Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Těsně před vyhlášením výjimečného stavu v prosinci 1981 se skupině mladých aktivistů Solidarity podaří vybrat 80 milionů zlotých uložených v bance – přímo před nosem tajné policie a před zablokováním kont. Začíná závod mezi opozicí a „tajnými“, kteří se snaží peníze vystopovat. Na stranu Solidarity se přidávají nejen arcibiskupská kurie a zaměstnanci banky, ale také veksláci. (Současná filmová tvorba – Střední Evropa)

(více)

Recenze (16)

Radko 

všechny recenze uživatele

Vcelku vydarený popis poľského socializmu a boja vtedajšieho režimu s odporcami, členmi nezávislého odborového zväzu Solidarita. Tajní sú tu vykreslení ako cynicko pragmatické morálne kurvy, ktoré sa neštítia ničoho. Odborárski zástupcovia, ako odhodlaní mladí idealisti, schopní dobrodružných konšpiračných akcií. Moja jediná výhrada smeruje práve k tomu: zlo tu bolo až príliš zlé a dobro až príliš dobré. Jednoducho, čítanková charakternosť postáv, napriek existencii špiónov v oboch táboroch. Ale ako dynamické dobrodružstvo o boji za ľudskú dôstojnosť a slobodu to za pozretie stojí. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Druhý film o období vyhlášení stanného práva v Polsku na začátku osmdesátých let, který u našich severních sousedů v roce 2011 vznikl (recenzi filmu Krycí jméno Krtek naleznete v březnovém kultu). Záminkou scénáře se stala v historickém vývoji banální událost „odčerpání“ většího obnosu peněz z banky krátce před vypuknutím kontrarevoluce. Přestože tok polských dějin nezměnila a ani neurychlila, režisér Waldemar Krzystek z ní stvořil solidně poskládanou akční podívanou s možná až příliš optimistickým nádechem. kult pro Cinema Mundi, 2013. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Viděno během Challenge Tour - Filmový lov: Úkol číslo 28 - film, který se odehrává v zemi, kde bys chtěl strávit dovolenou. Když je filmově nejhůř, vždy se mohu spolehnout na Polsko. Politika, skutečné události, Solidarita, sympatičtí herci, zajímavý příběh - skvostná kombinace. Konečně jsem zase spokojený. ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Moderní dějiny Polska zaujaly v posledních dvou filmech polskou režisérskou stálici Waldemara Krzysteka. Po ambiciózním milostném dramatu Malá Moskva (2008), zasazeného do 60. let do prostředí sovětské vojenské základy v Polsku, přichází s neméně zajímavým pohledem na klíčové polské události 20. století. Tentokrát svůj příběh zasadil do divácky vděčného období vzniku Solidarity a následného vyhlášení vojenského stavu. Nejde však tentokrát o smutný příběh s tragickým koncem, Krzystek téma naopak ozvláštňuje velmi chytrým humorem, který neveselé události roku 1981 značnou mírou odlehčuje. Skupina pěti mladých lidí se v předvečer vyhlášení vojenského stavu rozhodne lstí vybrat z konta Solidarity ve wroclavské bance 80 miliónů zlotých. Stane se tak na poslední chvíli, neboť následující den má vláda účet zablokovat. Rozbíhá se pátrání po mladících i penězích, které jsou mezitím ukryty v biskupském paláci kardinála Henrika. I přes již zmíněné úsměvné situace, které přináší postupná gradace příběhu, se však z konečného vyznění celého díla nevytrácí to hlavní – protestovat proti komunistickému režimu bylo možné mnoha způsoby. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Další povedený přírůstek do rodiny polských filmů zabývajících se nedávnou minulostí. Přirozeně a dynamicky vyprávěný příběh nesází na vnějškový dobový dojem, který umrtvuje řadu ambicioznějších dobových dramat. Moderní styl má značně uvolněný prostor v širokém rámci dobové každodennosti, k němuž stačí vhodné lokace, kterých je v Polsku stále více než dost, oblečení dávno vyšlé z módy, nanejvýš starý polský Fiat. S výjimkou davových scén stávek a demonstrací je snímek dramatem několika jednotlivců a namísto akčního ztvárnění tradičního motivu bankovní loupeže nabízí dostatečně zajímavý pohled do fungování malé skupinky lidí svázaných s hnutím Solidarita. Zápletka sice nakonec není příliš dramaticky vděčná ani objevná, ale jako obraz dobové společnosti a rozložení sil v politickém boji obstojí se ctí. I tak se tato "sonda" nevyhýbá zjednodušením, které spíše odpovídají zábavné kinematografii - vyprávění je postaveno na neustálých, mnohdy úsměvných střetech protikomunistických aktivistů s tak trochu vyšinutými figurkami tajné policie v čele s cholerickým a vulgárním vůdcem celé protiakce. Výběr značné sumy peněz je nakonec jen poslední kapkou v již započatém konfliktu mezi mocí a jejími odpůrci, jejíž důsledky mají negativní vliv na obě strany, i když vyznění filmu dává triumfy do rukou těch slabších. Jak je již v polském filmu zvykem, dějinná epizoda není i přes přítomnost humoru ironizována, nebo znevažována. Naopak jí je přiznána přiměřená dávka patosu a heroismu, která neruší a spíše vybízí k tomu, aby jsme skupince znevýhodněných idealistů drželi palce. Navíc znalost následovného politického vývoje v Polsku dodává jejich činnosti smysl a opodstatnění, čímž postavy jen nabývají na síle. (Cinema Mundi 2013) ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Ako keby nebolo dosť zaujímavých tém zo súčasnosti, Poliaci neustále riešia vlastné dejiny, snáď najviac zo všetkých stredoeurópskych kinematografií. Historický námet v sebe skrýva množstvo rizík od možnosti, že to bude neznesiteľná moralita až po to, že výprava môže byť zaujímavejšia než scenár. O tomto filme platí, že je proste nudný. O to nepochopiteľnejšia pre mňa je jeho nominácia na oscara za cudzojazyčný film. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře natočené politické drama, jehož děj se odehrává na začátku 80tých let, kdy byl v Polsku založen nezávislý odborový svaz Solidarność, který se stal velkou hrozbou pro komunistickou vládu. Je jasné, že komunisté se jen tak nevzdají a v prosinci roku 1981 vyhlašuje generál Jaruzelski vyjímečný (válečný) stav. Začíná série zatýkání a represí. Ještě před tím se však Solidarnośći podaří husarský kousek, vyfoukne doslova před nosem komunistům 80 miliónů zlotých ze státní banky. V právním státu by to byla legální transakce, protože se jednalo o dobrovolné příspěvky odborářů. V totalitním státě však platí jiná pravidla. Film také svědčí o tom, že polští komunističtí policejní "vyšetřovatelé" měli podobné metody, jako ti naši. Také v plné nahotě ukazuje zločinnost a zrůdnost komunistického režimu, kdy už nikdo z nich v tuto ideu nevěřil a vše dělali kvůli kariéře, prachům a moci. ()

