Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Manželé Vavruškovi se v nesprávný čas ocitnou na špatném místě. Stanou se náhodnými svědky vraždy. Pachatelé se jich ale překvapivě nezbaví. Naopak jim nabídnou finanční úplatu za jejich mlčení, ale pro výstrahu jim také pošlou důkazy proti nim samým. Obavy z možných následků i stupňující se psychický tlak, kdy se záhy po nálezu oběti ocitnou v hledáčku policie, začnou rozkládat jejich vztah. Detektiv Mareš tuší, že Vavruškovým brání ve svědectví strach. Čím víc se ale manželé snaží uniknout podezření, které na ně dopadá, tím více se paradoxně nechávají pachateli zatáhnout do pozice podezřelých. Když si Vavruška uvědomí, že krytím zločinců škodí především sami sobě, je už pozdě… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (133)

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Příběh je dost přitažený za vlasy a chování a herecké výkony dvou hlavních protagonistů taky, což překvapuje především u Zuzany Stivínové. Naopak Norbič jako vždy přesný. Ale v Česku podobný žánr prostě nikdo natočit neuměl a neumí. ()

Nine 

všechny recenze uživatele

Na pouze televizní film velice zdařilé dílo. Nicméně se domnívám, že prostředky na film do televize versus na film do kin by se měly promítnout zejména v technickém provedení než ve scénáři. Tudíž budu hodnotit ten, tzn. děj a s tím úzce související. Námět ne originální, ale i tak zajímavý. Napětí nechybělo. Nuda nebyla. Občas se připletl i vtipný okamžik, resp. vtipná hláška. Ale přesto tomu něco chybělo. Něco, co by mě donutilo údivem z vývoje konečně vydechnout, nyní jsem pořád ve fázi nedočkavého nádechu, jak se to vyvine, čím mě teda film dostane... Otevřený konec bych za otevřenější považovala o nějaký ten záběr (scénu) dřív, nebo bych naopak uvítala úplné dotažení do závěru. Toto mi přišlo na půli cesty a pravděpodobně je to to, co mi schází ne k dokonalosti, ale k lepšímu hodnocení. Plus mi některé vývoje postav a v té souvislosti i děje přišly poněkud víc dílem fantazie scénáristů než snahy opravdu napodobit skutečné možné chování postav - to vše jen pro větší... dramatičnost? V Ondřeji Sokolovi bohužel pořád vidím spíš baviče a občas mi to zde překáželo, u jeho kolegy Igora Chmely tento problém nemívám (možná jen ale nejsem na O. Sokola jako herce "zvyklá"), avšak až na tento pididetail (a spíše můj osobní problém) vydařené herecké výkony všech. Zkrátka lehký nadprůměr, 65 %. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

40% - Zázrak se (opět) nekonal. Po kolikáte už se opakuje podobný námět? A zlí podnikatelé a zkorumpovaní policisté nakonec vždy vítězí. Možná, že by se tohle klidně mohlo stát, kdyby... Kdyby nebylo pro pachatele jednodušší se nepohodlných svědků zbavit hned na místě a ušetřit si peníze za jejich korumpování a zatahování do případu. Když něčemu nevěřím, tak se mi to většinou nemůže nějak zvlášť líbit. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Occamova břitva je princip logické úspornosti a úsporné je také skromné nedělně podvečerní ztvárnění jinak na televizní poměry nadstandardního scénáře Vladimíra Sovjáka. Malé pojetí velkého tématu je hrou tří hráčů (režisér plus ústřední dvojice), přičemž minimálně dva z nich svůj part absolutně nedávají. Na mysli mám režiséra snímku Dana Svátka, což je vzhledem k faktu, že má za sebou zkušenosti s celovečerním filmem, celkem zarážející a Ondřeje Sokola s jeho názornou ukázkou propastného rozdílu mezi dramatickou polohou a improvizováním v Partičce. ()

herák 

všechny recenze uživatele

mně se to líbilo..sokol, lichý i stivínová, čermák..ale pravdou je že po přečtení zdejších komentů musím souhlasit s iracionálním chováním ústřední dvojice a hloupostí stivivínový při návštěvě hotelu..hodnocení nicméně nesundám na televizní film dobré ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Užší vymezení Occamovy břitvy: Pokud není nějaká část teorie pro dosažení výsledků nezbytně nutná, do teorie nepatří. A přesně s takovou odbornou rétorikou pracuje příběh bohužel televizní, který by scénáristicky jakž takž mohl mít potenciál, nebýt nízkého rozpočtu a ryze televizního pohledu na věc. On ten námět skutečně není špatný, byť vykazuje nádechem typické hollywoodské tvorby a dokonce i ten scénář stojí za zváženou, i když v určitých momentech by to nějakou tu úpravu jistojistě chtělo, ale když tomu chybí patřičný režisérský tah na branku, patřičné napětí, uvěřitelná zoufalost a strach, a samozřejmě k tomu správná temná atmosféra, vše upadne vniveč a zůstane jen obyčejná vyprávěnka především ukazující, že si tvůrci na onen Hollywood jen hrají a nemají na to. A o co jde? Manželé si při cestě domů autem zkrátí cestu, zabloudí a jsou svědky odstranění nepohodlného člověka. Pachatelé si jich samozřejmě všimnou. Následující události tedy vezmou za své, což dle námětu slibuje minimálně solidní thriller, ale těšící se diváci si na něco takového mohou klidně nechat zajít chuť. ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh, chvílemi humorný, někdy mrazivý. Kriminální zápletka není to hlavní, spíše motivace postav k řešení/neřešení své situace někdy dost komplikovanými způsoby. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Pomáhat a chránit..." Jak by se měl člověk zachovat v takové situaci? A kde je vůbec pravda? Psychologicky pojatý thriller, solidně natočený i zahraný. ()

