Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Francie, dvacátá léta. Středem pozornosti médií i veřejnosti je Emma Eckhert, krásná žena, hlasatelka morálky, ale především úspěšná bankéřka. Získala značné bohatství na burze a nyní se hodlá spojit s investory, jimž na rozdíl od jiných nabízí podstatně výhodnější podmínky. Tím pádem je trnem v oku konkurenčním bankéřům, kteří se ji snaží zlikvidovat.
Film BANKÉŘKA je dílem ceněného francouzského režiséra Francise Giroda, který zpracoval zajímavý příběh, jehož zásadním kladem byl herecký výkon Romy Schneider; přestože její postava je značně rozporuplná, ve výsledku na diváka působí sympaticky. Kromě ní se ve filmu objevila řada dalších známých jmen, jak starší, tak nastupující herecké generace. Stejně jako u jiných svých filmů kladl Girod velký důraz na hudební složku filmu (Ennio Morricone), neméně precizně bylo zpracováno věrohodné zobrazení reality dvacátých let. Film byl ve čtyřech technických kategoriích nominován na Cézara. Ve Francii měla Bankéřka premiéru 27. srpna 1980, a přestože v daném roce dominovaly francouzským kinům komedie, vidělo jej bezmála dva a půl miliónu diváků. (argenson)

(více)

Recenze (23)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Romy Schneider a Jean-Louis Trintignant se potkali už v Boji na ostrově, v Pekle, ve Vlaku, ve Vrtohlavé ovci a naposledy je společně v jednom filmu můžeme vidět zde, v Bankéřce. Tento příjemný příběh jedné ženy, která si ze základní potřeby luxusu vytvořila živnost, je rámován lety 1908-1931 (některé zdroje zacházejí až ke korpusu let 1886-1935) - dává tedy Romy velkou příležitost interpretovat Emmu Eckhert během výrazného úseku jejího života. Po formální stránce je film velice snaživý, secesní úvod je černobílý, jednotlivé dějové kapitoly překlenují rádoby retro montáže, nechybí vyfabulované díly Pathé Journalu a samozřejmě jsou neustále přítomny titulky z prvních stránek novin. Z pohledu uvěřitelnosti jde Bankéřka mnohem dále, než předchozí filmy s Romy, které se odehrávaly za 2. světové války nebo před ní, k zobrazení skutečnosti by bylo však stále zapotřebí mnohem více. Leč Romy se moderní doby, které je často precizní výprava vlastní, nedožila a toto bylo za jejích časů maximum. Dnes je tedy možno Bankéřku zařadit mezi top historických filmů, které Romy vytvořila během své druhé kariéry ve Francii. Ti z vás, kteří dávají přednost filmům postavených na tváři jediné ženy budou spokojeni maximálně, protože všichny ostatní postavy nesahají Mme ani po paty. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Romy Schneider film samozřejmě táhne, ale nejen kvůli ní stojí za shlédnutí. Atmosféra meziválečné Fancie je podána věrohodně, že by se na ni dalo sáhnout, příběh má napětí, nepředvídané obraty, zpočátku nepříliš sympatické hlavní postavě vás v průběhu děje donutí držet palce, i ostatní herci jsou skvělí - radost pohledět. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Kdyby měli tvůrci Vlka z Wall Street trochu pokory a věnovali dvě hodiny zhlédnutí tohoto snímku, nemuseli možná natočit tak zbytečnou slátaninu. Bankéřka má obrovskou výhodu v elitním hereckém obsazení, v kvalitně napsaném scénáři, bezchybných hereckých výkonech, úžasné Romyně v hlavní roli i ve výborné režii ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film, v ktorom sú (takmer) všetci bezcharakterní, respektíve, presnejšie povedané, sú to "iba" finančníci. Ich slizkosť zobrazuje Girod prostredníctvom otravnej naleštenosti interiérov a najmä vizáže všetkých chlapov, kde aj cez tv obrazovku cítite nechutný pach dobovej kolínskej. Bankérka (myslím film) by tak nemala na vás pôsobiť pozitívnym dojmom, o to Girodovi vážne nešlo, takže ak podobný zástup nesympaticky pôsobiacich mužov a jednej (a viacerých) silnej ženy proti nim bojujúcich vám robí problémy, bude vám robiť problémy aj prijatie filmu. A záverečný dojem nebude závisieť od technickej stránky veci. Osobne som niekde uprostred, oceňujem Schneiderovej výkon aj všetko ostatné, ale je to ten typ filmu, ktorý už nikdy nechcem vidieť. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Spíš než drama životopisný film, ale s tak unylým tempem, že jsem si až zoufal. Většině smrtelníků budou cizí všechny ty burzovní transakce a výrazy, a na nich stojí celá první část. V té druhé, popisující pád prý velké bankéřky, se dočkáme ošklivých scén ze sanatoria/věznice/kláštera. Ani dobrý dabing České televize z počátku 90. let z tohohle trápení klenot nevybrousí. Romy Schneider byla krásná a svůdná o dvacet let dřív, takže její milostná dobrodružství v Bankéřce jsou jen pro otrlé. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Nevšední drama z oblasti finančnictví, ve kterém se blýsklo neuvěřitelné množství významých herců. V podstatě film stojí a padá s přesvědčivým výkonem Romy Schneider a tento fakt byl velmi milým. Pozoruhodně zápornou roli vzal Trintignant či Brasseur a bylo to docela zajímavé. Rozhodně drama, které stojí za shlédnutí. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Úžasná dobová atmosféra, Romy mistrně zvládající všechny ty polohy a rozpoložení, kterými její postava procházela, na jeden film nebývalé množství dalších dobrých francouzských herců, působivá hudba. Objevovat svět finančního zákulisí a praktik s ním spjatých mě nijak zvlášť nelákalo, ale nakonec jsem byla s celkovým zpracování filmu a hereckými výkony více než spokojena. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Zpočátku nezáživný pomalu plynoucí děj postupně diváka vtáhne a graduje do překvapivého konce. Film vypráví o vztazích ve vysoké politice a peněžnictví. O vzájemném propojení, mocenských ambicích, intrikách a špinavých praktikách, ... prostě o tom, co dodnes vidíme i v naší současné době sobecké a bezcharakterní "tzv. demokracie". Sledujte, jaké praktiky se používaly a používají dodnes k odstranění vlivu jistých nepohodlných postav ve světě vysokého finančnictví, byznysu či politiky. Přesvědčte se, že nemorální praktiky lze očekávat i od uhlazených a usměvavých politiků. Za umírněnější obdobu tohoto zfilmovaného likvidačního procesu by se dalo považovat v současnosti (06/2012) účelové odvolání ministra spravedlnosti ČR z funkce s tím rozdílem, že filmovou bankéřku nešlo pouze jednoduše a sprostě odvolat s vylhanými odůvodněními, ale bylo potřeba nasadit páku toho nejhrubějšího kalibru. Ano, jak se říká, ryba vždy smrdí od hlavy. :-) O tom jsem se opět přesvědčil z tohoto stále obsahem aktuálního filmového snímku, přestože mi občas unikal význam dialogů i děje. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tvůrci si vypůjčili příběh francouzské defraudantky, oblékli ho do mnohem hezčího kabátku než byla skutečnost a samozřejmě patřičně „filmově“ to celé uzavřeli. Nicméně Romy Schneiderová je tu nesmírně půvabná a mě bavilo sledovat každý její krok ve světě velkých peněz mezi opravdovými žraloky. Mladý Daniel Auteuil v malé roli velmi potěšil, jeho prodejná postava na zaškrcení, působivý záporák, no a samozřejmě nemohu nezmínit taková jména jako Jean-Louis Trintignant a Claude Brasseur, tohle trio neřádů je bezchybné. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Zkrátit o polovinu, změnit hlavní postavy, děj, zápletku, herce, režiséra... a pak by to možná bylo alespoň částečně koukatelné. 0,5* ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

"Odi profanum volgus [et arceo]" (Quintus Horatius Flaccus, Carmina III, 1, 1) - "Nenávidím sprostý lid [a vyhýbám se mu]." - to zazní ve filmu a je to také jeho motiv a možná i jeho smysl. Já zase nemám rád ty povznesené, ať šlechtické nebo buržoazní, a také celou tu jejich společnost. Ale i kdybych v ní zálibu měl, nemohl bych říct nic jiného, že se jedná o nezdařilý film ve všech svých aspektech, urousaná režie, nemastné výkony slavných herců atd. Tady by si i Hitchcock musel povzdechnout: "Dyť to nemá žádnou suspension (napětí z očekávání)!" ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

jeden z poslednych filmov namkanaej Romy Schneider. Vela ludi si ju pamata ako Sissi, ale dokazala, ze ma na viac. Presne takymito filmami ako Bankerka : 80 % ()

filmharmony 

všechny recenze uživatele

film, který je neoprávněnně opomíjen... Romy Schneider v jedné ze svých nejlepší rolí... zajímavě konstruovaná věrohodnost hlavní postavy... hudba na jedničku... drama, kterému neobvyklý rytmus dodává na síle... prostředí velkých financí ve 30. letech naprosto přesné a to, že vyjímečnost velkých obchodníků není jen vynálezem moderní podoby Wall Street... skvělý dabing, který nás a díky za to, provází nadále... ()

andrii 

všechny recenze uživatele

"Paní peněženka." Hotová k/l/asa instituce. S ní je třeba počítat. Není škrob/ená/. V kostýmku rafinovaná, soutěživá spekulantka, vlčice myšlenky. Žena v práci, arbitr financí. Francouzská pobočka, obdoba, podoba Brand/ova/ charisma. Žádná začátečnice. Inovátorka světa zpod zelených lampiček. Vše má řádně spočítané, do poslední číslice, posledního výdaje. Každou minci, šek, cíp pokladnice, ale nevypočitatelné jsou zprávy, stavy správy. Stoupá, klesá kurz provokace. Nebezpečná kombinace. Hand/l/ likvidační operace profesionálním střelcem. Zaplacený díl /ze/ zálohy. Prestižní cíl. Smrt v přímého přenose. Srovnaný účet. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Aj pri celkom zaujímavom námete a Morriconeho hudbe na mňa film pôsobil veľmi uspávajúcim dojmom. Netuším, či bol podľa nejakej skutočnej bankérky, ale prvky životopisného filmu sa nedali prehliadnuť. Za mňa len slabšie tri hviezdy. ()

Roman Albach 

všechny recenze uživatele

Snímek, který téměř celý leží na bedrech Romy Schneider. Ta se ovšem role úspěšné a charismatické ženy, která vynikala ve světě patřícím ještě nedávno jen mužům, zhostila na výbornou. Poslední scény, kdy madame 8 % se snaží za každou cenu dostát svých slov, ale je zrazena lidmi, na které se spoléhala, jsou velmi silné stejně tak, jako okamžik, kdy po výstřelu atentátníka smrtelně zraněná klesá k zemi..... vynikající snímek a vynikající Romy Schneider. Určitě stojí za zhlédnutí. ()

Reklama

Reklama