PedroPo 

všechny recenze uživatele

Když jsem o tomto filmu četl, podle popisu (značně nadšeného) se mělo jednat o něco jako napínavý film, do kterého vstupuje církev, veksláci a další. Prostě takový polský Podraz (nebo tak nějak). Když jsem pak ten film viděl (v letadle, s anglickými titulky), musím říct, že jsem byl zklamaný. Ani ne tak kvalitou filmu - výprava super, kamera super, herci fakt kvalitní (hlavně ten šéf tajné policie, ten byl vynikající), ale nějak jsem si musel v hlavě přeskládat, co mi "sliboval" ten popis v novinách, protože to určitě nebyla hlavní složka toho filmu. Takže za mě lehké zklamání, které to ale stále vytáhne nad průměr. ()

plo koon 

všechny recenze uživatele

Poměrně povedený film, který se opět vrací k polské hlavní historické hrdosti - Solidaritě. U mě bodoval především napínavou akcí během vybírání peněz, sympatickými hlavními představiteli a démonickým kapitánem SB a vyústěním celé jeho linie. Po stylové stránce ale o nic objevného nejde. Nicméně příběh dokáže být dalším dílem do skládačky boje proti socialistickému zřízení v Polsku a vzhledem k již zmíněným příjemným bonusům rozhodně za vidění stojí. ()

majky19 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou sleduji snímky, které jsou úzce svázané s polskou historií nedávno minulou, a musím se přiznat, že opět jsem zhlédl velmi kvalitní film, ve kterém nechybí snad vůbec nic. Snímek je věnován nejen srpnovým událostem roku 1980, ale i následně událostem, které předcházely vyhlášení výjimečného stavu, který měl na řadu běžných občanů velmi neblahé důsledky. Sledujeme zde akci mladých aktivistů hnutí Solidarita, kteří zcela správně vycítili, že v době vyhlášení výjimečného stavu dojde mj. i k zablokování kont v bankách, a rozhodli se tudíž podniknout akci, během níž se jim těsně před uzavřením bankovních účtů podaří zachránit celkem 80 miliónů zlotých. Tato akce samozřejmě je i v hledáčku tajných, kteří se nemíní se ztrátou peněz jen tak smířit, a jsou odhodlání "partičku" Solidarity vystopovat a peníze získat zpět. Mladí aktivisté by ovšem tuto akci pravděpodobně nedotáhli do úspěšného konce, kdyby neměli kolem sebe lidi, kteří jim po celou dobu byli nápomocni a ochotni na sebe vzít svůj díl rizika - ať už se jednalo o představitele církve, zaměstnance banky, nebo dokonce veksláky. Hlavní negativní postavou je zde kpt. Sobczak, který místy působí vskutku komicky, místy až hloupě a ze kterého nevypadne během celého filmu nic slušného, snad kromě předložek a spojek. Musím říct, že jsem se při sledování tohoto snímku velmi pobavil, protože to byla vskutku velmi dobrá podívaná. Podle mého názoru je pozoruhodné, jak byli Poláci za minulého režimu v tom pozitivním slova smyslu vynalézaví, nepoddajní, jak se uměli pro dobrou věc nadchnout a dát se na odpor proti zločinnému režimu. Ačkoliv i v bývalém Československu byly dejme tomu určité náznaky odporu - např. Charta 77, tak přece jenom lidé v naší zemi byli daleko více pohodlní, nadchnout se kromě fotbalu a hokeje neuměli takřka pro nic, a držení úst a kroku bylo zkrátka pro řadu z nich pohodlnější. O udávání, prospěchářství, spolupráci s Stb atd. raději dál nemluvit. Je pouze zarážející, že charakter a povaha lidí se za ty tři dekády v podstatě vůbec nikam neposunula, resp. spíše k horšímu, a že po 30 letech v České republice máme vládu, jejíž činnost a řekněme funkčnost a pevnost plně závisí na podpoře, resp. toleranci komunistických poslanců, bez jejichž hlasů se v podstatě vůbec nic neprosadí. Tento snímek se zkrátka režiséru Krzystkowi velmi povedl a mě nezbývá, než jej ohodnotit zcela po zásluze plným počtem bodů. ()

Sakulnikov 

všechny recenze uživatele

Dobrý film ze zajímavého období. Jen na akční film měl hluchá místa - ne zcela jasné skoky v čase, velké množství dějových linek, ale jinak bych dodal: víc takových filmů na české scéně! ()

chip.era 

všechny recenze uživatele

Kurva kurva kurva! Hlavní hrdinové jak na kladné tak záporné straně barikády se jménem svoboda se s ničím příliš nemalují. Každý dělá co umí k tomu aby dosáhl svého. Ženy jsou krásné a svůdné, šéf policie drsný, bezcitný a podlý a duchovní s vůdci Solidarity se nebrání zaplést s veksláky aby se ubránili drsným nájezdům agentů a státní moci. Děj celého filmu se točí kolem "ukradených" 80 milionů a tempo je vražedné tak jak jen polský fiat dokáže. Velmi příjemná a civilní sonda do dějin polska posledních 30 let. ()

vinducha 

všechny recenze uživatele

V popisu chybí akční historické krimi . Tohle se zase 1x našim severním sousedům povidlo. Polská SB  měla oproti naší STB zřejmě 1 menší odlišnost , v důstojnických funkcích se tam totiž  dle tohoto filmu docela často vyskytovaly i ženy. Tahle hra na kočku a myš Solidarity a SB od pana Krzystka má všechny atributy správného napínače. Suprová zábava. No a P. Glowacki si kapitána Sobczaka dal teda parádně , skutečně luxusně zahraná svině . ()

hujerita 

všechny recenze uživatele

Ďalší výborný film, ALE!!! Na drámu málo dramatické, videl som aj lepšie poľské drámy. Tvárilo sa to ako dráma komédia a zlodejina v jednom a akosi to nebolo konzistentné. Nejak ma to nechytilo tak ako iné výborné filmy s touto tématikou. Škoda potenciál to malo ale režisér zostal na pol ceste a zdalo sa mi že nevie ako to má natočiť. Chlapci zo Solidarity mi prišli ako keby boli totálne blbý a nevedeli že ich niekto sleduje. A ako kontrast nato BUM!!! Scény kde prečúrali odrazu všetkých tajných!!! Jednoznačne nejednoznačné. ()

Reklama

Reklama