Reklama

Reklama

Láska je láska

  • Švédsko Fucking Åmål (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Elin a její dospívající kamarádi vyrůstají v malém městě jménem Åmål. Vše tu plyne podle zaběhnutých pravidel až do chvíle, kdy Elin udělá nečekaný krok – jde na nesprávný večírek – a její život nabere nový směr. Najednou se musí rozhodovat mezi dvěma láskami a hlavně se vypořádat s vlastním já. Láska je láska nabízí příběh o touze, radostech i bolestech lásky, komických i dojemných stránkách dospívání – a odvaze vyčnívat z davu. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (220)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Nelíbila se mi roztřesená kamera, jak z domácího videa. Nelíbily se mi postavy ani obsazení (až na hlavní hrdinku). Nelíbilo se mi zmatečné chování puberťáků. Nelíbila se mi bezdějovost snímku a banální zápletka. Tak proč jsem, kruci, nakonec dal čtyři hvězdy? Protože mě film postupně vtáhl a dokázal ve druhé polovině dokonale pohltit svoji atmosférou a protože všechny "negativa" jdou nakonec ve prospěch filmu. Puberťáci jsou zkrátka zmatení, někdy protivní a občas dělají blbosti. Mají své problémy, které nám připadají banální, ale pro ně jsou zásadní. (Půjdu na párty, i když se mi tam vůbec nechce?) Na první pohled žijí nudný život (dle jejich samotného vyjádření ve filmu) a nějak neví, co s tím. Tohle všechno režisér vystihl dokonale a i ta roztřesená kamera vhodně dokresluje tenhle obraz. K tomu to dvě hlavní představitelky zvládly parádně. Takže zasloužené čtyři hvězdy a poklona režisérovi a Rebecce Liljebergové a Alexandře Dahlströmové k tomu. ()

Davej 

všechny recenze uživatele

Ani nevím, co se mi na tom tak líbilo, nebýt tam těch pár vtípků, bylo by to chvílemi skoro jako od Rudolfa. Jenomže ony tam byly a navíc byl snímek výborně natočený. Kamera sice předváděla stále jen jeden trik- tzn. nazoomování na vzdálený objekt, což je i moje oblíbená vychytávka- ale co na tom, komu to vadí? Obě herečky hrály skvěle. Jen je obrovská škoda, že když se to začalo rozjíždět na plné obrátky -a že to byla jízda- tak to skončilo.... Proč? Dneska se točí takové hromady, takové hory filmů, ve kterých není nic, které nemají co říct a trvají tři hodiny. A tady jsou hotoví za ani ne 90 minut. To je plýtvání talentem! Proč aspoň nenatočili druhý díl? Já chci ještě. Jéééééééééštěěěěěěě:((((( Omlouvám se, porucha není na vašem přijímači. ()

baXter 

všechny recenze uživatele

Buď jsem viděl úplně jiný film než ostatní tady a nebo to fakt nepatří do mého gusta. Pardon ale taková teenagerovská slátanina byla "cool" (jak nám holčičky tvrdí) asi jen v roce natočení tohoho něčeho. Filmu ? Možná, ale váhám. Přišlo mi to naprosto zabržděné, bez štávy a prakticky i bez děje. Najednou byl konec a to tam ještě o nic nešlo. Jedna star za hudbu která na filmu patřila mezi ty lepší věci. A hvězda za pocit ne uplně zbytečně promarněných 90 minut. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Pojmenovat film Fucking Åmål je chytrý způsob, jak diváka uvyklého vyhledávání filmů na torrentech vodit po falešných stopách: Většina toho, co jsem stáhl, sice stálo za zhlédnutí, ale na romantiku, děj a dialogy ve švédštině to bylo poněkud chudé... Hledat v titulu způsob, jak jej ochránit před piráty ale nelze - Moodysson natočil film v době, kdy bylo obstarávání filmů na internetu jen vlhkým snem IT nerdů. Fucking Åmål přes jistou věkovitost let nepůsobí tak omšele, jak by zákonitě měl, přestože není jiné tak pomíjivé zboží jako teenagerské filmy. (Chcete-li si to ověřit, promítněte si Heathers nebo třeba i Kids!) Zásluhy za prodlouženou životnost lze přičíst volbě zrnité digitální kamery, zjevným poklonám manifestu Dogme 95 ve formě přirozeného osvětlení, minimálního využívání filmové hudby, angažmá neherců a vyhýbání se trendovým prvkům v kostýmech a doplňcích. Scénáristé se sice úplně nevystříhali schematičnosti teenagerských coming-outových filmů, formální prvky je ale učinily stravitelnými i pro diváka, který se v technicoloru jedenadvacátého století necítí doma. I po téměř dvaceti letech je provinčně lokalizovaná Láska je láska citlivým, střízlivě edukativním a autentickým dílkem, u kterého není ostuda se dojmout. ()

Ondis 

všechny recenze uživatele

Teenagerovské drama z prostředí švédského městečka Amalu. Brunetka Agnes se zamiluje do spolužačky, která se o jejích citech dozvídá. Prvně je k dívce odtažitá, ale nakonec podlehne. Ze začátku lehce depresivní, zato konec je opravdu úsměvnej. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Povedená sonda do duše dnešní mládeže. Člověk by je někdy zabil, když je potká v tramvajce, ale i oni někdy řeší závažné témata a bojijí s možná ještě větším nepochopením okolí než dospělí. Je zde vylíčena nepokrytá krutost dětí, které si neberou servítky s ničím. Být jiný znamená být špatný, vyjímky nejsou možné. Herecké výkony dvou slečen jsou vynikající. Není to žádný hollywoodský škvár pro teenagery. ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Film, který si opravdu na nic nehraje.. Je to všechno tak nějak autentické a přirozené, v podstatě nic co bych vytkl. Prostě dospívající lidé se svými osobními problémy, emocemi, prvními vztahy a pocity, které tato životní etapa obnáší.. ()

