Reklama

Reklama

Vikingové

(seriál)
Trailer 1
Irsko / Kanada, (2013–2020), 66 h 51 min (Minutáž: 44–51 min)

Tvůrci:

Michael Hirst

Scénář:

Michael Hirst

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Travis Fimmel, Katheryn Winnick, Gustaf Skarsgård, Clive Standen, Alexander Ludwig, Linus Roache, Moe Dunford, Jessalyn Gilsig, Jefferson Hall (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(89)

Drsné drama vikingského hrdiny Ragnara Lothbroka, který ve snaze o rozšíření vlivu seveřanů zpochybňuje kvality neschopného vůdce, kterému chybí vize. (Netflix)

Recenze uživatele Martrix k tomuto seriálu (9)

Vikingové (2013) 

Skvělá kamera, herci velmi dobří, výprava fajn, bitky realistické...jenže co z toho, když je příběh "prohnaný Hollywoodem", tzn. šablonovitý, s téměř nulovou pravděpodobností, že by se aspoň z deseti procent mohlo něco takového kdysi dít. Takže ano, jako velmi dobře udělaná zábava fajn ale pro mě je to jen výpravná soap opera po Vikingsku. Přidaná hodnota není bohužel ve scénáři, ale pouze v provedení a to mi v dnešní době, kdy se stream hemží seriály s dobrými nápady, nebo kreativním zpracováním, příjde málo. Jenže i tak, to v součtu ty 4* dá. I když mají všechny cípy pěkně vyholený ()

Série 2 (2014) (S02) 

Tak tady už není třeba řešit, že nejde o naučný dokument, ale o regulérní řežbu na pokračování, opepřenou intrikařením, aby to nebylo zase tak moc jednotvárné. Tvůrci se pokusili smíchat pár historických událostí a postav, s trochou odkazů na severskou mytologii, díry poslepovali tak, aby to vypadalo věrohodně pro většinu diváků a tadá...jeden z nejlepších historickoakčních seriálů. Pokud vás věrohodnost netrápí, tak si s roztomilými chlapíky se severu, užijete pěkné chvilky, protože jestliže ve starém Římě píchal každý s každým, tak na severu píchal každý do každého. Thor aby spral pacifisty! Ragggnááár na hrad!!! ()

Série 3 (2015) (S03) 

Tak jestliže předchozí řada byla samá řežba a boj o moc, tak ve třetí se trošku na řežbě ubralo, ale začalo se víc souložit a plkat o náboženství. Na jednu stranu tomu rozumím, ona by to byla nuda, sledovat 30 dílů, jak se navzájem všichni snaží vykostit, ale Ragnarova postava mohla být toho teologického "updatu" ušetřena. Bohatě stačilo, jak pěkně prožíval náboženské dilema Athalstan. Tvůrci se ale hold rozhodli jinak a postavu Ragnara zprasili jak mohli. Dokonce jsem si v posledních dílech říkal, že by mi nevadilo, kdyby mu na hlavu padla cihla a vystřídal ho Rolo. To jsem ještě nevěděl, že scénáristi testovali houbičky, které Vikingové žvýkali a připraví velmi podivný konec této řady. Ze zvědavosti budu ve sledování pokračovat, ale jsem trochu rozčarovaný...tento směr se mi moc nelíbí. ()

Série 4 (2016) (S04) 

Osudy Ragnara je pořád zajímavé sledovat, i když je smutné sledovat jak dopadne. Časový posun, aby vyrostli jeho synové a hlavně aby se mohly udát aspoň základní historické události nebyl na škodu, protože tvůrci naštěstí nezůstali jen u lepení delších vousů, ale nechali postavy vyrůst a dozrát. Speciálně Floki...postava, kterou člověk nesnáší, ale na druhou stranu chápe a cítí s ní...fakt pěkný. Míň pěkný je pohled na Ragnarovi syny, kteří nejsou schopni udržet můj zájem. Výjímkou je Bjorn, ale ten se musí o prostor dělit s ostatními postavami. Bohužel už nesledujeme cestu Vikingů skrze osudy jednoho člověka, ale spíš dohru toho, co Ragnar rozpoutal. A samozřejmě osudy jeho blízkých. Přibylo mnoho nepřesvědčivých scén, které si tvůrci domysleli, nebo upravili dle svých potřeb, některé postavy svou roli dohrály, nové mě nebaví...touto řadou jsem skončil, protože stejně vím jak to dopadne. Norsko bude mít skvělé běžkaře, skupinu A-Ha a spoustu ropy. ()

Odhalení (2018) (S05E11) 

Po delší době jsem se podíval, kam scénáristi zavedou Ragnarovi synky a musím konstatovat, že Hirst stále vaří z vody a navíc už nezůstala žádná postava, které bych měl chuť fandit. ()

Nejodpornější vražda (2018) (S05E12) 

Čím dál větší slátanina, kde se postavy chovají jako v přiblblé telenovele. Rozdíl je jen v tom, že je vše zasazeno do atraktivních kulis a do historických souvislostí. Hlavní postavy a zásadní události, drží Vikingy aspoň trochu v mezích, ale i tak...dnešní díl potvrzuje, že se mělo skončit společně s Ragnarem. ()