Ygnor 

všechny recenze uživatele

Na české poměry, zejména televizní, imho velmi slušné. Trefný casting i nadprůměrné herecké výkony (mimo moudrého a chápajícího synka). Neodpustím si však poznámku k těm co tady uvádějí, že je to vykonstruovaný scénář. Jasně měli postřílet všechny, mladého Polívku pověsit za ... do průvanu a sýkorák (most Miloše Sýkory)vyhodit do luftu. A pro pó všichni "(rádoby)hrdinové"se v takových chvílích chovají velmi sofistikovaně a realisticky, protože jde o vlastně obyčejnou a standardní situaci. Na druhou stranu mě však v závěru udeřila replika s hilznou v trávě (nábojnicí), že jí Sokol neomylně našel na místě činu stejně jak začínající mjr. Zeman kulku ve zdi v prvním díle. Myslím, že demence soudobých krim. techniků na místě popravy není ještě tak varující. Reálie natáčení a celé prostředí, jako rodilého ostraváka, samože potěšily. (Hotel Miura je fakt architektonický skvost). U mě za tři a půl. Pro celkové podhodnocení zaokrouhluji na čtyři. ()

Dillon 

všechny recenze uživatele

Dvě * za obstojný a přesvědčivý Sokolův výkon v roli neskutečného kreténa a za obvykle kvalitní výkon Z. Stivínové. Snímek nenadchnul ani neurazil. Každopádně naivní krimi film, který místy evokuje parodii. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Ze začátku slušně rozehraná podivaná, u který se v druhý půlce začíná objevovat jen málo uvěřitelný chování určitejch postav (zejména románek pani Vavruškový nebo detektiv Mareš, kterej si zpověď Vavrušky nechá pro sebe). Otevřený konce nemám rád, ale tentokrát k němu budu shovívavější, protože ho beru jako tvůrčí snahu o zdůraznění morálního dilematu, kterym se snímek zabýval (tj. ať si závěr každej domyslí dle toho, jak by se sám zachoval). Po technický stránce nic dechberoucí (zpomalovačky byly hodně otravný), nicméně je zase třeba ocenit, že se někdo v rámci český (a dokonce televizní!) produkce pustil do thrillerovýho žánru. Hlavně za tuhle odvahu a vzhledem k poměru cena / výkon ucházející výsledek třetí hodně slabá hvězda. ()

Vabr 

všechny recenze uživatele

S paní zástupkyní si vyměňujeme filmový doporučení, a tohle je první z nich 🥰. České filmy nesleduju, ale v poslední době asi tomu přicházím na chuť. Neřekl bych, že nějak moc, ale už začínám vidět i ty dobré kousky (Klec, Úsvit…), a to mě vždy potěší. Occamova břitva dokáže rozhodně navodit místy dobrou atmosféru a herecké výkony Stivínové a Sokola jsou senzační! Úplně jim věříte úlohu manželů i svědků vraždy. Samotný děj mě nenudil, což je plus, a dokázal nabídnout zajímavé věci. Kamerově se film snažil vybočit z řad nudných stojatých záběrů. Ovšem na poli logiky snímek místy pokulhával (ženiny pletky, vrácení karty……). Konec však zasadil pěknou tečku za doprovodu fajn soundtracku. Vyhodnocení: Jelikož je to český film, tak sedá leccos odpustit. Horší 4⭐ ()

quixote 

všechny recenze uživatele

Režisér měl šanci, jak ten průšvih zachránit: po všech těch kotrmelcích, kterým soudný divák sotva uvěří, to měl náhle celé shodit a překlopit do komedie nebo parodie – nejpozději v místě, kdy „v podstatě hodný“ velkopodnikatel začne sexuálně obtěžovat nebohou zaměstnankyni České pošty. To se bohužel nestalo, takže dějové kotrmelce a scénáristické schválnosti vesele frčely dál, až to díkybohu – dokonce natřikrát – skončilo. Hvězdička patří všem těm zkušeným hercům za to, že se jim z toho materiálu vůbec podařilo vykřesat jakžtakž životné postavy, a také kameře. ()

boni 

všechny recenze uživatele

Nezajímavý scénář, trapná zápletka, naivní děj. Úpadek české krimi tvorby tímto dílem dovršen. ()

Henry Morgan 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejzajímavějších filmů za poslední dobu a přesto upadl v zapomnění. Hezky vystavěné, hezky zamotané, děsivě sugestivní a především příjemně mrazivé. Osudy hrdinů, vývoj postav a celková atmosféra působily sladěně, všechno gradovalo, jak mělo a v těch sedmdesáti minutách jsem se ani chvilku nenudil. Nevěřícně jsem kroutil hlavou nad skvělou logikou, chladnokrevností a dynamičností zápletky. Za mě veliká pochvala ()

dogma97 

všechny recenze uživatele

Herecky v pořádku (až na mladýho Polívku, ten na tuhle úroveň zatím fakt nemá), řemeslo taky, ale to všechno s přehledem přebíjí a do bahna podprůměru zašlapává nesmyslně přepálený scénář, takže místo dusné atmosféry jsme se dočkali absurdního vývoje a nevěrohodného jednání postav. ()

Leksland 

všechny recenze uživatele

Ondra Sokol to zde pojal asi jako Partičku... Otřesnější herecký výkon jsem dlouho neviděl. Dialogy rvaly uši a celkově to kolikrát působí vše spíše komicky, než jako thiler... ()

Reklama

Reklama