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Především úžasné herecké výkony, velmi sympatické xichtíky. Je to takový výřez z pubertálního života na malém městě, ale realistický způsob natočení bez zbytečných hudebních doprovodů apod. tomu dodává velmi silnou atmosféru. Skoro mě mrzí, že nejsem lesba:) ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

Geniální pocitová jednohubka, na které je nejlepší její bezprostřednost a schopnost vykreslit nechutný puberťáky přesně takový, jací jsou, bez směšných pokusů o umělecký, intelektuální, morální či jiný přesah, a naprosto bez politické, genderové a jiné korektnosti, na kterou se tehdy ještě sralo. Ve filmu není jediná vyloženě kladná nebo záporná postava, výjimku představuje úplná píča, připoutaná na vozíčku. Celým filmem skvěle prostupuje takový ten skandinávský severský bezútěšný kopr, podpořený koukáním na ukázkově vyzevlené rodiče, kterými budou za 20 let oni sami. Ve filmu se ve velkém žvástá o tom, kdo se kam chystá a kdo kým bude, jenže výsledkem je ve výsledku hovno, což přesně odpovídá puberťákům... Byli jsme to samý... Jinak já si 20 roků myslel, že film se jmenuje Šukání Amal (= dívčí jméno, asi cosi jako Amálka), nebo alternativně Zkurvená Amal, až teď se dovim, že Amal je město, kde se to ještě ke všemu ani nenatáčelo :-) ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"Bola z každým. Fakt s každým." "So mnou nie."   Celkom príjemná komediálna dráma o pojašených babách, s ktorými poriadne plieska puberta. Ak by to bola jedna z nekonečného radu tínedžerských komédii z prostredia nejakej americkej "háj skúl", išlo by o dosť tuctovú záležitosť, švédčina a švédske prostredie tomu ale dodávajú istú pridanú hodnotu. Obe hlavné hrdinky Agnes a Elin (Rebecca Liljeberg a Alexandra Dahlström) sú veľmi sympatické a tiež riadne strelené, to ale k danému veku tak nejako patrí.   "Uvoľnite nám cestu, ideme si zasúložiť." ()

system 

všechny recenze uživatele

Americti filmari by se meli poucit od tech evropskych (v tomto pripade svedskych) jak tocit zajimave a citlive filmy o teenegerech ()

dehlie 

všechny recenze uživatele

vydarený snímok s lesbickou tématikou. záver poteší každého, kto fandil looserke agnes a páčila sa mu elin. jedna premisa je stála- milujem švédske filmy! ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Dvě náctileté slečny, a nejen ony, hledají své Já, a není to jednoduché, chce to i odvahu a nekonvenční myšlení. Jsem ráda, že už mám tohle období za sebou, Agnes to chuděra neměla lehké. Celkově je to ale jakési nanicovaté a moc mě to neuchvátilo. ()

Mikino00 odpad!

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem u filmu tak netrpěl, film se pohybuje za hranicí snesitelnosti a trapnosti a celé mi to připadá jako pokus se proslavit tím, že se zfilmuje netradiční téma na které se každý muž zvědavě podívá. Opravdu mě nebavilo sledovat 15 leté dívky, když si projevují svou lásku. ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

Moje (pokud se nepletu) první setkání se švédskou tvorbou a zřejmě nebude poslední. Severská tvorba je jiná a musím říct, že mi v mnohém sedí. Konkrétně Fucking Åmål je filmem, který si na nic nehraje a nesnaží se nic ani zlehčovat ani přikrášlovat, na což obvykle doplácí americké pokusy o zfilmování podobné tématiky. Navíc děj není zbytečně natažený a potěší i pěkně zvládnutý konec. Spokojenost. ()

Tomyfrok 

všechny recenze uživatele

Kritické i opěvné komentáře to zde všechny dohromady celkem vystihují, přesto, anebo právě proto trošku jinak. Fucking Åmål je maloměstské drama o dospívajících dívkách, které hledají svou sexualitu. Mladší Agnes, jenž se do desetitisícového města Amal přestěhovala s rodiči teprve před dvěma lety, si je svými city víceméně jistá. Komplikace přijde, když její vysněná spolužačka Elin, jež v sedmnácti netouží po ničem jiném než se stát muži zbožňovanou modelkou a herečkou a vypadnout z města plného nudy, dorazí na Agnesinu narozeninovou párty a zjistí, že její dosavadní plány možná nejsou úplně to hlavní, po čem touží. Snímek má pomalé tempo a pro někoho dost možná nepříjemnou kameru, netlačí na pilu, vypráví pěkně postupně a společně s velmi dobře odvedenou prací dvou mladých hereček nahlédnete díky tomu do nitra zmatených dívek, jež řeší jedno z nejtěžších období života v moderním světě: dospívání. Z filmu nesrší emoce po 80 minut - není to třeba, jelikož jsou napasované přesně tam, kam patří. Výstižná je pak především atmosféra malého malého města. A jen jako odpověď na některé přispívající, pro něž měl film začít právě v posledních deseti minutách: může být, ale to už by byl úplně jiný film. Není to hit roku, ale v Evropě umíme kvalitní filmy. (70 %) ()

Související novinky

19. ročník Mezipater se blíží

19. ročník Mezipater se blíží

30.10.2018

19. ročník Mezipater přinese jako každý rok výběr těch nejlepších hraných filmů, dokumentů i kraťasů z queer kinematografie. Festival začíná v Praze od 8. do 15. listopadu. Po jeho skončení se… (více)

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama