Reklama

Reklama

Láska je láska

  • Švédsko Fucking Åmål (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Elin a její dospívající kamarádi vyrůstají v malém městě jménem Åmål. Vše tu plyne podle zaběhnutých pravidel až do chvíle, kdy Elin udělá nečekaný krok – jde na nesprávný večírek – a její život nabere nový směr. Najednou se musí rozhodovat mezi dvěma láskami a hlavně se vypořádat s vlastním já. Láska je láska nabízí příběh o touze, radostech i bolestech lásky, komických i dojemných stránkách dospívání – a odvaze vyčnívat z davu. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (220)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Ten Åmål bude asi fakt pěkně podělaný město, když tam absentujiu normální mužský charaktery. To je ovšem jenom dobře, alespoň může člověk holkám fandit o to víc a nezajímat se o jiné podlinky (třeba postavy Elin a jejího kluka jsem bytostně nesnášel, zato třebas postava Agnesina otce je až podezřele sympatická). Obě dívčiny v hlavní roli zahráli skvěle a hlavně u rebecky Liljeberg mě mrzí, že s herectvím sekla, protože jak ona, tak její postava mi byla navýsost sympatická. Škoda jen, že v první polovině filmu (aneb do scény v autě a předcházejícímu rozhovoru) snímek trošku nudí a po naznačení základní kostry příběhu zbytečně běží na volnoběh (ale třeba to pomohlo nepodbízivé, podmanivé atmosféře, čert ví). Zázrakem jest, že je to celé tak příjemné, krásně plynoucí a... A prostě výborný s pár chybkama a nedokonalostma, ovšem naštěstí ne v závažnosti plastových vidliček. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

O Svedsku je mi znamo ze to je evropska homosexualni mekka, a tak jsem cekal neco "queer oslavneho", ale neni to tak hrozne. Sice je i z tohoto snimku citit jakysi nadech homo-propagandy, dokonce i svedsti pubertaci tu jsou vykresleni jako omezenci zajimajici se jen o auta a vytahujici se jeden na druhecho, kdo ma mensi mobil a povazujici sminky za jedinou vec, kterym zenska rozumi. Ale je to cele neskutecne citlive natoceno, s originalnim a hlavne uveritelnym pribehem a s uzasnymi hereckymi vykony obou mladych herecek. A ta depresivni, sklicujici atmosfera bezvychodnosti, odlehcena zaverecnym happy-endem... Opravdu dobra podivana. ()

