Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Každému jeho důstojnost a hrdost. Pierre Richard jako muž, který se nedal koupit... Perrin je novinář a svou práci má rád. Obchod i noviny, pro které Perrin pracuje, patří mocnému tiskovému magnátovi. Reportáž o výstavě hraček v obchodním domě bere jako běžnou novinářskou rutinu a povinnost. Ještě před otevřením výstavy si ji přijde prohlédnout jeho rozmazlený synáček, kterému tatínek vždycky všechno dovolí a nedokáže nic odepřít. Myslí si, že si tak dokáže koupit synovu lásku. Proto také nic nenamítá, když si chlapec jako svou novou hračku vybere právě Perrina. Nadaný novinář tak ke své nelibosti a úžasu všech obohatí inventář dětského pokoje. Brzy však pozná, že se nestal jen hračkou, ale především nástrojem dětské pomsty. (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Předem upozorňuju že nejsem fanda francouzských komedií a už vůbec ne Pierra Richarda. Vždycky když s ním v TV běžel nějakej film, okamžitě jsem přepínal. Prostě mi nesedí jeho humor a ( s prominutím ) vypadá jak dement. Do filmu jsem se pustil díky filmové výzvě od HorrFi(ho). Kámo to si mi teda ( určitě nechtěně ) nachystal oříšek. A teď už k samotnému snímku. Film začínal a já si říkal že díky těm fousům už Pierre Richard vypadá trošku snesitelněji a né jak dement. Ty fousy mu ale dlouho nevydržely. Pointa filmu je absurdní, komediální stránka podprůměrná ale celková myšlenka celkem zajímavá. U filmu jsem se sice nezasmál ale emoce u mě určitě vyvolal. A to zlost. Ten parchant mě neskutečně sral. Já bych ho proliskal, že by nevěděl čí je. Ikdyž v tom byl v podstatě nevinně. Toho netvora z něho vytvořili rodiče ( především otec ) svým špatným přístupem a svojí výchovou. Jak to vidím já tak film je spíš na zamyšlení než na pobavení. Určitě to není ta klasická francouzská komedie. Pierre Richard mi ve finále zas tak nevadil a film jsem přežil bez úhony. I přesto musím říct, že fanda P. Richarda a jeho komedií ze mě určitě nebude. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Komedie? Jděte! Jen velmi lehce komediální příběh o tom, jak si bohatí kupují chudé, že zaměstnanci jsou pouhými hračkami v rukou svých nadřízených, a že dokopat hračky k odporu je pěkná dřina. Pravdou je, že důstojnosti se člověk nenají, ale tady ji postavy o překot odhazují v dál, a poselství je podáno tak implicitně, aby to pochopil i ten největší vykořisťovaný ňouma. Veškerý zábavný potenciál zápletky spolehlivě zabíjí herecky impotentní hňup Richard, takže se člověk bezděčně staví na stranu jeho mírně psychopatického šéfa, alias hnusí-se-mi-plebs-a-pohrdám-jím, v podání studeného Michela Bouqueta. Možná, že ve Francii stačí stabilní idiotský výraz pro titul komika, já na tom ale nic vtipného neshledávám. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Vrátila jsem se k tomuto snímku po letech (s velkým časovým odstupem) a musím napsat, že Francis Veber zaslouží obrovskou pochvalu.. Snoubí několik žánrů od komedie přes satiru až po sociální drama takovým způsobem, že to i dnes jedné vyrazilo dech.. Příběh novináře/hračky a malého chlapce/spratka je moc hezky napsán i natočen, Pierre Richard a Michel Bouquet úžasní, skvělý je i Fabrice Greco, k tomu je i hudební podmaz parádní.. Ode mne bez připomínek, v závěru mi hrkly slzy, takže si mě Francis opět namazal na chleba.. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Vynikající film. Rozmazlený synáček bohatého podnikatele si koupí živou hračku, chudého novináře, který se i přes svoji nevoli opravdu stává jeho hračkou, terčem jeho vtípků a posléze i kamarádem. Ano je to absurdní námět a film je pojat jako komedie, ale pod tím vším vidíme temné odstíny a jasné poselství - v době kdy na Vaše místo čeká za dveřmi 20 dalších uchazečů, doma máte rodinu a milion dluhů si k Vám zaměstnavatel může dovolit prakticky cokoliv. Pierre Richard tuhle v podstatě vážnou roli zvládá naprosto bez problémů, čímž mě docela překvapil. Na rozdíl od pitomého amerického remaku Veber navíc nenabízí žádnou katarzi - ledově chladný boháč neuhne ze svého přístupu k životu ani o píď a navíc celý film končí v podstatě otevřeně. ()

Vladajsoucna 

všechny recenze uživatele

Podle mě nejlepší Richardův film. Zábavný příběh s vážnějším společensko-kritickým podtextem, výtečně hravá Cosmova hudba a samozřejmě excelentní, na rozdíl od některých svých filmů uměřený a nepřehrávající Pierre Richard, v pozadí jistou rukou režírovaný Francisem Weberem. Film pro deštivé nedělní odpoledne, u kterého se lze ze srdce zasmát a přitom nezhloupnout, ale naopak se ještě zamyslet nad důstojností člověka ve společnosti, kde hrají dominantní role peníze a sociální postavení. Takto po všech stránkách dokonalé komedie se dnes ve Francii netočí. Bohužel nejen tam. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (8)

  • Pro Fabriceho Greca, představitele Erica Rambala-Cocheta, šlo o jedinou filmovou roli v jeho kariéře. (Cucina_Rc)
  • Vo francúzskych kinách videlo film 1,249,452 divákov. (Raccoon.city)
  • Prepustenie novinára Pigniera (Gérard Jugnot) pre spotené ruky je priama narážka na politika a majiteľa leteckej spoločnosti Marcela Dassaulta, ktorý prepustil zamestnanca práve z tohto dôvodu. (Raccoon.city)

Související novinky

Další remake od Farrellyů

Další remake od Farrellyů

25.04.2006

Pokuď možno nazvat nějaké tvůrčí seskupení opravdovým samorostem bez pudu sebezáchovy, tak se s velikou pravděpodobností jedná o Petera a Bobbyho Farrellye. Režírujíci bratrská dvojice proslula hitem… (více)

Reklama

Reklama