Reklama

Reklama

Da Vinciho démoni

(seriál)
  • USA Da Vinci's Demons (více)
Trailer 3
USA, (2013–2015), 25 h 49 min (Minutáž: 49–59 min)

Tvůrci:

David S. Goyer

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Tom Riley, Elliot Cowan, Laura Haddock, Eros Vlahos, Gregg Chillin, Blake Ritson, Lara Pulver, Rosemary Rance, Rowena Diamond, Julian Seager, Allan Corduner (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(28)

Středověká Florencie je domovem mladého Leonarda da Vinciho. Umělce, odvážného vynálezce a svobodomyslného rebela. Jeho osudem je nejen odhalit tajemství prastarých učení, ale i zasáhnout do mocenských intrik, jichž se stane svědkem... (TV Prima)

Recenze (188)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Renesanční Ferda Mekgajvr nosí nálepku mojí modly a je to boj, který v tomhle případě nezvládám a dávám si opětovné ultimátum, že "když příště nezačne malovat, tak končím!". A jak myslíte, že je to dál? Ne, nechci už trnout, že v dalším díle se Leonardo potká s Járou Cimrmanem a půjdou spolu patentovat hodinky s vodotryskem. Dobojováno někde uprostřed 2. série. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Život Da Vinciho podle Davida S. Goyera nepostrádá hravost a tím, jak si pohrává s historickými fakty a doplňuje je o vlastní nápady, asi nejvíce připomíná Zamilovaného Shakespearea. Někdo to může pokládat za svatokrádež, ale pravdou je, že vás i díky určité míře nadsázky dokáže bipolární (a bisexuální) génius Leonardo přikovat k obrazovce. 1. série - 90% 2. série je jedna velká jízda. Bez výraznějšího zaškobrtnutí nám tvůrci servírují spoustu zvratů, akce a opět nás ohromují úchvatným vizuálem. Ten šílený cliffhanger ve finále je taková pěkná tečka za výtečnou řadou. A teď zase čekat. 2. série - 90% ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Toto ma bavilo. A veľmi. Solídne rozvinutá zápletka, svižné tempo, veľmi fajn herci a väčšinou parádna réžia (s výnimkou prapodivnej časti s Draculom, naopak posledné dva diely od Bassetta sú skvelé). Prekvapilo ma, že sa nevyhli ani téme Leonardovej bisexuality, a celkovo je to viac historické, než by človek čakal. Možno Goyerov najlepší scenár. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,…KAŽDÁ OTÁZKA, KTEROU ZODPOVÍŠ, VEDE JENOM K DALŠÍ OTÁZCE. A TAKOVÉ VÝPRAVY PAK VEDOU JENOM K UTRPENÍ. OVŠEM PRAVÝM UTRPENÍM JE CHVÍLE, KDY JSOU VŠECHNY OTÁZKY ZODPOVĚZENÉ, PROTOŽE TI NEZŮSTANE NIC, NA CO BY SES MOHL PTÁT...“ /// Bastard, potížista, manipulátor…, ale hlavně umělec a vynálezce… chápu fascinaci postavou Leonarda Da Vinciho, touhu probrat se jeho vynálezy, vomrknout skici, kodexy, ženský… Je 15. století, takže je tu samozřejmostí zápletka s bojem s církví, ovšem tady nejen z důvodu vědy, nýbrž církev (pane faráři, tohle se vám líbit nebude…) to jsou intriky, šukání (všeho a všech), boj o moc a území … příběhově jsem tak mezi 3-4*. Zdá se mi to dost lacině vyobrazený a takový zjednodušený (či jak to nazvat). Taky se (bych řek) moc nepárali s historickou věrohodností – ale to bych přenechal kunsthistorikům. Stejně jako rozplétání zápletky ohledně Krypty nebes, Knihy listin a Synů Mythrase. Takže vlastně nic pro historiky. Spíš se pobavěj ti, co se chtěj bavit uvolněným dějem, sexem, vynálezama, intrikama, mečováním… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mám rád Leonarda (v jakýkoliv podobě). 2.) Rád sleduju luštit šifry mistra Leonarda. 3.) Thx za titule ,,Umpalumpa3, novoten, phoebess“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

