Reklama

Reklama

Keanu Reeves a světoví filmaři o historii a budoucnosti kinematografie aneb Je lepší klasika, nebo digitál? Pohyblivé obrázky provázejí lidstvo déle než sto let. A nejen provázejí – ony přitahují, fascinují, magnetizují. Od vynálezu kinematografu už nikdy nic nebylo „jako dřív" – lidem se otevřely netušené možnosti, jak si plnit vlastní sny. Po století byl klasický filmový materiál výhradním nosičem k natáčení, vyvolávání, promítání i archivování pohyblivých obrázků. To se ovšem v posledních desetiletích změnilo, ba co víc, stále se neuvěřitelně rychle mění. Digitální technologie se nám takřka vyvíjí před očima, skýtá nové a nové možnosti, a filmaři stojí na křižovatce dějin: kam se dál vydat? Je lepší „malba světlem", nebo hledání dalších možností digitálních triků? Na tuto a mnoho podobných otázek souvisejících s vývojem kinematografie se pokusí odpovědět průvodce dnešním dokumentem, slavný americký herec Keanu Reeves, a s ním mnohé další legendy světového filmu: David Lynch, George Lucas, Lana Wachovski, James Cameron, Vittorio Storaro, Lars von Trier a další. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (59)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $58,825Tržby Celosvetovo $64,000▐ dokument o prerode technológie z natáčacieho pásu celluoid na digital zaujal, rozhovory z osobnosťami od filmu strhnú, dokonca tu je aj kritika na 3D, taktiež vysvetlenie rozlíšenia v pixeloch 2K,4K,5K a neustále napredovanie technológii /80%/ ()

Javad 

všechny recenze uživatele

Akoby to bolo niak tak narýchlo zlepené dokopy - dáme tam čo najviac známych osobností, každý si povie to „svoje“ k téme a niečo už z toho vylezie. Filmovému maniakovi ktorý sa trochu zaujíma aj o technickú stránku veci tento dokument zas až tak veľa nových informácií neprinesie, ale na druhú stranu musím povedať, že sa na to veľmi dobre pozeralo, preto dávam 4* ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Čistá radosť pre milovníkov diskusií typu "Canon vs Nikon" alebo "Digital audio recording vs Analog". Dnes je jednoznačne jednoduchšie nahrávať s Red kamerou, než so 70mm celluloidkou, a tiež premietanie je o dosť lacenjšie vzhľadom k takmer nulovému opotrebovaniu. Rozdiel v kvalite v prospech analógu žial skoro vymyzne, pretože k divákom sa dnes do kín dostáva už len čiste digitalizovaný materiál, aspoň čo sa týka multikín. Každopádne, tú modrú farbu, ktorú Nolan nasnímal na 70mm v scéne, kde Batman stojí na hrane mrakodrapu pri úsvitu, nenahradí žiaden Red ani dnešný Sony prístroj. Bez šumu, bez umeliny. Keby to nebolo tak nákladé, zložité pre obstarávanie a tiež uskladnenie, používali by popredný režisérovia klasický film dodnes. Stačí sa pozrieť na kvalitu Boylovho 28 days later, a zistíte, že ste na strednej natáčali na miniDV kazety kvalitnejší obraz... :D Digitálna filmová éra už prišla, ale jeho zdokonalovanie bude ešte stále dlhým procesom, i napriek tomu, že od milénia už postúpila celkom veľký kvalitatývny krok. 80% | HD, SH650HD, EN DTS | ()

MajklCZsk 

všechny recenze uživatele

Přílišně ukecaný dokument o souboji mezi digitálem a filmovou surovinou. Mnohé myšlenky a výpovědi jsou naprosto výborné a obohacující. Bohužel ani to mi nevynahradí zbytečnou reklamu, kterou dokument dal kamerám Red nebo Netflixu. A už vůbec jsem nezvládl Keenu Reevese v roli moderátora, v níž působil asi stejně tak dobře jako Cermat ve školství. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Osobně pro mě byl Keanu Reeves v roli moderátora/tazatele spíše na obtíž, hodně rozptylujícím faktorem, protože člověk neustále přemýšlí proč tak často mění účesy/vousy a jaká je jeho konexe se zpovídaným (spousta materiálu vypadá jak točená v přestávkách natáčení). Digitalizace našeho nejoblíbenějšího uměleckého formátu je rozhodně hodně důležité téma současnosti a dokument je dostatečně popisný i pro netechnofila. Pro filmového fanouška bylo vždy fascinující nakouknout pod pokličku a přiznávám, zase jsem viděl pár nových, nenápadných, ale nutných, filmových procesů. Na druhou stranu, pokud si všímáte, že ti Veřejní nepřátelé vypadají nějak divně ve srovnání s Neúplatnými, tak vás překvapí jen máloco. 60 % ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama