Reklama

Reklama

Vikingové

(seriál)
Trailer 1
Irsko / Kanada, (2013–2020), 66 h 51 min (Minutáž: 44–51 min)

Tvůrci:

Michael Hirst

Scénář:

Michael Hirst

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Travis Fimmel, Katheryn Winnick, Gustaf Skarsgård, Clive Standen, Alexander Ludwig, Linus Roache, Moe Dunford, Jessalyn Gilsig, Jefferson Hall (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(89)

Drsné drama vikingského hrdiny Ragnara Lothbroka, který ve snaze o rozšíření vlivu seveřanů zpochybňuje kvality neschopného vůdce, kterému chybí vize. (Netflix)

Recenze uživatele Eliott k tomuto seriálu (93)

Vikingové (2013) 

Vikingové nastartovali jako vynikající seriál z něhož první a druhá série byly naprosto neuvěřitelné. Třetí již byla trochu slabší, ale stále dobrá, pak už se to štábu bohužel všechno postupně hroutí. Nejsou schopni diváka dostatečně zaujmout. Bojové scény jsou čím dál tím ubožejší a zejména v těch finálních sériích už jsou dočista zmatené, nesmyslné a nebo dokonce uzoufání nudné. Tvůrci nám tímto způsobem neustále dokazují svoji neschopnost zrealizovat funkční, zajímavé krveprolití čítající více než 20 účastníků na jedné straně. A mimo to, jelikož se také obvykle pokouší o něco uměleckého, tak do vřavy vkládají různé velice rušivé elementy jako flashbacky, metafory a jakési ,,tripy" vize. Nic uměleckého jim však nevychází a tak maximálně vlastní neschopnost ještě zvýrazní. To činí jako poslední koukatelnou sérii tu čtvrtou (druhá polovina je asi lepší). Ragnarem to však končí. Dále jak se seriál rozpadá, je děj čím dál méně promyšlený, filmové chyby se hromadí a dějové zvraty začínají být čím dál více předvídatelné a to přestože mnohdy dočista nedomyšlené. Navazující pátá a šestá série dokoukány již jen ze setrvačnosti a zvědavosti. Za moc však nestojí a pouze uráží inteligenci diváka i hlavních postav jelikož se tam hromadí šílenosti všeho druhu: nepochopitelně odpuštěné a nebo spíše zapomenuté zrady, nelogičnosti, rozporuplné chování, teleportace, či dokonce nejedno zmrtvýchvstání některé z postav. PS: Byla to zajímavá jízda, ale pokud nejste dobrodruh jako já, je dobré vědět, kdy se sledováním přestat. Celkově hodnotím 60% ()

Série 1 (2013) (S01) 

Takhle když se na to opětovně koukám, tak mne až rmoutí, jak moc se pozdější série odklonily od počáteční vize. První série má podstatně svižnější tempo, děj je plný zajímavostí o světě vikingů a celkově nabit  promyšlenými zvraty. Navíc, a to je hlavní, neobsahuje žádné viditelné historické ani příběhové přešlapy. Co se bojových scén týče, ty jsou natočeny v menším měřítku a to štábu opravdu jde, proto jsou schopni vytvořit několik legendárních záběrů z různých bitev. 95% PS: I když je tato řady ukončena prazvláštně a poslední díl se mi zdál jako nevyhovující k uzavření celé série, stále jsem byl z celkového výsledku nadšený! ()

Vyvlastnění (2013) (S01E03) 

Vztah katolického kněze s pohanským okolím a hlavně pak Ragnarem je skvělým obohacením příběhu. ()

Soud (2013) (S01E04) 

Jedna z nejlepších epizod celého seriálu. Prvotní seznámení s bojovností a taktikou seveřanů. Navíc se Ragnar projevil jako brilantní stratég a útok se zneužitím křesťanských zvyků se mi nadmíru líbil. ()

Přepadení (2013) (S01E05) 

Asi jedna z těch slabších epizod, nicméně dosti důležitá pro budování atmosféry. 90% ()

Pohřební obřad (2013) (S01E06) 

Hail, Earl Ragnar. Scéna které mi vehnala do očí slzu. Mimo to byl díl neuvěřitelně dobře proveden a moc se mi líbila část kdy Haralson vyjadřoval svůj respekt k Ragnarovi. ()

Královské výkupné (2013) (S01E07) 

Asi nejlepší epizoda celé série. Bitky bravůrně zvládnuté a následné vyjednávání křesťanů a pohanů na hostině prostě nemělo chybu a bylo i velice vtipné. Také chválím dobře vybraný vedlejší charakter Tostiga, něhož si nelze neoblíbit. ()

Oběť bohům (2013) (S01E08) 

