Reklama

Reklama

Vikingové

(seriál)
Trailer
Irsko / Kanada, (2013–2020), 66 h 51 min (Minutáž: 44–51 min)

Tvůrci:

Michael Hirst

Scénář:

Michael Hirst

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Travis Fimmel, Katheryn Winnick, Gustaf Skarsgård, Clive Standen, Alexander Ludwig, Linus Roache, Moe Dunford, Jessalyn Gilsig, Jefferson Hall (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(89)

Drsné drama vikingského hrdiny Ragnara Lothbroka, který ve snaze o rozšíření vlivu seveřanů zpochybňuje kvality neschopného vůdce, kterému chybí vize. (Netflix)

Recenze uživatele Necrotongue k tomuto seriálu (75)

Vikingové (2013) 

Po zhodnocení čtyř sérií jsem se rozhodl okomentovat Vikingy i jako celek.Téma vikingských nájezdů je pro mě zajímavé už jen proto,že nich toho kromě základních informací moc nevím a seriál mě donutil zahrabat se do starých atlasů,abych byl v obraze.Tvůrci namíchali přesně to správné složení z intrik,bojů a náhledů do mimosezónních aktivit seveřanů,aby mě zaháčkovali a nepustili.Je zajímavé,že Viking,který pro mě v seriálu vyčnívá z davu dvoumetrových bojovníků nejvýše,je 168cm vysoká Lagertha,to je postava,která mě baví opravdu nejvíc.Do konce třetí řady jsem byl maximálně spokojený,ale čtvrtá série mě lehce zklamala díky neustálým vizím a halucinacím,které zbytečně tříštily děj.Nezbývá,než doufat,že to pátá řada opět vytáhne na 5*. ()

Série 1 (2013) (S01) 

První série mě rozhodně potěšila,parádní směs intrik a syrové řežby,velmi zajímavé herecké obsazení a žádné patetické scény,při nichž jedno oko nezůstane suché.Naprostá spokojenost. ()

První sněm (2013) (S01E01) 

Slušně zpracované uvedení do příběhu a seznámení s postavami. Po celou dobu jsem se nenudil, stále se něco dělo a ukázalo se, že Lagertha bude zřejmě hlavním objektem zájmu všech přítomných seveřanů. No, nedivím se, Kathryn Winnick se rodičům povedla. ()

Hněv seveřanů (2013) (S01E02) 

Druhá epizoda mě potěšila stejně jako ta první, i tentokrát se stále něco dělo, bavil jsem se už u náboru posádky, nudná nebyla ani plavba na západ, podařily se i akčnější scény v Northumbrii a vyrabování a vypálení kláštera zahřálo mé pohanské nitro. ()

Vyvlastnění (2013) (S01E03) 

Udělil jsem třetí epizodě pět hvězdiček, přestože jsem váhal zda se nemám opět přiklonit ke čtyřem. Tvůrci u mě jednoznačně bodují jedním z mých oblíbených témat, navíc mě nepřestává udivovat, jakým zkouškám Boss neustále vystavuje své věrné ovečky, ale bavím se tím převelice. Amen. ()

Soud (2013) (S01E04) 

Tak v tomto případě jsem už s hodnocením neváhal. Obsazení města bylo extrémně vtipné, přestože všichni věděli o příjezdu seveřanů, na zvonění reagovali lépe než Pavlovovi psi:-) Bavilo mě ale i dění po návratu do Kattegatu, intriky a záludnosti, to já můžu. Akce byla opět na slušné úrovni. ()

Přepadení (2013) (S01E05) 

Pátá epizoda přinesla zatím největší množství akčních scén, ty se navíc tvůrcům velmi povedly, ale opět mě bavily i události v Kattegatu, co tam chybělo na akci, to bohatě nahradily intriky. Abych jen nechválil, setkání na jezeře mezi Ragnarem a jeho rodinou v driftujícím člunu bylo sakra dobře načasované, a přestože je postava Jarla Haraldsona pro příběh přínosem, Gabriel Byrne na mě působí poněkud unaveně. ()

Pohřební obřad (2013) (S01E06) 

Tvůrci mi i tentokrát předložili kvalitně propracovaný díl, Vikingům se zatím daří dobře mě bavit, nenudím se ani v ve chvílích, kdy děj nehýří přemírou akce, a to je jedině dobře. Bylo zajímavé sledovat, kolik změn spustil výsledek jediného souboje. A cenu za nejvíce překvapenou postavu si odnáší Jarl Bjarni:-) ()

Královské výkupné (2013) (S01E07) 

Mám sice k sedmé epizodě nějaké výhrady, ale nechávám je stranou, protože jsem dostal pěknou dávku kvalitní akce, Bůh se na své stádečko opět vykálel, jak je ostatně jeho zvykem, a dostalo se mi poučení, že když dojde k boji, je lepší bojovat, než se modlit. ()

Oběť bohům (2013) (S01E08) 

Přesně o tomhle jsem psal v předchozích komentářích, kdyby pro mě byli Vikingové jen o akci, teď bych váhavě uděloval dvě hvězdičky, jenomže seriál není tak prvoplánový, takže osmá epizoda přinesla jakýsi severský Woodstock, se vším, co k němu patří, a jako bonus jsem dostal řeznické devítky. Vzhledem k tomu, že nesnáším jakékoli náboženství, jsem tuto osvětu vřele přivítal. ()

Čas změn (2013) (S01E09) 

