam Štefánik. Bez něj by nebyl Masaryk nic. Ale chápu, že všechno se tam prostě vejít nemůže. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Jako celek vnímám tento korpus rozporuplně, úroveň obsazení a řemeslného provedení je proměnlivá, úspěšnost vyrovnání se s psychologickými profily postav u jednotlivých perfomerů kolísá (ačkoli většina z nich předvádí svůj takřka životní výkon), stejně tak jako míra (byť jistě nutného) redukcionismu. Občas je konverzační a filozofický formát příliš přímý a rovinný pro vyjádření dynamičnosti tématu i historického kontextu. Tento díl ale považuji za nejpovedenější, zejména jsem doslova oslněna hloubkou dialogů – z úst Masarykovských oponentů (zejména doporučuji text pronášený M. Donutilem v roli D. L. Georgea) je obsažen pregnantní, nemilosrdný a nestranný politologický rozbor následků rozbití unie, která se jevila obsolentní překážkou tváří v tvář německému nacionalismu. Nejsou obviněním ani Masaryka ani těchto z dobového hlediska totiž naprosto logických snah, ale jsou jeho maximálně trefnou charakteristikou, včetně nevratných důsledků tohoto aktu. „Když vyžetene lidi z katolické církve, myslíte, že přidjou do té vaší? Nesmysl, stanou se z nich doživotní ateisté.“ „Musím bořit, aby bylo možné stavět.“ „Boříte určitě, boříte všechno. Ale jedno vám povím: vyvoláváte z té vaší minulosti duchy, kteří se jednou zmotní proti vám.“ „Co uděláte, když se dá Karel v Praze korunovat českým králem? Řeknu vám, co udělají vaši kamarádi doma. Všichni ti, kterým posíláte romantické dopisy zašité v knoflících, uspořádají hon na to, kdo mu jako první v katedrále políbí ruku. … Neprozraďte prosím nikomu ve vlastním zájmu, že jste tak strašně jiný než ostatní Češi. Kdybyste totiž zůstal doma, neudusil by vás Habsburk, ale vaši vlastní lidé. Proto jste odešel do zahraničí. Prchal jste před nimi. A potom jste si vymyslel ty vaše teorie. Nejčastěji o Slovanech – `Slováci jsou vlastně Češi`. Já myslím, že nejsou. A myslím, že ani nevědí, že to o nich tvrdíte.“ V neposlední řadě pak oceňuji velmi zdařilý výkon Martina Huby, v jehož pojetí je Masaryk velkým sympaťákem. ()

gombarix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Škoda že celý díl nemá takový spád jako dialog TGM s DLG. Zbytek jsou spíš papírem šustící deklamace, do nichž se autoři snažili nacpat co nejvíc informací - ale takhle se dobré scénáře nepíšou. Silnou stránkou je obsazení, Huba je až uhrančivý (a aspoň nějaký Slovák na scéně, když brat MRŠ nestál ani za zmínku). ()

tranquill 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Já cítím, že je to moje království..." Relativně komorní a především konverzačně-filosofické drama. A dialogy jsou na vysoké úrovni, třeba ten mezi Masarykem a František Thunem by se dal nazvat soubojem... "Musím bořit, aby potom bylo možné stavět!" ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kosatík si zde vybral jen určité střípky z daného období, ale ty rozvinul zajímavě a umožnil lépe nahlédnout pod pokličku Masarykova uvažování. Z rozhovorů s Lloydem Georgem je v podtextu naznačeno, že Československo byl do jisté míry umělý útvar, což Masaryk mlčky jakoby připouštěl. O to zajímavější je uvědomit si, jak heroický zápas o vznik první republiky musel svést a že bez něj by se to podařilo jen stěží. Masaryk byl osobnost evropského i světového formátu, jakou jsme od té doby už nikdy v politice neměli a nejspíš už ani mít nebudeme. Tím nemyslím světoznámost - tu si vysloužili shodou nejrůznějších okolností v osmašedesátém Dubček a v devětaosmdesátem i Havel. Ovšem skutečná státnická prozíravost a moudrost už jim oběma víc či míň chyběla. Zřejmě je nevedla ona ruka Prozřetelnosti, jak to naznačil v tomto díle ústy Masaryka několikrát i Kosatík. Možná je opravdu něco mezi nebem a zemí a Prozřetelnost s podobnými osobnostmi v historii  prozřetelně nijak neplýtvá. ()

topi80

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úvodní díl seriálu pořádně šustí papírem. Nejsem si úplně jistý, jestli byl Masaryk typ strejdy pečlivě vážícího každé slovo a vypouštějícího výhradně deklamace, které by mohly být v přímém přenosu zapsány do filosofických sborníků. Byl to bezesporu moudrý muž, ale také to byl pořádně temperamentní synek z venkovské kovářské rodiny. ()

majky19 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Všechno podstatné již bylo řečeno a já bych snad jen sdělil to, že začátek série "České století" byl skutečně velmi podařený. Co se týče hereckého obsazení, tak tvůrci měli opravdu šťastnou ruku a Milan Huba v roli prezidenta Masaryka byl vskutku velmi věrohodný a sympatický, stejně jako Miroslav Donutil v roli ministerského předsedy VB Davida Lloyda George. Samozřejmě každý se pozastaví nad tím, proč nebyla v tomto filmu vystižena i úloha další významné osobnosti, která se zasloužila o vznik samostatného československého státu, M.R. Štefánika, jehož zásluhy byly opravdu velmi významné, ale kdybychom se do této problematiky ponořili hlouběji, pak bychom to penzum všech informací pravděpodobně neshrnuli ani do filmu, který by trval čtyři hodiny. ()

sysyphus 

všechny recenze uživatele

Film to bol rozhodne zaujímavý. Miestami z neho bolo cítiť televízne kvality (bol viac konverzačný, menej exteriérový a kvalita snímaného obrazu bola akási mdlejšia ako človek bežne vidí v kine), ale napriek tomu ma veľmi zaujal. Masaryk bol zjavne činorodá duša. V čase, keď sa tu naši predkovia prekárali a bojovali na fronte prvej svetovej vojny, on odišiel do exilu, kde postupne pripravoval európske mocnosti na to, že po vojne bude treba prerozdeliť rozpadajúce sa Rakúsko-Uhorsko podľa záujmov určitých národov, ktoré sa v ňom postupne budia a začínajú si uvedomovať svoju identitu. Podnetných scén tam bolo požehnane, ale najsilnejšie na mňa zapôsobil moment, keď sa Masaryk stretol s britským premiérom, ktorý mu jeho teórie o pôvode českého kráľovstva zo 7. storočia s výsmechom spochybnil a tiež taktne poznamenal, že by bolo vhodné, aby Masaryk nedal svetu znať, že zvyšok jeho národa nie je tak ďaleko v uvedomovaní si vtedajších geo-politických súvislostí ako je on sám. Silný kvalitatívny štart pre solidný historický seriál. ()

Reklama

Reklama