Reklama

Reklama

Vikingové

(seriál)
Trailer
Irsko / Kanada, (2013–2020), 66 h 51 min (Minutáž: 44–51 min)

Tvůrci:

Michael Hirst

Scénář:

Michael Hirst

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Travis Fimmel, Katheryn Winnick, Gustaf Skarsgård, Clive Standen, Alexander Ludwig, Linus Roache, Moe Dunford, Jessalyn Gilsig, Jefferson Hall (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(89)

Drsné drama vikingského hrdiny Ragnara Lothbroka, který ve snaze o rozšíření vlivu seveřanů zpochybňuje kvality neschopného vůdce, kterému chybí vize. (Netflix)

Zajímavosti (84)

  • Seriál se natáčel v Irsku, některé scenérie pak v západním Norsku. 70 % z 1. sezony se natáčelo v exteriérech. (Barghest)
  • Northumbrijský král Aelle (Ivan Kaye) je skutečná historická postava, která vládla v polovině 9. století. Skutečný byl i král Wessexu Egbert (Sean Tracy), jenž vládl v letech 771 - 839, kdy jej nahradil jeho syn Ethelwulf (Moe Dunford), kterého jsme ve 2. řadě taktéž poznali. (Barghest)
  • Ragnar Lodbrok (Travis Fimmel) je jeden z nejznámějších norských hrdinů, vypráví se o něm v několika skandinávských ságách a básních. Zatímco jeho potomci jsou skutečnými historickými postavami, není zcela jisté, že Ragnar opravdu existoval. V této postavě se pravděpodobně snoubí několik osobností s fikcí. (Barghest)
  • Ragnarovo (Travis Fimmel) příjmení Lothbrok lze přeložit jako "lodenová nohavice". Toto jméno získal podle legendy, v níž nosil právě kalhoty z lodeny, které ho chránily před dračím jedem. (Helo)

Vikingové - Série 2 (2014) (série) (S02)

  • 2. série se nejspíše odehrává v roce 796 n. l. V tomto roce totiž zemřela skutečná postava mercijského krále Offa. (ricky4)

Vikingové - Série 2 (2014) (série) (S02)

  • Ve 2. sérii se objevuje reálná historická postava krále Egberta (Sean Tracy), který je v seriálu viděn velmi často v lázni, a to i při řešení státních záležitostí. To je i historicky potvrzený fakt, Egbert přijímal v lázni i důležité návštěvy. Byl také vynikající plavec. (Merenre)

Vikingové - Série 6 (2019) (série) (S06)

  • Irský bojovník, bývalý první dvojitý šampion Conor McGregor si měl v jedné z epizod 6. série seriálu zahrát nespecifikované cameo. Svou účast však na poslední chvíli zrušil. Scenáristka a režisérka epizody Katheryn Winnick (Lagertha) tak musela údajně na poslední chvíli celou scénu přepsat. (coffeeblack)

Vikingové - Hněv seveřanů (2013) (epizoda) (S01E02)

  • V epizodě je několikrát zmiňován severský bůh Thór. Pochází ze slavné severské mytologie, z písně "Edda". Některým může Thór též připomínat postavu z knihy "Hobit" od J.R.R. Tolkiena. Tolkien se totiž jmény často inspiroval v "Eddě". (ricky4)

Vikingové - Hněv seveřanů (2013) (epizoda) (S01E02)

  • Nájezd vikingů na klášter na ostrově Lindisfarne vychází ze skutečných událostí. Odehrál se v roce 793 n. l. a jakožto první historicky doložený započal slavnou éru vikinského drancování Evropy. (Barghest)

Vikingové - Oko za oko (2014) (epizoda) (S02E04)

  • Ve Wessexském paláci si Ragnar (Travis Fimmel) prohlíží sochy. Na otázku, kdo je vytvořil, mu jeden Sas odpovídá, že obři, kteří tam žili v minulosti. Sasové, kteří přišli do Anglie, skutečně považovali opuštěné pozůstatky rozvinutého římského osídlení - pro ně těžko pochopitelného - za dílo obrů z dávné minulosti. (Merenre)

Vikingové - Co se mohlo stát (2016) (epizoda) (S04E06)

  • V epizodě se objeví zpěvák a skladatel Einar "Kvitrafn" Selvik známý z hudebního projektu Skuggsjá a Wardruna, jehož hudba v seriálu často zní. Vidíme ho hrát na buben a zpívat při odjezdu vikingů do Francie. (Korkyist)

Vikingové - Krvavý orel (2014) (epizoda) (S02E07)

  • Dle vědecké studie s počítačovou simulací byla mučící technika „Krvavý orel“ proveditelná a neznamenala okamžitou smrt oběti. Zřejmě byla opravdu používána. (Waclav7)

Vikingové - Portáž (2016) (epizoda) (S04E08)

  • Zhruba ve 14. minutě, kdy se tahají lodě na vrchol skály, je slyšet česká věta: „Dávej pozor.“ (Isador)

Vikingové - Dokonalé plány (2020) (epizoda) (S06E10)

  • Při útoku na pláž hraje „Fylgija Ear“ od skupiny Heilung. Na konci epizody hraje „Snake Pit Poetry“ od Einara Selvika. (Duoscop)

Vikingové - Modlitba Páně (2014) (epizoda) (S02E10)

  • Skalní plošina, na níž Ragnar (Travis Fimmel) sedí v závěru epizody, se jmenuje Preikestolen, v překladu "Kazatelna". Nachází se v kraji Rogaland v jihozápadním Norsku a jde o jednu z nejnavštěvovanějších přírodních památek v Norsku. (Barghest)

Vikingové - Všichni jeho andělé (2016) (epizoda) (S04E15)

  • Hadi, kteří jsou nasypáni do jámy a následně se plazí po Ragnarovi (Travis Fimmel), jsou skuteční a jedná se o krajty, užovky a hroznýše - nejedovaté a neagresivní druhy běžně chované v teráriích. Hadi, kteří Ragnara koušou, jsou digitálně dodělaní. (cze.Oi)
  • Pre potreby natáčania bolo vyrobených 6 reálnych lodí a 2 174 lodí bolo vytvorených digitálne. (Im.Groot)

Související novinky

Nejstahovanější seriály za rok 2020

Nejstahovanější seriály za rok 2020

06.01.2021

Jako každoročně vydává server TorrentFreak analýzu nejstahovanějších seriálů za uplynulých dvanáct měsíců. Po takřka dekádě, kdy tento žebříček se všemi svými nelegálními staženími doslova dominovala… (více)

Vikingové míří do Valhally

Vikingové míří do Valhally

20.11.2019

Seriál Vikingové od History Channel odplouvá se svojí závěrečnou šestou řadou do věčných lovišť, streamovací služba Netflix má teď pro fanoušky drsných seveřanů ale dobré zprávy. Spolu s tvůrcem… (více)

Vikingové míří do finále, co je nahradí?

Vikingové míří do finále, co je nahradí?

04.01.2019

Největší hit stanice History seriál Vikingové se blíží do finále. Seriál bude zakončen šestou sérií pravděpodobně zkraje roku 2020 a jeho tvůrce Michael Hirst (Tudorovci) spolu se studiem MGM… (více)

Živí mrtví nejpirátěnějším seriálem roku

Živí mrtví nejpirátěnějším seriálem roku

02.01.2019

Jak je zvykem i letos došlo na seznam nejpirátěnějších (nelegálně stažených) seriálů za rok 2018 a díky absenci fantasy hitu Hra o trůny od HBO se žebříček tentokrát dočkal několika změn. Poprvé za… (více)

Reklama

Reklama