Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prezident Beneš a plukovník Moravec. Jeden chce klid a přežití, druhý zničující válku. Jeden budoucí vítěz, druhý budoucí zrádce národa, přesto spolu jejich osudy souvisejí. Příběh o setkání dvou osobností a dvou naprosto odlišných myšlenkových světů. Chladný kalkulátor a horkokrevný bijec. Edvard Beneš a Emanuel Moravec. Diplomat a legionář. Zatímco Beneš mezinárodní diktát akceptuje, většina představitelů československé armády volá po krvi. Jako svého mluvčího vyberou plukovníka Moravce, který patří k nejradikálnějším z nich. Chtějí válku. Totální, krvavou a zničující. Beneše však tato představa děsí, v jeho světě se jedná, dohaduje, intrikuje, a i když se prohrává, mrtvých je vždycky pomálu. Představa starobylé Prahy proměněné v ruiny Göringovým letectvem je pro prezidenta nepředstavitelná. Navíc před sebou vidí celoevropskou válku, v níž Německo skončí v troskách... (Česká televize)

(více)

Recenze (34)

Nach 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak to bylo s Mnichovem? Pravdu zde tolik nehledejte, nicméně drama ano. Po dlouhé době zde Daniel Landa má roli šitou přímo na sebe. Zamrzí jedině, že přerod Emanuela Moravce z patriotského vojáka na kolaboranta zde není zobrazen, ale vyřešen až v samotném závěru jedním titulkem. I tak ovšem okolo Mnochovské dohody se rozhořívá spousta otázek, diskuzí a proroctví, které se dobře poslouchají, jsou napínavé a rezonují v nás dodnes. Landovo (vlastně Moravcovo otázka na Beneše): "Bude to trvat dalších tři sta let?" mi zní ještě dnes. Škoda že se některé ty debaty neodehrály i ve skutečnosti. 80% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Najlepší výrok tohto dielu, ktorý je platný po celé ľudské dejiny: "Existujú dve druhy pravdy. Tá skutočná a tá politická." (Beneš). Záverečná debata medzi Benešom a Moravcom patrí medzi veľké filozoficko-politické pojednania, kde každá myšlienka stojí za úvahu. Je viac život v porobe alebo hrdinstvo v smrti? Osud Moravca potom nabral iné kontúry a je až nepochopiteľné, k čomu sa ako veľký zástanca českého národa obrátil. ()

kepiash 

všechny recenze uživatele

Nebudu hodnotit, do jaké míry je toto zpracování dějinných událostí historicky přesné, ale pomnichovské dilema vystihuje dokonale. Konfrontace "boxera" Emanuela Moravce s "šachistou" Edvardem Benešem představuje naprostou špičku celé této televizní série. Pravda se skrývá v argumentech obou stran a je tak velice těžké se na některou z nich názorově přiklonit. Navíc, tak jako v celé sérii, i zde je třeba ocenit skvělé vizuální zpracování a výborné herecké výkony - Daniel Landa i Martin Finger v tomto díle přímo excelují. ()

rt12 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velké překvapení a tím hvězda D. Landovi, pochopitelnější zpracování pro běžného diváka, svižnější tempo a pro mne zajímavější téma než předešlý díl. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Téma jistě po čertech zajímavé, ale proč proboha takový patos? Většina dialogů jen strojově a pateticky odříkaných, Karel Dobrý (generál Lev Prchal) je hysterický jak prvorodička a všichni ostatní hrají jako v nějakém ochotnickém spolku, to je fakticky děs! Nebo nahatej Finger, co to jako mělo být? Jediná opravdu silná scéna byla v závěru, kdy mezi sebou mají konfrontaci Beneš (Finger) s Moravcem (Landa). To má koule jak se patří! ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Ano, určitě má smysl připomínat tuto událost každé generaci znovu a znovu, otázkou je jen, zda tento způsob (hraný film) je tím vhodným nebo jen možným způsobem. Mám pocit, jako by Kosatíkův scénář byl Sedláčkem přepracován a pak nakonec ztvárněn do určitých poloh jasných ve filmu, sotva však ve skutečnosti. Zobrazit bezmocnost prezidenta tím, že ho nechám špacírovat nahého před divákem, je sice efektní, ale nejspíš to vyvolá reakci: "Beneši, vobleč si aspoň spodky." I konflikt Beneš - Moravec, který zde byl středobodem, by se v této podobě hodil spíš do komixu. Doufejme jen, že tato bezprecedentní událost se nikdy nestane precedentem a na toto její zobrazení se brzy zapomene. Nebo se už stala? V roce 1997 se dočkal (Ferdinand Seibt, předseda Collegium Carolinum): s pomocí českých historiků komunistického disentu válda ČR podepsala deklaraci, která Německu podruhé v tomto století otevřela bránu do "česko-moravského prostoru", tentokrát s plným vědomím vlády a s jejím úplným souhlasem. (Čelovský Bořivoj "Mnichovský syndrom") - Ferdinand Seibt je též autorem knihy "Německo a Češi", tedy ne Německo a Česko nebo Němci a Češi. How horrible, fantastic, incedible it is that we should be digging trenches and trying on gas-mask here because of a quarrel in far-away country..., Chamberlainova slova, ke kterým tu chybí už jen pomník. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nemůžu si pomoct, ale zpracováním dobrý díl hodně shodil Landa. Co jsem měl možnost na dobových záběrech vidět, tak Moravec vystupoval úplně jinak, než jak ho zahrál Landa. Landa hrál sám sebe, nikoho jiného. Ostatní děj, jednotlivé názorové proudy byly vystiženy dobře. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Od tohoto dílu se nešlo odtrhnout. Beneš v hlavní roli jako prezident zrádce nebo zachránce? Toť otázky jistě i pro větší historiky než jsou ti, kteří pomáhali tvůrcům seriálu. Nejvíce zaujme postoj generálů a velitelů armády, kteří nejdříve chtějí bojovat za každou cenu, ale nikdo kromě Moravce není ochoten jít za prezidentem. No a když se nakonec Moravec rozhodne prezidenta v poslední možné chvíli přemluvit k válce, Beneš mu veškeré jeho ideály tak rozmetá, že se z něj následně stane jeden z největších kolaborantů českých dějin. Ano, i tohle dějiny přinášejí. Skvělý a úžasně zahraný díl. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Historická věrnost dostala pořádně zabrat a osobnost Emanuela Moravce taktéž. Přesto si myslím, že obsadit přinejlepším podprůměrného Daniela Landu byl mistrovský tah. I když hraje především sám sebe, hraje to výborně a srdcem. A to atmosféře pomáhá víc, než sice historicky správný, ovšem suchopárně odrecitovaný text kterému herec nevěří. Martin Finger bohužel takový luxus neměl, ovšem dokáže řečené věrohodně předstírat, takže jejich finální konfrontace nevyznívá vůbec jednoznačně. Bohužel s Benešem by se souhlasilo mnohem snáz, kdyby se úplně stejně jako před Mnichovským diktátem nesklonil později před Stalinem a poté znovu před Gottwaldem. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

U tohoto dílu ještě více zamrzí viditelně nízký rozpočet, a někdy až do očí bijící TV zpracování, protože tato tématika nabízí prostor i pro větší scény a velkolepější obrazy, ale nedá se svítit. Tam kde tvůrci nemohli rozhazovat, tam opět museli nahrazovat precizně napsanými dialogy, a slovními výměnami, kterým tady jasně vévodí mač mezi "Šachistou" Benešem a "Boxerem" Moravcem. Dny po Mnichovu jsou z politického hlediska určitě jedny z těch nejtěžších v naší historii. Co bylo správné, co mohlo být jinak, co se mělo udělat, co se neudělalo, to je věc názoru, a pro plné pochopení je asi třeba více, než jen jedna epizoda. Což je i vidět, Moravec nedostane tolik prostoru, aby se mohla naplno rozjet jeho kolaborace, a ta je tak jen načrtnuta v závěru. Martin Finger vytahuje jednu ze svých nejlepších rolí, díky maskérům i v brilantní podobě na E. Beneše, a i Daniel Landa v rámci svých hereckých možností ukazuje, že by se mohl ukazovat více. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rok 1938. Asi najhorší a najťažší rok v našich spoločných dejinách. Ako sa zachovať, ustúpiť či bojovať. Hrozná doba. Čo som sa dozvedel o E.Moravcovi, tak to boli zaujímavé veci. Chýbalo mi aj posúdenie Jana Masaryka, veď , ako syn prvého prezidenta , mal akýsi názor? Výborný výkon herca čo hral E.Beneša. Hodnotím 70%. ()

laepus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě jeden z nejoblíbenějších dílů, který si pouštím asi nejčastěji. Zazní tam spousta názorů na to, proč bylo dobré Mnichov přijmou. Ale i proč bylo na hovno Mnichov přijmout. Je na každém, ať si na to najde svůj pohled. Já to mám vždycky trochu jinak - někdy dojdu k tomu, že 51 ano, 49 ne; jindy zas 51 ne, 49 ano :) Jedno je ale jisté, v roli Beneše bych nechtěl být tehdy ani za nic. Nejvíc se mi na tom díle ale líbí věta generála Krejčího (nedělám si iluze, že ji opravdu řekl, ale to je vedlejší) - "Jako člověk jsem velmi smutný z politiky, která tuto situaci způsobila." Naprostý souhlas. Za mnoho věcí si mohl Beneš svou vlastní předválečnou naivitou. A závěrečný rozhovor Moravce s Benešem? Víme, že se uskutečnil a rád bych si představoval, že to proběhlo přesně tak, jak je to tady. Tolik úžasných Moravcových vět, např. "Armáda je tady od toho, aby ukázala lidem, kteří se na to nehodí, že umírat za vyšší princip má smysl." - "Smysl má život." atd atd atd. Skvělý souboj argumentů. ()

Emo-haunter 

všechny recenze uživatele

Byla to moje úplně první zkušenost s tímto devítidílným dokumentárním seriálem mapující období českých dějin od vzniku samostatného československého státu až po vznik České republiky. Robert Sedláček ukázal, že umí točit více žánrů dokumentu, mám totiž zkušenost s jeho dokumentem o filosofovi Václavu Bělohradském. Musím říct, že to byl dobře udělaný dokument. Herci se svých rolích zhostili velice dobře, ať už Martin Finger v roli Edvarda Beneše či skvěle hrající Daniel Landa v roli Emmanuela Moravce, kolaboranta. Škoda jen, že zde jeho vývin z českého patriota na kolaboranta byl ukázan až v samotném závěru a né v postupném vývoji, ale i tak klobouk dolů, myslím si, že tato role je pro Landu jak vyšitá. Dobře také fungoval střih, kamera hudba a kulisy, je vidět, že si s tím dal režisér určitě hodně práce. Dokument rozhodně vůbec nenudí a ukazuje nám období dějin mezi mezi 23. zářím až 31. řijnem, tedy období, kdy byla v Československé republice vyhlášena mobilizace vojsk až po Mnichovskou dohodu, kdy se čtyři velké státy rozhodli o budoucnosti našeho státu bez nás. Je těžké se dohadovat, co znamelo toto rozhodnutí pro Beneše, zda se stal hrdinou nebo zrádcem. Je to hodně diskutabilní téma. Rozhodně ale tento dokument ukázal to, co ukázat měl, zachytil opravu spousty zajímavých myšlenek, které stojí za přemýšlení. Těžko říct, jestli se to tak stát mělo nebo ne, ale Beneš tušil, co je Hitler zač, že bude chtít bojovat s celým světem a že tohle je jen začátek velkého krveprolití, které zachvátilo svět mezi lety 1939-1945, v letech, ve kterém se odehrával největší masakr v dějinách lidstva- II. Světová válka. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Existuje dvojí pravda. První skutečná, druhá politická..." Nevím kolik pravdy je v této pomnichovské konverzační "válce" a kolik textů je dobarveno či pouze vyspekulováno. "Jako za husitů, proti všem!" Každopádně zde padá spousta silných slov a i herecky je tohle drama velice povedené, snad až na pasáž, kdy nám Beneš ukazuje svoje nádobíčko, to jsem moc nepochopil... "Je to rozhodování mezi vraždou a sebevraždou..." Já se rozhodl pro nadstandard. ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dan Landa tu krásně svým vylízaným hejtrům a sluníčkovým vlastizrádcům, kteří budou dokola omílat, že je nácek , protože ve dvaceti byl skinhead vytřel zrak.Ten kluk je fakt vymnikající a je mi jedno, zda poslouchám jeho hudbu, nebo se na něj dívám v TV. ()

RedRose 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Beneš... ...zrádce nebo zachránce? Beneš vs armáda, nebo Beneš vs Moravec. Ale hlavně Beneš proti všem spojencům, kteří nás nechali napospas Hitlerovskému německu. Strašná a opravdu neřešitelná situace, ale časem se ukázalo, že to vlastně bylo správně. Proti všem okolním státům jsme bojovat opravdu nemohli, tak dobrou armádu jsme fakt neměli... ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Epizoda dobře rozkrývá složitá dilemata, která musel řešit Beneš těsně před Mnichovem, i celou škálu protichůdných názorů nejen v jeho bezprostředním okolí, včetně obrovské frustrace zejména armády z kapitulace před Hitlerem kvůli zradě Francie a Anglie. Vzniklá traumata si jako národ neseme až dosud a nikdy nebude panovat ani zpětně všeobecná shoda na tom, jak jsme se měli zachovat. Tvůrci se správně nekloní k žádné variantě a nechávají soudy na každém divákovi. Je ale škoda, že se neubránili spoustě dutých frází, které zní z úst aktérů často až příliš učebnicovė. Jednu hvězdičku pak musím ještě sundat za nahatého Fingera coby Beneše - to bylo úplně zbytečné, nevkusné a potažmo od tvůrců hloupé. ()

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Závěrečná konfrontace mezi Benešem a Moravcem je zřejmě absolutním vrcholem celého seriálu. Věčné dilema, zda jsme se měli bránit, zde není pro nikoho vyřešeno, zato jsou zde předložené skutečně neprůstřelné a rozumné argumenty z obou stran. Takže divák může jen sledovat, jak při ostré hádce mají pravdu oba a po každé replice kteréhokoli z aktérů jen po vzoru Milady Ježkové utrousit: "Má pravdu, předsedo." ()

majky19 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I tento samostatný film série patřil k těm zdařilejším a i zde zaujmou výrazné herecké výkony. Mě osobně velmi zaujal především generál Lev Prchala, kterého výborným způsobem ztvárnil můj oblíbený herec Karel Dobrý a potom samozřejmě také Daniel Landa, který nezapomenutelným způsobem ztvárnil roli plukovníka Emanuela Moravce. V tomto filmu můžeme velmi dobře vidět. co mohla udělat zlá doba s docela obyčejnými lidmi a jak tenká byla hranice mezi hrdinstvím a zbabělostí, rozvahou a prchlivostí, láskou a nenávistí atd. Naproti tomu Martin Finger se mi v roli prezidenta Edvarda Beneše příliš nelíbil, daleko více mě v pozdějším díle zaujal Jiří Novotný, který se této role zhostil mnohem lépe. Snad se tato etapa naší historie již nikdy nebude opakovat. ()

Reklama

Reklama