Reklama

Reklama

Vikingové - Série 1

(série)
Irsko / Kanada, 2013, 6 h 45 min (Minutáž: 44–47 min)

Tvůrci:

Michael Hirst

Scénář:

Michael Hirst

Kamera:

John S. Bartley

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Travis Fimmel, Katheryn Winnick, Clive Standen, Jessalyn Gilsig, Gustaf Skarsgård, Gabriel Byrne, John Kavanagh, David Pearse, Nathan O'Toole, Ruby O'Leary (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(9)

Aby si získal přízeň svého lidu a sebral Jarlu Haraldsonovi moc, vypravuje se ambiciózní válečník Ragnar Lothbrok na nebezpečnou misi. (Netflix)

Recenze (60)

Sdoom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak ani po pár letech mě to vyloženě nenadchlo v necenzurované verzi přímo na Netflixu. Je to docela dobrý, ale na seriálovou špičku současné doby to zdaleka nemá, na to je to moc jednoduchý dějově. No a pořád tu je faktor Travis Fimmel, alias nejnecharismatičtější hlavní postava ze všech seriálů, který jsem v poslední době viděl. Prostě neumí hrát a to je dost problém. Uvidím, jestli dám tentokrát šanci druhé sérii. (Netflix HD, orig.) ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vikingovia sú, aspoň v prvej sérii, nadhodnotený seriál. Je pravdou, že kostýmy, dobová atmosféra či niektoré bojové scény ozaj splnili očakávania, avšak na druhej strane aby sa pred tromi bárkami Ragnara s 30 mužmi na palube triaslo celé Anglicko a pri vyslovení jeho mena išli do kolien všetci ostatný jarlovia je trochu prehnané. A neskrývaná nenávisť ku kresťanom v tomto seriáli je za hranou únosnosti a ich vyobrazenie na bojovom poli...Už by dávno neexistovali a zgustli by si na nich ešte aj domorodci z Kambodže s cukrovou trstinou v ruke. Ak za jednu z najlepšie zvládnutých bojových scén z histórie považujeme boj Rimanov s Germánmi v úvode filmu Gladiátor tak seriál Vikingovia nie je ani z polovice tak dobrý a preto to u mňa má prvá séria za 60%. Už iba fakt, že 5 sérii Batesovho motela som pozrel v priebehu jedného mesiaca a prvá séria Vikingov mi zabrala mesiace tri svedčí o tom, že sú podstatne lepšie seriály akým sú práve oni. ()

Reklama

Loki_Six 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"The great sea is held in place by Jormungand, the Serpent, whose giant body encircles it and who keeps his tail in his mouth to complete the circle and stop the waves breaking loose. But one day, the God Thor, son of earth, was fishing in the sea for the Serpent, using a bull's head for bait. Jormungand reared up and the waves pummeled the shore as he twisted and writhed in a fury. They were well matched, Serpent and God, in that furious fight. The seas boiled around them, but then the hook became dislodged, and the Serpent slithered free and sank again, so quickly, beneath the waves. And soon, the sea was calm once more, as if nothing had disturbed it." ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

1.sérka za náma... Hmm, v porovnání s hrou o trůny musím uznat, že mě tahle sérka chytla o kousek víc. Ale ve Hře o trůny sem se postupně propracoval k hlavním postavám a našel si k ním cestu. A vlastně je i začal napjatě sledovat. U Vikingů se krapet bojím toho, že mě tolik nepohltěj postavy a jejich charaktery. Taky je tady míň krve a taky míň nahoty :o). Každopádně to vidím tak, že další sérka rozhodne o budoucnosti našich společnýuch večerů s mou milovanou chotí... Ragnara znám už z Warcraftů, kde mě bavil. Tady mě taky baví, ale je zatím tak jedinej... Tak uvidíme jak se to rozjede... ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1.série: *** Upřímně z Vikingů jsem měl obavy... dílo z pera autora Camelotu - jedné z největších tragédií co jsem viděl v záplavě konkurence jako Spartakus nebo Hra o trůny jsem mu nedával velké šance na úspěch. No... částečně jsem měl pravdu, ale uznávám že mé hodnocení je značně subjektivní (pokud se nad mnou uvedená negativa níže dokážete nadnést, klidně si hodnocení zvedněte). Prakticky i přes obrovské varování před každým dílem "obsahuje násilí a sexuální scény" jsem ve seriálu nezahlédl jedinou nahotinku a drtivá většina krvavějších scén je cudně situována mimo kameru. Tedy pokud jste "nakalibrovaní" na výše uvedené konkurenty, budete zklamáni. Dále, co se týká děje dost zle nesu příběhovou nevyváženost (tady se naplno projevila ruka packala - scénáristy). Prvních 6 epizod jede celkem fajn... pak nastane sešup. Zcela nehomogenní (bráno do celé série) díl o Uppsale a v poslední epizodě série rozjetí několika nových linií příběhu (a s tím souvisejících otevřených otázek) mě doslova rozčílilo a stálo sérii hvězdičku. To zakončení série tedy fakt Mr. Hirst nezvládl. A to ani nezmiňuju, že Floky nechutně připomíná Merlina ze zmíněného Camelotu (kterého jsem neměl rád). Poslední co považuji za nešťastné je neschopnost se zařadit. Vysvětlím. Do série se náznakem vsouvají prvky fantasy (jakože Bohové fakt jsou a co řekne věštec je na 100% pravda), ale vše je až příliš okrajové a nedotažené. Prakticky vůbec se s tím nepracuje a nerozvíjí. Díky tomu všemu nedám víc než průměr. ()

Galerie (254)

Zajímavosti (7)

  • Při návratu do domovského přístavu vikingů je přehozen přes palubu mrtvý zajatý mnich, který je spoutaný provazy na rukou. Následně při jeho klesání přes palubu jsou však jeho ruce rozvázané. (dandislav1991)
  • V epizodě je několikrát zmiňován severský bůh Thór. Pochází ze slavné severské mytologie, z písně "Edda". Některým může Thór též připomínat postavu z knihy "Hobit" od J.R.R. Tolkiena. Tolkien se totiž jmény často inspiroval v "Eddě". (ricky4)
  • Nájezd vikingů na klášter na ostrově Lindisfarne vychází ze skutečných událostí. Odehrál se v roce 793 n. l. a jakožto první historicky doložený započal slavnou éru vikinského drancování Evropy. (Barghest)

Reklama

Reklama