Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Louis de Funès (Marcel) a Dany Saval (Lucille) jako dva nepříliš úspěšní noční vykrádači sejfů v černobílé komedii. Přes den vypadají jako slušní lidé, jen v noci se vydávají na lup. Jednoho dne, když loupí, nachytá je Lucilleho přítelkyně Catherine a ta se i přes odpor Marcela (Funès) k nim přidá a loupí společně. Ovšem moc se jim nedaří. Jednou se pokusí vybrat sejf v obchodním domě - uspí hlídače (Jean Lefebvre), který má na starosti kamerový systém a vyberou sejf. Nakonec ale zjistí, že peníze, které uloupili jsou falešné, tedy naprosto bezcenné. (Kulihrášek)

(více)

Recenze (13)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Další z řady sotva průměrných spotřebních komedií, které hřešily na talent Louise de Funés. Pořád čekám na zázrak, na to, že o některém z jeho předhvězdných filmů budu moci napsat, že je opomíjen neprávem a všem ho doporučit. K tomu dosud nedošlo, zato se stává železným pravidlem, že Louis je nejlepší složkou těchto filmů. V "Myšce a dvou mužích" hraje jednoho ze dvou lupičů a hochštaplerů, kterým se pověsí na krk rozjívená slečna a chce být zasvěcena do jejich příštích akcí. Louis má několik pěkných výstupů všude tam, kde humor nestojí na dialogu (to nebyla jeho silná stránka), ale na fyzické akci. Už jen gestický rituál před otevíráním trezoru je roztomilý. Přesně poznáte, které scény jely podle scénáře, šitého horkou jehlou Michela Audiarda, a kde Louis dostal možnost uplatnit vlastní invenci. 40% ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Pořád přemýšlím o tom, jestli megaúspěšné filmy z roku ‘64, které Louise de Funès katapultovaly mezi hereckou elitu francouzského filmu, včetně těch z následujících let jsou opravdu o tolik kvalitnější než ty z 50. a počátku 60. let nebo, jestli u nás natolik zdomácněly, že je za kvalitní považujeme automaticky. Ten rozdíl mi totiž přijde dost markantní. Kupříkladu hodnocený film - prostý příběh o dvou zlodějíčcích, kterým zločineckou kariéru naruší a "obohatí" přítelkyně jednoho z nich. Společně se pak vrhnou na vyloupení sejfu v místním obchoďáku. Pár skečů, pár honiček, toť vše. Naprosto banální a jednoduché a jen to evokuje představu o sériové výrobě francouzských komedií v 50. a 60. letech, než nastoupili více autorské osobnosti komediálního žánru jako Gérard Oury, Jean Girault, Georges Lautner, Philippe de Broca či Claude Zidi. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Velmi roztomilá a pohodová komedie z doby, kdy Funès začal teprve dostávat hlavní role. Ale jeho komediální talent byl tak velký, že i v takhle jednoduchém filmu dokázal zazářit. Myšku a dva muže nedoprovází salvy smíchu, ale na zlepšení nálady určitě zabere. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Rok 1964 bol pre francúzskeho komika ( Louis de Funès ) prelomový, po dlhočizných rokoch na filmovom plátne sa totiž dostavil aj svetový úspech. V tomto prípade však ide o obyčajnú, ničím výnimočnú komédiu o dvoch nahlúplych zlodejíčkoch, ktorým sa pripletie do cesty mladá slečinka. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Já nevím, co máte, tohle už je náhodou přesně ten Funès, jak ho máme rádi. A závěrečná honička na kluzišti je úplně výborná. Černobílé podání probouzí tu příjemnou šedesátkovou atmosféru podkreslenou moc fajn hudbou. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Z tých Funesoviek, ktoré sa na obrazovky našich TV nedostali, ide asi o najlepšiu komédiu. Príbeh je celkom zamotaný a zaujímavý a Louis je v top forme. Nevadila mi ani záverečná grotesková scéna na ľade, ktoré až tak nemusím. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

