Reklama

Reklama

Blbec k večeři

  • Francie Le Dîner de cons (více)
Trailer 1

Nikdy se neptej, kdo je tu větší blb! Nakladatel Pierre Brochant má zvláštní druh zábavy. Jednou týdně se schází se svými přáteli na tzv. „Večeři blbců“. Každý má za úkol sehnat na večeři jednoho blbce. Čím větší blb, tím líp – o to větší bude zábava. Tentokrát se Pierrovi podařilo získat jakéhosi Francoise Pignona, který pracuje na berním úřadě. Jeho životní vášní je stavění různých objektů ze sirek. Má dokonce svůj katalog. Je nesnesitelně otravný a nekonečně přihlouplý. Jenže tentokrát to Pierrovi tak snadno neprojde. Při golfu mu vypoví záda, nemůže se ani hýbat a v tom přichází Pignon na večeři. Pierre si jen potřebuje pustit záznamník…, aby si společně s Pignonem vyslechl vzkaz o tom, že ho opouští žena. A tím začínají Pignonovy eskapády, které Pierra psychicky i fyzicky téměř zruinují... Vynikající situační komedii, jejíž divadelní verze byla uvedena i na našich jevištích, natočil „odborník na komedie“ režisér Francis Veber (Hračka, Kopyto, Otec a otec, Uprchlíci), který do hlavních rolí obsadil Jacquese Villereta, Thierryho Lhermitta a Daniela Prévosta. (Česká televize)

(více)

Recenze (623)

Travinho 

všechny recenze uživatele

Když už si myslíte, že vás Pignon nemůže ničím překvapit, vytasí něco co vaši bránici neskutečně potrestá... ()

uodevr 

všechny recenze uživatele

Báječně škodolibé, souměrně vtipné, krásně komorní a skvěle napsané i zahrané. Mohlo to ale mít větší koule a osobně bych ocenil nějaký konkluzivnější konec. ()

meemini 

všechny recenze uživatele

Blbec k večeři mi vůbec nepřipadá tak vtipný jako většině uživatelů tady. Z večeře mám spíš smíšené pocity, tak jako sami dva hlavní aktéři. Francis Veber použil podivné ingredience. Blbec k večeři dělá z lidí blbce. Funguje to i naopak, dělá blbce ze sebe sama. To všechno je podáváno takovým způsobem, že je mi z toho spíš smutno než do smíchu. Podlý a povrchní Pierre Brochant (nevýrazný Lhermitte) proti bezelstnému a dobrosrdečnému Pignonovi (Villeret). U herců nejsem schopný postřehnout sebemenší projev mimiky, prostě něco z čeho bych poznal třeba jen radost, vztek, smutek. Jediným světlým bodem je postava kontrolora z berňáku. Herecké osazenstvo a režie, by se od něj mohli učit, co to je, mít rád svou práci. Film byl francouzskou filmovou akademií oceněn hned v několika kategoriích. Nechápu. ()

jirin_cz 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná situační komedie. V hlavě mi asi dlouho zůstanou geniální telefonní hovory, či kontrola z finančáku. Super konverzačka. ()

N3O 

všechny recenze uživatele

Ideální film na sobotní odopoledne. Jenom si tak řikám, že ve Francii musej mít hodně levný volání :) ()

george82 

všechny recenze uživatele

Bombastická záležitost. "Blbec" je naprosto k sežrání a jeho přímočará blbost je naprosto odzbrojující. Takhle si představuju bezstarostného člověka. ()

1mara2 

všechny recenze uživatele

Fantastický! Tenhle krátkej film já totálně žeru. Moc teda francouzský komedie nemusim, ale tohle má u mě velký plus. Chytrý, vtipný, odsejpá to a je k tomu potřeba jen minimální rozpočet. Francois je vážně blbec. ()

adamix 

všechny recenze uživatele

Jedna z najlepších Veberových a vôbec francúzskych komédii všetkých čias :). Veber si musel dať moc záležať na tom, aby vytvoril tak dobrý príbeh a scenár. Villeret v tomto filme žiari svojou neschopnosťou a čistou ( vtipnou ) demenciou :). Takisto aj svojími hereckými výkonmi tu žiaria Lhermitte, Huster a hlavne Prévost so svojím komickým humorom. Výborná komédia, ktorú by si mal pozrieť každý, kto má rád starú francúzsku klasiku. U mňa 4* a 80%. ()

Guran odpad!

všechny recenze uživatele

Větší kravinu snad Frantíci nemohli vymyslet. A to já Francouzské filmaře uznávám, umějí točit kriminálky a hlavně komedie, ale tohle za komedii brát nelze. Možná tak za velkou trapárnu s trapnými herci, s trapnými dialogy, s trapným příběhem. Blbost! ()

haffen 

všechny recenze uživatele

Tento film je ako víno. Časom dozrieva. Po ďalších a ďalších zhliadnutiach sa mi zdá, že je čím ďalej tým lepší. To je tá správna Francúzska komédia ktorú milujem. 90% ()

PATWIST 

všechny recenze uživatele

Dosť podarený nenásilný film v podstate o viacerých blboch. Pánovia z vyššej spoločnosti každý týžďen usporiadavajú večeru blbcov, kde má každý priniesť svojho blbca na ktorom sa potom zabávajú jeho hlúposťou. ()

johnny01 

všechny recenze uživatele

Tak celý film čekám na tu večeři a že si z těch blbců budou dělat srandu, a ono v podstatě nic… A navíc se ukáže, že blbec Francois není blbec, ale je spíše jen mírně roztržitý a nemá mistrnou paměť – Pierre vychrlí několik vět, co přesně má do telefonu říct, a on to prostě splete - to bych zvládl také a jako blbec si nepřipadám. Naopak – Francois mnohokrát za večer Pierrovi pomůže a předposlední telefonát naprosto jasně dokládá, že rozhodně není žádný blbec. A to telefonování je další problém filmu – pořád se někam volá, až je to nuda. Jsou tam i některé nelogičnosti jako prazvláštní „usmíření“ s kamarádem nebo podivný úředník z berňáku. ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Vynikající satira na špatné lidské vlastnosti jako od Molièra, která VELICE zábavným způsobem vyjadřuje smutnou pravdu, že každý člověk je tak trochu blbec :) 100% ()

PAVLIS 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá konverzační komedie, která se prakticky nehne z jednoho bytu, jejíž síla je hlavně v několika extrémně vtipných zvratech. Škoda, že právě proto funguje pořádně jen napoprvé. ()

JosefTomas 

všechny recenze uživatele

V té době zlatý střed Veberovi dosavadní filmařiny. Blbec k večeři není ani tak ztřeštěný, jako jeho Kopyto, ani přespříliš dojemný, jako v Uprchlících. Stále je však precizně obsazený a naprosto bravurně napsaný. Výraznější kolaps přijde snad jen v momentě, kdy už na scéně je náhod, absurdních situací a postav trochu moc. Naštěstí to Veber vzápětí utne vypointovanou hláškou, kde nakonec i morálních poselství dokáže škodolibě vrátit na zem. Další francouzský klenot kinematografie. ()

Reklama

Reklama