Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Každému jeho důstojnost a hrdost. Pierre Richard jako muž, který se nedal koupit... Perrin je novinář a svou práci má rád. Obchod i noviny, pro které Perrin pracuje, patří mocnému tiskovému magnátovi. Reportáž o výstavě hraček v obchodním domě bere jako běžnou novinářskou rutinu a povinnost. Ještě před otevřením výstavy si ji přijde prohlédnout jeho rozmazlený synáček, kterému tatínek vždycky všechno dovolí a nedokáže nic odepřít. Myslí si, že si tak dokáže koupit synovu lásku. Proto také nic nenamítá, když si chlapec jako svou novou hračku vybere právě Perrina. Nadaný novinář tak ke své nelibosti a úžasu všech obohatí inventář dětského pokoje. Brzy však pozná, že se nestal jen hračkou, ale především nástrojem dětské pomsty. (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

Lima 

všechny recenze uživatele

Pierre Richard jako hračka ředitelova syna v tragikomickém příběhu se sociálně-kritickým podkladem. Ne. to zní blbě. Tak jinak - nejlepší Richardův film. Jo, to už je lepší. Zábavná úvaha nad tím, jestli si lze za peníze koupit všechno, i lidskou důstojnost. A opravdu lze? Tak to zkoukněte a zjistíte to. Stojí to za to. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalý film, který je v určitých okamžicích velice řízný a ironický i správně sentimentální. Má opravdu myšlenku a nejde o citové vydírání. Navíc není tak jednostranný, jak by se mohlo na první pohled zdát. KDO JE VĚTŠÍ ZRŮDA? JÁ, KDYŽ VÁM ŘEKNU, ABYSTE SE SLÉKNUL, ANEBO VY, KDYŽ OCHOTNĚ UKÁŽETE SVŮJ ZADEK? ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Pierre Richard jako komik/klaun/naprostý idiot je opravdu spolehlivý. Jako herec je sotva průměrný. Chtěl bych tohohle chlapíka vidět i v něčem nekomediálně založeném a pro nějaký horor s ním bych utíkal hned do půjčovny:). Francie natočila podobných komedií za dobu 70-90 opravdu neuvěřitelnou spoustu a nikdo na světě se jim v tom nevyrovná. jen škoda, že kvalita těch komedií je velmi kolísavá. Těch celkových 77% je pro mě neuvěřitelně moc vzhledem k tomu, že jde o film bez silných a zajímavých míst. Komu stačí výkon Pierra ať si ho užije. Mě nestačil... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No tenhle film jsem si pamatoval dost matne, ale vim, ze z Richardovo filmu se mi libil mozna nejvic. Tak jsem si ho ted plnej ocekavani pustil a ona to ani nebyla moc sranda, bylo to spis takovy nijaky. Richard tu nehraje nakyho posuka, kterej hazi uchylny xichty a dela kdejaky kokotiny, spis hraje normalniho novinare, kterej se dostava do komickejch situaci, navic nak zvlast komicky nejsou. Obcas tu je nakej slusnej vtip nebo dobrej napad, ale jinak to je spis tragikomedie, ktera se snazi resit i nejakou tu zavaznejsi myslenku. Ale stejne dam ctyri, protoze je film originalni, misty vtipnej a kvalitne natocenej, v tomhle Veber nezklame. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Hračka pracuje se značně jednoduchým poselstvím, které hravě pochopí i nadprůměrně inteligentní šimpanz, to ale neznamená, že by se jednalo o film prvoplánový, jednoduchý nebo hloupý. Mám rád, když mě oddychová záležitost dokáže strhnout a dohnat k zamyšlení. U mě je Hračka Richardovým numero uno. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Docela povedená satira na téma, že za prachy se dá koupit všechno. Pierre Richard jako komik asi nikdy nezklame. Jenže tady má spíš vážnější roli a v těch mi prostě nějak nesedí. Hlavně ve druhý polovině pořád člověk čeká, kdy Pierre Richard udělá nějakej vtip a ono nic. Jinak Michel Bouquet opět předvádí naprostej hereckej minimalismus, což ovšem k jeho roli docela sedělo. No a ten fakan, ten byl vyloženě na odstřel. Jinak bych ještě dodal, že k filmu jsou 2 různý verze dabingu. Jednak stará verze, kdy Richarda dabuje klasicky Petr Oliva, a potom nějaká nová, která běží na kanálu FilmBox. A ta stojí totálně za vyližprdel. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Asociálnost může mít nejrůznější podoby a často se vyskytuje tam, kde bychom ji nejméně čekali. Zdánlivě rozmazlené, ve skutečnosti citově deprivované dítě posléze nachází oporu u své vyvzdorované dospělácké hračky. A oba jeho rodiče - viditelný nestvůrný otec i obdobně založená příležitostně zmiňovaná matka - své dítě ztrácejí. Pierre Richard v atypické roli sociálního senzoru natočil jeden ze svých nejlepších filmů. Nadčasový film o zranitelných stránkách lidskoprávního evropanství, jež by tak rádo vyučovalo okolní svět. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tu tiež ide o pohľad na film. Z pohľadu zábavnej stránky ma tento film totálne nezaujal, ba priam miestami mi liezol sakra na nervy! Ak som si to prevrátil z pohľadu kriticko-rodinnej tragikomédie naozaj to má niečo do seba, takže celé to bude niekde uprostred. Čomu dávam ale mierne plus je, že mi Richard vôbec nevadil. Ale ten rozmaznaný sopliak, toho by som rozflákal. 60%. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Dávám jednoznačně plný počet hvězd. Dítě vyrůstá ve studené, zlaté kleci. Je úplně samo a je zvyklé mít vše, na co si vzpomene, ale je jen dítě. Je to mládě, kterému chybí hlavně láska, něha, přátelství a vřelý domov. Celý příběh začne jen vzdorovitou mstou panovačnému otci a skončí nečekanou bolestí v srdci. K němu Pierre našel klíček, a to se otevřelo. Vší silou zatoužilo po obyčejném, lidském bytí za každičkou cenu. Měla bych si už zvyknout, že Francouzi točí filmy takovým způsobem, který ve vás vyvrtá hlubokou rýhu, donutí vás zamyslet se nad sebou samým, nad životem a hlavně dokážou konce vybrousit tak dokonale, že jsem pak neschopna se ubránit slzám. Tahle Hračka má s komedií společné jen málo. Doopravdy je to drama a za zhlédnutí opravdu stojí. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Dosti smutná komedie. Ještě nikdy mi nebylo postavy Pierra Richarda takhle líto. Humorné chvíle se tu také nechají najít, zváště ta na podnikovém obědě, nebo na oslavě, kde je Perrin v kovbojském. V dětství jsem tento film viděl bezpočetkrát a i dnes se na něj někdy podívám. Francis Veber i Pierre Richard sice natočili už lepší filmy, nicméně i tento stojí za pozornost. ()

castor 

všechny recenze uživatele

„A máš to! Rozbil sis ho!“ Nesmělí, nepraktičtí, roztržití. Takoví byli hrdinové, které ve svých filmech ztvárnil Pierre Richard. A vždy samozřejmě blázniví. I když Hračka má solidní (vážnou) myšlenku, kterak prachbídná je úcta boháčů ke svým podřízeným. S Richardem u nás vyrůstaly celé generace a jeho filmy byly symbolem jakési svobody. V Hračce nepředstavuje svůj pověstný slovní kulomet, ale přesto je i díky kudrnaté blonďaté kštici nepřehlédnutelný. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Režijní debut slavného francouzského filmaře Francise Vebera (mj.  Uprchlíci, Jaguár, Drž hubu!). Trošku hořká komedie o bohatém mecenášském diktátorovi, který koupí svému synovi jako HRAČKU dospělého muže. Smutné, ale humor i tak převládá (nejlepší je scéna s Coca-Colou). Pierre Richard, jako vždy - naprosto vynikající. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Francúzsky komik Pierre Richard mi nikdy nebol zrovna dva krát sympatický. Nejak sa mi tento vysoký, chudý, brčkavý Frantík nepozdával. Neveselú komédiu "Hračka", z roku 1976, považujem asi za najlepší film v ktorom stvárnil hlavnú úlohu. Richard si tu zahral bezvýznamného novinara Perrina. Rozmaznaný syn jeho zamestnávateľa si z neho spraví doslova vec na hranie. Proste si ho kúpi, nechá zabaliť a doviesť domov do honstného sídla ich vplyvnej rodiny. Snímok má silný sociálny podtón. Nenásilnou formou je do príbehu vložená téma ľudskej dôstojnosti a moci peňazí. *** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Posmutnělá, ale velmi dobrá komedie se stále pravdivým poselstvím uvnitř. Pierre Richard hraje přímo skvěle a scénář Francise Vebera nechává jeho talent vyniknout v mnoha polohách. "A máš to. Rozbil sis ho." ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Sama netušm, kolikrát jsem Hračku viděla. Poprvé zcela jistě jako dítko školou povinné, dnes poprvé se svou 12letou dcerou. Jsem překvapená, o jak nadčasové dílo se jedná. Jako milovnice Francie a žurnalistiky tleskám. Vzhledem ke zpracování velice přístupné i dětem. Jsem zvědavá, jestli dnešní filmy budou i po 38 letech aktuální. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Jedna z vážnějších hereckých rolí Pierra Richarda. Film má jednoznačnou myšlenku, že za peníze si člověk štěští a přátelství nekoupí. Těžko se mi nazývá Hračka komedií, ale na líbivosti tento fakt neubírá. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Za závojem komedie se skrývá vpodstatě vážné až smutné téma a Francis Veber s Pierrem Richardem je dovedli k úžasné podobě. Dokázali trefně vystihnout rozdíl mezi světem skutečně bohatých lidí a tím zbytkem a především jejich vzájemné chování. Bohatí nás mají za hračky a my bohaté za všemocné nadlidi, kteří si s námi mohou dělat cokoli. Záleží už na jednotlivcích, jestli se tomu podvolí a nechají vyhrát ješitnost boháčů, nebo se vzepřou a nechají zvítězit vlastní hrdost. Pierre Richard hraje skvělým způsobem právě toho druhého - dostane se sice do pozice hračky, ale nehodlá se s tím smířit. Skvělých scén je hodně, těžko něco vyzdvihnout, ale pro tu hlavní myšlenku je příznačný např. kontrast scén, kde si Richard tropí žerty z indiána v obchodě a kde se s ním znovu setkává, ovšem již oblečený jako kovboj, coby hračka syna generálního... Výborný film ze skvělého období pro francouzskou komedii. ()

Související novinky

Další remake od Farrellyů

Další remake od Farrellyů

25.04.2006

Pokuď možno nazvat nějaké tvůrčí seskupení opravdovým samorostem bez pudu sebezáchovy, tak se s velikou pravděpodobností jedná o Petera a Bobbyho Farrellye. Režírujíci bratrská dvojice proslula hitem… (více)

Reklama

Reklama