Reklama

Reklama

Vikingové

(seriál)
Trailer
Irsko / Kanada, (2013–2020), 66 h 51 min (Minutáž: 44–51 min)

Tvůrci:

Michael Hirst

Scénář:

Michael Hirst

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Travis Fimmel, Katheryn Winnick, Gustaf Skarsgård, Clive Standen, Alexander Ludwig, Linus Roache, Moe Dunford, Jessalyn Gilsig, Jefferson Hall (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(89)

Drsné drama vikingského hrdiny Ragnara Lothbroka, který ve snaze o rozšíření vlivu seveřanů zpochybňuje kvality neschopného vůdce, kterému chybí vize. (Netflix)

Recenze uživatele Frajer42 k tomuto seriálu (44)

Série 1 (2013) (S01) 

Velmi velmi velmi dlouho mi trvalo, než jsem si zvyknul na hlavního hrdinu. Velmi dlouho jsem si zvykal na samotný seriál. Hledal jsem něco podobného, jako nepřekonatelnou Game of Thrones. Vikings tomuto seriálu nesahají ani po kotníky. Nicméně, asi po 4 dílech jsem si k seriálu našel cestu a 2. sérii jistě nevynechám. Seriál si mě získal svoji syrovostí. Životy a tradice vikingů jsou skutečně kouzelné. Konfrontace pohanství a křesťanství je vskutku působivá. A konečně to nejdůležitější, souboje jsou více než povedené, přihlédneme-li k tomu, že se jedná o seriál. Škoda, že děj je lehoulince o ničem. p.s. Úvodní píseň je kouzelná. ()

Série 2 (2014) (S02) 

Zatímco první série byla taková lehoulince rozporuplná, tak ta druhá je totální nářez. Seriál se v mém pomyslném žebříčku oblíbenosti dotáhl snad lehoulince za Hru o trůny. Nádherná vikingská mentalita. Snad v každém dílu jsou obrovské zrady, které vedou ke kolosálním dějovým převratům. Nádherně natočené jsou i veškeré souboje a ke všemu je jich hromada. Neexistuje díl bez nich. Ten malý a nesympatický kokot s divným účesem konečně dospěje a přestane tolik kokotit. Na každý díl jsem se moc těšíval a už teď se nemůžu dočkat třetí série. Doufám, že bude neméně skvělá. Hodnocení zvedám na 4* a nechávám si minimální rezervu. ()

Série 3 (2015) (S03) 

Spoilery! Třetí série neztratila na skvělosti lautr nic. Ragnar a jeho tým se přijeli kamarádit do Anglie a poté dokonce i do Francie. Díky úžasnému anglickému králi přibylo také nějakých těch intrik a podvodů. Stejně tak přibylo soubojů. Především bych vyzvedl závěrečné obléhání Paříže, které bylo opravdu chuťovkou. Ragnar má vyšší a vyšší cíle a opravdu je nač koukat. Také správně vzrůstá mezináboženské napětí a celé je to prostě super. Už aby tu byla série č. 4! ()

Série 4 (2016) (S04) 

Spoilery! Po první polovině 4. série si troufnu jít do plných. Z mého pohledu se určitě jedná o jeden z nejlepších seriálů současnosti. Kvalita místo aby klesala, tak stoupá. Heterosexuálně jsem se zamiloval do Bjorna a Lagartha je také sérii od série větší a větší číča. Rollo se nám začal realizovat v křesťanské Francii. Floki si prožil horší období. Z Ragnara se stane feťák. Je nač koukat. Trošku méně záživné je intrikaření v Anglii. Samozřejmě dojde konečně na epické střetnutí ve Francii a toužebně očekávanou konfrontaci našich dvou bratříčků. V závěru poté překvapí další větší časový skok, který je rozhodně solidním lákadlem na závěrečných 6 dílů 4. série. Druhá polovina série byla ještě lepší. Jedná se o jeden z mála seriálů, který má neustále rostoucí kvalitu. Jsem upřímně zvědav, kdy dojde k nějakému zlomu. Zatím se těším na každý další díl více a více. 4. série toho přinesla opravdu hodně a došlo k mimořádné reorganizaci sil. Především seriál opustila spousta vynikajících postav, v čele s tou ústřední. Travis Fimmel si tímto seriálem vybudoval luxusní jméno. Neskutečně charismatický a snadno zapamatovatelný borec. Moc rád jej ještě někde uvidím. Naštěstí stihl před odebráním se na věčnost zplodit luxusní materiál, který má určitě potenciál táhnout otěže seriálu i bez něj. Lagartha konečně dosáhla svého vytouženého titulu královny. Vikingové jako seriál opravdu nemají hluchá místa. Závěrečná bitva byla fenomenální. Totální paráda a velký seriálový orgasmus. Requiescat in pace Ecbert, Sigurd, Helga, Torvi a Aslaug. Moc se těším na další díly, které se pravděpodobně potáhnou v duchu: "Oh, how the little piggies will grunt when they hear how the Old Boar suffered." ()

Král Rybář (2017) (S05E01) 

Spoilery! Start série hodně solidní. Díl se nesl v rytmu severského válečného běsnění. Kostelní čistka i dětská oběť stála za to dlouhé čekání. Figurky byly na šachovnici rozmístěné a vypadá to, že budeme sledovat více nezávislých dějových linek. Možná se tím tvůrci pokoušejí vykompenzovat ztrátu nenahraditelného. Bojím se, že kvalita trošku poklesne, ale to jsem se bál i u Narcos a nebylo to nic zlého. Asi chvilku potrvá, než se do seriálu patřičně ponořím. Vypadá to slibně. ()

Země bohů (2017) (S05E02) 

Spoilery! Druhá část byla svojí kvalitou podobná té první. Figurky se pozvolna pohybují k větší akci. Lagartha mě přesvědčila, že mi stále dovede pozvednout mých 20 čísel. Flokimu definitivně mrdlo. Jeho postava mě delší dobu přestává zajímat. Harald zoufale hledá náhradní otvor pro svoje ptactvo a beznohý to rozhýbal. Jak vidíte, stalo se toho mnoho. Jen ani jedna dějová linka zatím není kdovíjak zajímavá. Očekávám, že kvalita poroste. Musí. ()

Otčina (2017) (S05E03) 

Spoilery! Po nemastném a neslaném úvodním dvojdílu se nám dějové linky přeci jen trošku vykrystalizovaly a karty byly rozdány. Ubemu se pyj proměnil ve frndu a zženštil nám chlapec jeden ušatý. Beznohý naopak svůj pyj objevil, když konečně našel svojí orientaci v nadržených baculkách. Angličané ukázali, že i prasata jdoucí na porážku mají více rozumu. Jejich retardované konání přeci jen kvalitu dílu trošku srazilo. Do příště by si to žádalo skon kreténa Flokiho. Jeho linka je prozatím maximálně otravná. Těším se na další díl. Spokojenost. ()

Plán (2017) (S05E04) 

Spoilery! Ragnar seriálu sice schází. Mezi zbytkem hrdinů si přeci jen nelze nalézt osobu, která by byla sama o sobě až tak zajímavá. Nicméně, seriál rozdal karty opravdu solidně. Jednotlivé dějové linky naznačují, že by nuda být rozhodně neměla. Já se prozatím příjemně bavím a na každý další díl se patřičně těším. K vidění byla vikingská svatba, která se příliš nelišila od křesťanské. Dokonce je vidět, že si pánové stále vybírají nevhodné ženy. Harald se pustil do manželského svazku, který jej s největší pravděpodobností bude tentokrát stát život a dle současné ženy předpokládám, že i pyj. Sicílie mě prozatím závratně nebavila. Uvidíme, co přinese další díl. Slabší 4 kousky. ()

Zajatec (2017) (S05E05) 

Spoilery! Další kvalitní díl. Ivar opět vymyslel zajímavou léčku, čímž rozpoutal moc hezkou krvavou vřavu. Dějová linka ze Sicílie mi doposud přišla maximálně debilní a nezajímavá. Po tomto dílu se vše změnilo. Pánové ukázali, že sice mají svaly, ale s mozkem je to horší. Takže pánové, mám pro vás radu zdarma. Pokud vás někdo pohostí shemale dárkem, tak to s vámi rozhodně myslí zle. Takže snad až na to, že se bohužel vrátil kretén Floki, tak to nemělo chybu. Doporučuji si užívat Lagarthu. Mám trošku takové tušení, že její dny budou co nevidět sečteny. ()

Vzkaz (2017) (S05E06) 

Spoilery! Tomuto dílu žalostně scházel patřičný drajv. Celý byl věnován přípravám na bitvu o Kattegat. Nechápu, co na té díře všichni vidí. Kromě toho Astrid i pro méně chápavé diváky vyložila své karty na stůl. Stejně tak nedobrovolně vyložila na stůl Astrid i sebe, když se ji pokusila přeorientovat banda rybářů. Dement Floki přivedl partu dalších dementů na svůj neobyvatelný ostrůvek. A Ivarovi se podařilo naverbovat do svých řád pořádného fightera. Nezbývá než doufat, že bitva v příštím díle skutečně vypukne. ()

Úplněk (2018) (S05E07) 

Spoilery! Další totálně nudná epizoda točící se kolem vztahů, ať už těch mezilidských nebo partnerských. Totálně zbytečný díl. Nestane se vůbec nic, co by vás alespoň trošku potěšilo, překvapilo nebo zaujalo. Očekávaná bitva všech bitev byla tedy o epizodu odložena. Zřejmě doposud nejhorší díl celé série, a to byl samotný start série hodně slibný. ()

Žert (2018) (S05E08) 

Spoilery! Souhlasím s tím hegešákem níže. Tomuto dílu zoufale chyběla smrt alespoň jedné z postav. Takhle celý díl, jakkoli hezky se na tři díly očekávanou bitvu, čekalo, vyšuměl trošku do prázdna. Úvod byl lehce slabší, ale do samotné bitvy to byli staří dobří Vikingové. S hodnocením se přikloním spíše ke ošklivějším ale přesto čtyřem hvězdám. Po dvou dílech uplácaných z hoven, se na to opět dalo dívat. Snad jen by už konečně mohlo být vyslyšeno moje přání a být méně kokota Flokiho. Celkem zajímavá postava se obrátila v maximálně otravného kokota, který by už jednou provždy mohl zdechnout. ()

Prostý příběh (2018) (S05E09) 

Spoilery! Biskup znovu ukázal, že je pěkný čůrák a za trochu lásky dovede jít světa kraj a klidně změní stranu. Už jsem si říkal, kdy se do toho vloží Rollo a heleďme se. První polovina tohoto dílu stála celkem za hovno. Vše se rozběhlo až ve druhé půlce, která byla fantastická a jsem rád, že to podobně vidí i ostatní uživatelé a potvrzují tím svůj vyvinutý seriálový vkus. Nejvíce mě asi potěšil pohled na Flokiho esoterickou seanci, kterou smetl oheň. Dost jsem zajímavý na dění ve Wesexu, kde se vlády ujala jednouchá Judith. Průměrné hodnocení dávám jen 3 *, ale druhá půlka je opravdu vynikající, takže pokud přečkáte ty nesmysly v první polovině, tak se budete skvěle bavit. ()

Okamžiky vzpomínek (2018) (S05E10) 

Spoilery! Nejhorší finále poloviny série v historii seriálu, ačkoli bylo snad nejnabitější událostmi. Zemřelo pár postav, které již seriálu neměly co nabídnout, což mě potěšilo velmi. Divácký zážitek však neskutečně srážely melancholické flashbacky, které se dostavovaly v nejnevhodnější okamžiky a zcela narušovaly průběh seriálu. Týkaly se mnohdy postav, které člověk viděl párkrát a neměl ani možnost si k nám vytvořit vztah. Tento krok tvůrců mi přišel neskutečně směšný, ubohý a amatérský. Alespoň, že se v ději kamsi poskočilo. Druhé polovině série dám rozhodně šanci. Jen doufám, že se tvůrci budou držet vyzkoušeného formátu a nebudou s v rámci seriálů pouštět do experimentů, jako byl tento díl. Absolutně jim to nejde. ()

Odhalení (2018) (S05E11) 

Spoilery! Až na další nudnou odbočku do země čuráka Flokiho, se jednalo o vynikající epizodu, která nabídla velice zajímavý vývoj na všech frontách. Velmi se těším na další vývoj. Epizoda nám otevřela spoustu tajných komnat, kde se v hlavní roli blýskla záletnice Lagertha a oplodňovatel Rollo, kterému uplavali pulci příliš daleko. Docela mě zaráží pohled na šediny Lagerthy, u které jsem si zároveň nevšiml jediné vrásky. Asi měli v maskérně dovolenou. Celkově se ale k mému mírnému údivu jednalo o hodně našlapanou epizodu. Těším se na další díly. ()

Nejodpornější vražda (2018) (S05E12) 

Spoilery! Tato série se mi zatím velmi líbí. Utvořily se opravdu zajímavé skupinky na všech frontách, tudíž jsem ochotný odpustit, že tato epizoda byla spíše takovou souložící. Ivar dokázal, že nejenom s malým kašpárkem se dá hrát velké divadlo, nýbrž i bez kašpárka je člověk schopný oplodnit podezřele vlezlou bloncku se zvrácenou zálibou v prznění hendikepovaných. Dost mě baví postava biskupa. Této postavě postává úd podezřele často v pozoru a dvakrát se nerozmýšlí uskutečnit menší krvavé hody, a to i na místech nejsvětějších. Snad jen škoda, že v prvním díle nepřehlasovali toho otravného šuldu Flokiho. ()

