Reklama

Reklama

České století

(seriál)
  • angličtina Czech Century
Trailer 2
Česko, (2013–2014), 11 h 11 min (Minutáž: 65–83 min)

Hrají:

Daniel Landa, Jiří Vyorálek, Luboš Veselý, Jan Budař, David Novotný, Martin Finger, Miloslav Mejzlík, Martin Stránský, Monika A. Fingerová, Jaromír Dulava (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(9)

Obsahy(1)

České století je otevřenou sérií autorsky zpracovaných televizních dramat, která se vracejí ke klíčovým událostem českých dějin z pohledu jejich hlavních aktérů. Televizní cyklus, vytvořený podle scénáře spisovatele Pavla Kosatíka, nabídne nezvyklý pohled na mezní okamžiky moderních dějin naší země od roku 1918 do roku 1992. V každém z devíti dílů se zaměří na jedno datum a klíčové aktéry, jejichž tehdejší rozhodnutí měla mít osudové důsledky pro celý národ, i pro ně samotné. Každý hráč měl v rukou nějaké karty a rozhodoval se, jaký trumf vynese. Autoři Českého století nehodnotí, jestli šlo o dobrý, nebo špatný tah, spíše je zajímá osobní příběh „národního" aktéra své doby. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele tranquill k tomuto seriálu (9)

Veliké bourání (1918) (2013) (E01) 

"Já cítím, že je to moje království..." Relativně komorní a především konverzačně-filosofické drama. A dialogy jsou na vysoké úrovni, třeba ten mezi Masarykem a František Thunem by se dal nazvat soubojem... "Musím bořit, aby potom bylo možné stavět!" ()

Den po Mnichovu (1938) (2013) (E02) 

"Existuje dvojí pravda. První skutečná, druhá politická..." Nevím kolik pravdy je v této pomnichovské konverzační "válce" a kolik textů je dobarveno či pouze vyspekulováno. "Jako za husitů, proti všem!" Každopádně zde padá spousta silných slov a i herecky je tohle drama velice povedené, snad až na pasáž, kdy nám Beneš ukazuje svoje nádobíčko, to jsem moc nepochopil... "Je to rozhodování mezi vraždou a sebevraždou..." Já se rozhodl pro nadstandard. ()

Kulka pro Heydricha (1941) (2013) (E03) 

"Kde je to Československo? Ukaž mi kde existuje. Kde je...?" Nadstandardní drama se zajímavými a asi i odvážnými interpretacemi skutečných událostí. A možná o stupínek výše jsou i herecké výkony! ()

Všechnu moc lidu Stalinovi (1948) (2013) (E04) 

"Soudruzi, myslím, že dáme ty párky..." Kurva, že u nich nezůstali!... Ale výkony našich herců jsou vpravdě exhibiční. Robert Sedláček z nich vymáčkl maximum. "Jasně, že chci tu moc!" ()

Zabíjení soudruha (1951) (2013) (E05) 

"Skutečnej nepřítel je ten, o kterým nevíš. Kterýho máš uvnitř. Zažere se ti do těla jako rakovina a než se naděješ, je po tobě!" Excelentní herecké výkony v tomto dramatu na základě skutečných totalitních událostí. "Takže my dva...jsme hovno... Ne, Klemo, my dva...jsme strana!" ()

Musíme se dohodnout (1968) (2014) (E06) 

"Nemysli na všechny, mysli na komunisty!" Výborně zahrané, obsahově samozřejmě velice nezáživné, protože politické filosofie a rozhovory jako by byly řečeny nějakým cizím jazykem, kterému na Zemi nikdo nerozumí... Ve srovnání se slovenským filmem Dubček, kde jsou de facto vyprávěny tytéž situace, je tohle drama jistě podrobnější, ale nevím, zda tvůrci doslova věděli, co vše bylo ve skutečnosti řečeno nebo co si domysleli či přibarvili... ()

Je to jen rock'n'roll (1976) (2014) (E07) 

"Když hraje filharmonie v Rudolfinu Vltavu a nevadí jí, že Plastici nemůžou hrát svoji Zácpu, je to zločin!" Marek Daniel v roli Vaška byl velice povedený! ()

Poslední hurá (1989) (2014) (E08) 

"Jsou dvě možnosti, musíš si vybrat. Buď zachráníš minulost nebo budoucnost..." Jedna hvězda navrch za parádní výkon Marka Daniela, ale i všech ostatních protagonistů v čele s Lábusem a Kaiserem. Velice poučné drama, které je doufám, hodně blízké reálné podobě, a které by měli zhlédnout odpůrci, příznivci i ti, co se "jen vezou" jedné i druhé strany. Pak si člověk udělá obrázek o věcech v té době uplynulých i budoucích... "Ale proč by podpořili zrovna mě? .. Preto, že sa jim to povie!" ()

Reklama

Reklama