Reklama

Reklama

Následky

(seriál)
  • Velká Británie Aftermath
Velká Británie, 2010, 4x47 min

Obsahy(1)

Seriál Následky kriticky zkoumá, co se stalo s naší planetou, kdyby se jeden ze základních znaků našeho životního prostředí změnil. Dokázali by se lidé nové situaci přizpůsobit?

Svět bez ropy  Ropa. S její pomocí je poháněn moderní svět. Používáme ji jako palivo do aut, letadel a k tvorbě naší cesty do 21. století. Co by se ale stalo, kdyby ve světě, který tak závisí na ropě, tento zdroj náhle vyschnul? Vezmeme Vás do světa, jaký nikdy nespatříte. Do světa bez ropy. Jak bychom museli změnit svůj styl života, abychom přežili bez suroviny, na níž tak silně závisí naše civilizace?

Přelidnění  Co by se stalo, kdyby se přes noc zdvojnásobila světová populace? Jak rychle by nám došla voda? Energie? Potrava? Masové stěhování by přetvořilo země. Máme k dispozici jen omezené množství zdrojů. Kdo by přežil, kdyby se naše planeta musela vypořádat s dvojnásobnou populací?

Když se Země přestane otáčet  Země se přestala otáčet. Už se nepohybujeme rychlostí 1700 km v hodině. Polovina světa je ponořena do neustálé tmy a na druhé zase stále panuje světlo. Oceány rozdělily a zaplavily většinu našich měst, jiná postrádají vzduch a život. Živočichové a rostliny přežijí pouze, pokud se změní.

Zrazeni Sluncem  Tentokrát se podíváme do světa, jaký nikdy nespatříme. Světa, v němž se přirozený proces stárnutí urychlil. Jak dlouho by přežila naše planeta a věci, jež jsme vybudovali, kdyby došlo k rapidnímu stárnutí slunce? Co by se stalo, kdyby bylo slunce náhle o 10 procent jasnější? O 40 procent jasnější? Dvakrát takové? Podívejme se do strašidelné budoucnosti, v níž slunce možná spolkne naši planetu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Videl som iba Svet bez ropy (v škole na prednáške), takže budem hodnotiť podľa neho. Priznám sa, že nemám rád hrané dokumenty, tu naštastie takých scén bolo minimum a boli pomerne krátke. To je jeden z plusov a ďalšie veľmi nenachádzam, ešte by som pridal aj ukázanie možností alternatívnych palív. Negatíva: priveľmi orientované na USA, ostatné oblasti sveta takmer nespomenuté. Netreba zabudnúť na istú dávku wau efektu a strašenia diváka. Najväčším negatívom je samotná "zápletka" - podľa mňa ani nie je možné, aby ropa jedného dňa "z ničoho nič" došla. Tak to jednoducho nebude! Už teraz sa robia pravidelne dlhodobé prognózy využiteľnosti ropných polí. Ľudstvo jednoducho bude vedieť kedy skončí ropný vek, ale ako sa zachová, to nechcem radšej vedieť (rozhodne to nevidím ružovo). ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Hodně nevyrovnaný dokumentární seriál, ve kterém se nacházejí výborné epizody - Když se Země přestane otáčet, rutinně natočené - Zrazeni Sluncem, Přelidnění, i nepřesvědčivé - Svět bez ropy. První jmenovaná je jednoznačně nejzajímavější, jak množství faktů o kterých jsem neměl tušení, tak budoucností vzniklou z nenadálé katastrofy. Druhá je velice přímočará a troufnu si tvrdit že její předpověď stojí na nejpevnějších základech. Svět bez ropy je ale vyloženě amatérský. Autoři opomenuli množství řešení stojících na obyčejném selském rozumu a alespoň elementární znalosti historie. Racionálně uvažující člověk ví, že pokud dojde ropa pro zaoceánská plavidla, tak se nebude čekat dvacet let než lidstvo vynalezne neadekvátní náhradu, ale přepravci se vrátí k potenciálně nevyčerpatelným zásobám uhlí. Stejně tak síť elektrických železnic není žádná hudba budoucnosti, a pokud je mi známo, tak kůň k přesunu z místa na místo naftu nepotřebuje. ()