Není pochyb, že tohle je nejslabší epizoda první série, ale přesto zanechala vysoký průměr. Díl má jen malou hodnotu co se příběhu týče a vlastně se zde setkáme jen s dalšími zvyky a projdeme si celou oslavu před obřadem jako na tripu v doprovodu zajímavé hudby. ()

Čas změn (2013) (S01E09) 

Další pomalejší i když dějově důležitá epizoda. Jako finále však naprosto nehodící se. V první sérii slabší průměr. ()

Série 2 (2014) (S02) 

Nejlepší série Vikingů a s tím kam se seriál ubírá, jsem si jistý, že tou nejlepší i zůstane. Stejně jako série první, děj je plný zajímavostí, zvratů a propracovaných bojových scén. Síla seriálu také tkví ve vztazích a skrytých ambicích hlavních postav. Spoilery-> Obzvláště bych vyzdvihnu úsilí Flokiho a Siggy neb to vypadalo, že zradí až do poslední chvíle a prokázali tak svou důležitost v seriálu. Dále jsem byl během série nadšený z Rolla a Bjorna, kteří zde byli nejsympatičtějšími hrdiny. Ženám jako vždy dominovala Lagertha a z Wessexu jsem si téměř okamžitě oblíbil krále Ekberta a následně vzájemný vztah mezí ním, Athelstanem a Ragnarem. 99% ()

Válka bratrů (2014) (S02E01) 

Počáteční bitka nemá obdoby. Následně přichází mírné zvolnění, které však ničemu nevadí a epizodu jsem si velice užil. ()

Invaze (2014) (S02E02) 

Odvážný časový posun a další výtečná bitva. ()

Zrada (2014) (S02E03) 

Rolo je zpět! Jedna z nejlepěích epizod celé show. Pokrok ve Wassexu se mírně zpomalil, ale v závěru dokonalá obrana Katagattu. ()

Oko za oko (2014) (S02E04) 

Nejlepší částí epizody je závěr. Emoce zde fungují na jedničku. ()

Odpovědi psané krví (2014) (S02E05) 

Další brutální akce a bitva mezi mezi Jarly je nejzářnějším místem celé epizody. ()

Nesmiřitelní (2014) (S02E06) 

Kdyby jste se mne zeptali o 2 epizody dřív, jestli si to Jarl Borg zasloužíl. Bez váhání bych řekl, že ano. Výsledek však byl takový, že jsem mu po tomhle díle odpustil a alespoň bych zmírnil jeho trest. Bjornovi části zde nejslabší a vážně začínám nesnášet tu jeho otrokyni. Naopak mou nejoblíbenější částí je ,,sorry that the ambiance of Kattegat awoken you". Ke konci úžasné vykoupení Rolla, který se stal jednou z mých nejoblíbenějších postav! ()

Krvavý orel (2014) (S02E07) 

Vývoj se opět zpomalil a epizoda je převážně o politice a také jak název napovídá, o krvavém orlu. ()

Ivar Bezkostný (2014) (S02E08) 

Ne až tak podstatná epizoda, ale rozhodně neurazí. ()

Volba (2014) (S02E09) 

Další velká bitva, ačkoli nepatří mezi moje nejoblbenější, pár skvělých bojových záběrů se zde najde. ()

Modlitba Páně (2014) (S02E10) 

Nemám nejmenších pochyb, že tohle byla a bude nejlepší epizoda celé show. Horik si svoji zradu rozjel moc hezky, ale Ragnar to prostě udělal líp. ()

Související novinky

Nejstahovanější seriály za rok 2020

Nejstahovanější seriály za rok 2020

06.01.2021

Jako každoročně vydává server TorrentFreak analýzu nejstahovanějších seriálů za uplynulých dvanáct měsíců. Po takřka dekádě, kdy tento žebříček se všemi svými nelegálními staženími doslova dominovala… (více)

Vikingové míří do Valhally

Vikingové míří do Valhally

20.11.2019

Seriál Vikingové od History Channel odplouvá se svojí závěrečnou šestou řadou do věčných lovišť, streamovací služba Netflix má teď pro fanoušky drsných seveřanů ale dobré zprávy. Spolu s tvůrcem… (více)

Vikingové míří do finále, co je nahradí?

Vikingové míří do finále, co je nahradí?

04.01.2019

Největší hit stanice History seriál Vikingové se blíží do finále. Seriál bude zakončen šestou sérií pravděpodobně zkraje roku 2020 a jeho tvůrce Michael Hirst (Tudorovci) spolu se studiem MGM… (více)

Živí mrtví nejpirátěnějším seriálem roku

Živí mrtví nejpirátěnějším seriálem roku

02.01.2019

Jak je zvykem i letos došlo na seznam nejpirátěnějších (nelegálně stažených) seriálů za rok 2018 a díky absenci fantasy hitu Hra o trůny od HBO se žebříček tentokrát dočkal několika změn. Poprvé za… (více)

Reklama

Reklama