Reklama

Reklama

Okupace

(seriál)
  • Norsko Okkupert (více)
Norsko / Francie / Švédsko, (2015–2020), 18 h (Minutáž: 45 min)

Hrají:

Henrik Mestad, Eldar Skar, Ingeborga Dapkunajtě, Ane Dahl Torp, Selome Emnetu, Janne Heltberg, Ragnhild Gudbrandsen, Vegar Hoel, Kristin Braut-Solheim (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(24)

Desetidílný norsko-švédský thriller Okupace vznikl podle námětu spisovatele Joa Nesboho, jenž se také podílel na scénáři. Příběh, zasazený do blízké budoucnosti, vypráví o hypotetické okupaci Norska Ruskem. Nově zvolená norská vláda, zaměřená na ochranu životního prostředí, zastaví těžbu ropy a vývoz ropných produktů. To samozřejmě způsobí otřes v celé Evropské unii. Rusko vyjde vstříc požadavkům EU s tím, že jeho vojska vstoupí na norské území. Jelikož Spojené státy americké již nejsou členem NATO, je severská země odkázána sama na sebe. Dramatické události na sebe nenechají dlouho čekat. Brzy je totiž unesen norský premiér Jesper Berg... Pozoruhodné televizní dílo tvoří originální umělecký komentář k současnému politickému uspořádání světa a jeho bezpečnostním rizikům. Dotýká se tématu kolaborace, stinných stránek diplomacie i novodobých metod vedení válečného konfliktu, který zdaleka nespočívá jen v použití zbraní. (Česká televize)

(více)

Recenze (130)

plechulka 

všechny recenze uživatele

Opravdu skvělý seriál naprosto zabitý dobou vysíláníl. Už s prvním dílem Vás chytí a nepustí, protože premisa je celkem jednoduchá a vůbec ne z ranku sci-fi: když USA vystoupí z NATO, Rusové si jednoduše vezmou, co chtějí. Protože neznám(e) norské herce, vypadá to vše velmi uvěřitelně a opravdově. Dilema postavy norského premiera je přehledně nastaveno - pokud chce chránit své lidi a svou zem, musí se vzdát nejen své politické linie a stát se pro spoustu spoluobčanů padouchem. Vlastně všechny postavy a jejich motivace jsou přehledné a člověka napadá, jak opravdu je cesta do pekla dlážděná těmi nejlepšími úmysly..... Mimochodem, nepsal scénář k "převzetí Krymu" taky Nesbo? ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

K natočení tohoto seriálu někoho vedl strach z ruské rozpínavosti. A to strach oprávněný. Rusáci jsou prostě kurvy, které, co jejich země existuje, mají jeden důležitý zájem, a tím je obsazování a zabírání sousedních zemí. Prostě to mají v krvi, o tom nebudu ani polemizovat. Je mi líto těch, kdo si myslí něco jiného nebo těch, kteří tuto vlastnost přisuzují USA. Něco jiného je mít vliv a něco jiného je zabrat území jiných zemí. Samotný seriál až tak dobrý nebyl. Vím, že ve skutečnosti by se to odehrávalo v podobném duchu a dramatičnost by byla zřejmá. Seriál byl ale takový nemastný neslaný. Pořád se jen kecalo a to mě zas až tak nebaví. No a nakonec se to celé utnulo téměř sci-fi způsobem. Objektivně ale musím uznat, že je jen můj problém, že se mi seriál moc nelíbil. Protože co se týče reálnosti, věřím, že tak nějak by se vše kolem dané situace odehrávalo. Možná mé hodnocení ovlivnil i fakt, že já ty Rusáky fakt nesnáším. V každé zemi, do které přišli, po nich zbyl jen bordel. A přesně jak v tomto seriálu, vždy si najdou důvod, aby mohli svůj pobyt prodloužit. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Nejoblíbenější seriál Vladimira Putina a zároveň tip na příští destinaci pro další "přátelsko-výpomocnou" výpravu ruských vojsk do cizí země... ;-) Nápadem nedocenitelný seriál, který v současnosti působí tak pravděpodobně, až mrazí. Rusové se chovají jako Rusové (vymýšlení zástupných lží, aby už nikdy nemuseli odejít z Norska), státy kolem (EU) se taky chovají tak, jak by se nejspíš chovaly (nedělají nic) a vláda a obyvatelé Norska se plácají mezi polohami "být/nebýt vlastizrádce" a "být/nebýt nácek". I přes nesporné kvality Okupace a velikou odvahu tvůrců zabývat se právě tímto tématem, by ale mohly být díly dějově vyrovnanější a více strhující, postavy zase podmanivější a méně odlidštěné. I tak se však jedná o povedený seriál na úrovni, u něhož se těším na nadcházející třetí sérii. ()