novoten 

všechny recenze uživatele

1. série - 90% - David Goyer měl sen, ve kterém se mu zjevil renesanční temný rytíř, a k mému nemalému překvapení se tahle vize probouzí k plnému životu. Italský svět rozkvétá s každou další epizodou a díky atmosféře uchvacujícího mystična, dokonale charismatickému Tomovi Rileymu nebo příjemně slizkému Blakeovi Ritsonovi je radost rozkrývat všechny rébusy nebo zkoušet vynálezy, na které lidstvo dosud není připraveno. 2. série - 90% - Rafinovanější než by se při všech dějových veletočích, slibovaných nepřátelích, neviditelných spojencích a nových lokacích mohlo zdát. Scénáře si s historií hrají tak obratně, že pevně zafixované body dějin jen opatrně podemelou, zasadí divákovi do hlavy pár pochybností a v kombinaci s dialogovým třením Leonarda s Riariem vytváří dokonalou cestu plnou dobrodružství, mořské soli, pralesního vlhka a příjemného mrazení v zádech. Maximálnímu hodnocení brání snad jen trochu uspěchané finále a fakt, že šokující pointa posledních minut mi přišla očividná už nějakou dobu zpátky a nejsem si jistý, jestli právě takový zvrat chci v dosud zcela neotřelém seriálu vidět. 3. série - 90% - Po dvě epizody se bortí tajemný háv dosavadního vyprávění a démoni hlavního hrdiny dostávají čistě válečné obrysy - aby se obratem všechno vrátilo do starých kolejí plných vizí, snů, předurčení a mystiky. Bohudík. Houstnoucí třenice s Labyrintem je mi totiž daleko bližší a na každém kroku je cítit, že Leovo poslání se chýlí ke svému konci. A je to konec občas bolestivý, občas překvapivě zábavný (úžasná linka se Sophií), ale hlavně osudový a rozechvívající přesně tak, jak si majitel nejnadanější mysli své doby zaslouží. Svět dávné Florencie pro mě zůstává světem opojně magickým, ale o to víc si ho vážím za to, jak upřímně si v něm všichni přátelé, nepřátelé i lásky hlavního hrdiny hledají své místo na světě. A právě to je někdy ta nejtěžší věda. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

První seriál z historického prostředí s reálnými postavami, který je asi stejně historicky přesný jako já jsem gay, a je mi to naprosto u prdele! Celý průběh první řady je skutečným oříškem, hrou seriálu s divákem, kdo koho odchytí a ošuká. Vůbec se nedivím, že pilot a rovnou prvních sedm dílů polovinu diváků odradilo, protože to zkrátka občas bylo až moc naivní a evokovalo to pouze fakt, že bisexuální feťák Leonardo vyřeší absolutně každý problém, který daný díl přinese nějakým svým super nereálným nápadem a vynálezem, čímž je příběhu a zápletek konec. Závěr první řady a navozující druhá, to je ale jiný kafe, kterému se těžko hledá přirovnání v současné seriálové tvorbě! Doslova odměna pro diváky, kteří se prokousali až sem, jelikož se zde rozehrává dobrodružná seriálová bomba, která snad nemá obdoby a vývoj některých postav o proti první řadě je monstrózní. V seriálu je chytře skloubené fantasy, historické momenty, vědomosti, komedie, rodové bojůvky, spiknutí, prcání, zkrátka taková Hra o trůny, ve které se něco děje. Seriál má navíc punc renesančně-ateistického směru, kdy je Vatikán a křesťanství vyobrazeno primitivně, mocichtivě a zpátečnicky (historicky přesně) a Da Pinči je naopak ukázkový racionální ateista z 21. století. No, seriál jsem apaticky ošoustával, postupně vstřebával mnou nenáviděné prvky a nyní jsem to já, kdo dostává čočku do čokodíry! S01: 70%, S02: 90%, S03: 40% ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Na začátku by se slušelo napsat, že jakákoliv podobnost s reálnou postavou Leonarda da Vinci má do věrohodnosti hodně daleko. Historická fikce je honosná fantasy pohádka vyvažovaná skvělostí digitálních efektů a nadupaná spoustou akčních scén. Jak vidno, Leonardo da Vinci zde vyniká mužným šarmem a srdcervoucím story à la Hollywood. Jinými slovy, je to takový chytlavý fajn guláš fiktivních ingrediencí v proměnlivém tempu, nicméně jednoznačně řemeslně na výši. Tak producenti tu opravdu na ničem nešetřili. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Pilot: Tahle ambiciózní historická řež zatím tak docela nevychází. Co jsme ale vlastně od Goyera čekali? S kariérou tohohle pána je to jako na té nejdivočejší horské dráze. Snad se ze seriálu časem stane něco víc, než jen tupý dobový výplach o jednom z nejtalentovanějších lidí všech dob, ostatně může asi být už jen lépe. Kde je ta slibovaná akce, jíž byly nabité trailery? Lepší dvě se slibným příslibem do budoucna. 1st season: Zabijte mě, začlo se mi to líbit. K bedně kýbl pop-cornu, kašlat na dobové reálie a bavit se. Bavit se, bavit se, bavit se. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Dalo to dost práce a stálo to spoustu peněz a na konci bylo (pro mne) zklamání. Spousty efektů, minimální Da Vinciho umění, s postupujícím časem narůstající spousta pitomostí. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, od tejto akejsi podivnej fantasy s reálne vystupujúcimi historickými postavami som nečakal veľa, najviac ak tak akýsi guláš zložený z výmyslov a poloprávd, z ktorého sa mi zatočí hlava, no som milo prekvapený. Uznávam, seriál sa mi dokázal dostať pod kožu, minimálne do takej miery, že ho nepovažujem za premárnený čas. Veľkým plusom bolo, že som si na hlavné postavy dokázal veľmi rýchlo zvyknúť, pričom ústrednej trojici som celý čas držal palce o stošesť. Bolo zábavné sledovať akú šikovnú fiktívnu konštrukciu vložili autori do mnohých reálnych postáv a udalostí s nimi spojených, že som sa nestačil čudovať. Ale bol to zaujímavý dej, plný akcie, napätia, romantiky a dobrodružstva. Žiadna nuda, na nadpriemerné hodnotenie to bohato stačí. 75/100 ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Fikčně zábavný seriál, který si z historie bere dovedně jen to, co se mu hodí. Tvůrci vymysleli zajímavou zápletku, fajn charaktery, jejich fikčně renesanční Itálie mě bavila, bez ignorování historie by to nikdo nemohlo být tak provinile zábavné a dobrodružné. Já jsem spokojen, uvidíme, zda bude po dvou sezónách ještě jedno pokračování. I když od toho historický seriál nečekejte, tvůrci mají smysl pro detail a určité znalosti. Mimochodem výborné OST, odmyslete si někdy zbytečný fanservis (ale Carolina Guerra je kus v indiánské i civilní verzi) a gore, jinak mě fakt dostávají občas ty pasáže renesanční kresby a Tom Riley v hlavní roli celkově. Není to hloupý seriál a tvůrci ví na jakou strunu u diváka brnkat (včetně těch znalejších). Souboj sil zla a dobra bude rezonovat myslím u velké části diváku. První dvě série mě baví hodně, ale třetí ukazuje už velké scénaristické slabiny, nelogičnosti hlavního univerza, tvůrci prostě měli problém vše provázat smysluplně, té konspirace bylo už moc, působila trapně, 4* prvním děma sériím, třetí nechávám raději bez hodnocení... ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tento seriál nám nastiňuje da vinciho příběh tak, jak ho zatím neznáme. Byl to opravdu skvělý umělec a vynálezce. Vynalezl spoustu věcí, například: rychlopalné dělo, ponorku nebo skafandr. :) Líbí se mi ta jeho schopnost vidět věci z jiných úhlů. Samozřejmě nechybí spousta intrik a sledování vyšších zájmů. Stejně jako ve Spartakovi se tu občas objeví i sex. Úvodní znělka je naprosto úchvatná. Leonardo se snaží ochránit svou milovanou Florencii. V cestě mu ale stojí papež Sixtus a další, kteří prahnou po florentském bohatství. Pomůže rodu Medicijů uchránit si svou říši. Například díl s Drákulou byl úžasný. Ve 2. sérii se Leonardo se svými společníky vydává do Jižní Ameriky hledat Knihu listů. Tam ji ale nenalézá a vrací se zpět do Itálie. Florencie má opět namále. A ze druhé strany zase hrozí útok Turků. Končí to opět velmi otevřeně. Poslední série je tu. Spoiler: Turci dobývají Neapol pomocí Da Vinciho vynálezů a on je bezradný. Nakonec se jim tureckou hrozbu podaří odrazit. Zemře ale hodně postav... "Země je kulatá a otáčí se kolem Slunce." :D ()

Lenny.M 

všechny recenze uživatele

V tomto prostředí jsem jako doma. Florencie, Řím, papež, politické tahanice a samozřejmě Da Vinci. Skvělé téma, dynamicky natočené, plné historických fakt, kterých bych se ale držela trochu víc a netahala tam např. Draculu, ačkoliv chápu že to primárně není historický seriál ale spíš fantasy. Možná je to má láska k The Borgias a Assassin's Creed, možná jsou Da Vinciho démoni fakt tak dobří..Nicméně "Každá otázka, kterou zodpovíš, vede jenom k další otázce.." :) Jo, a musím pochválit Blakea Ritsona, ten mi zůstane pod kůží ještě hodně dlouho! 1. série - 9/10, 2. série - 9/10, 3. série - 7/10 ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Je mnoho úhlů pohledu, ze kterých se dá na tuto sérii nahlížet. Nejsem až tak omezená, abych neviděla, co všechno by se dalo zkritizovat, ale přesto jsem si vybrala pohled, který nám zde zobrazuje Leonarda jako člověka s myslí tak otevřenou, jak to jen bylo možné. Který nic nepovažoval za nemožné, a jehož představivost byla tak velká, že ji musel otupovat opiem, aby se nezbláznil. Máte-li rádi exkurz do historie a nebudete řešit malichernosti, jako jsou různé zbraně na tu dobu neviděné, nevadí-li vám brutalita doby (mocenský boj Medicejských a Pazziů) a hlavně, odpustíte-li hlavnímu hrdinovi ten jeho neuvěřitelný rozcuch, směle do toho! Jediný díl, který mě malinko rozladil, bylo číslo 6, kdy Leonardo s přáteli cestuje za svým posláním za samotným Draculou, ale krom této (nevím jak to nazvat- poplatné) odchylky celý příběh graduje, až.. vygraduje fantastickou velikonoční mší.. Obsazení je více než skvostné, v roli Lorenza Medicejského zazářil Elliot Cowan, jeho ženou mu byla "The Woman Irene Adler" Lara Pulver a milenkou (ta tam nesmí chybět přece) Laura Haddock. Skvěle zahraným padouchem pak byl Blake Ritson jako prodloužená ruka papeže Sixta Girolamo Riario, a na koho jsme ještě.. no jo, Leonardo... Toma Rileyho znám z několika Christiovek, a chlapec nám vyrostl, a musím přiznat, že se mu to podařilo, jeho Da Vinci je přesně takový, jako jsem si ho představovala, možná jeho průlomová role zatím, krom divadla. I kdybych za šestý díl hvězdičku objektivně srazila, tak ji zase získá bezchybný soundtrack, prostě pojďme do plných, nebojme se toho ;-) Uzavřela bych to dialogem mezi mistrem Verrochiem a Leonardem: Každá otázka, kterou zodpovíš, vede jenom k další otázce. A takové výpravy pak vedou jen k utrpení. Leonardo odvětí- Pravým utrpením je chvíle, kdy jsou všechny otázky zodpovězené, protože ti nezůstane nic, na co by ses mohl ptát. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Da Vinci bol skvelá osobnosť, ale určite si radšej pozriem akýkoľvek dokument, než tento nadmieru fiktívny seriál, príbeh čisto vymyslený, produkcia varila z niektorých známych poznatkov a vymyslela si príbeh. Niekedy dokonca protichodný k skutočnosti. Hlavne tam musí byť veľa sexu a Leonardo ako známy homoš tu obcuje pomaly s každou slúžkou. Historicky nulová hodnota, dokonca tu máme Draculu, kopije osudu a ďalšie nezmysly. A tam kde chýba dej, dajú erotiku. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Celou dobu nám o renesanci lhali! ____ Zapomeňte na historii, zapomeňte na logiku, zapomeňte na vše, co by dávalo smysl a v tu chvíli se můžete poddat seriálu, kde je Leonardo da Vinci cosi jako kříženec Járy Cimermana, Sherlocka Holmese a barona Prášila. Jeho protivník má zase démonické rysy a charakter Moriartyho a osudovou tragičnost Severuse Snapea. _____ Když budete na seriál nahlížet jako na totální fantazmagorii, je to krvavá podívaná (jen těch v detailu podříznutých hrdel!) s občasným humorem (Amerigo Vespucci: "Tahle země se bude jmenovat po mně, Vespuccia!"), s dějem, který si s ničím neláme hlavu a hlavně s důrazem na to, jak zásadním způsobem ovlivňují lidi jejich otcové._________ V seriálu ostatně žádný normální otec není, všichni jsou nelítostní, po moci prahnoucí, magoři, a jejich děti se s tím musejí vyrovnat. Někdo dokáže najít vlastní cestu, jiný v zoufalé snaze po otcově uznání následuje jeho zločiny a propadá se tak do ještě větší temnoty. ____ I když je druhá řada dějově ujetější, tak mě víc bavila. Ubylo Leonardových halucinogenních vizí, charaktery postav se více prokreslily a některé z nich dokonce prošly psychologickým vývojem. Zejména mladý a zprvu nevýrazný Nico, který se naučil tvrdému pragmatismu, jak přežít. Z blonďatého naivy se tak přerodil v cílevědomého muže a je to vidět i na jeho hereckém projevu. A také oblíbený záporák hrabě Rialto, zabiják s ostýchavým úsměvem, odkryl karty a předvedl o něco širší herecký rejstřík než jen šepot a smutné mrkání. Podobnost s postavou Leonarda se stala výraznější, jejich osud je propojený a další vzájemná střetnutí tak budou jistě nemilosrdná a krutá. ____ Naproti tomu, charakter Leonarda je od začátku nalinkovaný a neuhne ani o kousek: sobecký génius, který se žene za svým cílem, ať to kohokoliv stojí cokoliv. Tím, že se nemění, ale da Vinciho role ztrácí zajímavost a větší pozornost na sebe strhávají Rialto i Nico. _____ Konec druhé série zůstal hodně otevřený, dokonce natolik, že znejistil dosud jasné rozdělení dobra a zla.____ Pro ženské publikum má seriál bonus v podobně luxusně svalnatých mužských, kteří se často promenádují nahoře bez nebo i jen s bederní rouškou._____ Dokonáno jest, skončila třetí série a žádná další už nebude. Dobře, seriál skončil na svém vrcholu. Jenom bych byla ráda, kdyby si hlavní scenárista z honorářů našetřil dost, aby měl na drahou odvykací kůru, protože ať už bere cokoliv, měl by už radši přestat. To, co jsem psala o předešlých řadách, třetí ještě vystupňovala. Hlavní dvě dějové linie jsou: Turci dobývají Itálii, jak se ubráníme? A hledáme mysteriózního sériového vraha, kdo to může být? Nemá moc cenu poodhalovat, jak moc ujeté to je, protože zkušení diváci vědí, ale přece jenom prozradím, že potkáme opět starého přítele Drákulu a nově se objeví jakási postarší Johanka z Arku, ke které už by skutečně druhý přídomek "Panna orleánská" ani trochu neseděl. Možná byla někdy na výletě v Oreláns, ale panenství už na skladě není. Jak se přesvědčí jeden z hlavních hrdinů. Na venkově, kde dávají lišky dobrou noc, si zase jeden zběhlý kněz hraje na Mlčení jehňátek. ________Leonardo zachraňuje Itálii před Turky a zároveň s hrabětem Rialtem detektivně pátrají po vrahovi, který tak porůznu nechává esteticky umučené oběti v různých kostelích či v papežově soukromé koupelně. ____ Boj mezi Labyrintem a Syny Mithry pokračuje, přičemž obě organizace mají tak shodné cíle i prostředky, jak k nim dojít, že jsou zcela zaměnitelní. Vzdala jsem snahu rozlišit je a nechala se halucinogenní jízdou fantazy renesance vést dál. Leonardo malinko zodpovědní, zatímco hrabě Rialto mění strany tak rychle, že je střídá záběr od záběru. Nico, bohužel, moc scén nedostal, i když jeho představitel zhubnul, takže už nepřipomíná barokního andělíčka. O pár postav přijdeme, ale vzhledem k šílenosti celé série nemusíme smutnit, protože je nám jasné, že tohle je seriál typu, kdy se buď musíme furt ptát: "A to jako myslí, fakt, vážně?" nebo si otevřeme nějaký sušenky a spokojeně a trochu škodolibě se pochechtáváme nad celým dílkem. ______ Leonardo, odpočívej v pokoji! () (méně) (více)