Pokud si přečtete obsah filmu, už film samotný nemusíte vůbec vidět. O nic dalšího z příběhu totiž nepřijdete. Une souris chez les hommes (česky Myška a dva muži) je stará francouzská komedie ve stylu komedií z 50. let, je tedy pro mě trochu překvapením, že byla natočena roku 1964, který odstartoval Funèsovu hvězdnou kariéru (objevil se poprvé Četník a Fantomas). Je to pomalý, nudný film, úplný opak funèsovek ze šedesátých let. Nefunguje ani jako komedie, ani jako kriminálka. Žádné vtipné dialogy, žádné Louisovy obličeje (až na scénu, kdy se snaží utéct od ženské, co ho chce dostat do postele). Napínavé to bohužel také není. O asi nejvtipnější moment se postaral Jean Lefebvre (když se probere z omámení, napije se kávy s uspávadlem a usne podruhé). Dělám to nerad, ale ani ty tři hvězdičky tomu dát prostě nemůžu. Viděno v originálním znění s českými titulky. ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Vidím, že komentující kolegové nejsou moc spokojeni s tímto snímkem, já bych ho ale trochu vyzvedl. Není to rozhodně pecka na oskara, nemůže se rovnat četníkovi, to opravdu ne, ale rozhodně se u něj nenudíte. Musíte do toho jít s tím, že se díváte na film, ve kterém je hodně vidět Louis, na ostatním už moc nesejde :-) ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrná komedie, Funès vynikající, a jeho parťák Maurice Biraud taky v pohodě. Dobrá parta. Občas mi vadilo ale třetí kolečko do párty, Dany Savalová. Malinko to tady přeháněla. 3,5/5 ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Tak tahle funésovka sice vznikla v roce, kdy svět poprvé spatřil Fantomase a Četníka ze St.Tropez, ale vůbec se to s tím nedá srovnávat. Myška a dva muži je úplně jiná liga... a jak už vám asi došlo, je to liga slabší. Můžeme se jen dohadovat, jak by to dopadlo s Filipovského dabingem, barevně a o pár let později (pravděpodobně lépe), ale to je jedno. Jinak je to velmi průměrná komedie kde vyniká jen právě Louis a budoucí Phougasse Jean Lefebvre, ale jinak nic moc. Herecké výkony žalostné, zápletka slabá i když několik hodně vtipných scén by se našlo a obzvlášť první půlhodina je parádní. Ale... ta třetí hvězda je jen a pouze za Funése, bez něj by to byla jen žalostně nudná komedie, s ním je to "ranná funésovka", takže 60% čistě z úcty k nejlepšímu herci všech dob. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

No ná nevím, ale ten popisek zde je naprosto špatný. Marcelův kolega se jmenuje Francois Blanchcet a Lucille je ta, která je nachytá. Catherine byla tuším Francoisova manželka. Ale k filmu.  Ta baba Lucille mi lezla na nervy celý film. Od jejího objevení až do konce. Klasický příklad, kdy hezká larvička, která mne vytáčí svým chováním. Ti dva ji měli sundat hned na začátku a byl klid. Jenže film by pak asi přestal být zajímavý. Tedy jak pro koho. Přesto jej hodnotím jako nadprůměrný, jak dějem, tak hereckým obsazením. Závěr filmu se nese v duchu starých a němých grotesek. Možná trochu zbytečné, ale přesto zábavné.         70 % ()

George.Camel 

všechny recenze uživatele

Zpravidla zde hodnotíme filmy z pohedu naší doby, kdy Louis de Funés už byl velká hvězda a v souvislosti se znolostmi jeho kariéry. Ovšem v roce vzniku této komedie jeho hvězda stoupala vzhůru (natočil se první četník ze St. Tropez a Fantomas). Přesto si myslím, že si hvězdičky zaslouží. Komedie nám ukazuje svět malých zlodějíčků, kteří shánějí peníze na obživu, doba je zlá a do toho jim vleze mladá "myška" a chce se přiučit řemeslu. Vtipných scén, momentů a gagů je ve filmu dostatek na to, aby polechtaly vaši bránici, např. když jejich zlodějská pomocnice šilhá očima a koulí každým okem jinak či Louisova gesta, při nichž nepotřebuje slov. Stačí stáhnout zvuk a máte němou grotesku a pochopíte, oč se jedná. Jeho herectví zrálo a s tímto vědomím je potřeba film sledovat. ()

Reklama

Reklama