Nejstrašnější věc (2019) (S05E17) 

Jalová epizoda, kde se téměř polovinu stopáže opět řeší Lokiho trable na Islandu. Řekl bych, že většině divákům, je osud islandské skupinky úplně ukradený a není se čemu divit. Ta druhá polovina také nenabízí žádnou zajímavou zápletku, protože kdo se bude prohánět pod sukní vdovy po mrtvém náčelníkovi, je mi jedno, Ivarovi snahy zbavit se bratra jsou nenápadité a to, že se ke břehům Anglie blíží Dánové....to už je ohraná písnička... . Kdo si myslel, že jdou Vikingové do kopru, ten si u této epizody jen povzdechne, kdo si toho ještě nevšimnul, toho už to asi konečně trkne. ()

Co se děje v jeskyni (2019) (S05E19) 

Hirstova masturbace pokračuje, takže bez jakékoliv fantazie sledujeme pořád dokola to stejné, abychom se snad v šesté řadě dočkali vyvrcholení, jehož součástí bude nepochybně smrt všech potomků Ragnara. Epizody se dají rozděli na ty před a po bitve a na ty, kde se bitva odehraje. Linku s Flokim nepočítám, přestože speciálně dnes byla až trapně zbytečná. Nabízí se otázka, proč se na to vlastně ještě dívám. Poctivě...ani nevím, snad jsem obrovský optimista, který doufá, že nakonec z Hirsta přecejen vypadne něco, co zdobilo první dvě řady. Ale po souboji Ubeho...možná je ten děs práce režiséra, kdo ví. ()

Ragnarok (2019) (S05E20) 

Přestože tvůrci na nějakou historickou přesnost zvysoka kálí, tak aspoń trochu se dějinných linek držet museli. Přiběh Ivara je haluz, ale pokud jste si dali trochu práce a mrkli třeba na Wikipedii, co se píše pod heslem Björn Železný, muselo vám být jasné, jak to celé nakonec dopadne. Bez ohledu na to, jak atraktivní to je, jak vědohodně herci poulí oči a vyřvávají repliky, které jim do úst nacpal Hirst, měly vzniknout opravdu moc dobré, dějově hutné tři řady. Těch zbytečných epizod, které předcházely zásadním událostem, bylo opravdu hodně a jen díky nim, se rozředí i moje hodnocení na pouhé tři hvězdy. Celou řadu bych pak neohodnotil lépe. ****** Jen pro zajímavost citace z cz Wikipedie: Ivar Bezkostý, Ivar Bezkostný či Ivar Bez Kostí (staronorsky Ívarr hinn Beinlausi; staroanglicky Hyngwar; † 870 nebo 873) byl vikingský vůdce, syn Ragnara Lodbroka a jeho třetí ženy Aslaug. Ve druhé polovině 9. století, po smrti svého otce, vedl spolu se svými bratry vikingskou invazi do anglosaské Anglie. Zřejmě byl mrzákem neschopným boje, kterého jeho muži museli na bojiště nosit, nicméně svoji tělesnou slabost vyvažoval vojenským a politickým géniem. V listopadu 866 (rok po smrti svého otce) dobyl York a později zajal a nechal umučit Ællu, krále Northumbrie, který měl v roce 865 podle legend nechat popravit jeho otce. Dále porazil Mercii a dobyl Nottingham, další obětí byla Východní Anglie, po jejíž porážce nechal umučit jejího krále Edmunda Mučedníka (865). Jím vedené výboje položily základy dánské moci v Anglii. Jeho náhlá smrt v roce 870 vikingy velmi oslabila a otevřela cestu úspěchům Alfréda Velikého, který jeho nástupce postupně porazil a zpacifikoval. ()

Související novinky

Nejstahovanější seriály za rok 2020

Nejstahovanější seriály za rok 2020

06.01.2021

Jako každoročně vydává server TorrentFreak analýzu nejstahovanějších seriálů za uplynulých dvanáct měsíců. Po takřka dekádě, kdy tento žebříček se všemi svými nelegálními staženími doslova dominovala… (více)

Vikingové míří do Valhally

Vikingové míří do Valhally

20.11.2019

Seriál Vikingové od History Channel odplouvá se svojí závěrečnou šestou řadou do věčných lovišť, streamovací služba Netflix má teď pro fanoušky drsných seveřanů ale dobré zprávy. Spolu s tvůrcem… (více)

Vikingové míří do finále, co je nahradí?

Vikingové míří do finále, co je nahradí?

04.01.2019

Největší hit stanice History seriál Vikingové se blíží do finále. Seriál bude zakončen šestou sérií pravděpodobně zkraje roku 2020 a jeho tvůrce Michael Hirst (Tudorovci) spolu se studiem MGM… (více)

Živí mrtví nejpirátěnějším seriálem roku

Živí mrtví nejpirátěnějším seriálem roku

02.01.2019

Jak je zvykem i letos došlo na seznam nejpirátěnějších (nelegálně stažených) seriálů za rok 2018 a díky absenci fantasy hitu Hra o trůny od HBO se žebříček tentokrát dočkal několika změn. Poprvé za… (více)

Reklama

Reklama