honajz 

všechny recenze uživatele

Stupidní omalovánka pro americké teenagery, kteří už se mohou koukat na nahá mužská těla a sem tam i ženské kozy. Zbytečně brutální, zbytečně explicitně sexuální (asi si tvůrci hráli na druhý Řím), zbytečně často nechutný seriál, který nemá vlastně s historií nic společného, s postavou Da Vinciho rovněž ne, a který přehání komiksovým stylem tak, až je to k pláči, jak je to směšné. K tomu mizerná, ale skutečně mizerná počítačová animace, hlavně pozadí, a máme zde pitomoučký seriál o ničem. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Celkem nenáročná zábava, která si sice z historie hlavu příliš nedělá, ale i tak potěšily některé dějinné události z Florentské republiky, které v našich končinách zase nejsou tolik známé. Sám Leonardo je tak trochu Sherlock vědeckého světa a stejně jako detektivovi z Baker Street i jemu před očima vyvstávají skutečnosti, které jsou běžnému smrtelníkovi zcela zapovězené. Co se hlavní linky týče, tak Da Vinciho osobnost přímo vybízí k tomu, aby se honil za supertajným artefaktem, který by mohl změnit běh světa, takže potud v pořádku. Že tu bude nějaký hodný a hlavně tajemný spolek pečující po staletí o blaho lidstva a parta zlovolných padouchů, kteří se jim to snaží po staletí překazit bylo také nabíledni. A ani to nevadilo. Co mi ale moc nesedlo byly Leonardovy, a nejen jeho, vize, v nichž promlouvali mrtví či se v nich vydával po i proti proudu času a na základě těchto příhod pak řešil nastálé problémy. To mi přišlo trochu nepatřičné. Stejně jako díl s Draculou či doba, která se odehrávala mimo Itálii. Tady to tvůrci trošku přepískli. Ale zase ne tolik, aby mě to odradilo. Tom Riley byl jako roztržitý i nebezpečný génius dobrou volbou a trefou byli i další, nepříliš okoukané tváře, přičemž po Sherlockovi i tady mě oslovila Lara Pulver a výborný byl i Blake Ritson, který vystřihl padoucha jak vyšitého. I přes výhrady jsem velmi spokojen. 80% ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Z nových, obecně oceňovaných seriálů (jako House Of Cards, Hannibal, Bates Motel, The Following), mě tento baví jednoznačně nejvíc. A nejen proto, že Blake Ritson vytvořil záporáka, jemuž hltám každý mimický detail! 80% ()

Související novinky

Goyerův sci-fi Cliffhanger

Goyerův sci-fi Cliffhanger

05.02.2014

Producent, scenárista a režisér David S. Goyer v současnosti patří mezi nejžádanější hollywoodské tvůrce. Připravoval Batmany Christophera Nolana nebo Muže z oceli Zacka Snydera, sám potom natočil… (více)

Reklama

Reklama