Naprosto souhlasím s Tumbikem, toto byla opravdu nejnudnější epizoda, vlastně první, u které jsem vůbec pocítil nudu. Nebylo by to tak hrozné, intrikovalo se, evidentně šlo o přípravu na druhou sezónu, ale nekonečné bloudění po lese s královnou Koloběžkou si tvůrci mohli odpustit, nebo zkrátit. ()

Série 2 (2014) (S02) 

Jaká radost a štěstí mě potkalo! První série se mi velice líbila a měl jsem velké obavy, že druhá série nebude dosahovat takové kvality. A nemýlil jsem se, byla ještě lepší! Výborně namíchaná směs intrik a akce, jen tak dál! ()

Válka bratrů (2014) (S02E01) 

První epizoda druhé sezóny začala naprosto skvěle ozbrojeným střetem a rozkolem mezi bratry, takže jsem se těšil, jak ji po skončení opětkuji, jenže pak se do seriálu v průběhu monologu k mrtvé dceři vplížil patos a korunu všemu nasadila otravná rodinná pasáž. Kdybych chtěl vidět něco takového, budu sledovat Honzu Musila na TV Barrandov. Ani přes tyto výhrady jsem se nedonutil k udělení nižší známky. ()

Invaze (2014) (S02E02) 

Rodinné turbulence byly ve druhém dílu nahrazeny novými intrikami, které jasně směřují k dalšímu ozbrojenému střetu, což mě potěšilo, Ragnar se navíc vydal na další poznávací zájezd za krásami a pamětihodnostmi Anglie, takže se můžu těšit na další epizody, a proto 5*. ()

Zrada (2014) (S02E03) 

Třetí epizoda patřila rozhodně k těm akčním, rabování Winchesteru bylo výživné a nechyběla ani má oblíbená lukostřelecká scéna. Borgova akce v Kattegatu byla sice předvídatelná, ale kvalitně natočená, takže tentokrát nemám žádné větší výhrady. Bavil jsem se. ()

Oko za oko (2014) (S02E04) 

Jo, jo, dejte katolíkovi nějaké dřevo, hřebíky, kladivo a vhodného heretika a můžete si být jistí výsledkem jeho práce:-) Kromě tohoto typického projevu křesťanské lásky mě zaujalo hlavně jednání mezi králem Egbertem a Ragnarem, v Egberta vkládám velké naděje, to bude jistě výborný intrikán. ()

Odpovědi psané krví (2014) (S02E05) 

Pátá epizoda se zařadila mezi ty akčnější, po mnohých shledáních došlo na záškodnickou činnost a později i na regulérní boj, tvůrcům se akční scény evidentně daří, takže jsem neměl důvod snižovat hodnocení. Ani scény, které zrovna neoplývaly akcí, mě nenudily a po celou dobu jsem se bavil. ()

Nesmiřitelní (2014) (S02E06) 

Šestý díl mi přinesl určitý paradox. Byl jsem z něj vlastně nadšený, výborná atmosféra, gradující děj, intriky a plány a byl jsem připraven ocenit snahu tvůrců pěti kousky, jenže... Hvězdičku jsem ubral pouze z jediného důvodu- postava Athelstana mi tentokrát opravdu lezla na nervy a zkazila mi celkový dojem z této epizody. ()

Krvavý orel (2014) (S02E07) 

Sedmá epizoda na mě působila tak, jako by se skládala ze dvou částí. První část byla plná politických rozhodnutí, intrik a vytváření mírně paranoidní atmosféry, divák netuší, kdo může komu důvěřovat, a proto se mi musela líbit. Druhá část se soustředila na osud Jarla Borga, a i když bych snesl i pár ostřejších záběrů, také mě nezklamala. Vzhledem k tomu, že je od začátku seriálu Lagertha mou nejoblíbenější postavou, musel jsem jít do plné palby. ()

Ivar Bezkostný (2014) (S02E08) 

Tentokrát jsem měl pocit, že tvůrci touto epizodou jen natahují děj, nestalo se vlastně nic podstatného, pokud nepočítám Horikovu akci v závěru dílu. Musím souhlasit s 0verseerem, že jediným zpestřením byla princezna Kwenthrith. ()

Související novinky

Nejstahovanější seriály za rok 2020

Nejstahovanější seriály za rok 2020

06.01.2021

Jako každoročně vydává server TorrentFreak analýzu nejstahovanějších seriálů za uplynulých dvanáct měsíců. Po takřka dekádě, kdy tento žebříček se všemi svými nelegálními staženími doslova dominovala… (více)

Vikingové míří do Valhally

Vikingové míří do Valhally

20.11.2019

Seriál Vikingové od History Channel odplouvá se svojí závěrečnou šestou řadou do věčných lovišť, streamovací služba Netflix má teď pro fanoušky drsných seveřanů ale dobré zprávy. Spolu s tvůrcem… (více)

Vikingové míří do finále, co je nahradí?

Vikingové míří do finále, co je nahradí?

04.01.2019

Největší hit stanice History seriál Vikingové se blíží do finále. Seriál bude zakončen šestou sérií pravděpodobně zkraje roku 2020 a jeho tvůrce Michael Hirst (Tudorovci) spolu se studiem MGM… (více)

Živí mrtví nejpirátěnějším seriálem roku

Živí mrtví nejpirátěnějším seriálem roku

02.01.2019

Jak je zvykem i letos došlo na seznam nejpirátěnějších (nelegálně stažených) seriálů za rok 2018 a díky absenci fantasy hitu Hra o trůny od HBO se žebříček tentokrát dočkal několika změn. Poprvé za… (více)

Reklama

Reklama