Reklama

Reklama

Vikingové - Série 4

(série)
všechny plakáty
Trailer 2
Irsko / Kanada, (2016–2017), 14 h 40 min (Minutáž: 44 min)

VOD (1)

Epizody(20)

Obsahy(1)

Ragnar se léčí ze zranění, která utržil v bitvě, a získává nečekaného spojence. A zatímco ti, kdo zůstali v Paříži, očekávají Ragnarův návrat, musí on čelit spiknutí. (Netflix)

Recenze (58)

Eliott 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čtvrtá série se dělí na 2 části. S tím, že začátek ve Wessexu celkem ušel, ale hned potom neásleduje poměrně nudná část zaměřující se na Rollův vztah, Bjornův test muže a Ragnarovo feťácké zoufalství plné prazvláštní výplně a nezajímavých scén. Považuju je za velice slabou a bezvýznamnou část seriálu a ohodnotil 2*. Naopak Druhá část 11-20 epizoda šly hodně nahoru a přirovnal bych je kvalitou ke třetí sérii 4*. Zde se nachází Ragnarova osobní pomsta a především jeho opětovné shledání s králem Ekbertem bylo nesmírně dojemné. Celkově tedy dávám 3 hvězdy. 70% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čtyřka je zcela jistě zatím nejkošatější. Však má také 20 epizod. Její emocionální rovina a příběhová sevřenost, spojená s tahem na bránu je však diskutabilní. Ano, uprostřed se stane "ta věc", se kterou se postupně tak nějak začíná počítat a nutno podotknout, že celkem věrně odpovídá předloze, nicméně spoustu postav je zde jen aby se dělo něco extra (např. Rollo) a některé prostřední epizody jsou vyloženě natahovaná nuda, kde se nic moc neděje. Technicky se rovněz Vikings nikam neposouvají. Což je nejvíc markantní rozdíl oproti třeba GOT, ze které se od třetí série stává regulerní vysokorozpočtový spektákl, kde jsou peníze vidět. Pořád ale vysoce nadprůměrná zábava. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ten pocit, když člověk dokouká dvě řady po deseti dílech po vzoru předchozích řad a ono je to jen jedna po 20ti. Už jsem si na tak dlouhé seriály odvykl, stalo se tam toho hrozně moc a nedokážu to dějově odlišit od řady třetí. Nicméně kvalitativní sešup opět mírně pokročil a já doufám, že postupem dál nezvýší tempo jak slýchám všude kolem...70% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

4. série je znovu velmi chutná, tentokrát žádné zvláštní novinky, snad jen drobné okouzlení Čínou. Ale vše dobré zůstává při starém a naši staří známí na severu, ve Francké říši i v britských královstvích jsou tu s námi. A Athelstanova mučednická smrt získává nový rozměr. Po mdseason se z Vikingů stává trochu jiný seriál, generačně se hodně promění, ale takový už je život... Královny se mění, Ivar vyhrává, kdo by to byl řekl? ()

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

4. Séria - 75%. Slabšie oproti predošlým sériám. Sem tam nejaký konflikt alebo akcia to trošku zdvihla zo sedadla, ale inak to dosť padá na nevýraznej postave Ragnara a vedľajšie postavy to s blata nevytiahnú. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spoilery! Po první polovině 4. série si troufnu jít do plných. Z mého pohledu se určitě jedná o jeden z nejlepších seriálů současnosti. Kvalita místo aby klesala, tak stoupá. Heterosexuálně jsem se zamiloval do Bjorna a Lagartha je také sérii od série větší a větší číča. Rollo se nám začal realizovat v křesťanské Francii. Floki si prožil horší období. Z Ragnara se stane feťák. Je nač koukat. Trošku méně záživné je intrikaření v Anglii. Samozřejmě dojde konečně na epické střetnutí ve Francii a toužebně očekávanou konfrontaci našich dvou bratříčků. V závěru poté překvapí další větší časový skok, který je rozhodně solidním lákadlem na závěrečných 6 dílů 4. série. Druhá polovina série byla ještě lepší. Jedná se o jeden z mála seriálů, který má neustále rostoucí kvalitu. Jsem upřímně zvědav, kdy dojde k nějakému zlomu. Zatím se těším na každý další díl více a více. 4. série toho přinesla opravdu hodně a došlo k mimořádné reorganizaci sil. Především seriál opustila spousta vynikajících postav, v čele s tou ústřední. Travis Fimmel si tímto seriálem vybudoval luxusní jméno. Neskutečně charismatický a snadno zapamatovatelný borec. Moc rád jej ještě někde uvidím. Naštěstí stihl před odebráním se na věčnost zplodit luxusní materiál, který má určitě potenciál táhnout otěže seriálu i bez něj. Lagartha konečně dosáhla svého vytouženého titulu královny. Vikingové jako seriál opravdu nemají hluchá místa. Závěrečná bitva byla fenomenální. Totální paráda a velký seriálový orgasmus. Requiescat in pace Ecbert, Sigurd, Helga, Torvi a Aslaug. Moc se těším na další díly, které se pravděpodobně potáhnou v duchu: "Oh, how the little piggies will grunt when they hear how the Old Boar suffered." ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Uměle natahovaná nuda s mnoha absolutně zbytečnými linkami o které nikdo nestojí. Napětí ubylo, akce ubylo a posledních pět dílů je neskutečně ubíjejících, až díky této řadě dokážu ocenit řadu třetí. Tohle mě opravdu zklamalo, ono nádherně vyhovovalo krásných deset dílů, ale ne, natáhneme to na dvacet dílů a přidáme vatu. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čtvrtou sezónu vidím zatím jako nejslabší a samotného mě překvapilo, že se průměrná známka nakonec vyšplhala až na čtyři hvězdičky. Byl jsem docela rád, když se definitivně rozloučil Ragnar, protože bylo utrpením sledovat rozpad jeho osobnosti, který navíc odporně zpomaloval tempo příběhu. Potom, co se scénárista dostal z těžké krize, začal děj opět fungovat, o to horší zklamání mi přinesla závěrečná epizoda. Ukázalo se, že dvojnásobný počet dílů nebyl šťastným rozhodnutím. ()

