Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Berlín. Současnost. Letní den, v němž minuty rozhodují o lásce, životě a smrti. Lole a Mannimu je něco přes dvacet a jsou milenci. Manni pracuje jako kurýr pro pochybného překupníka s auty. Poslední akce však nedopadne podle plánu. Vletí v metru do náruče revizorům a ztratí igelitku se 100.000,- DM, které si má šéf za dvacet minut vyzvednout. Zoufalý Manni volá Lole. Co si počít? Když ty peníze nesežene, zemře. Lolin mozek pracuje naplno. Má dvacet minut na to, aby sehnala sto tisíc, dvacet minut na záchranu Manniho života. Lola vyrazí z domu do ulic Berlína vyběhat sobě a Mannimu život, sehnat nějak někde sto tisíc. Lola běží ne jako, ale o život. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (661)

golfista 

všechny recenze uživatele

Tykwerovi jsem přišel na chuť v "Nebi" a teď ho beru vlastně odzadu. Lola stojí na výborném nápadu podpořeném skvělým režisérským pojetím. Jestli tenhle film "vystřelil" Tykwera nahoru, pak se vůbec nedivím. P.S. Neviděl jsem v původním znění, ale Vilhelmová byla skvělá. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Upřímně - byla jsem dost skeptická, když vyšly docela dobré kritiky na film zrozený v Německu. Ale rozhodla jsem se překonat pomyslnou bariéru a podívala se na něj. Rozhodně jsem neudělala chybu. Film ubíhá ve strhujícím tempu díky neuvěřitelně originální a hodně dobré režii. Hlavně je tady NÁPAD, tři stejné příběhy lišící se v detailech, které ovšem zaručí pokaždé naprosto odlišný výsledek. A navíc s velmi slušnými herci v hlavních rolích. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl volit nejlepší film moderní německé kinematografie (samozřejmě z těch, které jsem viděl), vážně bych váhal mezi Lolou a Klepáním Na Nebeskou Bránu. Tom Tykwer vypráví skvěle vystavěný příběh, vizuální podoba je ojedinělá a pro film naprosto klíčová (ať už jde o comicsové vsuvky či alternativní "flashbacky"). Herecké výkony jsou bez diskuse výborné a vše podkresluje výborná hudba z poslouchatelné části německé techno scény. Dialogy nemá cenu rozebírat, nemají prostě chybu (slovo "Tasche" si budete určitě nějakou dobu pamatovat:)), nicméně český dabing je na (chtělo by se říci tradičně) vysoké úrovni, obzvlášť vyniká Táňa Vilhelmová coby hlas Loly. Vše ostatní je teorie;) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Homo ludens. Frenetický film, který je svým střídáním materiálů (film, video, fotografie), druhů (animovaný film, hraný film, pseudo-dokumentární momentky), žánrů (komedie, thriller, rodinné drama, romance) a tempa stejně neklidný jako hlavní hrdinka, díky výrazně červeným vlasům a způsobu rámování okamžitě k nalezení v libovolném prostředí. Nejen tím, že okamžitě víte, kde se nachází postava, kterou ovládáte, připomíná Lola videohru. Smrt neznamená konec hry, ale možnost být v další hře lepší, což je velmi osvěžující aktualizace "co by kdyby" schématu. Jak se ale dozvíme hned na začátku od "rozhodčího" (hlídač z banky), teorie je pouze "zbytek", dodatek ke strhující hře. 80% Zajímavé komentáře: mm, Radek99 ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Jenom člověk neinformovaný si může myslet, že v Německu nemůže vzniknout dobrý film a teď opravdu nenarážím na nic konkrétního. Nejdůležitější na tomhle je spád a jeho relativně krátká délka. Pokud je ale všechno tak do detailů promyšlené, zarazilo mě několik drobných logických chyb. P.S. předtím jsem si myslel, že půjde o nějakou psychologickou věc a byl jsem mírně zklamán, ale to už je můj problém. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Tak to byla jízda. A jsem strašně šťastnej, že jsem před zhlédnutím neměl ponětí, čím je tenhle snímek zvláštní. Šel jsem do něj jako nepopsanej list a nestačil jsem se divit. Originální paráda. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nejen Lola, ale i tentno snímek běží svým tempek jak o život. Pro mě naprosto skvělej nápad na téma "co by kdyby". Běhající Franka je asi nejhezčí holka co kdy na plátně běhala. Mimochodem ten OSt se nechá slyšet, jen co je pravda. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Ojedinělý počin z režijní dílny Toma Tykwera. Film pozoruhodný tím, že nabízí jeden krátký příběh v několika různých verzích. Franka Potente a Moritz Bleibtreu v hlavních rolích velmi mile překvapili. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,750,000Tržby USA $7,267,324Tržby Celosvetovo $22,200,000║ Tykwer to riadne rozbehol, šikovne zostavený nápaditý film, jazda. /100%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Vlasy v plamenech, mozek na steroidech, oči zářící do stokilometrových dálek. Tykwer v sobě dusil talent příliš dlouho a když se konečně otevřel světu, byl to výbuch, který nás srazil na kolena. Lole nedošel dech ani necelých deset let od startovního výstřelu. Pořád běží stejně rychle. (90%) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý experiment s neskutečným tempem a režisérským odhodláním protáhnout jeden videoklip na 81 minut. Nebýt sekvencí mezi třemi běhy Loly, které maličko brzdí tempo uvažoval bych o pěti hvězdičkách. Tom Tykwer přistoupil k prostému příběhu zvláštně a s úžasným nadhledem, který často režisérům chybí. Franka Potente běží o život a moc jí to sluší i s těmi šílenými vlasy. Ostatní herci jsou tu pro mě do počtu. Hudba perfektně sedí a dotváří videklipový styl filmu. Jeden běh, tři možnosti a nekonečně změn, které způsobí. Bavte se hezky, takhle rychle vám 81 minut ještě nikdy neuběhlo... ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Nemecky film jenz se stacil stat klasikou nabizi preci jen svezejsi zabavu a lepsi pribeh nez na podobne tema ladeny film Sliding Doors. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jestli bych měl vybrat nějaký film jako ukázku dobře zvládnutých postmoderních přístupů ve filmovém umění, pak bych zřejmě volil právě Lolu Toma Tykwera. Jeho typicky ,,špinavý" námět o hrdinech překračujících z různých důvodů zákon tvůrce vypráví hned třikrát a pokaždé s jemnou změnou některého z detailů, díky níž se celý syžet uhne a vytvoří zajímavou alternativu ke skutečnému příběhu (tím zřejmě reflektuje nejnovější teoretické poznatky o paralelních vesmírech z kvantové fyziky, tedy teorii paralelních vesmírů profesora Stephena Hawkinga...). V tom ale vězí tak trochu háček Tykwwerova autorského záměru - nedá se vlastně říci, která z těchto tří verzí je skutečná, všechny žijí v paralelních světech a čekají na svou šanci uskutečnit se (podobně, leč ne takto progresivně, nahlíží divák i na dějovou linku třeba i ve filmu Butterfly Effect). Leitmotivem je Lola závodící (originální název Lola rennt = Lola závodí) s časem. Tomu je pak podřízeno téměř vše - obrovská dynamika filmu, rychlý a téměř klipový střih, výběr hudby, synchronizace obrazu a zvuku... Za zmínku stojí i další postmoderní prvek - mísení forem, kdy hraný film je prokládán animovanými sekvencemi. Tenhle progresivní Tykwerův experiment se překvapivě netříští, ale jemným sémantickým posunem modeluje významovou rovinu filmu. Shrnuje v sobě mnoho vlivů - ať už hudební videoklip, fenomén MTv, detektivku, klasický thriller, nebo i německý sociálně laděný film. Zvlášť dobrý je i výkon německé herečky Francesky Potente (škoda jen, že svůj zřejmý talent později zahazuje ve škvárech, jako je třeba horor Anatomie). Zkrátka Lola běží o život je důkazem toho, že se Tomu Tykwerovi vyplatila odvaha experimentovat. Velmi, velmi vydařený filmový experiment... ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Doufám, že mě jednou taky napadne takový originální námět a natočím tak dobrý film. Tykwer si v jednotlivých verzích zajímavě hraje s detaily a hlavně s "efektem motýlích křídel" ( viz Osudový dotyk ). ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Na světě jsou dva druhy lidí. Aspoň pokud jde o rychlost pohybu. Máme tu coury, to jsou ti, co se courají, a potom tu jsou běhny, tedy ti, co běhají. Lola je nepochybně běhna, a že jí to jde fakt dobře. Její přítel Manni má ale kliku. Při shánění 100000 marek totiž Lola prošlape i svoje nejlepší tenisky. Tak, dost už dvojsmyslů a vrhněme se na to. Tedy na komentář. Tenhle film jsem znal už roky. Tedy věděl jsem o něm. Lidé si o něm povídali, Simpsonovi ho parodovali, Dawson Leery z Dawsonova světa ho vydával za svůj nejoblíbenější film (a přitom jeho skutečný nejoblíbenější byl ET od Spielberga :oP), a já se Lole kdovíproč vyhýbal. Nebo snad ona mně. Zřejmě jen o vteřiny. Zřejmě tahle sympatická rudovláska proběhla okolo mě pokaždé, když jsem někde zaškobrtnul, nestihnul doběhnout autobus (což se stává často, mám totiž... těžké kosti) nebo dostal těžký záchvat alergie. A to je škoda. Já si ten film totiž okamžitě zamiloval. Inteligentní scénář, skvělí herci (a to mám takovou mírnou skrytou averzi vůči Němcům. Jejda, už není zase tak skrytá...), našlapaná hudba a bleskurychlý střih vytvořil lahůdkový adrenalinový mix, který mě na nějakou tu hodinu a čtvrt vytrhnul z každodenní šedivé reality, kde mají lidé docela nudné barvy vlasů. Mám pár feel-good filmů. To jsou takové, které si můžu pustit kdykoli, a trochu mi spraví náladu, ať se děje, co se děje. Lola má slušně našlápnuto (nebo naběhnuto?), aby byla jedním z nich. To už za to stojí, ne? Tak šup, koukat! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Po konci přijde začátek..... Příběh 1.: Bonnie a Clyde, aneb každej má někdy špatnej den. Příběh 2.: Už je to kapku nuda, která vyvrcholí ve finále. Jestli to stihne nebo ne, mě netrápí. Příběh 3.: Mám to vypnout nebo ne? Stále se opakující – byť pozměněný děj, aneb teď na téma ,,zázraky se dějí“. Nesedlo mi to. Čekal jsem nervydrásající souboj o čas a život. Nebo jsem to nepochopil? A Lola? Od pasu nahoru dobrý. Ale směrem dolů....nevěřím (že to uběhla). PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Související novinky

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

11.03.2018

Pětadvacátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest letos nabízí velmi kvalitní dramaturgii a zajímavé hosty. Tím jistě nevyhledávanějším bude francouzská herečka Catherine Deneuve… (více)

Reklama

Reklama