Reklama

Reklama

Gympl s (r)učením omezeným

(seriál)
Česko, (2012–2013), 100 h 24 min (Minutáž: 59–72 min)

Hrají:

Lucie Benešová, Libuše Šafránková, Ondřej Gregor Brzobohatý, Karel Heřmánek, Zuzana Bydžovská, Marta Jandová, Václav Vydra nejml., Kristýna Leichtová (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(97)

Obsahy(1)

Hradecké gymnázium je škola se špatnou pověstí, která má před sebou poslední podmínečný rok své existence. Buď se "něco" stane, nebo bude zrušena. Ví to ředitel Matula (Karel Heřmánek), jenž ale utopil pohled na realitu ve sklence chlastu, ví to zástupkyně Eva (Lucie Benešová), která by se ráda dostala k moci a dokázala, že škola by pod jejím vedením určitě prosperovala, ví to i češtinářka Eliška (Libuše Šafránková), jedna z posledních, které osud hradeckého gymnázia a jeho studentů není lhostejný. Na školu přichází mladý pedagog Adam (Ondřej Gregor Brzobohatý), který ještě neztratil všechny iluze. Z vlastní zkušenosti ví, že i z outsiderů se mohou stát hvězdy. Ačkoli se to zdá zpočátku nepravděpodobné, on je strůjcem a hybatelem úspěchu, díky kterému se škole podaří vyhnout hned prvnímu průšvihu v novém školním roce.
Učitelský sbor plný pestrých charakterů, romantika, svébytný humor i drsnost školního prostředí, studentské trable i nikdy nekončící problematika vztahů rodičů, dětí a učitelů – kdo by tento osobitý, často vtipný, ale někdy i krutý svět neznal? Seriál Gympl s (r)učením omezeným přenese televizní diváky zpátky do světa školních lavic, který kdysi důvěrně znali nebo se v něm, ať už jako rodiče, učitelé, nebo studenti, pohybují dodnes. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (28)

  • V průběhu celého seriálu se vyskytují umístěné a zmíněné reklamy na Seznam.cz, Zboží.cz a ve 2. sérii nepřímá reklama na operační systém Windows 8 a 8.1. (ShinoYumi)
  • „Na roli v Gymplu mám úžasné vzpomínky. Bylo krásné si vyzkoušet seriálové herectví, ale nedokázala bych se mu věnovat. Děkovala jsem, že moje role neměla větší prostor. Smekám před herci, kteří vydrží v takovém tempu točit i několik let,“  prohlásila o svém působení v seriálu Marta Jandová. (Duoscop)
  • Mateřská tv Nova potvrdila, že nepočítala s tím, že seriál bude jeden z "nekonečných". 21. října 2013 oznámila tv Nova, že třetí série je poslední. Finálová epizoda byla odvysílána 11. prosince 2013. Zároveň bylo uveřejněno, že se televize nebrání případnému pokračování. Jedním z důvodu ukončení produkce byla klesající sledovanost. (kytka.patrik)
  • V 1 . epizodě 3. série dochází k výbuchu kina, které se v dalších dílech již neobjevuje. Ve skutečnosti byly dekorace v ateliérech předělány z kina na jídelnu, o které se do té doby pouze mluvilo. (kytka.patrik)
  • V 58. epizodě s názvem "Všechno jde" byla jako nemocniční chodba použita chodba ze seriálu Ordinace v růžové zahradě (od r. 2005). Ze stejného seriály byly vypůjčeny i rekvizity pro scény z nemocničního prostředí. (fiLLthe3DD)
  • Libuše Šafránková (Eliška) přijala roli v seriálu pod podmínkou, že ji přijme i Karel Heřmánek (Starej). Toho to natolik potěšilo, že ji přijal. (JoranProvenzano)
  • Ondřej Brzobohatý, představitel Adama Kábrta, je rovněž autorem hudby, kterou komponoval s kamarádem Dominikem Renčem. Scénickou hudbu skládali ke každému dílu stále novou, přičemž většinou vychází z motivu ústřední písně. [Zdroj: denik.cz] (hippyman)
  • Ústřední píseň „Šestej pád“ napsal a otextoval Ondřej Brzobohatý. Celou ji napsal asi během dvou týdnů, přičemž melodie mu prý přišla na mysl prakticky hned. Text byl podle jeho slov složitější. Nazpívali ji Dan Bárta a Ewa Farna. [Zdroj: denik.cz] (hippyman)
  • Přípravy seriálu trvaly přes dva roky. Tvůrci si vysnili, s kým by na něm chtěli spolupracovat. A kohokoli měli v hlavě a oslovili ho, ten nabídku přijal. [Zdroj: tyden.cz] (hippyman)
  • Pilotní díl se natáčel ve škole Nedvědovo náměstí během prázdnin, kdy byla škola volná, dále vznikal seriál v ateliérech, kde vzniklo celé gymnázium, včetně tříd, sborovny, ředitelny, chodby, haly i dámských a pánských záchodů. Uměle vytvořený prostor měl připomínat školu z pilotního dílu. Součástí ateliérů seriálu je i kinosál, bar a byty hlavních hrdinů. Dekorace stály na celkem 1600 m2. Exteriéry filmoval štáb převážně na Praze 4 Podolí, na zmíněné základní škole Nedvědovo náměstí a v Pardubicích na místním gymnáziu. Exteriéry s projíždějícími trolejbusy se natáčely v Pardubicích, pohledy z ptačí perspektivy ukazují Hradec Králové. Budova Gymnázia Královka, která se objevuje ve 4. epizodě 2. série, je ve skutečnosti historická budova Rangherka v Heroldových sadech.[Zdroj: mediar.cz] (hippyman)
  • Štáb měl k dispozicI 600 kusů kostýmů vyrobených pro potřeby natáčení, včetně speciálních kusů, kterými byly například kostým Freddieho Mercuryho nebo Sněhurky. Protože je seriál natáčen v prostředí tehdejšího gymnázia, museli být herci oblékaní velmi trendově. [Zdroj: mediar.cz] (hippyman)
  • V seriálu se objevilo celkem 74 herců a na celém projektu pracovalo 81 členů štábu, včetně kameramanů a techniků. [Zdroj: mediar.cz] (hippyman)
  • V průměru se jeden díl seriálu natáčel 3 dny v ateliérech a 1 den v exteriérech. [Zdroj: mediar.cz] (hippyman)

Gympl s (r)učením omezeným - Dva nula pro Adama (2012) (epizoda) (S01E02)

  • Když se Eliška (Libuše Šafránková) zlobí na Adama (Ondřej Gregor Brzobohatý), protože si myslí, že se ji snaží připravit o vedení sboru Zvonek, ptá se ho, jestli nechce rovnou její stůl a boty. Jde o odkaz na scénu z filmu Rozpuštěný a vypuštěný (1984), kdy rozčilený policejní inspektor Trachta křičí na svého kolegu inspektora Klečku, který mu z kanceláře sebral koberec, jestli se mu náhodou nelíbí i jeho stůl, klobouk, nebo boty. (ryccoly)

Reklama

Reklama