Reklama

Reklama

Šmejdi

  • Slovensko Šmejdi
Trailer

Obsahy(1)

Manipulace, nátlak, ponižování, agrese. Skryté kamery zachytily drsné pozadí předváděcích akcí pro seniory. Co se opravdu děje na populárních zájezdech s obědem zdarma? Praktiky, ze kterých mrazí. Lži a promyšlená manipulace, jejímž jediným cílem je donutit bezbranné staré lidi k nákupu předraženého zboží. Senioři ze svých nuzných důchodů splácí horentní sumy za často nekvalitní produkty. Někteří z nich se dušují, že už na žádnou akci nikdy nepojedou, jiní to nevydrží a jedou znovu. Co je žene? Zvědavost? Samota? Nebo závislost? Autorky tohoto filmu rok v převleku navštěvovaly akce, kde se důchodcům vymývají mozky a kde mladí lidé nejsou vítáni.  Vedle autentických záběrů z předváděcích akcí a výpovědí poškozených seniorů přináší dokument i pohled psycholožky, právníka a dalších odborníků. Film tak poprvé komplexně mapuje tento nechvalný fenomén dnešní doby. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (702)

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Obávám se, že tohle je jen malá kapka v moři problémů bezbrannosti většiny seniorů. Ano, změna legislativy ohledně tohoto případu je důležitá (alespoň částečná ovšem po 1.1.2014 nastala), ale opravdovým řešením by byla jedině komplexní úprava péče o staré osoby, snaha zamezit jejich časté osamělosti, dezorientaci v "nekalostech" současnosti a pomoc vyvarovat se jakýmkoliv životním komplikacím. Problémy ohledně starých lidí jsou momentálně až ukrutně akutní, otázkou ovšem zůstává, zda jejich vyřešení není pouhou utopií. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument - a to především svým tématem. Autorka prakticky nemusí nějak uměle tlačit diváka k určitému názoru - jen syrově předkládá natočené záběry a výpovědi. Záběry zmrdů na předváděcích akcích, které existují jen proto, aby si zmínění namastili kapsy na úkor bezbranných důchodců. Hnus a hrozně důležitý dokument zároveň. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Takže já vám dávam tyto dárky a jediné co po vás chci je jenom taková maličkost, aby ste si objednali nějaký z našich výrobkú v hodnote 15 000 korun..." Áno bavíme sa o čínskom šmejde, ktorý je asi tak 10 -20 krát predražený...Dokument, ktorý poriadne rozvíril vody nielen v Čechách ale i na Slovensku sa konečne dočkal premiéry vo verejnoprávnej televízii. Zaujalo ma, že ich STV i ČT odvysielali v rovnaký deň a takmer i rovnaký čas. Je požehnaním a pre niektorých i vykúpením, že sa niekto rozhodol posvietiť si na týchto nenápadných zlodejov a neskutočných podvodníkov. Ich praktiky sú niekedy neuveriteľné, často na hrane zákona, ale ešte častejšie hlboko pod ním. "Aha! , takže ty si to nekúpiš! , tak pôjdeš domov peši alebo ti dám jednu do držky?" Dostávame o tejto nenápadnej mafii slušný prehľad a mnohým iste otvoril oči. Dúfajme, že hlavne tým starším, my sa ojebať nenecháme...Ako dokument zasiahol správne a citlivé miesto, je úderný i poučný. Preto plný počet.100%. "A fakt jste se nebál, vždyť vám hrozil pěstí!?" Né, né nebál... "Vážne?" No tak trošku jó, trošku jó..." ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

A máme tady další šokující slepenec záběrů skrytých kamer, po kterém se bude opět hlasitě nadávat, útočit a protestovat. Tentokrát ne proti lovcům delfínů, ropným společnostem nebo supermarketům s plesnivou zeleninou; tentokrát řveme na šmejdy, co buzerujou naše babičky a dědy. No ale kdepak jsme, když naše babičky a dědové nastupují do autobusů? Když na ně my, děti a vnoučata, budeme dávat pozor a vysvětlíme jim, že tihle chcípáci jsou dobří tak leda jako zkušební terče nových brokovnic, nebudou muset Silvie Dymákové posílat do kin něco, co s filmovým dokumentem nemá nic společného. Tak až tady dokřičíme, sejdeme se u babi na buchtách, jo? ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Je libo štangle salámu s prošlou záruční dobou? Ale jo, když je to grátis a ještě vám k tomu prodají za pár chechtáků ty ultra extra speciální hrnce, ve kterých nic nepřilne, tak to je radost levně cestovat. Jen by mě zajímalo - podívali se vůbec někdy ti důchodci na nějaké to z míst, kam vlastně původně s touhle pofidérní cestovkou jeli? ()

Galerie (19)

Zajímavosti (6)

  • Spolu s filmem byla také spuštěna „Petice proti šmejdům“, která rok po uvedení filmu nasbírala přes 170 000 podpisů. Jedna z dominantních firem, které se tímto druhem podnikání u nás živila, oznámila konec činnosti v ČR. Česká obchodní inspekce začala po uvedení filmu udělovat výrazně vyšší pokuty, ale hlavně – seniorů na předváděcích akcích skutečně výrazně ubylo. (Zdroj: ceskatelevize.cz) (VášaVF)
  • Autorka původně neměla v úmyslu natáčet celovečerní film. Plánovala, že bude s natočenýmy záběry jen dělat osvětu v domovech důchodců. Kvůli velkému zájmu televize, distributora i široké veřejnosti se ale rozhodla pro film. (FoxxX)
  • Obličeje prodejců jsou v dokumentu rozmazané, aby se autoři chránili před právními kroky ze strany "šmejdů". (L_O_U_S)

Související novinky

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Reklama

Reklama