Reklama

Reklama

Láska je láska

  • Švédsko Fucking Åmål (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Elin a její dospívající kamarádi vyrůstají v malém městě jménem Åmål. Vše tu plyne podle zaběhnutých pravidel až do chvíle, kdy Elin udělá nečekaný krok – jde na nesprávný večírek – a její život nabere nový směr. Najednou se musí rozhodovat mezi dvěma láskami a hlavně se vypořádat s vlastním já. Láska je láska nabízí příběh o touze, radostech i bolestech lásky, komických i dojemných stránkách dospívání – a odvaze vyčnívat z davu. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (220)

POMO 

všechny recenze uživatele

Tam, kde by sa „normálny“ film po prvých 20tich minútach začal rozbiehať, tento po 80tich minútach končí. Lukas Moodysson spolieha na jednoduchosť, úprimnosť a důveryhodnosť emocionálnych situácií. A tiež na obe herečky, ktoré excelujú. V sedemnástich by som sa s tak citlivo zobrazenými teenagerskými problémami stotožnil a film by ma dostal. Dnes som ho zhliadol bez väčšieho emocionálneho výkyvu. Azda len spontánnosť scény bozku v aute (chytro zosilnený soundtrack) ma naozaj potešila. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Překvapivě milý a nepodbízivý snímek. Vynikající výkony obou mladých představitelek zamilovaných děvčat. Doslova a do písmene je tohle "ze života", přestože až tak často se podobné příběhy asi nestávají, ale docela klidně se mohou udát i ve vašem okolí. Z chování spolužáků obou dívek je vidět, že jejich vztah neberou, ale přesto mám dojem, jakoby v některých očích občas zableskla jiskérka touhy zkusit nepoznané... ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Film o nactiletych lesbickach - no to bude asi dalsi pokus o trapny teeneger film - a hle, vyklubal se z toho uzasny, mily film, ktery musi zaujmout kazdeho, kdo ma rad pribehy ze zivota - o tom to je. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Lukas Moodysson .. Now show me love. Show me love, show me life. Baby show me what it's all about. You're the one that I ever needed. Show me love and what it's all about, alright... ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Skvely film o "zakazanej laske", ktory sa na nic nehra a ukazuje zivot pubertakov tak, aky naozaj je. Alkohol, promiskuita, nestastne lasky, sikana, rozdelenie na popularnych a nepopularnych atd. Elin je fakt na zabitie, ale ma svoje caro, holka jedna nepodarena :) Plus svedstina je naozaj podmanivy jazyk :D ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Milý komorní, možná ale trošku natahovaný snímeček, který rozhodně potěší nejedno okoralé srdíčko. Jenom mě napadlo to stejné co Funky Figa... Jo a hodně se mi líbilo, že život teenagerů je zde ukazován ve své skutečné podobě - tedy sprostá mluva, párty, chlast, sex a tak. Seveřané si holt nemusí nic nalhávat... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ani náznak podbízivosti, angažovanosti a politické korektnosti. Pokud zpracovávat takovýhle téma, tak takhle. Život puberťáků jaký je, žádná emerická vyžehlená High School. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"Tak mám otevřít?" Neamericky obyčejný a neobyčejně podmanivý příběh milostného sbližování dvou náctiletých dívek, introvertního ošklivého káčátka Agnes a znuděné třídní krasavice Elin. Dvě navenek maximálně rozdílné dívky ale spojuje náklad obav a slepá ulička jejich vztahů - Agnes se bojí, že nikdy nebude mít kamarády a ani její láska k nic netušící Elin nevypadá, že by došla naplnění, a Elin se bojí zkejsnutí v Amalu, který je jí malý a ačkoli může mít kohokoli, toho pravého ne a ne najít. Až jedné noci se jejich světy střetnou a nenápadná Agnes otřese světem divoké Elin, když s ní nejen dokáže držet krok v její divokosti, ale také jí porozumět. Obzvlášť kouzelný je závěrečný coming out. Vděčná témata platonické lásky a střetu zástupců dvou školních "kast" (populární a nepopulární), zrnitá dokumentární kamera, výborná hudba a především perfektně vybrané dívčiny v hlavních rolích, speciálně vynikající výkon Rebecky Liljeberg jako Agnes. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma a zdejší hodnocení mě hodně lákalo. Ale už od samotného začátku mě rozčilovala nedokonalá kamera a měl jsem silný pocit, že si režisér prostě vybral 2 holky (už jen vzhledem odlišné), nastínil jim jejich charaktery a pak jim řekl, ať si akorát představí, že jsou schopné se do sebe zamilovat a jinak mají hrát, jak je napadne (za podpory "křoví", tj. rodiných příslušníků a vrstevníků). To mi dost zavánělo nepříjemným amatérismem, takovým, který si hraje na autenticitu (což jsou 2 pojmy, které někteří filmoví tvůrci rádi a docela často zaměňují). Ale postupně mě to k mému překvapení začalo bavit. Těm holkám jsem začal jejich postavy věřit a i tu lásku v určité míře akceptovat. Jenže když už vyšly s barvou ven a já čekal vyvrcholení filmu, přišel náhle konec, a to velmi neuspokojivý. Taky se mi moc nelíbilo, že při davové scéně před záchodem přišel učitel, od kterého se dalo čekat razantní řešení a najednou tam v další scéně vůbec nebyl (jsem si takřka jistý, že by to nenechal jen tak a mohl z toho být pro obě dívky slušný průšvih, zvlášť v takové malé díře jako Amal). Tento film mi příjde, nevím sám proč, přespříliš dětský a jeho forma mě zklamala. Za relativně slušný příběh (i když useklý) a výkon obou hrdinek to budou lepší 3*. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Pomalu začínám zjišťovat, že mezi evropským filmem nevynikají například Francouzi či Italové, ale s přehledem severské země. Na teenagerský film jsem díky americké produkci zanevřela, ale Lukas Moodysson mě přesvědčil, že i v tomto subžánru se dá stvořit malý zázrak. Přesně obsazené, přesně zahrané, scénář vypilovaný. Možná bych měla drobnou výtku k závěru, ale přesto jsou to zasloužené 4*. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Občas mám u podobných filmů pocit, že škatulka "příběh ze života" pouze maskuje to, že na filmu nepracovali žádní maskéři, ani osvětlovači a že úlohu kameramana dostal prostě ten, co si z domova přinesl vlastní kameru. Navíc tam, kde jsem čekala začátek a odvíjení hlavní zápletky, byl vlastně konec celého filmu a závěrečné titulky. I tak ale celkem příjemný film. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Americká kinematografie se leckdy snaží o naprostou upřímnost, ale nakonec z toho vychází dosti falešně. Narozdíl od ní ta evropská se netváří nijak, přesto vypadá naprosto skutečně. A to je právě příklad tohohle skvělého filmu. Téma dospívání, teenagerovského věku se dá spláchnout pubertální komedií, dá se vložit do komorního dramatu, ale snad prvně jsem ho viděl z tak otevřeného, dalo by se říct až skoro dokumentárního pohledu. Švédský styl, ta severská chladnost je příběhu vlastní. Nic není zabalováno do třpytivého pozlátka tak, aby divák bral vše s rezervou. Život taky nikdo do ničeho nebalí, takže tady máte upřímný pohled do duší dospívajících dětí, pohled na cestu po které kráčí a občas si na rozcestích nevědí rady. Herecké výkony jsou naprosto reálné, jak u hlavních hrdinů, tak i u rodičů, učitelů i u toho malého chlapce, jenž mamince jedné z hlavních hrdinek položí takovou zvláštní otázku. Další devizou je skvělá hudba, taková co k filmu naprosto pasuje. Myslím, že symfonická skladba by v nastínění světa mladých asi zabrala stejně, jako krasobruslařka v brance hokejového týmu. Punkové a rockové melodie pro tuhle generaci sedí mnohem víc. A hlavně, pocity, skutečná hra pocitů, nevyumělkované lidské stavy, které má divák tu možnost na obrazovce sledovat. Těch 5ti hvězdiček nelituju. I když film má pár slabších míst, absolutně je válcují ta ostatní. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Suverénní rebelka Elin, outsiderská introvertka Agnes. Společně v tomhle ospalém městečku, do kterého se jedna přistěhovala a druhá se v něm permanentně nudí, našly svou první zakázanou lásku. Začalo to pusou z hecu, skončilo přešlapováním na toaletě, před kterou se shlukuje půlka školy, která se raduje, že se v tomhle Fucking Åmålu zase konečně něco děje. Dospívání je otravná fuška i podle pánů ze Švédska, kteří toho času poměrně nesměle upozorňovali na problémy homosexuálů a jejich opovržení ze strany společnosti. Divák nebude zase tolik donucený se nad tématem zamyslet, určitě si ovšem užije poměrně sympatickou atmosféru, otázky křehkého dospívání bez přikrášlování a hlavně herecké výkony v čele od Alexandry Dahlstöm a Rebecky Liljeberg. Upřímné, severské, jiné.. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Sám o sebe (napr. vyrobený v USA?:-) by bol pre mňa tento film tak za 3*, ale jednu hviezdičku pridávam Lukasovi Moodyssonovi za nádherne vnímavé a zároveň vierohodné vykreslenie chápania sveta očami adolescentov. Akokoľvek podobne alebo odlišne od hlavných hrdinov Fucking Amal vyzerala naša puberta, akokoľvek môžeme v niektorých situáciách ich správanie neschvaľovať, uvedomujeme si, že každý sme si to prežili... a tým istým prejdú ďalšie generácie detí. Výborná sonda do života násťročných, keď ich ovplyvňujú hormóny, kamaráti a revolta proti celému svetu. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Jedna z vyjjímek, kdy český název nesouvisející s původním je skvěle vybrán. I když nevím, co bylo dřív, jestli písnička Lucie Bílé, nebo název filmu. Velmi zajímavé nahlédnutí do zmatků v životě -náctiletelých ve Švédsku, které jsou patrně dost universální. Trošku z mého pohledu je nevěrohodné, že by holky, které samy ještě nemají ve svém vztahu jasno a prakticky spolu ještě ani nezačaly "chodit" a ještě v tomto věku byly donuceny k veřejnému "coming out-u". ()

petero 

všechny recenze uživatele

Výborný príbeh dievčaťa ktoré sa zaľúbi do svojej spolužiačky a tá postupne prichádza na to že žiadny chalan jej nemôže ponúknuť to čo práve táto jej nová kamarátka. Trošku som sa bál roztrasenej kamery ale nakoniec to bolo úplne v pohode. ()

Související novinky

19. ročník Mezipater se blíží

19. ročník Mezipater se blíží

30.10.2018

19. ročník Mezipater přinese jako každý rok výběr těch nejlepších hraných filmů, dokumentů i kraťasů z queer kinematografie. Festival začíná v Praze od 8. do 15. listopadu. Po jeho skončení se… (více)

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama