Reklama

Reklama

Jordskott

(seriál)
Trailer
Krimi / Drama / Fantasy / Mysteriózní / Thriller
Švédsko / Finsko / Norsko / Velká Británie, (2015–2017), 17 h 29 min (Minutáž: 58–59 min)

Tvůrci:

Henrik Björn

Hrají:

Moa Gammel Ginsburg, Göran Ragnerstam, Lia Boysen, Ville Virtanen, Ann Petrén, Peter Andersson, Happy Jankell, Gustav Lindh, Nour El Refai, Ann-Sofie Rase (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(18)

Obsahy(1)

Komisařka Eva Thörnblad (Moa Gammel) se vrací po 7 letech do rodného města. Opustila ho po zmizení své dcery Josefine, která zmizela v okolí jezera. Okolnosti ukazují, že se zřejmě utopila.Tělo se však nikdy nenašlo. Nyní, za podobných okolností, zmizí beze stopy mladý chlapec. Eva se snaží vysvětlit, zda tyto dvě zmizení spolu souvisí. (LIVINGDEAD)

(více)

Recenze (15)

lucijelucije 

všechny recenze uživatele

Docela jsem se těšila na tenhle zpočátku zajímavý seriál. Jsem ráda, že nemá více dílu, těch 10 je asi až moc. Do té první půlky, možná třetiny se to dalo, a docela bylo vše koukatelné a napínavé. Ale co se z toho stalo potom,mi moc do hlavy nejde. Začalo to prioritním vyšetřováním pohřešovaných, stalo se tolik vražd a když to tak vezmete a vše zohledníte s konečnou fází, bylo tady spoustu věcí, které se udaly, dost zbytečných. Navíc mám pocit, že se nám Jordskott dost zvrtl, sice pointa úplně nevymizela, ale potenciál se nám kamsi ztratil. Škoda. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tak do pátého dílu bylo všechno oukej. Hlavní motiv, tedy policistka, která kdysi přišla o dceru a teď se vrací do rodného města, kde začnou opět záhadně mizet děti, sice není ničím výjimečný, ale když se do toho zamíchal ten ekologický podtext, působilo to celkem neotřele. Kor když exteriéry jsou nádherné a Moa Gammel vládne vynikajícímu castingu. Jenže čím víc se dral na povrch podle mě zcela nevhodný fantasy nádech, tím méně mě seriál zajímal. Druhá polovina série je de facto pohádka a svým způsobem to připomíná -možný SPOILER- bajku o zvířátkách, kterým chce zlý člověk zničit jejich útulný lesní domov a oni se proti němu snaží nějakým způsobem bojovat. Pořád je to dobře natočené a dobře zahrané, ale paradoxně to ztrácí punc tajemnosti, byť se dějí nadpřirozené věci. Celkově spíše zklamání. 60% ()

TomikZlesa 

všechny recenze uživatele

SPOILER: První serie je výborná, do té doby než zjistíte že v lese nic není a to co tam je nikdy neuvidíte ani se nevysvětlí, ale přesto je jako celek super. Druhá serié se snaží být Akta X, Fringe, Krajní meze, Faktor PSI atd. ale celou dobu se vlastně nic nestane, opět se prakticky nic nevysvětlí a navíc hlavní postavy už mě natolik sraly, že být další serie tak je sand ani nerozkoukám. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

S kazdym dilem lepsi a lepsi mysteriozni az mysticka krimi-konspirace ze Svedska na tema ekologie. Povedena atmosfera, krasna priroda, dobre zahrane, intenzivni hudba, primerene dramaticke, misty dost bububu, vse funguje jak ma. Prijemne prekvapeni. Vrele doporucuji predevsim "krajinkarum" s oblibou mysterioznich krimi. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Kdyby se z deseti dílů udělalo pět... kdyby tam nebylo tolik cancoidních dialogů... kdyby to nemělo takový WTF konec... Tak by to nebyl úplně špatný seriál. Pro ekology a ty, co věří na lesní skřítky ideální, pro mě velké zklamání. ()

JohnyD 

všechny recenze uživatele

Takže nakoniec veľké sklamanie a po piatej epizóde, keď si to ešte držalo aké také rúško tajomstva, sa to zrútilo ako domček z karát a finále bolo vyslovene k smiechu, kde sa diali nepochopiteľné veci a hlavné postavy menili svoje správanie z minúty na minútu. Vyslovene som sa pri niektorých scénach musel smiať. V normálnom svete, keby zažila to čo hlavná hrdinka na konci, tak skončí doživotne na psychiatrii a neodchádzala by s úsmevom na perách Televízna záležitosť, za ktorú by sme boli možno aj na Slovensku vďační, na druhej strane otázkou zostáva, čo by sme zvládli za 8 miliónov eur. Kameru a scéneriu to malo fakt nádhernú. Takže za prvú polku, krásnu Moa Gammel, Happy Jankel s krásnymi kukadlami, švédsku prírodu, pekné intro a soundtrack 5-6/10 ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jordskott nebo-li v českém překladu Zemětřesení. A není to zemětřesení jen lecjaké. Je to obraz tajemna s filozofií táhnoucí se až odněkud z hloubi historie. Je příroda součást člověka nebo člověk součást přírody? Kdo koho ovládá a kdo se řídí nepsanými zákony? Mysteriózní atmosféra s články fantasy a nadpřirozena vytvářející poutavý příběh záhad a pokušení. Je to příběh krapet na přemýšlení ale ve své podstatě zase až tak moc složité i není. Ke správnému uchopení podstaty věci dopomáhá pomalejší tempo ve vývoji děje. Jedná se o seriál, kde je centrem zájmu gotika a mytologie. Pro někoho podivná směsice různých žánru ale ve své podstatě vytváří zajímavý aspekt. Tzv Nordic noir v celé své kráse jen pro určitou část diváků. Kdo dává přednost akci, bude se u tohoto počinu nudit. Náročnější divák si ale bude naopak celý příběh náležitě užívat. ()

DavidWebb 

všechny recenze uživatele

Divák očakávajúci ďalší severský krimi nárez v štýle Forbrydelsen alebo Wallandera bude asi sklamaný. Viac ako "krimi" sa totiž jedná o "mystery/fantasy", ale ja osobne som po dlhom čakaní na niečo nové sklamaný nebol. Hoci sú tu niektoré veci dosť pritiahnuté za vlasy a obsahovo sa nejedná o nijak originálny počin, svoje kvality to má (a myslím, že aj čo sa týka formy) možno aj vďaka tomu, že v tom nie je ani náznak holywoodskej pompéznosti. Parazit, ktorý orchestruje ľudské telo? Podobnú zápletku sme tu už mali viackrát - aj v seriálovom prevedení (naposledy Fortitude), a bez ohľadu nato, sa s tým (opäť) škandinávci popasovali tradične svojsky. Najzaujímavejší je spôsob, akým sa seriál postupne vyvíja a zlepšuje. Veľmi nenápadne, časť po časti postupne graduje a vždy ma niečím prekvapil. Až som sa dostal k 9. časti, v ktorej sa udeje niekoľko debilných scenáristických "barličiek", ktoré ma doslova nasrali a znechutili. Ničmenej, celkovo sa jedná o nezvyčajný počin v koprodukcii viacerých krajín (SWE, FIN, NOR a UK), ktorého zvláštnosť oceníte iba ak to vydržíte až do poslednej - 10. časti, čo nemusí byť jednoduché aj preto, že je to seriál určený skôr pre užšiu skupinu fanúšikov žánru. PS: Rozhodne by tomu svedčil dabing, švédština spolu s nepodarenými anglickými titulkami značne rozptyľujú... ()

ervina 

všechny recenze uživatele

První díl v pohodě, pak jsem v tom začala mít guláš. V sedmém díle jsem se trochu zorientovala a pak zase guláš. Hodně načatých věcí, ale nezodpovězených. ()

VLADEK 

všechny recenze uživatele

Někde na hranici mezi 3 a 4 hvězdičkami. Chtělo by to nůžky a sestříhat do 6 dílů. A motivace některého chování některých postav je mi záhadou. P.S. Ale stále lepší než 90% dnešní české televizní seriálové tvorby. ()

Pavelkedar 

všechny recenze uživatele

První 3-4 díly neustále vzbuzovaly moji zvědavost, ale s dalšími narůstala roztahanost,vleče se to neskutečně. Od 7.dílu jsem skoro zbytečně pokušel udržet pozornost. Konečně jsem se prokousal k poslednímu dílu jen proto,abych to dokoukal.Poslední díl už jen "komedie". Určitě zajímavý námět, ale nezvládnutý(možná blbý)scénář. Zatím nejslabší ze "severských" seriálů - a že jsem jiích viděl hodně............. ()

pedruska.n 

všechny recenze uživatele

Čo diel to viac a viac napätia. Postavy veľmi dobre napísané a zahrané, bez otitulkovanej švédštiny si dobrý seriál už asi ani neviem predstaviť :) Absolútne nemožné porovnávať so seriálmi Bron alebo Forbrydelsen - na Jordskott sa treba pozerať s tým detským kútikom našej duše, ktorá verí v rozprávky a na víťazstvo dobra nad zlom. Občas slabšie miesta a la vata, ale celkovo 80%. ()

izmi 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem tradiční skvělou švédskou detektivku, ale Kořen Života (Jordskott) mě značně překvapil. O vyšetřování skoro vůbec nakonec nešlo, zato mysticismem, paralelními lidskými druhy a neznámými tvory (ano, záhadného vodního tvora nám autoři zatajili) se to v sérii jen hemží. Žánrově lavíruje na hranici hororu, speciálně při scénách s Josefínou nebo Esmeraldou se vybavují některá profláknutá hororová dílka. Příběh není úplně dotažený, ale má atmosféru, i když že bych napětím a emocemi ani nedýchal jako třeba u Mostu nebo Broadchurch, to se říct nedá. Nejzajímavějším momentem je pak samotný závěr, kdy je Josefína vrácena lesu. Takže nakonec OK, ale vypilovanou detektivku nečekejte. ()

lineker 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že od doby kdy nastoupila ta fantasy linka, začal jsem se seriálem trochu bojovat. Do slušně rozjetého krimi-thrilleru najednou vstoupit až s pohádkovým motivem, to už chce pořádné koule. Tvůrcům se to nakonec podařilo ukočírovat v rámci mé snesitelnosti, takže to, plus suprová příroda, Moa Gammel a tradiční severské filmové zbraně zvedlo mé hodnocení na slušných 70%. ()

Reklama

Reklama