Reklama

Reklama

VOD (1)

Vikingové pod velením Ragnarových synů svedou krvavou bitvu s vojskem Angličanů pod vedením prince Aethelwulfa. V bitvě Angličany jednoznačně porážejí, a proto Aethelwulf zavelé k ústupu. Je rozhodnutý odvést svého otce Ecberta z hlavního města, ale Ecbert odmítá odjet, protože tuší, že se blíží čas jeho smrti. Ecbert proto chce propustit biskupa Edmunda, ale ten odjet odmítá. Ecbert jej proto požádá o přípravu obřadu, na které předá královskou korunu svému synovi. Mezitím přijíždějí Vikingové, kteří začnou pustoěit palác a zabíjí biskupa Edmunda. Ecbert je zajatý a začne vyjednávat s Ragnarovými syny. Ivar by nejraději Ecberta popravil, ovšem ostatní zdůrazňují Ragnarovu myšlenku osídlení Anglie. Sám Ecbert nabízí Ragnarovým synům smlouvu, ve které se zaváže přenechat Vikingům k osídlení východ Anglie. Výměnou za podpis po nich žádá, aby mu umožnili zvolit si způsob vlastní smrti. Synové nakonec souhlasí a Ecbert spáchá sebevraždu ve svých lázních. Helga  je zavražděna svou adoptivní dcerou Tanaruz, která poté spáchá sebevraždu. Flokiho tato událost psychicky zdrtí. Bratři Lotbrokové řeší, kam se budou ubírat jejich další cesty. Bjorn by rád dál pokračoval v prozkoumávání Středozemního moře, ostatní bratři se dostanou do sporu, při kterém Ivar svého bratra Sigurda zavraždí. (TV Prima)

(více)

Recenze (21)

Eliott 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konec odpovídá zhruba výkonu druhé poloviny čtvrté série a tak tedy 4*. Plusy epizody jsou všechny scény s Ekbertem a syny Ragnara a pak také bitva. Zato mínusy jsou pološílená Helga, která už mě začínala pěkně štvát a tak mi ji ani nebylo líto. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak nějak "konec dobrý, všechno dobré". Snad vyjma synátorů, kteří nezvládnou ani společnou domluvu při vítězném hodování. Asi ne úplně uspokojivý konec, ale pořád ještě velmi snesitelné a samozřejmě slibující zajímavou pětku. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

To zas byla facka. A já se na cihelnu tak těšil... Bitva, ke které všechno tak jasně směřovalo, byla podivně mdlou záležitostí a nejzajímavější na ní byla rychlost a vytrvalost Vikingů. Vůbec netuším, proč Bjorn ve třetí epizodě bojoval s medvědem, když ho mohl nemilosrdně uštvat. O nejsilnější moment se postaral jednoznačně Ivar, zklamal mě Egbertův konec, Heahmunda jsem nepochopil. ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po skvělém konci minulého dílu jsme dostali skvělý začátek finále 4. sezóny. Bohužel, bitva trvala jen chvilku a zbytek dílu se jaksi vlekl (nebyl nezajímavý, nic mu asi ani nechybělo), jen to bylo takové vlažnější. Jsem opravdu zvědavý na J.R.Meyerse, jeho charakter vypadá vskutku zajímavě. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Orgazmy, ktoré fanúšikovia seriálu dosahovali pri tom, ako statočný Floki vraždil utekajúcich kresťanov od zadu alebo ako trojcentimetrovou valaškou premohol dvojicu kopíjnikov, ktorý strážili bývalého kráľa Wessexu prekonal asi iba ten miešaný drink, ktorý si dal včerajší meninový oslávenec a filmový nadšenec. Epizóda priniesla jednostranné vyobrazenie na bitevnom poli, Vikingov z useknutými hlavami kresťanov (a opakujem, drancovanie Vikingov v Hispánii zobrazilo sotva dvoch mŕtvych moslimov) a rozkol medzi synmi Ragnara s tragickým koncom. Síce prisľub nádejného úvodu ďalšej série, ale Invar by bratovraždu pri hodovacom stole prežil iba o niekoľko sekúnd dlhšie ako jeho obeť. Nato, že sa malo jednať o vrchol štvrtej série tak to bolo takmer úbohé. ()

