Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Manželé Vavruškovi se v nesprávný čas ocitnou na špatném místě. Stanou se náhodnými svědky vraždy. Pachatelé se jich ale překvapivě nezbaví. Naopak jim nabídnou finanční úplatu za jejich mlčení, ale pro výstrahu jim také pošlou důkazy proti nim samým. Obavy z možných následků i stupňující se psychický tlak, kdy se záhy po nálezu oběti ocitnou v hledáčku policie, začnou rozkládat jejich vztah. Detektiv Mareš tuší, že Vavruškovým brání ve svědectví strach. Čím víc se ale manželé snaží uniknout podezření, které na ně dopadá, tím více se paradoxně nechávají pachateli zatáhnout do pozice podezřelých. Když si Vavruška uvědomí, že krytím zločinců škodí především sami sobě, je už pozdě… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (133)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Značně neobvyklá nikoliv kriminálka, ale zrcadlo nastavující trochu psychologická jednohubka, jejímž katalyzátorem je zločin (a korupce a české poměry a blablabla - to už moc originální není). Jako kdyby to patřilo do cyklu Oběti... údajně scénárista pracoval na obojím, ale neověřoval jsem si to. Zásluhou výborně zahraných postav se ta očividná scénáristická extempore kupící se zvolna od chvíle CH, dají klidně snášet. Škoda jen, že mám z celého filmu pocit, že to bylo jen nějaké variační cvičení. V plnohodnotné stopáži by to s trochou práce navíc mohlo být opravdu luxusní. Takhle je to "jen" zajímavé. 70% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

PANE PODPLUKOVNÍKU, JÁ SE VÁM NA TY VAŠE TLUSTÝ ČÁRY MŮŽU ZVYSOKA VYSRAT. Pamatujete na (v začátcích) velmi povedený cyklus Oběti? Tak tento film mi ho velice připomněl a ejhle, scénárista je stejný. Břitva je pravý opak Expozitury, ta byla nabubřelá, bulvární, novácká, toto je komorn(ějš)í příběh, ale zároveň musí splňovat jisté thrillerové zákonitosti, aby naplnil určitá divácká očekávání. Netradiční výchozí situace a psychologie postav dávají vzniknout scénám, které si zapamatujete (rvačka na hrobě), i těm, které vyšumí, jelikož prostě obsahují atributy již mnohokrát viděné (Česko, korupce, policie, zločin, politika) a neměnné. Pro mě dost překvapení, Ondřej Sokol by měl hrát samé vážné role a pár vět, které přesně vyjadřují moje názory. 70%. A kromě toho, že Occamova břitva zabodovala na festivalu Eurovision Film Week, měla i mnoho zářezů na mezinárodním televizním festivalu v Monte Carlu. Více zde - http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/227057-proc-ma-occamova-britva-zarez-v-monte-carlu-proste-skveli-herci/ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nemám pochyb, že se podobné věci u nás dějí, ale mám pak vždycky pocit, jako bych sledoval v Hollywoodu natočeného Rákosníčka se zeleným, sedmivlasým Cagem v hlavní roli.. Otevřený konec nevadil, dotazy má klást autor, ne divák, ale mám za to, že se při něm Sokol přehlédl ve Zlatých stránkách. Nechtěl volat GIBS, ale Gibsona, aby mu řekl, že má v českém měřítku konkurenci. Apropo, zajímala by mě v nějaké sebevědomější roli.. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Otázky typu "ako by som sa zachoval ja?", či "zdôveriť sa polícii - tomu nedôveryhodnému skorumpovanému molochu?" sa príjemne prevaľujú v mysli aj po skončení dobre rozohraného, no v druhej polke slabšie ukočírovaného tv filmu. Akoby sa autori snažili vŕšením rodinných nezhôd a pracovných prieserov nasilu presvedčiť diváka, že podaním ruky zločinu sa zrúti celý doterajší profesný i intímny život a len myšlienka na spoluprácu s políciou dokáže veci prinavrátiť späť do tých správnych koľají. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Je hezké, že se u nás někdo konečně pokouší natočit podobný psychothriller. Příště by si k tomu ale mohl režisér, který se ostatně také moc nepředvedl, vzít smysluplnější scénář se sympatickými charaktery, kterým budete rozumět a fandit. Zde jsme se nedočkali ani jednoho a ani snažící se dvojice Sokol/Stivínová to nezachrání. Tak snad příště. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

s překvapením jsem zjistil, že se mi to velmi líbilo, dokonce i herci, od kterých sem nic nečekal (Franěk) mě velmi mile překvapili, další skvělá role Norberta Lichého potěšila. Ani scénář nebyl tak jalový, jak by se mohlo zdát ze zdejšího hodnocení... Dokonce bych ho nazval převelice zábavným, tak jak zpracování, víc takového ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,, Zprávy z domova - prezident České republiky a - čtyřicetinásobný zlatý slavík Karel Gott - byl zadržen se čtyřmi kily heroinu '' --- No nevím, nevím odkud začít. Sokol je možná dobrý divadelní režisér, ale jako herec tady nic moc nepředvedl. Nevěřil jsem ani jeho strachu, ani jeho rozhořčení v momentech vzteku. Asi mu holt jdou lépe ty skopičiny s parťáky v ultratrapné Partičce.... U Stivínové jsem si zase uvědomil, že je to po čase s ní další film, kde je opět znásilněná... Na rozdíl od Pastiček ale tady násilníkovi po prudším ántré nakonec v klidu pěkně podrží a nikdo není vykastrován. Ústřední pár se chová idiotsky a nepochopitelně. Možná to dělalo zajímavé zápletky ve filmu, ale s reálným chováním to nemělo nic společného a to ani za předpokladu neracionálního chování ve strachu. Lichý, Čermák i Stránský jsou originálové a skvěle zapadli do svých rolí. Zajímavý byl místy i Franěk v roli bohatého majitele hotelu. Naštěstí konec filmu, kdy se mění vyšetřující policista případu a samotný závěr na hrobě rodičů emočně zachraňuje nestabilnost celého thrilleru. A hrdinský morální Sokolův závěr podbarvený Lennonovou písní Stand by me? Pche... Dvě nábojnice. Víc nedám. * * ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Sovjákovy scénáře patří k tomu lepšímu, co se v ČT točí, ale tentokrát jakoby tomu něco chybělo. Že by to bylo jenom změnou režiséra? Každopádně Ondřej Sokol a Zuzana Stivínová jsou jako manželé velmi přesvědčiví a film sice není nijak výjimečně povedený, ale za pozornost určitě stojí. ()

triatlet odpad!

všechny recenze uživatele

Nepovedená etuda rozvedená do osmdesátiminutového "thrilleru":-) Chtěl jsem dát hvězdičku za čas - ve zprávách připomenutí vítězství v Davis cupu - a za narážku na Hapku:-). Ale za tu dramaturgickou a hlavně scénáristickou (Miroslav Sovják) bezduchost nemůžu hodnotit jinak. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tak nějak nevím. Žánrově skvělý začátek, rozbředlý prostředek bez motivace postav, a žádný konec. Ve chvíli, kdy se to konečně mohlo rozjet a dojít k přímé konfrontaci, film končí. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Dokážu pochopit, že někdo špatně odbočí a navigace ho dovede do úplné řiti, dokážu pochopit, že někdo zapadne v bahně a stane se svědkem vraždy, dokážu pochopit i to, že ze strachu nechce nic nahlásit na policii nebo i to, že mu dotyčný pošle vražednou zbraň a ON se jí rozhodne ve zmatku a panice zbavit – ovšem to už jsou lidi fakt tak tupí, že se pokusí vybrat z kreditky prachy (když ví, že jsou bankomaty pod kamerami – možná tak bezdomovci, nebo feťáci, kterým je to jedno) a následně se vychrápe s vrahem…? Leda tak ve filmu s debilním Sokolem v hlavní roli. Já tohohle borce už nějaký čas nemusím (co ze sebe dělá kokota hlavně při moderování Tváře, nebo nějakých anket…) a jsem na něj doslova alergický. Tady předvedl průměrný výkon – budiž mu to k dobru, ale ani Zuzana Stivínová to výrazněji nezachránila. Přišlo mi to nedodělané, bez pořádné atmosféry – která se někdy po první půlhodině zcela vytratila – prostě průměrné po všech stránkách… ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Neskutečný, opravdu neskutečný. Film s takovou zápletkou, že se někdo i může smát. Já i skoro po týdnu od zhlédnutí musím nad snímkem přemýšlet..........Pan Svátek stvořil téměř dokonalý thriller. ()

snaked 

všechny recenze uživatele

Nelogické jednání postav (ok, v životě taky nejednáme ve stresu apod. logicky, ale tady se postavy chovají jak hovada), vyústění scén je směšné (dramatická hudba a zpomalení i tam, kde nemá co dělat, jakoby neví, do jakého žánru patří - skáče mezi thrillerem a hororem - úplně zbytečně). Jinak skvělí herci nemají co hrát. Zajímavé jen kvůli kameře. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Na TV produkci velmi dobře natočený thriller "ze života" se zajímavým scénářem. Dilema mezi strachem a odpovědností je dobře vykresleno, herci hrají přesvědčivě (v rámci scénáře). Jen chování manželky při "seznámení" s padouchem v hotelu mi přišlo trochu přitažené za vlasy. Jinak, spokojenost! 75% ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Vrátíme se !! Tak to otoč !!" - "Otoč to !! Kam asi ?? Tak jako na střechu jedině.." ;) No, škoda !! Veliká škoda, zejména po tom slibně rozehraném úvodu.. A tak se mi chce říct, že není svátek jako Svátek, ačkoliv naprosto jednoznačně tkví zásadní potíž Occamovy břitvy již v Sovjákově tradičně zbabraném skriptu, já totiž takový zbabělý snímek, co se diváka snaží ze všech svých sil, protože se nejspíš stydí stát klasickou detektivkou, přesvědčit, jakou že to vlastně sleduje úžasnou psychologicky zvládnutou moralitu, zkrátka nemůžu přijmout kladně, a to rozhodně velmi slušným hereckým výkonům navzdory, když třeba takový partičkář Ondřej Sokol, zde skutečně výborný, si mě jednoznačně získal.. A tak se zdá, že by v rámci myšlenky právě occamovy břitvy udělali tvůrci nejlépe, kdyby z toho natáčení sešlo.. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, co se u nás denně dovídáme ve zprávách, ten příběh není nijak šokující a vlastně ani moc originální. Ale je dobře napsaný a zajímavě obsazený. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

Jo, proč ne? Prostě TV film, který na 65 minut zabaví a vy si občas říkáte, jak byste se zachovali vy. 60% ()

Reklama

Reklama