WillBlake 

všechny recenze uživatele

Možná to není na pět a možná to je skoro obyčejná teen komedie, která stejně jako ostatní teen komedie zachycuje problémy, které teenageři mají. Ale stejně mám pocit, že Moodysson staví tenhle žánr trochu na hlavu a odprošťuje ho od patosu, skate punku a dalších amerických obyčejů. Celý tenhle jednoduchý příběh potom zachycuje skoro cassavetovskou kamerou, přičemž nás nezatěžuje zbytečnou psychologizací. Fucking Åmål totiž spěje k epickému konci na holčičích záchodech... ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Téma homosexuality už začíná být tak otřepané, že se pomalu filmům z touto tématikou začínám vyhýbat. Toto je však nadprůměrný film těžící zejména z chytrého scénáře a hereckých výkonů dvou mladičkých švédských hereček. Vznikl milý, po všech stránkách vydařený snímek, po kterém je člověku dobře po těle. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Typicky severským spôsobom natočená a divácky pútavá romantická dráma na tému homosexuality. Je tu zo všetkého rožka troška - smutné, naturálne, no miestami i príjemne humorne ladené. A niektoré scény dokonca zabrnkali aj na emotívnu strunu. Hlavne svojou nefalšovanou prirodzenosťou a úprimným citovým vyznením oboch hlavných hrdiniek. Veľká spokojnosť. 80/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Jak jsem se k tomuto filmu dostal zcela náhodou - aniž bych o něm za ty roky od premiéry byť jedinkrát slyšel - o to příjemnější překvapení mi připravil. Rok vzniku nezmiňuji náhodou - k filmu jsem se skutečně dostal jako slepý k houslím, a během řekněme první půlhodinky jsem vůbec neměl tušení, v jakém roce to bylo natočeno, a měl jsem pocit, že je to film ze současnosti; pak mi ale byly podezřelé všechny ty zmínky o Spice Girls a Backstreet Boys, a tak mi to nedalo, a nakoukl jsem na ČSFD, abych užasl, že se ten film je už 16 let starý! Jako by na mě najednou dýchly staré dobré devadesátky, a hned mi ten ten film byl ještě bližší. Protože zatímco o teenegerech a jejich složitém dospívání platí, že je všechno stále při starém, nelze totéž říct o kontextu okolo, který se proměnil brutálně. A uvědomit si to lze právě v konfrontaci s podobným filmem, který je relativně mladý, ale v jistých ohledech působí téměř předpotopním dojmem - hlavní hrdinka poslouchá klasická cédéčka, při psaní deníčku do počítače kouká do obřího CRT monitoru, internet v podstatě neexistuje, a mobilní telefony si teprve nesměle razí cestu. Bože, bezprostředně po dokoukání tohoto filmu člověk nestačí žasnout, jak se náš svět za tak krátkou dobu změnil (teď ponechme stranou, zda k lepšímu, či horšímu). Ale zpět k mému dojmu z filmu - vtáhnul mě do děje od první chvíle, a sympatické hrdinky si mě zcela podmanily - člověk těm roztomilým pusinkám pochopitelně nemůže než fandit, aby z dospívání v zapadlé díře a z objevování vlastní sexuality vyvázly se zdravou kůží a celé to ustály, protože to vážně nemají jednoduché. Film je plný výborných civilních dialogů - jako úžasnou jsem vyhodnotil kupříkladu scénu, v níž otec sděluje své dceři, ať se povznese nad současnost, protože za 25 let na třídním srazu uvidí, že vše bude zcela jinak, na což mu ona kontruje, že ji nezajímá, co bude za 25 let, protože chce být šťastná už teď. Při sledování jsem si vzpomněl na celou řadu filmů podobného ražení, které jsem v posledních letech viděl - namátkou SMRT PANEN; PUSINKY; KLIP; VŠICHNI UMŘOU, JEN JÁ NE; ALBÍN JMÉNEM NOI, ad. - abych překvapeně seznal, že tento se mi z nich líbil skoro nejvíc. Ať už je to skandinávským původem filmu - marná sláva, na severu prostě točit umí - skvostným obsazením či atraktivním námětem, za sebe nemám problém napsat, že se mi tento film strašně líbil, a že si myslím, že by mohl pomoci mnoha dívkám, které prožívají něco podobného. Za mě zasloužené 4 hvězdy - i díky přihlédnutí k tomu, že jsem od režiséra viděl i jeho novější film MAMUT, který se mi rovněž velmi líbil - ten chlapík s nezapamatovatelným jménem bude velmi schopný filmař, zdá se. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Takhle kdyby vypadala alespoň polovina epizod Beverly Hills 902 10, tak bych byl fanouškem seriálu. Čtrnáctky jsou skutečné čtrnáctky (možná starší, ale castingově dobře vybrané) a jejich chování (dialogy, herecké výkony) jsou věkově odpovídající. Díky mobilománii, která ve Švédsku vypukla dříve než u nás (rok výroby 1998) je zcela zřejmé, kdy se příběh odehrává. Film vypovídá nejen o problémech homosexuality, ale i o tom, že se málo kdy podaří ukořistit vyvoleného idola (i heterusexuálního samozřejmě), že? ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Paráda! Evropsky otevřený teen-age film s lesbickou tématikou. Příběh je hodně opravdový, člověk se dokáže vžít hned do několika postav a věří jim to. Živě sdílíte radost se zamilovaným člověkem. Prostředí je seversky obyčejné, žádný American dream absolutně nečekejte. Atmosféra krásně graduje. A než jsem si ho pustil, čekal jsem, že bude o něčem jiném, buďto o sexu, nebo nějaké vážné drana; určitě ne takhle dobře podaný, o čtrnáctileté holce. Plný počet je moc, ale vzhledem k malému očekávání a obrovskému zážitku, si ho zaslouží. Ale asi to chce mít i správnou náladu. # SPOILER: realističtější líbání jsem ve filmu dlouho neviděl. # [viděno: monitor, sluchátka] # příběh 9 | hudba 7 | humor 2 | akce 0 | napětí 2 | pustil bych si znovu 8 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvých teen filmov, ktoré na mňa zapôsobili maximálne úprimne. Je myslím umenie, ak dokáže tvorca postavami, do ktorých koží sa nedokážeme na sto pro vcítiť, pretože jednoducho sme väčšina heterosexuáli, vzbudiť empatiu. Láska je láska bol taktiež aj jedným z prvých filmov, ktorý ma kedysi nasmeroval v oblasti kinematografie na sever. Ale kľudne by som v Škandinávii aj žil. ()

