Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film, ktorý v čase svojho vzniku vyvolal v Poľsku širokú spoločenskú diskusiu, je psychologickou analýzou dvoch mladých ľudí. On mladý športový lekár, hrá po večeroch s jazzovou kapelou. Tuží po domčeku a aute, správa sa uvoľnene, farbí si vlasy a nechce sa citovo viazať. Ona náhodná známosť z hudobného klubu, o ktorej nič bližšie nevieme. Tento pár prežíva ľúbostnú noc plnú zvratov a prekvapení. Cynizmus a prehnaná sloboda správania sú len zásterkou, pod ktorou sa skrývajú normálne ľudské city, alebo túžba po nich. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Na scéně zcela dominovala překrásná a tajemná Krystyna Stypulkowska jako Pelagia. Tadeusz Łomnicki v roli Bazyla vystupuje jako zdatný přihrávač, ale pozornost na sebe upoutává jednoznačně dívka. Zdrženlivá krása a velice vtipné bonmoty udržují to správné napětí. Doplněno příjemnou jazzovou muzikou. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Film je inspirován skutečnými událostmi. Název je zavádějící. Jde o dva přístupy k životu, tedy kariéra anebo volný život? ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Nevinní čarodějové, to je vernisážová poezie o lásce, a potřebě mládí své doby. Jerzy Andrzejewski ve svém dialogovém příspěvku scénáři chtěl vyzdvihnout egoismus a prázdnotu mladé generace (jazz byl v tehdejší době v socialistickém bloku vnímán jako úpadek) a Jerzy Skolimowski svojí částí přidal laškovnější hravosti. Avšak Andrzej Wajda nechtěně vytvořil jazzovou poezii, částečně inspirovanou osobností autora hudebních not filmu Krzysztofa Komedy (k jazzu se definitivně přiklonil při studiu medicíny), především jeho veřejnými koncerty. Jazzová poezie mládí by nebyla poezií bez dychtivých a intimních obrazů kameramana Krzysztofa Winiewicze, v nich dostávají filmové verše rytmus, žádostivost a nevinnost zároveň. Mládí má své sny, přání, touží po lásce, a to navzdory době, vlastním obavám a generačnímu vymezení se způsobem života. Hlavní postavou intimní poezie mládí je Bazyli (dobrý Tadeusz Łomnicki), mladý sportovní lékař, úspěšný bubeník jazzového tělesa a idol mnoha dívek a mladých žen. Projevy přízně nejsou zárukou pocitu lásky, a tak pouze nevšední událost a neobvyklé okolnosti seznámení vzbuzují očekávání. Překonat musí nejdříve úzkoprsejší povrchnost, a otevřít nitro sám sobě. Hlavní poetickou, ženskou postavou je Pelagia (pozoruhodná Krystyna Stypulkowska), dívka, jež s elegantní nenuceností odzbrojuje mužské stereotypy svádění a vztahů. Z dalších postav: Bazylův kamarád a kolega sportovní lékař Edmund (Zbigniew Cybulski), nešťastná odmítnutá láska Mirka (Wanda Koczeska), škádlivá zdravotní sestřička Teresa (Teresa Szmigielówna), z tónů jazzu natěšená novinářka (Kalina Jędrusik), na lékaře naštvaný boxer (spoluautor scénáře Jerzy Skolimowski), či spoluhráči z jazzové kapely a kamarádi (mj. Roman Polanski a Krzysztof Komeda). Film Nevinní čarodějové není žádnou psychologickou analýzou, ani kritikou. Je poezií o nejistotě nitra a jeho touze po lásce. Příjemné to poetické pohlazení. ()

sator

všechny recenze uživatele

Ve filmu je scéna, kdy hlavní postava lékař (Tadeusz Łomnicki) leží na kanapi a palcem nohy ovládá český magnetofon Tesla.Cenzura scénu nechtěla pustit, protože se ji té zdálo jako dehonestace techniky, potažmo se socialistického spřáteleného Československa. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Hluboká psychologická sonda, kde člověk celou dobu nechápe, že toto se mohlo natočit na přelomu padesátek a šedesátek v sousedním Polsku. Łomnicki předvedl perfektní výkon. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Přímo učebnicová (a moc krásná) ukázka nové vlny. Nebýt té polštiny, tak bych přísahal, že ten film musel vzniknout ve Francii. ()

Reklama

Reklama