Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Anatomie použití moci. Poslední demokratický kabinet odstupuje a nechává volnou ruku Gottwaldovi a jeho zabijákům. Únor roku 1948, velká chvíle premiéra Klementa Gottwalda. Dvanáct demokratických ministrů jeho vlády podává demisi s vidinou, že Gottwald padne a prezident Beneš jmenuje prozatímní úřednickou vládu, která zemi dovede k předčasným volbám, v nichž už by komunisté rozhodně nevyhráli. Během několika rozhodujících dnů se ale tento taktický manévr ukazuje jako politická hloupost a hrubé podcenění protivníka. Demokratickým politikům, včetně Beneše, pozdě dochází, že Gottwald se do Moskvy skutečně jezdil učit, „jak jim zakroutit krkem", jak prohlásil v prosinci 1929 v prvorepublikovém parlamentu. Naivita stárnoucích demokratických politiků, postupující nemoc a deprese prezidenta Beneše proti cynismu, sebevědomí a bohorovnosti Gottwalda a jeho soudruhů v nerovném souboji s osudovým koncem... (Česká televize)

(více)

Recenze (26)

Nach 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A v Čechách po válce ještě více přituhuje. Gottwald je na vrcholu sil a dává o sobě řádně vědět. KSČ je silná a ostatním stranám se to nelíbí. Řeší to radikálně... odstupují a rozhodnutí nechávají na Benešovi. Ten je již nemocný, starý a znechucený vším, co se po válce odehrává. Vcelku věrohodně vykreslená politická atmosféra té doby. Gottwald je zde opravdu politik excelentního umu. Dialogy jeho osoby a komunistických soukmenovců jsou děsivé i zamýšlení hodné (v rámci toho, co přijde později). Debata nad tím, jak panu prezidentu Benešovi pomoci a co udělat pro únor 1948 je vrcholem celého dějství (i s následnou sekvencí s Eduardem Benešem). 80% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z tých komunistických rečí až mrazí. A bolo to asi aj tak, seriál ich však ukazuje ako totálnu a podlú lúzu. Áno, často to boli ľudia všelijakého (ne)vzdelania, ožrani, fanatickí stalinisti, ale že by boli všetci do morku kosti zlí ľudia? Bez obhajoby si myslím, že niektorí to v tom čase mysleli úprimne, oni fakt verili tej myšlienke, že idú niečo zlepšovať, že Stalin je dobrý strýčko a určite tomu uverili aj ľudia, keď ich milióny boli v uliciach. Hovorím niektorí, paušálne to neplatí, tak ako paušálne neplatí, že všetci len chlastali, žrali párky a chcali do Vltavy. Vyorálek ale vynikajúci Gottwald, hoci sa na neho až tak nepodobá. Na strane druhej, nový herec Beneša dokonale napodobil. Ksichtom aj slabosťou. ()

rt12 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nutno říci, že komunisti v čele s Gottwaldem byli nebezpeční fanatici a manipulátoři, kteří ,,své věci" věřili (chuť moci přišla s upevněním si pozice po Únoru). Mnozí z nich byli křupani bez vychování a skrupulí, ale o to víc byli nepříjemní političtí protivníci. Bohužel herci chvílemi vypadali jako parta komiků co žere párky a legračně sprostě mluví (krom představitelů Slánského a Gottwalda, ti byli po celou dobu brilantní). Přesto bravo. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podle mě jedna z lepších epizod, kdy zvolený formát politických jednání nejvíce odpovídá tomu, jak situace reálně probíhala. To, že nedošlo k rekonstrukci masových scén, je myslím pochopitelné. Navíc obrazy a symboly jsou v díle vysvětlovány, takže divák, který téma tak nezná, dokáže v ději zorientovat. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Především v druhé polovině opět brilantní díl, před tím spíše upovídaná a nic neříkající hra na politiky. Vůbec ovšem nechápu, proč E. Beneše hraje jiný herec, když v předchozím díle byl Beneš jen o 7 let mladší a hrál ho velmi dobře Martin Finger. Zde ho hraje Jan Novotný a opět je to výborný Beneš, jen prostě má jiný hlas a je to hrozně poznat. Jinak ale díky tvůrcům za výtečné přiblížení už poněkud zapomenutého, ale o to důležitějšího zlomu českých dějin. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdybych byl ještě daleko větší cynik než jsem, tak bych napsal, že tahle vypadají důsledky oné bájné sjednocené společnosti, po níž teskní všichni dnešní novináři a spousta politických komentátorů. Princip "ať si zvolíte koho chcete, vládnout budou stejně všichni a opozice neexistuje", je zvěrstvo a vede přinejlepším ke zkostnatění režimu. Když se navíc spojil se zákazem populárních Agrárníků, dá se o demokracii mluvit jen se sebezapřením. Třetí republika byla nemocná a v liberální demokracii v ní nevěřil nejspíš ani sám Beneš. Nakonec snad můžeme být rádi, že se Gottwaldovi podařila změna režimu téměř bez krveprolití. Naděje že by se ji bezradným nekomunistickým politikům podařilo zastavit, byla opravdu jen teoretická. Skepticky bych dodal, že by k ní dost možná i tak došlo. Buď pozvolně přirozeným procesem, nebo jedním rázem díky pomoci Sovětů. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak řekl sám Beneš, někde se stala chyba, ale kde?...V rámci odklizení Němců a zabezpečení bezpečnosti ČSR se uzavřela spolupráce s SSSR, které Se neSeSeRe, a to byl vlastně počátek konce republiky, jak si jí Beneš, Masaryk a další stvořili a mysleli, že se bude rozvíjet. Nástup Komunistů k moci nezačal v roce 1948, ale už dříve, jak sami mocipáni Gottwald, Zápotocký, Slánský (v jednom malém monetu vyjadřující určitou pochybnost nad Gottwaldem, který chtěl tu MOC). Gottwald je tu vykreslen jako bravůrní politik, s detailně naplánovanou taktikou převzetí moci, kdy měl veškeré tahy promyšlené, a šachistu Beneše a další hráče měl přečtené úplně do morku kostí. Ačkoliv se díl odehrává jen pár let od předchozího, tak se tvůrci rozhodli k tomu, že přeobadí Beneše, zřejmě, aby zvýraznili to, jak za těch pár let zestárl, vlivem různých zdravotních problémů, které ho potkali. Jan Novotný předvádí taktéž velmi dobrý výkon, ale na Martina Fingera to nemá. Na druhé straně máme v tomto díle poprvé na větším prostoru Jiřího Vyorálka, jehož Kléma je pro něj dozajista zatím životním rolí, a jednou z nejlépe zahraných rolí v této sérií. ()

laepus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z historicky nejpovedenějších a snad i nejvěrnějších dílů - je tady krásně vidět ta bezbrannost a bezzubost demokratických politiků, rozvrácenost sociální demokracie, odhodlání a nekompromisnost komunistů i tragická role Beneše. Jak říkám vždycky, chybou Beneše nebyl únor 48, ale chybou bylo to, co dělal předtím, že tu republiku k tomuto vůbec dovedl - a že právě on na tom svou láskou k východu měl lví podíl... A právě Beneš se mi tady v tomhle díle líbí nejvíc - Jan Novotný je jako vždy nejlepší. Je smutné, že nedostává víc pořádných a velkých rolí, je to Pan Herec. Vyorálkův Gottwald je možná na pohled zbytečně sympatický, ale vychcaný je dost. Je dobře (a to je důvod páté hvězdy), že se tady Sedláček obešel bez svého nejoblíbenějšího motivu - nahého chlapa. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Soudruzi, myslím, že dáme ty párky..." Kurva, že u nich nezůstali!... Ale výkony našich herců jsou vpravdě exhibiční. Robert Sedláček z nich vymáčkl maximum. "Jasně, že chci tu moc!" ()

Aleix 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná ukázka doby ,kdy ti co si mysleli ,že jsou pány se třepali v kouťé o svůj život. Mrazivé svědectví doby ,kdy lidský život znamenal jen schůdek k lezení do řiti ruského medvěda. ()

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Já jsem si dopřál zajímavý kontrast. Podíval jsem se na toto dílo bezprostředně po zhlédnutí seriálu Gottwald. Zatímco Klement se v obou zpracování značně lišil, je zajímavé, že váhajícího šachistu Beneše a bezradné demisi podávající ministry vidí obě díla téměř stejně. Možná v Gottwaldovi v nich bylo přecejenom trochu více energie. A samotný Kléma? V podání Jiřího Štěpničky rozšafný geniální stragég vidící díky své genialitě vždy dál než všichni ostatní. V podání Jiřího Vyorálka nihilistický cynik, co se chce mstít a páchat zlo jenom tak pro radost. V obou případech však nekompromisní a jdoucí si neomylně za svým. Ač dějinná úloha Klementa Gottwalda více souzní s Vyorálkovým ztvárněním, to zosobněné zlo mi nepřipadalo o moc méně přepálené než Štěpničkova rozšafnost. To samé lze říci o dalších soudruzích z KSČ, kdy nám jedno dílo předkládá soubor charakterních Mirků Dušínů a druhé dílo soubor totálně vypatlaných hovad a primitivů. Byť dění v 50. letech nasvědčuje tomu, že ten druhý výklad je pravděpodobnější, je docela tristní, že v tom karikování si České století nijak se seriálem Gottwald nezadá. ()