francis 

všechny recenze uživatele

Bezelstné a okouzlující. Vtipné, vtipné, vtipné. "Mami, proč se koukáš na ty soutěže v televizi?" "No já nevim, je to takový... hraje tam pěkná muzika, občas někdo vyhraje auto..." Taky si dáváte do kakaa aspoň půl sklenice toho prášku a pak už jen kapku mlíka? Pravej severskej film, inteligentní, úspornej a skromnej. Ale o to lepší. Ty holky si zamilujete. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pred desiatimi rokmi sa mi dostalo do uší, že tento film je niečím zaujímavý, ale vtedy som ešte nemal možnosť si filmy stiahnuť z internetu. Až teraz bola moja zvedavosť odmenená poldruhahodinovým filmom, s ktorým som sa minul o svetelné roky. Nielen, že ma teenagerská tematika už dávno nezaujíma, ale ona bola na môj vkus zobrazená aj dosť hlúpo. Jednoducho som rozhovorom a dianiu na obrazovke neveril, a ak by to náhodou bolo pravdou, tak už som, naozaj dosť starý, lebo nič také si nepamätám. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Námět není nic nového pod sluncem, ale k jeho zpracování nemám žádné výhrady. Možná to bude tím, že jsem vyrůstal v nekulturní díře, kde chcíp pes. Fucking ...! ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

moc zaujimavy pocin s vybornymi hlavnymi hrdninkami na cele. inteligentne, vtipne..zo zivota a bez prehanania. uzil som si. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Zatím jsem kupodivu nepotkal nikoho, komu by se tenhle film nelíbil - a to ti dotyční většinou nesdílejí mé nadšení pro severskou kinematografii. Hezký, vtipný snímek. ()

lola3121 

všechny recenze uživatele

Milý příběh o dvou švédských děvčátkách, hledajících svou sexuální orientaci. Nebylo to špatné, ale pokud mám zůstat u tématu, takové Pusinky se mi líbily daleko víc. ()

Katullka 

všechny recenze uživatele

Možná svým hodnocením budu všemi lesbami ukřižována, ale je jednoduché odůvodnění. Lesby jsou dvojí: 1)prochází to hladce 2) hladce to neprochází. Zde jsme mohli vidět příjemný až nudný snímek o tom, jak to dvoum mladým lesbám vyšlo. Happy end prakticky o ničem. Dokážu, si představit, že mnoho dívek u toho zatlačili slzu a heterosexuálové na to nepochopitelné koukali, ale je to až moc normální, abych z toho byla vyjevená. Přišlo mi to hrozně vtipné. Mnohokrát jsem si posteskla: Joo kdysi.. To je právě to, příjde mi to až moc všední abych z toho byla paf na 4 hvězdičky. Možná však je dobře, že je i "normální" film z pozadí queer vztahů, kde se neprostřílejí hlavy nebo stále neprovozuje sex. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

No, čo k tomu napísať? :) Najviac ma dostala scéna v aute, skutočne krásny bozk a spontánna reakcia na citové napätie. V takýchto chvíľach sa človek cíti skutočne šťastný a na žive. Nezáleží na pohlaví a orientácii, ak vás drží za ruku milovaný človek a díva sa vám do očí, stratí sa na chvíľu celý svet. Zostane len nádherná eufória a možno aj malá závrať...Krásne pohladenie po duši. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Pro mě zlomový film. Zamiloval jsem si švédskou kinematografii, ten cit s jakým dokážou vyprávět teenagrský (žánr tak zničený americkou produkcí) film. Zamiloval jsem si Alexandru Dahlström (a marně sháním její další filmy) a vůbec herecké výkony. A už vůbec se nemůžu vynadívat na nezapomenutelnou scénu z konce tohoto skvostu mezi filmy o mladých. ()

Související novinky

19. ročník Mezipater se blíží

19. ročník Mezipater se blíží

30.10.2018

19. ročník Mezipater přinese jako každý rok výběr těch nejlepších hraných filmů, dokumentů i kraťasů z queer kinematografie. Festival začíná v Praze od 8. do 15. listopadu. Po jeho skončení se… (více)

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama