Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Gottwald, prezident země, Slánský, generální tajemník strany. Muži, jejichž přátelství rozežere komunistická moc. Smrt jednoho jako jediné řešení, nechtějí-li zemřít i ostatní. Gottwald je čtvrtým rokem u moci. Mohl by být šťastný, ale není. Utápí se ve strachu a v alkoholu. Rusové se k němu i k nejvyšším představitelům země chovají jako k pomocnému personálu, nejde to přehlédnout. Teď se v řadách českých soudruhů začíná šířit strach, bude třeba obětovat jednoho z nich, aby dokázali, že nepřátelé socialismu nejsou trpěni ani ve vlastních řadách. Bude třeba čistit, protože v Sovětském svazu už se začalo. Tehdejším politikům – Gottwaldovi, Zápotockému a Čepičkovi – pomalu dochází, že pokud nezabijí Slánského, jsou v ohrožení sami. Bratrovražedný boj, doprovázený rozkladem osobností na vrcholu komunistické moci, začíná. (Česká televize)

(více)

Recenze (33)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Klémo, dúfam, že ti nemusím vysvetľovať, aký je rozdiel medzi človekom a stranou. Prvý je hovno a druhý je všetko." No a tak aj soudruh Slánský dopadol. Ako hovno. Suverénne najlepšia časť seriálu. Niektoré zábery sú hutné, silné, mrazivé. Od Horákovej až po politické debaty fantasticky zahratých postáv. Kléma večne spitý, Rudy stalinista jak sviňa a aj tak ho ten gruzínsky nedorobok nechal oddrbať. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Epizoda je to parádní a místo abych se snažil vykreslit paranoidní atmosféru strachu, tak sem překopíruju text z hlubin internetu. Poměrně přesně vystihuje absurdní poměry v totalitním státe. "Jen co umřel Lenin, ukázalo se, že druhý muž ve straně, soudruh Trockij, je zrádce. Kameněv, Zinovjev, Bucharin a Stalin Trockého svrhli a vyhnali ho ze SSSR. Jenže za pár let se zjistilo, že Kameněv, Zinovjev a Bucharin jsou také nepřátelé a zrádci. A tak je udatný Genrich Jagoda zastřelil. A o něco později Ježov zastřelil zahraničního agenta Jagodu. Za další pár let se však ukázalo, že Ježov není soudruh, ale sprostý zrádce a zahraniční agent. Tak ho zastřelil Berija. Po smrti Stalina všichni pochopili, že Berija je taky zrádce. A tak Žukov svrhl a zastřelil Beriju. Ale Chruščov brzy pochopil, že Žukov je nepřítel a spiklenec. A poslal ho do penze. A o něco později se zjistilo, že dokonce i Stalin byl nepřítel, škůdce a zrádce. A spolu s ním i velká část politbyra. Takže Stalina vyšoupli z mauzolea a čestní straníci v čele s Chruščovem rozehnali politbyro i s Šepilovem. Uběhlo několik let a už nešlo nevidět, že Chruščov je voluntarista, bídák, avanturista a nepřítel. Tak ho Brežněv poslal do důchodu. Jen co Brežněv umřel, zjistilo se, že byl škůdce a překážka rozvoje. Pak přišli dva, jejichž jména si nikdo nepamatuje, protože padali jeden po druhém jak mouchy. Až se k moci dostal mladý a energický Gorbačov. A zjistilo se, že celá země je plná zrádců a nepřátel, ale on to prý spraví. A pak se SSSR rozpadl a zjistilo se, že Gorbačov je nepřítel a zrádce." ()

Reklama

rt12 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čiň čertu dobře, peklem se ti odvděčí. Slánský jeden z hlavních organizátorů komunistického teroru, takže mi ho není absolutně líto a s jeho soudní rehabilitací v roce 1963 osobně nesouhlasím (KSČ ho rehabilitovala v roce 1968), byl stejná lidská svině jako ostatní z tehdejšího vedení, ne li větší. Tento díl měl vysokou kvalitu odbornou i uměleckou a to po všech stránkách. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tuto epizodu bohužel silně znetvořil do podoby propagandistické karikatury Kosíkův přepjatý antikomunismus. Všichni komunističtí pohlaváři jsou bez výjimky zobrazeni jako čiré zlo, banda zbabělých a zákeřných hlupáků a sociopatů bez jediné uvěřitelně obyčejné kladné lidské vlastnosti. Sice z toho mrazí, ale takovýto výklad historie je silně povrchní a zavádějící a zároveň i brání skutečnému pochopení historických a společenských souvislostí a hledání příčin. Není třeba samozřejmě tuto dobu temna a její aktéry nějak přikrášlovat, ale v tomto případě Kosík naprosto rezignoval na jakoukoliv snahu o objektivitu, o nějaký hlubší vhled, nemluvě o naprostém uměleckém selhání. Stvořil čirou režimní propagandu, za niž by ho profesně pochválil i sám Václav Kopecký, byť je dělána s opačným ideologickým znaménkem. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle díl je v něčem jiný, než dosavadní díly. Není to souboj ideologií, ale vidíme tu postupný úpadek dvou charakterů a jejich pozvolnou proměnu k absolutnímu zoufalství. Gottwald, minule vykreslený jako až geniální politik a stratég, je tedy pod silným tlakem ze strany SSSR, což se viditelně projevuje na jeho zdravotním stavu. Je opravdu zajímavé vidět to těžké období začátku padesátek z tohoto pohledu. Co všechno i straníci museli ze strachu před SSSR obětovat a překroutit. Slánský, sám určitě velký zločinec, se stal vlastně obětí svých vlastních intrik a kompotů, a dopadl úplně stejně, jako jeho vlastní oběti. Opět výborná práce se scénářem, kdy v rámci každého dialogu vidíme postupné odcizování se mezi Slánským a Gottwaldem, a opět výborné herecké výkony ústřední dvojice. ()

Galerie (38)

Reklama

Reklama