Reklama

Reklama

Vikingové - Série 1

(série)
Irsko / Kanada, 2013, 6 h 45 min (Minutáž: 44–47 min)

Tvůrci:

Michael Hirst

Scénář:

Michael Hirst

Kamera:

John S. Bartley

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Travis Fimmel, Katheryn Winnick, Clive Standen, Jessalyn Gilsig, Gustaf Skarsgård, Gabriel Byrne, John Kavanagh, David Pearse, Nathan O'Toole, Ruby O'Leary (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(9)

Aby si získal přízeň svého lidu a sebral Jarlu Haraldsonovi moc, vypravuje se ambiciózní válečník Ragnar Lothbrok na nebezpečnou misi. (Netflix)

Recenze (60)

Eliott 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takhle když se na to opětovně koukám, tak mne až rmoutí, jak moc se pozdější série odklonily od počáteční vize. První série má podstatně svižnější tempo, děj je plný zajímavostí o světě vikingů a celkově nabit  promyšlenými zvraty. Navíc, a to je hlavní, neobsahuje žádné viditelné historické ani příběhové přešlapy. Co se bojových scén týče, ty jsou natočeny v menším měřítku a to štábu opravdu jde, proto jsou schopni vytvořit několik legendárních záběrů z různých bitev. 95% PS: I když je tato řady ukončena prazvláštně a poslední díl se mi zdál jako nevyhovující k uzavření celé série, stále jsem byl z celkového výsledku nadšený! ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pilot neodradil. Jessalyn Gilsig jako vikingská královna? Ó, ano. A celkově je to takový ten druh seriálu, ve kterém když chcete udělat manželce radost, tak ji vezmete sebou na drancovací výpravu a ona je z toho nadšená :) Ragnar Lothbrok na hrad! ()

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

To dobré ze Hry o Trůny se mixuje se směsí dvou odlišných světů, kultur a náboženství. Nemá to tak impozantní vizuál jako GOT, ani tak rafinované postavy (tedy alespoň prozatím), ale je to více upřímné, či snad barbarské a primitivní, chtete-li a v tom je to kouzlo. Zatím až na nějaká menší zaváhání působivý rozjezd. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dlouhé roky jsem odolával, leč jsem nakonec podlehl a nemohl jsem uvěřit, jak skvělého seriálu jsem se dobrovolně vzdával. Teď když je na Netflixu a s titulky, není co řešit. PS : Travis Fimmel je skutečně ďábel...9/10 ()

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. Séria - 70% .Herci ,výprava, kostýmy, dobová atmosféra a úvodné titulky. Tu sú predovšetkým hlavné dôvody prečo ma tento seriál bavil. Nie je to zlé, o Vikingoch sa človek len tak vo filmoch nedozvie a musím povedať, že aj keď síce neviem ako to v skutočnosti bolo verím, že chalani s History Channel to majú naštudované. Veď kto iný by mohol vedieť viac. Čo sa týka príbehu, tak nie je zlý, ale príde mi trochu naťahovaní a akcie by mohli byť tiež trošku nápaditejšie. Prvá séria celkom fajn. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi velmi velmi dlouho mi trvalo, než jsem si zvyknul na hlavního hrdinu. Velmi dlouho jsem si zvykal na samotný seriál. Hledal jsem něco podobného, jako nepřekonatelnou Game of Thrones. Vikings tomuto seriálu nesahají ani po kotníky. Nicméně, asi po 4 dílech jsem si k seriálu našel cestu a 2. sérii jistě nevynechám. Seriál si mě získal svoji syrovostí. Životy a tradice vikingů jsou skutečně kouzelné. Konfrontace pohanství a křesťanství je vskutku působivá. A konečně to nejdůležitější, souboje jsou více než povedené, přihlédneme-li k tomu, že se jedná o seriál. Škoda, že děj je lehoulince o ničem. p.s. Úvodní píseň je kouzelná. ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Perfektní rozjezd, seznamování s postavami a jejich první nájezdy na Anglii...radost pohledět na seznamování dvou naprosto odlišných kultur...horliví vikingové si neberou servítky a sledovat jejich zvyky je paráda ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série mě rozhodně potěšila,parádní směs intrik a syrové řežby,velmi zajímavé herecké obsazení a žádné patetické scény,při nichž jedno oko nezůstane suché.Naprostá spokojenost. ()

jh666 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi povedený seriál o obávaných severských bojovnících. Pomalu se mi nechce věřit, že za tímto seriálem stojí stanice, která se soustředí především na dokumentární tvorbu. Velký klad přikládám skvěle podaným postavám. Jednak jsou skvěle zahrané a pak možná ještě lépe napsané. Málokdy jsou seriálové postavy tak uvěřitelné jako tady. Žádná z postav není dokonalá, přesto (nebo právě proto) si jich většinu oblíbíte. Docela povedené jsou i akční scény. A člověk se o Vikinzích občas i něco nového dozví. 75 % ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série je celkově tak na tři. 87 % se mi ve světle jiných, obsahově i režijně daleko pečlivějších seriálů, jeví jako docela dost nadhodnocených. Fakt hodně mě ale baví Travis Fimmel. To Ragnarovo psychopatické samolibé xichtění a využívání zastrašovacích technik nepředvídatelným způsobem, kdy prostě nevíš, jestli se směje tvýmu vtipu a nebo se ti chystá podříznout hrdlo, to táhne hodně nahoru. Parádní charakter, skvěle zahraný. Výprava je příjemně zemitá, soundtrack mi přijde slabší. Dost tomu chybí výraznější motivy, takový Bear McCreary by se tu kreativně vyřádil jistě daleko více. Na můj vkus se tam i dost skáče v čase a působí to trochu nekonzistentně. Jednoduše, kvalitou režie to na oceňované dobové kousky od HBO či Starz nemá. A nejlepší díl? Rozhodně osmý. Sice se jedná o jediný výraznější filler v celé první sérii, ale je vidět, že uživatelé neumí příliš ocenit artovější filmařinu a hravější režii. Mně naopak tahle epizoda přinesla prozatím nejsilnější zážitek a teprve tady si mě Vikingové konečně naplno zaháčkovali. Jsem zvědavý, co přinesou dále. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vikingovia sú, aspoň v prvej sérii, nadhodnotený seriál. Je pravdou, že kostýmy, dobová atmosféra či niektoré bojové scény ozaj splnili očakávania, avšak na druhej strane aby sa pred tromi bárkami Ragnara s 30 mužmi na palube triaslo celé Anglicko a pri vyslovení jeho mena išli do kolien všetci ostatný jarlovia je trochu prehnané. A neskrývaná nenávisť ku kresťanom v tomto seriáli je za hranou únosnosti a ich vyobrazenie na bojovom poli...Už by dávno neexistovali a zgustli by si na nich ešte aj domorodci z Kambodže s cukrovou trstinou v ruke. Ak za jednu z najlepšie zvládnutých bojových scén z histórie považujeme boj Rimanov s Germánmi v úvode filmu Gladiátor tak seriál Vikingovia nie je ani z polovice tak dobrý a preto to u mňa má prvá séria za 60%. Už iba fakt, že 5 sérii Batesovho motela som pozrel v priebehu jedného mesiaca a prvá séria Vikingov mi zabrala mesiace tri svedčí o tom, že sú podstatne lepšie seriály akým sú práve oni. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál si mě podmanil. Příběh neustrne na místě a vyhýbá se odbočkám, které by se ukázaly jako zbytečné, krásným příkladem je epizoda Sacrifice. Každý díl tedy přinese značný posun. Postavy už jsou hotové a zásadní posun u nich nenastane, o to zajímavější ale jsou stále budované a zkoušené vztahy mezi nimi. Souboje i bitvy jsou dostatečně syrové i na současné televizní poměry a historické zasazení je zase neokoukané. (Netflix) ()

FrankSusta 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mně na tom snad vadí jen jedna věc, která mi též přijde jako největší problém který schazuje jinak dokonalou atmosféru dolů, i přes to, že je to jinak perfektně zvládnutý. Tím problémem jsou použité barvy. Kamera je sice úžasně ostrá a ta temnota a špinavost předána nejen zvoleným barvami dodává na té síle, ale zároveň to přenáší mozek do takové snivé nálady, až si jeden neuvědomuje, co je pravda a co ne. Tady ta nálada zároveň veškerou akci strašně zpomalí a člověku zároveň ubere realičnosti na jinak reálně vypadající akci. Prostě jenom necítím tu sílu celého seriálu na maximum, což mi přijde škoda, protože potenciál to má velký. Jinak coby startovní série úctyhodné. Obsazení moc moc pěkné (ty vole, Ragnarovi úplně svítěj oči (což je bohužel jedna z těch barev o které jsem mluvil, ale nevadí)), natočení muselo dát strašnou práci. Ta výprava mě fakt fascinuje. No co, těším se na další série ()