mm13 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V porovnaní so štartom sú tie 4* za štvrtú sériu nie úplne v poriadku, ale zažili sme už iné prepady. Vikings sa nie len že nijako zvlášť do žiadneho ani len náznaku bahna neprepadli (iba občas zakolísali), dostal som naviac chuť pokračovať v sledovaní tohto seriálu aj po Ragnarovom odchode (kto ma prekľaje za spoiler je ignorant) - čo mi napríklad pri takých Narcos nehrozilo a hroziť nebude. A keď sme už pri tom ignorantstve: neverte prázdnemu exhibicionizmu mudroškov! Nie je to predsa prísne historický seriál (takým pri popisovaní legendárnej Ragnarovej doby ani nemal byť ako), zároveň ale nepodsúva divákovi nezmysly do neba volajúce. Jeden príklad za všetky - ťažkanie si nad upravenými ohanbiami vikingských žien... Nuž dotyční "naslovovzatí odborníci" asi nikdy neprečítali ani len mládežnícke publikácie o Vikingoch. Dozvedeli by sa totiž, že ony (a iste aj oni) v rámci ich na svoju dobu nadštandardných hygienických návykov používali aj pinzety. Čím netvrdím, že si nimi upravovali zrovna pipiny, ale skrátka si na svojom vzhľade dávali zvlášť záležať ... to len tak na okraj. Vikings je skrátka parádny historický výlet do svojej doby, ktorý si dovoľuje iba toľko, koľko si v rámci takto nastaveného stvárnenia dovoliť môže, prípadne toľko, koľko si v rámci dramatizácie v konečnom dôsledku dovoliť musí. V stvárnení doby, vzťahov a konfliktov necucá z prsta. A mne to takto bohate stačí. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Napriek tomu, že štvrtá séria bola doteraz najlepšou, v závere sa vrátila k zaužívaným stereotypom predchádzajúcich sérii a prekvapujúco svoj vrchol dosiahla počas 13 a 14 epizódy a nie v epickom závere, ktorý tvorcovia sľubovali. Za najsvetlejšie momenty možno považovať pasáže s neúspechmi Vikingov počas niektorých z výprav a spomínané dve epizódy spolu s Ragnarovým pádom, najtrápnejšie vyznejú scény o statočnosti Lagerthy pri obrane Kattegatu a výprava do Británie, kde terén vo svoj prospech využije teenager Invar a nie anglický princ, ktorý tam strávil celý život... Sklamalo aj, že nedošlo ku konfrontácii Invara a spomínanej Lagerthy. Spolu s historickými failami (Athelstan žil zhruba 100 rokov po Ragnarovi) a strachom tvorcov pri plienení Hispánie nechať Vikingov šantiť v moslimskom chráme, ale s radosťou nám ponúknu pálenie listín a plienenie kresťanských chrámov v Británii spolu s kresťanskými sťatými hlavami je príbeh okolo Lagerthy najväčšou príťažou seriálu, ktorý sa mohol zaradiť medzi tie najlepšie. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Stejný druh zklamání jako letošní řada Hry o trůny. Nepříliš zajímavý děj se vleče, všude samá vata, hlavní postava navíc obrazně i doslova často úplně mimo. Pár silných momentů a bitva na závěr rozpačitý dojem nezachrání. A to má mít teď na podzim ještě další díly a pak novou sezónu? Proboha! Nebo spíš u Ódina? Pro mě konečná. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po třetí a čtvrté řadě konečně tomu přicházím na chuť. Seriál má vzestupnou tendenci, první díly nás spíše seznamovaly se životem Vikingů, další řady dostaly spád. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Možná jsem na seriál příliš mírný, ale nižší hodnocení bych dával s těžkým srdcem. Na to, že se zdvojnásobil počet dílů, se o rozmělnění kvality nedá mluvit. Stačí si vzpomenout na ty nejvýraznější momenty této řady, které u mě stojí po boku toho nejlepšího, co seriál v minulosti předvedl, a je jasné, že se o žádné dojení nejedná. Navíc si tvůrci zaslouží obrovský palec nahoru za odvahu, za to, jakým způsobem přistupují k postavám, a za předávání pochodně. Už kvůli tomu nedám na seriál dopustit. (Netflix) ()

Martrix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Osudy Ragnara je pořád zajímavé sledovat, i když je smutné sledovat jak dopadne. Časový posun, aby vyrostli jeho synové a hlavně aby se mohly udát aspoň základní historické události nebyl na škodu, protože tvůrci naštěstí nezůstali jen u lepení delších vousů, ale nechali postavy vyrůst a dozrát. Speciálně Floki...postava, kterou člověk nesnáší, ale na druhou stranu chápe a cítí s ní...fakt pěkný. Míň pěkný je pohled na Ragnarovi syny, kteří nejsou schopni udržet můj zájem. Výjímkou je Bjorn, ale ten se musí o prostor dělit s ostatními postavami. Bohužel už nesledujeme cestu Vikingů skrze osudy jednoho člověka, ale spíš dohru toho, co Ragnar rozpoutal. A samozřejmě osudy jeho blízkých. Přibylo mnoho nepřesvědčivých scén, které si tvůrci domysleli, nebo upravili dle svých potřeb, některé postavy svou roli dohrály, nové mě nebaví...touto řadou jsem skončil, protože stejně vím jak to dopadne. Norsko bude mít skvělé běžkaře, skupinu A-Ha a spoustu ropy. ()

FrankSusta 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mohly by to být dvě série (či jedna kratší), ale asi jim to nějak v desátý epizodě nevyšlo na čas (což se divím, protože třeba epizoda Smrt všude kolem je sakra natahovaná s několika dalšími epizodami), ale nu což, ta druhá půlka má už alespoň jasno, do čeho se chce pouštět a jak skončí, hlavní body pro každou epizodu a nepřešlapuje na místě s tématy ke zmapování. První půlka je přávě taková nerozhodlá, takové mdlé cosi o Paříži a tak a nějak to nefunguje kvůli hromadě keců, nejistotě samotných tvůrců, co chtějí ukázat a celkové zbytečnosti (a ještě číňance, kterou jsem si tedy osobně skoro vytěsnil z hlavy, protože tuhle sérii jsem sledoval fakt dlouho). jako jo, je tam fajn ukázat historii, kontrasty v kulturách a nápadech a vynálezech, ale mohlo by se to využít i chytřeji a ne kolem toho v nezmezné genialitě honit minimálně pět dílů ze šílených dvaceti. Co se ale druhé půlky týče, je celkově mnohem rozhodnější... a především (i přes to, že mě to štvalo) vyniká novými a ''novými'' postavami (ve kterých se tedy těžko orientuje a občas jste úplně zahlceni). Ale nové obsazení Ragnarových synů je naprosto dokonalé (jen tomu musíte dát čas) a skvěle sekundují Travisi Fimmelovi (Ragnarovi, který mi po téhle sérii společně s Egbertem přijde jako jedna z nejlépe zahraných seriálových postav). Mají přesně ty ksichty, pohyby, oči, řeč... naprosto skvělé. Každopádně, pomalu začali ke konci dohánět průměr série... ale nějak tam ty vyprůměrovaných pět hvězd nemůžu s klidem v srdci dát. takže sorry, čtyři. ()

CinemaRanger 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tvůrci si zřejmě řekli, že tenhle seriál pohřbí a celou sérii roztáhli do 20 epizod, z nichž 10 je jen vata a nuda. Gratulace! První půlka je parodická telenovela, která nese jméno Vikingové, sasové a francká říše. I akce je tu špatná. Pak přijde výborná druhá polovina. Skok čase pomohl, dali jsme sbohem nejedné důležité postavě a krom výborných bitev tu máme i pár filosofických dialogů a atmosféru jako z první řady. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ale prd, že slabší. Právěže mnohem zajímavější, intenzivnější, impulsivnější, propracovanější. Na čtvrtou sezónu jsem naléhal hlavně proto, abych se co nejrychleji dokopal do midseason finale, kde se dostáváme k nejpodstatnějšímu časovému skoku celého seriálu. Byl jsem ohromně zvědavý, jaké to bude, až se na scénu dostaví všichni Ragnarssoni. A měl jsem se na co těšit, Ubbe je ohromný sympaťák a Ivar je perfektně zahraný pasivní záporák, se kterým bude ještě velká sranda. Hlavně kvůli němu chvátám do 5. série. Jinak smrtka s kosou už nijak nešetří své ostří mezi výraznějšími postavami, čímž děj dostává ráznější spád. I když mi Ragnar od začátku řady docela vadil, All His Angels je stejně nejemotivnější epizodou od samotného počátku seriálu. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

4. sezóna již vypadala vyloženě rozmáchle, výpravně, fantasticky velkofilmově. Dějové linky přestříhávaly mezi Norskem, Anglií a Francií, nicméně každá z nich zůstávala zajímavá (i když domácí mocenské (= vražedné) politikaření se přelévalo dosti divoce "ode zdi ke zdi"). Protože se zdrogovaný Ragnar na opiu stával čím dál větším stínem sebe sama, nečekaný (a poměrně necitlivý) skok o nemálo let dopředu v polovině vyznačil nový prostor i možnosti pro jeho syny, pevně přebírající otěže válčení i nájezdů majestátní pomstou. 87,5% ()

Reklama

Reklama