Reklama

Reklama

Šmejdi

  • Slovensko Šmejdi
Trailer

Obsahy(1)

Manipulace, nátlak, ponižování, agrese. Skryté kamery zachytily drsné pozadí předváděcích akcí pro seniory. Co se opravdu děje na populárních zájezdech s obědem zdarma? Praktiky, ze kterých mrazí. Lži a promyšlená manipulace, jejímž jediným cílem je donutit bezbranné staré lidi k nákupu předraženého zboží. Senioři ze svých nuzných důchodů splácí horentní sumy za často nekvalitní produkty. Někteří z nich se dušují, že už na žádnou akci nikdy nepojedou, jiní to nevydrží a jedou znovu. Co je žene? Zvědavost? Samota? Nebo závislost? Autorky tohoto filmu rok v převleku navštěvovaly akce, kde se důchodcům vymývají mozky a kde mladí lidé nejsou vítáni.  Vedle autentických záběrů z předváděcích akcí a výpovědí poškozených seniorů přináší dokument i pohled psycholožky, právníka a dalších odborníků. Film tak poprvé komplexně mapuje tento nechvalný fenomén dnešní doby. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (702)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Filmová publicistika není zrovna můj hrnek čaje, ale podle mne se na ni nedají klást stejné filmové nároky jako na dokumenty. Tady prostě převažuje fakt, že slečna režisérka řádně šťourla do problému, o kterém většina lidí buď vůbec nevěděla, nebo ho přehlížela. A podařilo se jí výsledek dostat mezi lidi a vyvolat minimálně celospolečenskou diskuzi. Jestli to povede ještě k něčemu dalšímu, tak to bude další plus. A proto přivírám oko a hodnotím o trochu výš... ()

juta 

všechny recenze uživatele

Dobrý dokument, který ukazuje neskutečné praktiky vychytralých jedinců, kteří se snaží obohatit na úkor důvěřivých důchodců, kteří se chtějí podívat do světa, ochutnat klobásky nabízené v letáčcích a místo toho jim je vnuceno zboží, které bylo vyrobeno někde v Číně a je vydáváno za kvalitní a ještě za přemrštěné ceny, i když prodejci uvádí, že je zboží několikanásobně zlevněné. Bohužel takový důchodce, kterému seberou občanku a vyhrožují mu, že ho nevezmou do autobusu na jejich praktiky přistoupí a pak každý měsíc čeká ve schránce na složenku se splátkou, kterou musí uhradit. Snad díky tomuto dokumentu si takový výlet hned rozmyslí, i když někteří jsou i tak nenapravitelní. ()

Reklama

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Dokument, u kterého vydržíte. A to se cení. Na konci jsem si však kladl otázky, pro koho je vlastně dokument určen. Pro ty babičky a dědy? Ne, dozvěděli jsme se, že to je jejich závislost. Jako na čokoládě nebo automatech - prostě budou jezdit dál, děj se co děj. Pro mladší? Ne, ti tam ani nejsou zváni. Pro ty pokoutné prodavače? Ne, na ně je zákon krátkej, proč by si něco brali z dokumentu. Pro koho to tedy je? No, pro všechny, aby se pobavili lidskou blbostí, lidským žalem, beznadějí, i temnými zákoutími lidské duše. Takže zde vlastně nejde o nic, než o čistou zábavu, šikovně zabalenou do vážné sociální sondy, která investigativní formou odhaluje cosi shnilého ve státě českém absurdistánském... ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jsem šokován. Za svůj život jsem neviděl mnoho dokumentů, které by ve mne vyvolaly takové množství nejrůznějších pocitů, z nichž většinu nedovedu ani identifikovat. Za zmínku stojí třeba soucit, lítost, beznaděj, či naprostá neúcta ke starším lidem. Přitom jsem já ani nikdo z blízké rodiny, či blízkého okolí nebyl účastníkem zdejších super zájezdů. S lehčí verzí těchto manipulátorů a podvodníků jsem se setkal 2x v životě. Jednou jsem vyhrál telefonicky auto, přičemž podvodníci byli natolik líní, že se jim nechtělo vzkaz číst stále dokola, takže jsem to měl s prvotním i závěrečným cvaknutím magnetofonu. A druhé setkání bylo živé, když se mi jeden pán pokusil prodat voňavku a vypadal docela zařaženě, když jsem mu vůňi voňavky celkem ostře zkritizoval. Dokument je zpracován velmi pěkně. V pozadí hraje výtečná emociální hudba Bedřicha Smetany, co více českého si v českém dokumentu přát. Slečna Dymáková má solidní tah na bránu a doplňující komentář Ondřeje Vetchého je bez jediné chybičky a jako herce ho uznávám více a více. Výtku si zaslouží snad pouze skrytá kamera, která většinu stopáže zaměřuje zem, ale zde šlo spíše o záznam zvuku. Škoda, že tvůrci nešli do ještě vyššího rizika a nenechali vyniknout pány maskéry a neudělali ze sebe důchodce. Situaci by měli zachycenou z první ruky. Trošku rušivě působí doprovodná moudra od psycholožky a advokáta, které mě jako diváka nijak neobohovacovala, neboť opakovala, či zdůrazňovala pro pomaleji chápající jedince, co jsme právě před chvílí viděli. Naopak se mi zamlouvalo hodnocení výrobků od Zdendova kamaráda kuchaře, které bylo převážně vtipné a bylo velmi příjemným zpestřením. 4* ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Emocionálně působivý dokument, jemuž by však prospělo, aby se tvůrci více zaměřili na některé podstatné dílčí motivy (více prozkoumat firmy a jejich mechanismy, mentalitu důchodců a jejich důvody, proč na takové akce opakovaně jezdí, reakce jejich rodin a okolí, jak se firmám daří obcházet zákony apod.). Pak by fungoval jako skutečně komplexní záležitost. Pro filmového fanouška se v této podobě bohužel jedná pouze o jednohubku, která mu mnoho nového nesdělí... 70 % ()

Galerie (19)

Zajímavosti (6)

  • Spolu s filmem byla také spuštěna „Petice proti šmejdům“, která rok po uvedení filmu nasbírala přes 170 000 podpisů. Jedna z dominantních firem, které se tímto druhem podnikání u nás živila, oznámila konec činnosti v ČR. Česká obchodní inspekce začala po uvedení filmu udělovat výrazně vyšší pokuty, ale hlavně – seniorů na předváděcích akcích skutečně výrazně ubylo. (Zdroj: ceskatelevize.cz) (VášaVF)
  • Autorka původně neměla v úmyslu natáčet celovečerní film. Plánovala, že bude s natočenýmy záběry jen dělat osvětu v domovech důchodců. Kvůli velkému zájmu televize, distributora i široké veřejnosti se ale rozhodla pro film. (FoxxX)
  • Takzvaný německý soukromý vlastník zámku Klecany, jenž slouží jako sídlo firmy „šmejdů“, se jmenuje Jens Beckhäuser a platí za krále těchto prodejců s nekalými praktikami. (Nick321)

Související novinky

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Reklama

Reklama