RedRose 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mno. Hezká ukázka klasických komunistů a moc špatně se na to dívá, když víme, jak to dopadlo. Otázka jen zůstává, kolik z nich byli jen hajzlové toužící po moci a kolik jich bylo skutečných idealistů. "Jestli to celý dělám kvůli moci, nebo proto, že chci socialismus?! Jasně, že chci tu moc!! A už jsem blízko!!" Gottwald, Zápotocký a Slánský skvěle zahraní a "nový" Beneš opět excelentní i přesto, že Novotného moc nemusím (výměna herce byla myslím zbytečná). Je smutné je poslouchat mluvit o nástupu socialismu, když skutečný socialismus tady nakonec nikdy nebyl a Beneš dobře věděl, kam to spěje, jen ho ti demokratičtí ministři nepodrželi (ta demise měla naprosto opačný efekt, než v jaký doufali) a sám to už nezvládl... Jasně, bylo to mnohem složitější a Únor48 se vlastně chystal už od konce války, ale tady nastal ten zásadní zlom, či vrchol nástupu komunismu a 40-ti letého úpadku Československa, ze kterého jsme se ani po dalších 30-ti letech (ekonomicky určitě) stále nedostali... "Chyba. Kde začala ta chyba? ... Tohle příští generace nedokážou pochopit..." Opravdu jsem si díky tomuto seriálu zlepšil celkové mínění o Edvardu Benešovi! ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na jednu stranu je vcelku dobře vystižena podstata únorového převratu, který umožnila jednak zpackaná demise nekomunistických ministrů, jednak Benešova váhavost a podlehnutí tlaku ulice, umně zorganizovanému KSČ. Komunističtí aktéři jsou ale zobrazeni spíš jako karikatury vecpané do stereotypních škatulek, nikoli jako živí lidé. Osobní animozita autorů vůči komunistům tak bohužel prosákla do vyznění tohoto dílu a znehodnotila do značné míry jeho vypovídací hodnotu. ()

majky19 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podle mého názoru období 2. pol. čtyřicátých let a počátek let padesátých je v rámci Českého století zpracováno opravdu špičkově, a tyto epizody patří k tomu nejlepšímu, co série nabízí. V této epizodě sledujeme osudy prezidenta Edvarda Beneše, který už je starým a takřka zlomeným člověkem, který už nemá sílu vzdorovat dynamickým a sebevědomým komunistům. Ocenit lze opět výborné herecké výkony, zejména pak Jana Novotného v roli Edvarda Beneše a samozřejmě také Jiřího Vyorálka v roli Klementa Gottwalda. Docela mě překvapilo obsazení Jiřího Vyorálka do role "Klémy", protože Gottwald byl ve skutečnosti člověk poměrně sešlý, nemocný a měl kladný vztah k alkoholu a v tomto filmu vypadá jako pravý protiklad. ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Úvodní zhruba čtvrthodina mě děsila svou paralelou se současností. Na Hradě je podobný stín čehosi bývalého, mává s ním ministerský předseda (dnešní terminologií premiér), co se daří je jeho práce a co se nedaří, to je práce těch druhých. A ti druzí ve snaze bojovat s ním vrší chyby... ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Viděl jsem to už při tv-premiéře, takže dodatečně : ne 5, ale 6 hvězd a 96 %.... . Výstižné vykreslení bolševiků coby všehoschopných gangsterů. Ostatně už Josif V.Džugašvili alias Koba (od 1917 Stalin=ocelový...) - jeho banda (tj. "profesionální revolucionáři") - byl už v r. 1906 nechvalně známý nejen v Gruzii, ale v celém Zakavkazsku jako krvelačný a nelítostný bankovní lupič a vlakový bandita - podrobnosti jsou na wikipedii ..... . ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je velmi dobře, že zde konečně Pavel Kosatík dokázal vysvětlit a hlavně rehabilitovat počínání Edvarda Beneše a také předvést ony "demokraty", díky kterým to skončilo tak, jak to skončilo. Přitom je zřejmé, že Beneše se komunisté jako jediného báli a měli k němu respekt, zatímco parta těch Šrámků, Zenklů a Drtinů jenom prázdně žvanila a neuměla využít ani to minimum mocenských nástrojů, které měla k dispozici. Potom ti samí lidé z bezpečí hystericky obviňovali Edvarda Beneše ze zbabělosti a neschopnosti....možná není od věci také doplnit, že všichni tito "demokrati" s výjimkou Slováků (DS) byli demokrati levicového zaměření - sociální demokracie, národní socialisté, lidovci. Že byla zakázána slovenská luďácká strana bylo správné, stejně jako v případě sudetoněmecké henleinovské strany, ale že tito levicoví demokrati připustili zákaz rovněž agrárníků kvůli údajné kolaboraci byl čin, který vedl k likvidaci jich samých o pouhých pár let později. Je otázka, zda ona vědomá zrada v osobě generála Svobody nebo nevědomá v osobě Jana Masaryka by změnila něco, pokud by k ní nedošlo a "nestraničtí" ministři by drželi basu s těmi ostatními. Totéž platí i o sociálních demokratech. Ale tenhle díl byl vynikající právě tím, že na tyto skutečnosti přímo, nebo jen oklikou výrazně poukazuje. Je příznačné, že dokument, který tuto situaci bez příkras a velice pečlivě dokladuje vysílal ČT kolem 28. února někdy v neděli odpoledne..... ()

Reklama

Reklama