CinemaRanger 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vždy jsem se zajímal o severskou mytologii a i o Vikingy celkově, a tak se sám sobě divím, že jsem si tento seriál nepustil dříve a i jsem jej odkládal. Nakonec mne k tomu přemluvila má přítelkyně a zhlédl jsem celou tuto řadu jedním dechem a nemohl jsem očima sjet z obrazovky. Excelentní souboje, dobře napsané postavy, krásná Katheryn Winnick a zajímavý pohled na zvyky Seveřanů. Jen tedy finále bylo promarněné. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další seriál, kde mi unikly už dvě epizody z další série a já tedy hodnotím opožděně. Inu, nevadí. Vikingy jsem začal sledovat náhodně, prostě běželi od začátku v televizi, tak jsem jim dal šanci. A kupodivu, on je to zajímavý a chytlavý seriál. Nehraje na hrdiny a protivníky. Sami seveřané v čele s Ragnarem jsou ti, kteří nejednají hrdinsky - prostě hledají nová území (respektive spíše poklady a cennosti) na západě, plení, zabíjí, znásilňují, ale přitom mají svou vlastní kulturu, víru a vše s tím spojené. Jsou to jak barbaři, tak i běžní lidé oné doby s taktéž běžnými problémy. Hlavní postavy jsou dostatečně výrazné a charismatické. Ať už vezmeme v potaz Ragnara (který by jen nemusel mít neustálý úsměv na tváři a tudíž omezené grimasy), jeho dost komplikovaného bratra Rola, fanatického Flokiho, či uneseného kněze, který prochází charakterovou (a náboženskou) proměnou. Všichni tito a ostatní nezmínění mi jen během těch pár dílů přirostli i přes svou krutou (a občas bezcitnou) podstatu k srdci. Děj první série je ze začátku dost jednoduchý, ale baví, nenudí ani chvilku. A s tím, jak pak přechází s vervou do druhé série... no, to si nechám až na zhodnocení jí. Mohu prozradit, že jsem v tuto chvíli nadšen. Prozatím jednoznačný seriálový favorit, ke kterému o nedělích velice rád usednu a napjatě budu očekávat, co dalšího „hrdiny“ na jejich cestě životem čeká. 85% ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Není to žádné GOT, ale je to z jeho ranku a už bylo na čase se vrátit do historického prostředí, které je tak podmanivé a nekompromisní. Na základě skutečně doložených postav se podařilo tvůrcům dávného fenoménu s krátkým dozněním jménem Tudorovci vytvořit další působivý akcemi, intrikami a pozoruhodnými postavami protkaný seriál, kterému dám šanci i pro další série, na které mě mírně intenzivní rozjezd prvních 9 dílů jedině nakopl. 9/10! ()

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborně vypadající (přestože nikterak velkolepé) přiblížení vikinské doby, nátury, obyčejů, rodiny, společnosti, úkladů, víry, výprav, života. Skvěle obsazené i zahrané, ale že by mi postavy nějak přirostly k srdci, to se říct nedá. Občas strhující, občas s odcizujícími skoky v čase. Rozjíždí se pozvolna a kvalita jednotlivých epizod kolísá, nad průměrem TV produkce se však drží neustále. 80% ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Napokon má prvá seria vikingov hodnotenie za štyri pekné hviezdy. Ale s prižmúrenymi očami, ak by bolo viac epizód asi by som lepšie nedal. Neviem či to je aj videohrou ktorú teraz hrám, ac Valhalla, ale určite sa tu ubisoft inšpirovali. Hra je fantastická, seriál menej, ale ak to porovnám s takým GoT, vikingovia ma bavili viac, aspoň prvá seria ragnara a spol. S našimi slovanmi by to nemal porovnávať fakt nikto. 4* ()

Reklama

Reklama