Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Francie, dvacátá léta. Středem pozornosti médií i veřejnosti je Emma Eckhert, krásná žena, hlasatelka morálky, ale především úspěšná bankéřka. Získala značné bohatství na burze a nyní se hodlá spojit s investory, jimž na rozdíl od jiných nabízí podstatně výhodnější podmínky. Tím pádem je trnem v oku konkurenčním bankéřům, kteří se ji snaží zlikvidovat.
Film BANKÉŘKA je dílem ceněného francouzského režiséra Francise Giroda, který zpracoval zajímavý příběh, jehož zásadním kladem byl herecký výkon Romy Schneider; přestože její postava je značně rozporuplná, ve výsledku na diváka působí sympaticky. Kromě ní se ve filmu objevila řada dalších známých jmen, jak starší, tak nastupující herecké generace. Stejně jako u jiných svých filmů kladl Girod velký důraz na hudební složku filmu (Ennio Morricone), neméně precizně bylo zpracováno věrohodné zobrazení reality dvacátých let. Film byl ve čtyřech technických kategoriích nominován na Cézara. Ve Francii měla Bankéřka premiéru 27. srpna 1980, a přestože v daném roce dominovaly francouzským kinům komedie, vidělo jej bezmála dva a půl miliónu diváků. (argenson)

(více)

Zajímavosti (5)

  • Noëlle Châtelet (Camille) označila Romy Schneider jako „ženu na pokraji svých sil“. Řekla: „Byla jednoznačně vyčerpaná prací, životem a pravděpodobně i osobními nezdary. Ta obrovská síla, kterou po ní natáčení vyžadovalo a která vyžadovala zdolávat davy, situace, lidi, musela být nezměrná. Z toho důvodu nebyla příliš milá k ostatním.“ (theSaint)
  • Bankéřka se natáčela na několika věhlasných místech Paříže. Jedno z nich, Galerie Vérot-Dodat, je oblíbeným místem Catherine Deneuve, kde její dobrý přítel Robert Capia vlastní obchod se starými panenkami. Capia vzpomíná na extrémně drzou Romy, která už se vůbec necítila dobře. Občas zavrávorala, evidentně špatně zvládala tíhu natáčení. Další svědek, reportér, zaslechne velmi hrubé a šokující výroky, které adresovala některým členům štábu. (theSaint)
  • Thierry Lhermitte prohlásil o Romy Schneider: „Uvidíš přicházet malou ženskou, které nechybí moc do pětačtyřiceti a která už má něco za sebou. Vypadá bezvýznamně. Pak se seznámíte a ona ti řekne: ,Dobrý den' a bum, padneš na zadek! Byl jsem v zajetí jejího kouzla. Její osobnost a její herecký talent způsobily, že ji lidé mají rádi a mají chuť vzít ji do náruče a říct jí: ,Neměla jste moc štěstí, ale se mnou už je tomu konec.' Během natáčení filmu Prohnilí jsme o ní mluvili s Noiretem. Cítil to naprosto stejně.“ (theSaint)
  • 31.srpna 1998 Daniel Auteuil prohlásil: „Měl jsem trému. Bylo horko. Celý den jsem strávil vedle Romy Schneider. Tolikrát jsem si opakoval text, že jsem si říkal, že určitě budu mít okno. Měl jsem takový strach, že když jsem se večer svlékl, oblečení bylo celé promočené. Romy byla člověk, který se sžíral úzkostí, a veškerá její energie plynula právě přes tuto tíseň. Proto zůstala ve filmech tak zranitelná a tak zajímavá. V tu dobu byla úžasná, neřekl bych veselá, ale zcela zapálená pro věc.“ (theSaint)
  • V době natáčení měla Romy Schneider velké problémy zakrýt úzkosti. Během jedné scény, kdy musela nožem rozervat sádru, která svírala její nohu, se dostala do takové transu, že si před zraky ohromených kolegů silně rozedřela ruce. (theSaint)

Reklama

Reklama