Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I sebelepší předsevzetí se mohou hroutit, zvláště když se ozvou pozdní otcovské city. Hlavní hrdina sice přednáší na vysoké škole etiku, studentům vysvětluje principy správného chování, avšak sám prožívá mnohé zmatky a trable, když se dospívající dceři z prvního manželství pokouší zařídit protekci při přijímacím řízení na lékařskou fakultu. Z výřečného, sebejistého muže se tak pozvolna stává štvanec, jenž se navíc zpronevěřuje vlastním zásadám. Z humorné morality však hodně nápadů zestárlo, i když Milan Lasica v hlavní roli stále upoutává. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (48)

UncleG 

všechny recenze uživatele

Myslím že snímek stojí za shlédnutí a)jako zajímavá exkurze jak kdysi fungoval (a dodnes stále funguje) protekcionismus na vysokých školách b)kvůli vynikajícím hláškám typu "na filozofii se jeden blbec ztratí" a za c)kvůli vynikajícímu Lasicovi. Navic zajímavé je pozorvat posun v herectví Veroniky Žilkové. Osobně bych řekl, že v mládí byly její výkony podstatně snesitelnější. Mimochodem...když jsme u toho českého "tlačenkářství"...je pouze ironická shoda náhod, že hlavní mládežnické role dostaly právě dětičky známých umělců? ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Socialistický řetěz služeb, protislužeb a úplatků nesmí být nikdy přerušen, protože by se z toho mohl zhroutit systém. Každý řetěz je však silný tak, jak jeho nejslabší článek a tím je zásadový docent Šťastný. Ten sice potřebuje protekci pro svou dceru, ale dostat mima Jarouše na filozofii, to se mu nechce panáčkovi. A to jenom proto, že tento šašek ani netuší co je to Bujumbura? S tím se budete muset, pane docente, vypořádat sám. Já bych doporučoval ufilozofovat se k smrti, ale prosil bych k tomu víc zábavy, kterou mi se zmateným vědátorem, a jeho provokující dcerou, přinášela již jen dokonale stupidní hudba z nočních lokálů. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Ty vědo..“ Intelektuálové se zásadami a svědomím to mají těžké za každého režimu, což pozná i řetězem protislužeb svázaný tatíček Lasica. Tímto vlastně potrénoval na svou budoucí roli podle Ladislava Pecháčka, akorát s tím rozdílem, že spíš než systémem je tady rozebírán na součástky vlastní naivitou v oblasti mezilidských vztahů, což v trefných sebereflexích promítává i do svých přednášek. Škoda, že se to někde před epizodou na záchytce stalo taškařicí, která to doposud obstojně fungující těleso vymkla z kloubů. Takhle, Vážení přátelé, ne.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Dobrá komedie, která bez jakýchkoli příkras ukazuje pravou tvář (nejen) socialistického systému školství. Nadějná dcera jede přemluvit svého otce, vysokoškolského profesora, který se s matkou před lety rozvedl, aby ji dostal na školu. Avšak on je jeden z těch zásadových a nechce do toho jít. Až pak když uvidí kamarádova syna, kterej je úplně blbej a dostal se kvůli známosti na práva, sleví ze svých zásad a pomůže jí. Avšak udělá chybu. Kdyby byl film více propracovaný, tu jednu hvězdičku bych přidal. Takhle mi zůstává dobrá průměrná komedie s poměrně zdařilými výkony v hlavních rolích. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Taková byla doba... Ani mně však nesedl ten záměr tvůrců, aby to bylo lehce krituzující avšak komediální se známým komikem... I když se pan profesor Lasica (a nadějný kádr) snažil seč mohl, občas to skříplo. Pokud si však někdo myslí, že dnes žijeme ve světě bez protekcí, velmi se plete ! ,-) . * * ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Taková trochu pásová reálně socialistická pozitivně konstruktivní satira, která stojí na Lasicově a Císlerově výkonu. Výbornou je pak i malá, ale poctivá a až mrazivě nepříjemná etuda v podobě   mocného démona a stavaře Faltýnka, který má styky..  Nebavila mě tu ale Žilková a její naivní herectví, nebavila mě tu socialistická mládež křepčící na diskotékách a nebavil mě charakter (nikoliv herecký výkon)  docenta Šťastného, do nějž bych se ve svým věku i postavení vlastně mohl projektovat. A to nešlo. "Je to ještě dítě"... no. Silnější dvojka. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Komedie hodně starého střihu s civilně geniálním Lasicou a pohlednou Žilkovou ještě v době, kdy nebyla povoláním zlatokopka-matka. Překvapivě košatý prostor tu dostává Jiří Císler, jehož to většinou známe z rolí mnohem skromnějších. Manželky hlavní postavy si zahrály Jiřina Jirásková (bývalou) a Jana Kasanová, skutečná manželka Jiřího Císlera. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Exkurzia do čias, kedy fungovala tlačenka krásne podčiarknutá výrokom: "na filozofii sa jeden blbec stratí." Systém sa zmenil, ale exkurzia nekončí. Film mi nesadol ani herecky, ani dejom, ani prevedením, ale dal mi poznanie, že tie tlačenky tu boli vždy a tiež, že ako spoločnosť dokážeme myšlienky úspešne rozvíjať. Pretože kým kedysi sa na filozofii stratil jeden blbec, dnes je to tam skoro výlučne len o blbcoch, čo nevedia akého sú pohlavia. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Nevyrovnaný kříženec mezi vztahovkou, moralitou, satirou a ke konci i klasickou českou bláznivou komedií. Třetí hvězda za provokující studentku Asterovou. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Komedie s panem Lasicou nikdy nezklamou. Ani tato úsměvná komedie, kde city a láska ke své dceři přivedou hrdinu k porušení svých zásad, které tak pečlivě vyučuje na škole. Celý film navíc provází krásná a nostalgická hudba, která nás ve vzpomínkách vrací do školních časů. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Tak nepřirozených filmů jsem viděl jen málo. V nočním klubu hrála hudba, kterou by určitě nepohrdli ani gerontové z předsednictva ÚV KSSS ve svých rozvernějších chvílích. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Přehlídka (ne)fungování socialistického zřízení. Protekce, kamarádšofty, službička za službičku... Prostě pro docenta filosofie výživně prostředí, jež semele každého, kdo není dostatečně slizký, s ostrými lokty. Navíc, když dospělá dcera je nevychovaný spratek. Klady filmu: Jiřina Jirásková, Jiří Císler, Květa Fialová. Zápory: z dnešního pohledu nuda, skanzen. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Jako film dvě hvězdičky, ale kvůli panu Lasicovi, který je ve všem dokonalý, přidávám jednu. Jinak opět film pro ty, kteří už na socialismus zapomínají nebo ho nestačili vnímat. ()

rodo 

všechny recenze uživatele

Slušná komedie, která mě překvapila lehce cynickým humorem, který mi opravdu sedl. Lasica a Císler dle mého názoru vytahují film do nadprůměru. Hlavně Lasica zde má roli šitou na míru. ()

Reklama

Reklama