Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvoudílný televizní film na motivy osudů dobrého redaktora Haška. Ten nejprve pracuje jako redaktor časopisu „Svět zvířat“, následně se svojí ženou zakládá „Kynologický ústav“, který je zdrojem fantastických a satirických nápadů budoucího humoristy… Příběh začíná na počátku minulého století v Praze–Košířích ve vile Nad Klamovkou. Mladý Jaroslav (O. Kaiser) vyhoví přání své budoucí manželky Jarmily (V. Freimanová), aby si zajistil stálou práci, a uchází se u šéfredaktora (P. Nárožný) o místo redaktora v časopise Svět zvířat. Díky pohotovosti a výmluvnosti místo dostane a zároveň se stává i ředitelem psince. Charakter časopisu provokuje Haškovu fantazii, hýří nápady a do říše přírody vstupuje jako zručný a vtipný mystifikátor, pan šéf však neprojeví pro jeho nápady dost pochopení… Jaroslav chce uplatnit své zkušenosti ze zmíněného časopisu a rozhodne se založit si vlastní podnik. Finanční prostředky mu poskytne tchán. Kynologický ústav však neprosperuje a Hašek se dostává do dluhů. Nakonec dochází k likvidaci celého podniku a Hašek musí situaci řešit údajným pominutím smyslů... (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

2/2 Naprosto svébytný a o to zajímavější obraz z předválečného života Jaroslava Haška. Haška hraje Kaiser, jeho Jarmu Freimanová, celé to stojí na nejlepších výstupech tehdejší elity mezi komiky. Protože nechybí opravdu nikdo, je tu Bedrna, Nárožný, Dvořák, Lábus i Zedníček. Jako za starých časů, smích na běžícím pásu. A navíc s příměsí toho nejlepší z tehdejší hospodské kultury. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Týdenní televizní rozestup mezi oběma díly Mému obchodu se psy spíše škodí, protože diváka přímo nutí ke srovnávání. Vidět obě části bezprostředně po sobě, snad bych nechtěl tolik vyzdvihovat fantastického Petra Nárožného v té první a nebyl bych lehce rozpačitý z velkorysého prostoru, jakého se v té druhé dostalo Pavlu Zedníčkovi. Hlavní ale je, jak bezvadně si Oldřich Kaiser poradil s ošemetnou rolí Jaroslava Haška a jak ho dokázal ztvárnit navzdory tomu, že je mu podobný asi jako Tom Hanks Masarykovi. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Ne všechny počiny s postavou či na motivy Jaroslava Haška se vydaří. Byť nelze dílku upřít jakous provorepublikovou náladu, mnohé pokulhává. Oldřich Kaiser hrál sice naplno, ale typově postavě neodpovídá. Ale pro potěchu televizního diváka ... no budiž! ()

Mallinali 

všechny recenze uživatele

No, pan Kaiser tehdy na můj vkus dost přehrával, takže jeho Haška jsem chtěl ke konci umlatit nejbližší lopatou. Přitom v knize na mě vyloženě nepůsobil jen jako otravny arogantní provokatér. Kdo v roli nezklamal, byl nádherný cholerik pana Narozneho. Radost ho sledovat. Jinak taková příjemná jednohubka. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Zatracenej život otrockej, už aby do toho ta kometa bacila!" - "Takový malý pomatení na rozumu následkem přepracovanosti. To se stává i v nejlepších rodinách..." ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Za minulého režimu byl Hašek v kurzu, takže o něm a jeho eskapádách bylo natočeno hned několik inscenací. Avšak žádná se moc nevydařila a platí to i o této. Všechno to je hrozně prkenné, okatě nuceně vtipné a přehrávané. Pár dobrých záseků se jistě najde, ale jako celek slabota. A tak největší ozdobou zůstává krásná mladičká Veronika Freimanová, na níž je radost pohledět ... ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdičku přidávám pro zvířátka. Ale tím že to má pokračování, tak to navnadí diváka aby se na to díval dál a proto pro mě druhá polovina byla naprostým zklamáním. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Už jsem mnohokrát zmiňoval, že mám rád dobu, ve které se tento příběh odehrává, ale tentokrát jde pro mě osobně o šlápnutí vedle. Zpočátku se výmysly Haškovy zdají zajímavé, ale postupně omrzí. Oldřich Kaiser by ve své roli ukecal kohokoli, ale pravda je, že kecá tak moc, že už mě málem ukecal do mdlob. Z dnešního pohledu jsou některé vtipy až moc naservírované pod nos a ukrutná sranda je spíš už očekávaná, takže se kouzlo vtipnosti ztrácí. Je ale vidět, jak moc se doba změnila, když tehdy si podobné vtípky ještě lidé mohli dovolit a tak nějak to k době patřilo. Dnes už na komedii nahlížíme asi jinak než v době napsání a později v době natočení. ()

Cibulka_C 

všechny recenze uživatele

Děkuji Miroslavu Sobotovi za tuhle mini filmovou sérii, protože nelžeme sami sobě, ale Oldřich Kaiser to zahrál úplně že profesionálně. 😏 Oba dva díly jsou naprosto skvělé, pokud přivřeme oči nad podobností Jaroslava Haška a Oldřicha Kaisera upss. - Ale to vlastně úplně nebyl záměr hihi. Naprostou shodu jsem ale shledala v trhlosti nebo praštěných nápadech, recesích a jedné poloviny génia a druhé poloviny šílence. 🕺🏻🪩 Po chvilce sledování je vidět, jak moc se pro tu roli Oldřich Kaiser nadchnul a byl vyloženě Jaroslav Hašek 2. Jako přehrávání bych to opravdu nenazývala, prostě ho to bavilo a přidávalo to zároveň na atmosféře samotné, ok? 😚 A PS: je tam spousta roztomilých psů hihi …  Takže pokud máte rádi Oldřicha Kaisera v klobouku obklopeného roztomilými psy, rozhodně doporučuji zhlédnout a uvědomit si, jak skvělý Oldřich Kaiser herec je. 🐶🕴️ ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele

1.díl (Svět zvířat) : není to tak dobré jako dvoudílný film Ze staré drogerie (1982) od F.Filipa : 3 * a 53 % . ** V závěru se mihnul i romanopisec a zakladatel literár.žánru romaneto Jakub Arbes ztvárněný K.Houskou. // 2.díl (Kynologický ústav) : je trochu lepší než 1.díl : 3 - 3,5 * a 60 % . Postava J.Arbese (K.Houska) má ve 2.dílu větší prostor. Objevuje se tam i Haškův tchán pan Mayer. Výstižný komentář - VIZ NinadeL .   ***Oba díly jsou dostupné v archivu Č.televize. ()

Reklama

Reklama