Reklama

Reklama

Vikingové - Série 1

(série)
Irsko / Kanada, 2013, 6 h 45 min (Minutáž: 44–47 min)

Tvůrci:

Michael Hirst

Scénář:

Michael Hirst

Kamera:

John S. Bartley

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Travis Fimmel, Katheryn Winnick, Clive Standen, Jessalyn Gilsig, Gustaf Skarsgård, Gabriel Byrne, John Kavanagh, David Pearse, Nathan O'Toole, Ruby O'Leary (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(9)

Aby si získal přízeň svého lidu a sebral Jarlu Haraldsonovi moc, vypravuje se ambiciózní válečník Ragnar Lothbrok na nebezpečnou misi. (Netflix)

Recenze (60)

CinemaRanger 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vždy jsem se zajímal o severskou mytologii a i o Vikingy celkově, a tak se sám sobě divím, že jsem si tento seriál nepustil dříve a i jsem jej odkládal. Nakonec mne k tomu přemluvila má přítelkyně a zhlédl jsem celou tuto řadu jedním dechem a nemohl jsem očima sjet z obrazovky. Excelentní souboje, dobře napsané postavy, krásná Katheryn Winnick a zajímavý pohled na zvyky Seveřanů. Jen tedy finále bylo promarněné. ()

Yardie 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slyšel jsem o tom mnohé a v podstatě to vše byla pravda. Velmi povedený seriál. Chytilo mě to od prvního dílu a už jsem nemohl přestat, Z počátku mi trošku dělalo problém zbytečné zabíjení na výletech mimo domov, což mi trošku bránilo si najít k hlavním hrdinům úplně cestu, ale co se týče domácí problematiky, tam jsem ji fandil rozhodně. Zajímavý je také pohled do historie, kde ne vše bude asi tak, jak bylo, ale i přes to je to obohacují sonda do dané doby. Hlavní hrdinové se povedli, vlastně obecně všichni herci - fakt tam pasují jak poklička na hrnec. Seveřan vedle seveřana. Kulisy jsou taky povedené, celkově dýchá z filmu ta doba, to prostředí, ten život. Co mi ještě dělo trošku problémy, resp. malinko vadilo, byly dost velké časové skoky v jednotlivých dílech, kdy jsem uvažoval, jestli jsem něco nepřeskočil. Ale vždy bylo velmi umně, stručně a jasně vysvětleno, co se mezi tím stalo. Co si ještě nejsem jistý, jak bylo, tak že počet bojovníků je celkem malý, na všech stranách. Nevím, jak to bylo ve skutečnosti, ale tohle trošku seriál jakoby snižuje, že je to nízkorozpočtové, takové malé. Ale od toho jsem se již oprostil a užívám si to i tak. Bitvy jsou parádní, mají šťávu, jsou uvěřitelné, propracované, přehledné. Celkově tedy velmi povedené a už se těším na druhou sérii. Howgh! ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborně vypadající (přestože nikterak velkolepé) přiblížení vikinské doby, nátury, obyčejů, rodiny, společnosti, úkladů, víry, výprav, života. Skvěle obsazené i zahrané, ale že by mi postavy nějak přirostly k srdci, to se říct nedá. Občas strhující, občas s odcizujícími skoky v čase. Rozjíždí se pozvolna a kvalita jednotlivých epizod kolísá, nad průměrem TV produkce se však drží neustále. 80% ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další seriál, kde mi unikly už dvě epizody z další série a já tedy hodnotím opožděně. Inu, nevadí. Vikingy jsem začal sledovat náhodně, prostě běželi od začátku v televizi, tak jsem jim dal šanci. A kupodivu, on je to zajímavý a chytlavý seriál. Nehraje na hrdiny a protivníky. Sami seveřané v čele s Ragnarem jsou ti, kteří nejednají hrdinsky - prostě hledají nová území (respektive spíše poklady a cennosti) na západě, plení, zabíjí, znásilňují, ale přitom mají svou vlastní kulturu, víru a vše s tím spojené. Jsou to jak barbaři, tak i běžní lidé oné doby s taktéž běžnými problémy. Hlavní postavy jsou dostatečně výrazné a charismatické. Ať už vezmeme v potaz Ragnara (který by jen nemusel mít neustálý úsměv na tváři a tudíž omezené grimasy), jeho dost komplikovaného bratra Rola, fanatického Flokiho, či uneseného kněze, který prochází charakterovou (a náboženskou) proměnou. Všichni tito a ostatní nezmínění mi jen během těch pár dílů přirostli i přes svou krutou (a občas bezcitnou) podstatu k srdci. Děj první série je ze začátku dost jednoduchý, ale baví, nenudí ani chvilku. A s tím, jak pak přechází s vervou do druhé série... no, to si nechám až na zhodnocení jí. Mohu prozradit, že jsem v tuto chvíli nadšen. Prozatím jednoznačný seriálový favorit, ke kterému o nedělích velice rád usednu a napjatě budu očekávat, co dalšího „hrdiny“ na jejich cestě životem čeká. 85% ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1.série: *** Upřímně z Vikingů jsem měl obavy... dílo z pera autora Camelotu - jedné z největších tragédií co jsem viděl v záplavě konkurence jako Spartakus nebo Hra o trůny jsem mu nedával velké šance na úspěch. No... částečně jsem měl pravdu, ale uznávám že mé hodnocení je značně subjektivní (pokud se nad mnou uvedená negativa níže dokážete nadnést, klidně si hodnocení zvedněte). Prakticky i přes obrovské varování před každým dílem "obsahuje násilí a sexuální scény" jsem ve seriálu nezahlédl jedinou nahotinku a drtivá většina krvavějších scén je cudně situována mimo kameru. Tedy pokud jste "nakalibrovaní" na výše uvedené konkurenty, budete zklamáni. Dále, co se týká děje dost zle nesu příběhovou nevyváženost (tady se naplno projevila ruka packala - scénáristy). Prvních 6 epizod jede celkem fajn... pak nastane sešup. Zcela nehomogenní (bráno do celé série) díl o Uppsale a v poslední epizodě série rozjetí několika nových linií příběhu (a s tím souvisejících otevřených otázek) mě doslova rozčílilo a stálo sérii hvězdičku. To zakončení série tedy fakt Mr. Hirst nezvládl. A to ani nezmiňuju, že Floky nechutně připomíná Merlina ze zmíněného Camelotu (kterého jsem neměl rád). Poslední co považuji za nešťastné je neschopnost se zařadit. Vysvětlím. Do série se náznakem vsouvají prvky fantasy (jakože Bohové fakt jsou a co řekne věštec je na 100% pravda), ale vše je až příliš okrajové a nedotažené. Prakticky vůbec se s tím nepracuje a nerozvíjí. Díky tomu všemu nedám víc než průměr. ()

Galerie (254)

Zajímavosti (7)

  • Eric Trygvasson (Conor Madden) je popraven za vraždu. Vikingové však ve skutečnosti místo trestu smrti posílali kriminálníky do vyhnanství. (Hem.m)
  • Při návratu do domovského přístavu vikingů je přehozen přes palubu mrtvý zajatý mnich, který je spoutaný provazy na rukou. Následně při jeho klesání přes palubu jsou však jeho ruce rozvázané. (dandislav1991)
  • Chrám v Uppsale skutečně existoval. Nacházel se však na rovinatém území, nikoli v horách, jak předkládá seriál. (Hem.m)

Reklama

Reklama