akvatam 

všechny recenze uživatele

Boooze moj, toto je ale nadhodnotena kravina. Velmi slabucke tri hviezdy, aj to s odretymi usami. Dostal som sa iba po epizodu 4, ale tam som to vypol. Obrovske sklamanie. ()

netahlo 

všechny recenze uživatele

Misto toho arabskyho chlivu Norsko okupuji ... ano jak jinak, Rusove. Ucebnicove odvadeni pozornosti od realnych problemu, uspesne diky tomu, ze vetsina Evropanu jsou dementi. ()

leon_id 

všechny recenze uživatele

Hned na začátku seriálu nám je velmi stručně načrtnuta fiktivní zápletka a rozehrává se politický boj Davida a Goliáše. Jakmile diplomatická jednání selhávájí, situace eskaluje v otevřený odpor proti okupantské mocnosti (která by českému divákovi nemusela být uplně cizí). Toť jednoduchá zápletka, ve které se objevuje hned řada postav, se kterými se můžete ztotožnit a postupem času chápat jejich konání, které v žádném z nich neshledávám jako černobílé. Když se pozorně prokoušete vlažným startem, budete si v druhé půlce mlaskat blahem a poslední dva díly se budete modlit za stejně našlapané pokračování. Jako velký fanoušek Nesba nemůžu dát méně jak 85% ()

Přemek

všechny recenze uživatele

Nejhorší je sledovat běžné Nory, jak rychle kolaborují s Rusy a všecko vzdávají. Tak rychle jsme se nevzdali ani my v osmašedesátém. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

přečetla jsem několik knih Nesboa.Scénář k tomuto seriálu je přesně ve stejné rovině.Rozvláčný,nikam nepospíchající se spoustou postav, jejichž existence se proplétají.Každý scénárista chce mít kus svého prostoru...a že těch scénaristů je!Příběh by knižně vyzněl jinak.Ale čekat na 45 minut jednou týdně ...to přestane bavit.Zas taková pecka to není.S válečnými a politickými thrillery se roztrhl pytel a tenhle patří mezi ty slabší aspoň za mě.Preferuji norská krimi než politiku. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Realistické. Nejen z politického hlediska, ale i co se týče chování postav. Takováhle situace probudí v každém to nejhorší. Takže "ztotožňovači" si tu těžko najdou favorita :-) ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Jo Nesbø ukázal, že vedle kriminálního žánru dokonale ovládá i politický thriller. Velmi dobře chápe současnou světovou politiku a podle ní spřádá věrohodný hypotetický příběh. USA ustoupily od role světového četníka a sledují vlastní zájmy, Rusko okupací Krymu ukázalo, že se nebojí využít svou politiku k prosazení svých vizí. Scénář mistrně nastavuje zrcadlo světové politice a neschopnosti Evropských špiček k jednotnému postoji. Evropa jak ji známe z posledních krizových situací maximálně vydává prohlášení a ekonomické sankce. Razantní postup tak připadá na domací odboj Svobodné Norsko. ()

bloodcountes odpad!

všechny recenze uživatele

Zatím jenom první díl a bububu rusáci - och jak moderní - a taky by mě hrozně zajímalo, kde jsou všichni ti hnědáci, kteří zamořují Norsko už teď a kteří totálně ovládnou a zamoří norsko, pokud se nestane nějaký zázrak... Že by scénáristi vymysleli nějakej zázrak? Uvidíme, v prvním dílu o tom nepadlo jediný slovo.--No pokračuje to čím dál líp. Jsou tu nelegální přistěhovalci, kteří se mísí do civilního obyvatelstva a tvoří spící agenty a vojáky, ale nejsou to arabové, nývrž nelogicky Rusové, jsou tu deportace, kdy domovská země nechce přijmout imigranty zpátky a tak jsou vytvářena záchytná místa pro ilegální přistěhovalce, ale nejdsou to hnědáci, ale nelogicky Rusové. Prostě místo afrošů a arabů jsou to tady pořád ti Rusáci. Nechápu, co tím chtějí tvůrci říct nebo čeho chtějí dosáhnout, ale přijde mi to jako vrchol všeho kreténského kreténismu....Anebo to má bejt jako alegorie, kdy ve skutečnosti myslej hnědáky, ale kvůli zločineckému multi korektivismu, který je ideologií reálných okupentů, to nesmějí říkat nahlas? Ano, TOMU říkám pořádná okupace, vedlle které je ta seriálová jenom dětská legrácka. Fuj, že na to norové mají žaudek............no možná že okupanti přikázali a tak musí:( Takže v tomhle příápadě je mi totálně fuk, jaký profesní kvality dílko má, je to nemožná sračka a jak jsem rozčílená, tak bych řekla i odpad. Mentálně morální odpad. ()

gonga 

všechny recenze uživatele

Natočené je to pěkně, co však nechápu je nesmyslnost počátečních premis. Opravdu nevím, proč by Rusko pomáhalo EU, když by mohlo dávno dodávat plyn i ropu a pořádně vyšponovat ceny - v takové situaci by Rusko bylo spíš přirozený spojenec Norska než jeho nepřítel. Když to ovšem pominu, musím tleskat za odvahu, se kterou byly velmi věrohodně popsány a zobrazeny postupy ruské propagandy, ruská imperialistická rozpínavost a způsob vedení moderní hybridní války. My vás nepřišli okupovat, my vám přišli pomoci. Kde už jsem tohle slyšel...? ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Nápad byl skvělý, možná, kdyby tolik nechvátali...Skvěle si zde poradili s moderní dobou. Kosmopolitismus, témata otřásající současným světem. Dobří herci, svébytná a hrdá kultura, sms a internet bravurně zakomponované do obrazu, rozmanitost postav, napětí. Po čase však začíná nudit, příliš střihů, postavy jsou nám představeny jen velmi povrchně, sice jim dokážeme rozumět, ale byly nám podány příliš střízlivě. Na konci první série mám dojem, že už všichni ztratily můj zájem a sympatie, jsem ráda, že to končí, 2. sérii vidět nechci... ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Sledování tohohle seriálu mě docela bolelo. Ačkoliv si o některých situacích a řešeních myslím své, nemůžu upřít, že mě Okupace donutila nad některými věcmi hodně přemýšlet a pokládat si otázky, které by mě ani nenapadly. Zpracování je podle mého názoru brilantní po všech stránkách, nenapadá mě nic, co bych seriálu vytkla. A vzhledem k mé optimistické až naivní povaze mě naštěstí neuvedl do žádných depresí, ačkoliv věřím, že na spoustu diváků takto působil. ()

CJD 

všechny recenze uživatele

To, že seriál má být o politice mne dost odrazovalo, ale řekl jsem si, že to zkusím. A bylo to dobře, od začátku mne seriál naprosto vtáhl a já se nemohl dočkat na další pokračování, což se mi hodně dlouho nestalo. Seriál má promyšlený děj postavený na velmi reálných základech (nám tak dobře známých z vlastní historie), které je o to více děsivější, že vznikl před okupací východní Ukrajiny. Ale ikdyž odhlédnu od aktuálního politického kontextu, je seriál velmi zajímavým vhledem do psychologie kolaborace (zvláště v kontroverzní osobě Djupvika), odporu proti bezpráví, odpovědnosti za společnost. Velmi navýkový seriál, těším se na 2. řadu. [10/10]. ()

stanyslaw 

všechny recenze uživatele

Neco jako House of Cards. Na zacatku dobry napad, a pak to jde postupne s kazdym dilem vic a vic do prdele. (hodnoceni uprostred s01e06) ()

Související novinky

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

14.01.2017

Třetí ročník přehlídky současného severského filmu Scandi představí v kinech nové tituly i tvůrce. Skandinávský rodinný film, komedie, současné i historické drama, horory i detektivky. Zástupci všech… (více)

Reklama

Reklama