Nový bůh (2018) (S05E13) 

Musím nad touto epizodou projevit mírné zklamání. Předchozí díl diváctvo docela navnadil a tento navázal v nesmírně ukecaném tempu s naprostým minimem akce a nějakých zajímavostí. Chybělo i více intrik. Tak nějak se kecalo jen o hovnech, což není mým šálkem kávy a ostatně nemám na poslouchání píčovin ani moc času. Lepší dva kousky, kousal jsem se nudou. ()

Ztracený okamžik (2018) (S05E14) 

Spoilery! Poslední dvě epizody byly naprostou katastrofou. Myslím si, že by byl příjemnější zážitek strčit hlavu do záchodu, ve kterém týden nefungovalo splachování a kálela do něj celá hospoda nejnižší cenové kategorie plná zpocených prasat. Fakt díl úplně o hovně. Je fajn, že se již druhý díl chystá něco většího, ale pořád se kolem toho chodí, jako kolem opilé patnáctky, která na pařbě upadla do bezvědomí a všichni ji obcházejí namísto toho, aby se jí někdo ujal a znásilnil ji, jak se to ve slušné společnosti patří. Tvůrci by měli vystrčit hlavy z prdele a mohlo by se začít konečně něco dít. Začínají mě ti šulini srát. ()

Peklo (2018) (S05E15) 

Spoilery! Po dvou předchozích omylech, které nemají ve světě filmů a seriálů moc obdoby, vytáhli tvůrci z rukávu konečně díl, na který se dalo moc hezky koukat. Většina stopáže se točí kolem válečné vřavy, kdy došlo konečně k předesílanému střetu dvou náboženství. Docela si s tím kluci vyhráli. Moc hezky se na to koukalo.Vždy vítám překvapivé úmrtí některé z postav, jen by to ti šulini tvůrci nemuseli popravovat od postav mému srdci nejbližších. Tahle epizoda byla tak zdařená jistě i proto, že byl děj napráskaný akcí, a tak se nedostalo na čuráka Flokiho. Poněkud zvláštní shledávám dějovou linku Ivara, který začal přemýšlet penisem, který nemá a podle toho to vypadá. Lepší 4 kousky. Jen tak dál! ()

Buddha (2019) (S05E16) 

Spoilery!Pro tvůrce musí být vždy těžké nějak důstojně navázat na peckoidní díl, kterým ten předchozí neoddiskutovatelně byl. Podle mého nejvíce odborného názoru se to tentokrát docela povedlo. Dle očekávání se celý díl jen a pouze povídalo, až na další poměrně překvapivou redukci postav. Nicméně na rozdíl od dvou ukecaných omylů před bitvou, se to celé tentokrát dalo poslouchat. Výsledek bitvy s sebou přinesl mimo jiné i reorganizaci sil a nová spojenectví. Jsem docela napjatý, co nám přinesou další díly. Tvůrci rozepsali opravdu hodně příběhů na hodně frontách. A do toho se nám zamotal i Buddha. ()

Související novinky

Nejstahovanější seriály za rok 2020

Nejstahovanější seriály za rok 2020

06.01.2021

Jako každoročně vydává server TorrentFreak analýzu nejstahovanějších seriálů za uplynulých dvanáct měsíců. Po takřka dekádě, kdy tento žebříček se všemi svými nelegálními staženími doslova dominovala… (více)

Vikingové míří do Valhally

Vikingové míří do Valhally

20.11.2019

Seriál Vikingové od History Channel odplouvá se svojí závěrečnou šestou řadou do věčných lovišť, streamovací služba Netflix má teď pro fanoušky drsných seveřanů ale dobré zprávy. Spolu s tvůrcem… (více)

Vikingové míří do finále, co je nahradí?

Vikingové míří do finále, co je nahradí?

04.01.2019

Největší hit stanice History seriál Vikingové se blíží do finále. Seriál bude zakončen šestou sérií pravděpodobně zkraje roku 2020 a jeho tvůrce Michael Hirst (Tudorovci) spolu se studiem MGM… (více)

Živí mrtví nejpirátěnějším seriálem roku

Živí mrtví nejpirátěnějším seriálem roku

02.01.2019

Jak je zvykem i letos došlo na seznam nejpirátěnějších (nelegálně stažených) seriálů za rok 2018 a díky absenci fantasy hitu Hra o trůny od HBO se žebříček tentokrát dočkal několika změn. Poprvé za… (více)

Reklama

Reklama