Reklama

ohinek 

všechny recenze uživatele

Kvalitní a zajímavý seriál, i když značně depresivní, až mě z něj rozbolela hlava, a nebylo to tím, že jsem ho zvládl najednou, zažil jsem nálože v podobě poloviny řady ztracených za den a podobně:D První dva díly: "Svět bez ropy" a "přelidnění" sice pojednávají o velmi aktuálních tématech, bylo zde však na místě nástup podobných katastrof trochu více zařadit do kontextu, ne jenom prostě říct: "a teď to bude takhle", to, co si divák z těchto dílů odnese hrozně ubijí vědomí, že v takové míře by to zkrátka nebylo možné, někdo by prostě věděl, že ropa co nevidět dojde, nebo že se počet lidí rapidně zvyšuje. "Když se země přestane otáčet" a "zrazeni sluncem" jsou oproti tomu kvalitky založené na reálných poznatcích a skvěle reprezentují ten hlavní smysl dokumentu: říct díky jakým neuvěřitelným shodám okolností zde můžeme žít. Rád bych tímto také poděkoval neznámému spolužákovi ze stavební fakulty v Ostravě, který nahlas rozvíjel své poznatky o účincích otáčení planety. ()

P/\/EL 

všechny recenze uživatele

Nelogické zápletky, pak už nastupuje logika, ty náhlé zvraty nastat nemohou, následky by mohly mít i jiné dopady atd., Svět bez ropy a Přelidnění je v něčem podobný, lidstvo se z něj bude postupně dostávat, ale za velkých ztrát, Když se Země přestane otáčet je velmi katastrofický díl, nejhůře by to s námi dopadlo, kdyby se ze SLunce začal náhle stávat červený obr, je jasné, že svět bez ropy jednou skutečně bude a lidí bude také nejspíš dvojnásobek dnešního stavu, ale na to se budou lidé postupně připravovat, protože to nenestane náhle, spousta věcí však náhle nastat může, Země přestat otáčet nemůže nikdy a Slunce se za pár miliard let nejspíš skutečně zvětší, což je z lidského méřítka nepředstavitelně za dlouho, tyto dokumenty řeší, co by se stalo, kdyby k tomu všemu došlo již nyní, pro leckoho jsou tím pádem zcela nesmyslné, já je beru s rezervou jako zvláštní experimenty, které mají ukázat křehkost našeho světa, dobře se na ně kouká a člověk se dozví nemálo zajímavého. Ovšem na Svět po Lidech (či Population zero) to nemá. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Přitažlivá série, která je ale pochopitelně trochu bombastičtější a "populárnější", než by ji bylo slušelo. 1. díl Svět bez ropy je nejslabší. Vzbuzuje nejvíce nezodpovězených otázek a celkově je spíše k smíchu. Pořad obecně se zabývá z 95% USA, velice by mě zajímala právě situace v Evropě, kde si myslím, jsme na podobný výpadek mnohem lépe připraveni jak elektrifikovanou dopravou, tak alternativními zdroji elektrické energie. 2. díl Přelidnění byl trochu nudný. Průběh je celkem zřejmý a obecně přijmout fakt, že se skokově zdvojnásobí počet obyvatel byl pro mě paradoxně obtížnější, než že se přestane otáčet planeta. To se dostáváme k dílu 3. Ten je dost možná nejzajímavější a má největší "příběh". Bylo vtipné, že autoři udělali takovou zápletku, že se planeta přestane točit postupně, protože kdyby se přestala točit náhle, bylo by hned po dílu, protože by všichni umřeli. 4. díl je mi tématem nejblíž, ale i díky tomu mě opět v několika věcech zklamal. Opět jsem se nedozvěděl, jak vlastně dlouho trvá ono stádium rozpínání do červeného obra, což je informace, kterou už léta nějak nemůžu najít (předpokládám tedy, že se to neví). Netuším, jestli to trvá dva dny nebo miliardu let a žádný dokument mi to zatím neřekl. (z různých zdrojů jsem se dočetl, že fáze červeného obra potrvá zhruba 10-25% času, co trvá období hlavní posloupnosti (čili třeba 1-2 miliardy let), ale mě zajímá ten detail jak dlouho trvá samotné rozpínání a tam už je informací mnohem mnohem méně). Dále mě ten díl zklamal v tom, že neustále informoval o tom, jaké je to v New Yorku, ale mě zrovna zajímalo, jak dlouho by byly obyvatelné například polární oblasti nebo místa vysoko v horách a jaký by tam byl rozdíl. Případně mohli do toho zakomponovat i někoho na oběžné dráze. Bohužel opět nic. To jsou informace, které mě zajímaly. Bohužel jsem je nedostal. Celkově tedy rozhodně zajímavý pokus, který ale selhává ve své nekomplexnosti a pro evropského diváka až příliš otravné akcentaci na americký kontinent, respektive jeho severní část. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama