Reklama

Reklama

České hlasování

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Dokumentární komedie Petra Jablonského a Juraje Šajmoviče o slavných lidech a událostech, imitování a krátké paměti.  Před několika lety šokoval početnou televizní diváckou obec v pořadu Šance zcela neznámý mladíček Petr Jablonský dokonalou imitací hlasů, gest i mimiky nejen populárních herců a zpěváků, ale především politiků. Jeho takřka dokonalá interpretační schopnost se snoubí s "vhledem do myšlení karikovaných osobností" natolik, že po několika vystoupeních ve výše zmíněném, dnes již neexistujícím pořadu České televize, paradoxně nenašel - kromě spíše okrajových příležitostí v rozhlasu - významnější plochu k uplatnění svého talentu. Jeho "komentování" společenské a politické scény je o to zajímavější, že v době Sametu chodil do páté třídy obecné školy - je tedy prost všech vedlejších vlivů a másla na hlavě, které zatěžují množinu jeho starších "profesních soudruhů".
Zhruba před rokem nabídl Petr Jablonský spolu s režisérem Jurajem Šajmovičem tehdejší TS Karla Hynie námět hodinového dokumentu, ve kterém by Petr Jablonský svým osobitým způsobem komentoval polistopadový vývoj v ČR. Práce na scénáři prošla mnoha peripetiemi a přes nejrůznější "hrané" varianty dospěla k nejjednoduššímu možnému tvaru - náhledu do tvůrčí dílny imitátora, který dostal "úkol" vyrovnat se s posledními 13 lety politického vývoje v Čechách. V archivu ČT si tedy vypůjčil stovky kazet, především se zpravodajskými a publicistickými relacemi, a podle nich se učil mluvit i uvažovat tak, jako Václav Havel, Miloš Zeman, Václav Klaus a další hvězdy politického nebe, které - ať chceme či nechceme - ovlivnily v tomto období myšlení i jednání každého z nás.
Výsledkem je provokující, nervy a občas i bránice trhající koláž, která určitě mnoho lidí pobaví a ještě více namíchne, těžko však některého diváka zanechá lhostejným. Zvláště pak před blížícími se volbami, neboť ty se konají každou chvíli, kdežto filmové dokumenty jsou nadčasové. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

Reklama

Reklama