Reklama

Reklama

Šmejdi

  • Slovensko Šmejdi
Trailer

Obsahy(1)

Manipulace, nátlak, ponižování, agrese. Skryté kamery zachytily drsné pozadí předváděcích akcí pro seniory. Co se opravdu děje na populárních zájezdech s obědem zdarma? Praktiky, ze kterých mrazí. Lži a promyšlená manipulace, jejímž jediným cílem je donutit bezbranné staré lidi k nákupu předraženého zboží. Senioři ze svých nuzných důchodů splácí horentní sumy za často nekvalitní produkty. Někteří z nich se dušují, že už na žádnou akci nikdy nepojedou, jiní to nevydrží a jedou znovu. Co je žene? Zvědavost? Samota? Nebo závislost? Autorky tohoto filmu rok v převleku navštěvovaly akce, kde se důchodcům vymývají mozky a kde mladí lidé nejsou vítáni.  Vedle autentických záběrů z předváděcích akcí a výpovědí poškozených seniorů přináší dokument i pohled psycholožky, právníka a dalších odborníků. Film tak poprvé komplexně mapuje tento nechvalný fenomén dnešní doby. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (702)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Odvysielaním v televízii dostal konečne tento dokument praktický význam. Asi každého napadne, že pokiaľ sa naňho niekto rozhodne ísť do kina, tak informácie tu podané musí sprostredkovať cieľovému publiku. Ale okrem dôchodcov, ktorí náhodou tento film videli v televízii, je cieľovou skupinou aj celý právny systém českej, slovenskej a ako sme sa dozvedeli aj maďarskej republiky. Možno som čakal gro informácií najma cez skryté kamery, to najdôležitejšie sa však dozvedáme z voice overu a od oslovených odborníkov, respektíve dotknutých dôchodcov. Považujem to za miernu chybu tvorcov, tí ale museli pracovať s tým, čo získali a ťažko mohli vopred vymyslieť nejaký scenár. Šmejdi sú veľmi dôležití z právneho hľadiska, ktoré je v našich krajinách v tomto smere zdá sa veľmi rozporuplné a nejasné. Návštevníci prezentácií sú ukázaní bohužiaľ v naivnom svetle, takže nejeden divák si povie, že si za to môžu sami. Lenže pokiaľ sa jedná o závislosť, o to viac je celá záležitosť celospoločenským problémom, ktorý treba bezodkladne riešiť. Keď sme ho nepodchytili začiatkom 90tych rokov, tak s tým začnime aspoń 20 rokov po dvanástej. Na správne veci nie je nikdy neskoro. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Všichni to víme. Když blahoslavený seniljor uvidí na letáku rohlík v Kauflandu za osmdesátník, odhazuje francouzské hole a kardiostimulátor nekardiostimulátor si udělá osobák v nákupním trojboji - pajdání na sto metrů, přeskakování vozíků a box s ostatními vyžilými mentály u pečivového boxu. Dvacetník sleva, no neriskujte mrtvičku, když za deset kusů ušetříte dvě koruny, které si můžete přidat do fondu na rakev! Vnutit pak něčemu takovému čínský parní čistič za třicet litrů, co sice nečistí, ale zato si s ním můžete tak týden doma zvlhčovat vzduch než dojde pára, je jako vyměnit s domorodci na úrovni doby kamenné korálky za hroudu zlata. Ti dýleři jsou nepochybně zkurvené hyeny a tématické zájezdy pro Jedličkův ústav nepořádají jen proto, že jsou chovanci zbavení svéprávnosti a kupní smlouva by nebyla směroplatná. Jinak by to byl zlatý důl. Být teď důchodce, najdu si tu kikinu, co splácala tento tendenční dokument a minimálně ji kousnu do prdele svými umělými zuby, než se pokusím jí ho tam vášnivě nadrobit, protože se ze mě snažila udělat impotentního debila! Má mi být teď jako líto ubohé babičky, která s cigánsko - maďarským přízvukem není schopna vypotit kloudnou větu, protože její íkvé osciluje někde mezi gibonem a šimpanzem, a šla by do toho po hlavě i ve třiceti, kvůli tomu, že ve své svaté prostatě promrdala důchod i s pohřebním fondem a musí se teď chudinka sama zpopelnit na indukční plotně za osmičku zabalená do deky z pravé, syntetické ovce za patnáct? Ani hovno! Zbavil bych jí svéprávnosti a zabavil jí veškerý zbývající majetek, z něhož bych zvedl plat pár policajtům, aby ty zasrané supy dostali tam, kam patří. Propadal bych teď panice panice (je to schválně dvakrát, aby to bylo žertovné), kdybych neznal výhradně důchodce, co mají pod chepicí a ten mixér za třicet si koupí raději za litr v Elektroworldu. Nedostanou k tomu sice jako dárek prošláplou termosku, ale zato pak nemusí někde v televizi nesrozumitelně skučet! ()

Reklama

InJo 

všechny recenze uživatele

Emocionálně působivý dokument, jemuž by však prospělo, aby se tvůrci více zaměřili na některé podstatné dílčí motivy (více prozkoumat firmy a jejich mechanismy, mentalitu důchodců a jejich důvody, proč na takové akce opakovaně jezdí, reakce jejich rodin a okolí, jak se firmám daří obcházet zákony apod.). Pak by fungoval jako skutečně komplexní záležitost. Pro filmového fanouška se v této podobě bohužel jedná pouze o jednohubku, která mu mnoho nového nesdělí... 70 % ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Maminka z jedné předváděčky, které se zúčastnila, odešla sice s pocuchanými nervy, ale bez nákupu. Teta ovšem s dlouhým splátkovým kalendářem. Obě dvě byly dle mého názoru za mlada celkem příčetné. Předváděcí firmy se staly tak trochu obětním beránkem. Copak podobně nenabízí své produkty telefonní společnosti, banky, dodavatelé energie, autobazary ve spojení s leasingovým společnostmi a spousta dalších? Kdyby to byla první vlaštovka, tak dobře. Vydělávat takto je bohužel pro spoustu podnikatelů běžným standardem. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Jeden z dokumentů, ve kterých nejde o formu, ale o obsah. A který nutně vyvolá emocionální reakci. A nejen tu. Ve mně vyvolal dokument zvratnou reakci (vomitus). Chtělo se mi zvracet při pohledu na ty ******, co staré a bezmocné důchodce nutí vytáhnout občanku a koupit si deku za 15 000 Kč. Že se každému - morálně alespoň trochu dobrému - člověku otvírá kudla v kapse, netřeba ani říkat. Ale co musím říci, je, že jsem cítil lítost nad naší bezmocí s tímto hyenismem (Crocuta crocuta mi promine) bojovat. To tyhle šmejdy opravdu musíme postřílet, aby přestali? Nebo najdeme řešení, jak tuhle lidskou špínu setřít zákonem? Velká výzva do budoucna pro politiky. A pro důchodce, aby konečně na stáří vzali rozum do hrsti a dali vale těmhle "zájezdům". 5* za odvahu a naruralisticky odhalenou pravdu o české polistopadové společnosti. Dejte mi kýbl, jdu blejt..... ()

Galerie (19)

Zajímavosti (6)

  • Obličeje prodejců jsou v dokumentu rozmazané, aby se autoři chránili před právními kroky ze strany "šmejdů". (L_O_U_S)
  • Silvie Dymáková točila svůj film přímo pro seniory, ti však nakonec tvořili necelou polovinu z více než 30 000 diváků, kteří film v kinech od jeho premiéry navštívili. (Zdroj: ceskatelevize.cz) (VášaVF)
  • Výraz „šmejd“ byl do češtiny převzat i se svým původním lexikálním významem ze staré němčiny, kde slovo „schmeid“ znamenalo drobné věci ze železa, mosazi apod. Šmejdem se tedy původně rozuměly nějaké drobné kovové (postupně i jiné, zvláště textilní) předměty, s nimiž se obchodovalo. Prodejci těchto věcí, šmejdíři, patrně poměrně často při výkonu svého řemesla inklinovali k nepoctivému jednání, zvláště vydáváním nekvalitních a bezcenných věcí za hodnotné. (sator)

Související novinky

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Reklama

Reklama