Samuel7 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zamrzel mě odchod mých dvou oblíbených postav, jinak to však byla hůře vystavěná epizoda než ta předchozí, hlavně co se týče tempa. A uvést v úplně poslední scéně Jonathana Rhyse Meyerse se mi nelíbilo, byť to ve mně probudilo zvědavost. Ocenil bych ale spíše něco, co by jasně uzavřelo tuto vydařenou 4. sérii než takový cliffhanger. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ecbert sa definitívne opustil a naoko zbláznil. Je možné, že vo svojom finále ešte dokázal oklamať Ragnarových synov. Negatívom bitky sú niektoré zrýchlené pohyby, čo mi vadili už v predošlej epizóde, ako utekanie na miesto stretu vojsk. Inak je bitka krásne kvalitná vo svojom chaose. Ceniť sa dí aj odvaha obyčajných vikinských vojakov a ich drzosť zhodiť skokom Aethwulfa z koňa. V bitke ale okrem Aethwulfovho pohľadu na porážku vlastných nevidíme žiadnu drámu alebo utrpenie. Ecbert robí posledné zaujímavé panovnícke rozhodnutia a ostáva piť s biskupom víno. Bjorn je teraz napočudovanie zhovievavý a otvorený dohode. Posledný obed a dohodnutie sa Ragnarových synov, čo s armádou po poslednom víťazstve nedopadne pre každého najlepšie. Flokiho dejová línia dostala ďalšiu ranu a je to otázne, čo sa dá pre túto postavu ešte pripraviť. Každopádne, okrem bitky v tejto epizóde nebavil, ako obvykle. V epilógu vidíme bojového biskupa, ktorý zneužíva svoj inštitút na zvádzanie vdov, čo má nalákať na ďalšiu sériu. ()

jarmik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bitva stála celkem za prd, zvrat s Helgou vymyslel nějaký idiot a konec ještě větší idiot. Nebýt hádky synů a pár dalších scén, dám asi 3*. Ragnare, vrať se z jámy... :-/ ()

Jan.Cada1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Finále série jak se patří. Věděl jsem, že Ecbertovi orla neudělají, byla to fajn postava. Přemýšlím nad úplným koncem dílu. Asi to je nesmysl, ale kněz/voják (wtf?) celkem vypadal jako Říman. Vím, že ti se do Anglie dostali. Těším se na další sérii, kde se moje otázky snad zodpoví. ()

0verseer 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sklamanie. Na najväčšiu bitku, ktorá sa mala v seriáli odohrať bolo to, čo nám tvorcovia ponúkli strašne slabé. Nestačilo, že spravili trosku z Ragnara, ale teraz ešte museli spraviť rovnakú trosku aj Ecberta. Jediný svetlý moment prišiel v kainábelovskom závere, inak to bola vážne bieda, 4/10. ()

Kimkong 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bitva krátká. jen jsme viděli každou hlavní postavu jak někoho zabije. Dále tragická Helga s dítětem. Stejně zbytečné, jako dříve Číňanka. Několik dojemných momentů jako loučení s Flokim nebo s Eckbertem. Závěr hádky synů k ničemu a skok v čase k Alfrédovi, také o ničem. ()

johnsnow 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No síce tá finálna bitka nebola tak fajn ako by som čakal ale dala sa, bola dobrá a bahenne špinavá. Vypičenec Egbert predal korunu synovi a Ragnarovi dal do dŕžav pôdu. Otázka znie či mal na to právo keďže dobrovoľne dal korunu synovi. Myslím, že nie a to bude jeden z dôvodov na kucapacu v 5. sérii. No následne ide Egbert k pánu a Ivar mrdne po najviac useless synovi Ragnara Sigurdovi sekeru a porieši to s ním. Mne chýbať nebude. Ešte tak zajebať Bjorna a Lagerthu a budem happy ale to sa asi tak skoro (ak vôbec) nestane. Jo a záver s biskupom v podaní Jonathana Rhys-Meyersa je zaujímavý, zrejme to nebude len biskup a kurevník. ()

Reklama

Reklama