Reklama

Reklama

Okupace

(seriál)
  • Norsko Okkupert (více)
Norsko / Francie / Švédsko, (2015–2020), 18 h (Minutáž: 45 min)

Hrají:

Henrik Mestad, Eldar Skar, Ingeborga Dapkunajtě, Ane Dahl Torp, Selome Emnetu, Janne Heltberg, Ragnhild Gudbrandsen, Vegar Hoel, Kristin Braut-Solheim (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(24)

Desetidílný norsko-švédský thriller Okupace vznikl podle námětu spisovatele Joa Nesboho, jenž se také podílel na scénáři. Příběh, zasazený do blízké budoucnosti, vypráví o hypotetické okupaci Norska Ruskem. Nově zvolená norská vláda, zaměřená na ochranu životního prostředí, zastaví těžbu ropy a vývoz ropných produktů. To samozřejmě způsobí otřes v celé Evropské unii. Rusko vyjde vstříc požadavkům EU s tím, že jeho vojska vstoupí na norské území. Jelikož Spojené státy americké již nejsou členem NATO, je severská země odkázána sama na sebe. Dramatické události na sebe nenechají dlouho čekat. Brzy je totiž unesen norský premiér Jesper Berg... Pozoruhodné televizní dílo tvoří originální umělecký komentář k současnému politickému uspořádání světa a jeho bezpečnostním rizikům. Dotýká se tématu kolaborace, stinných stránek diplomacie i novodobých metod vedení válečného konfliktu, který zdaleka nespočívá jen v použití zbraní. (Česká televize)

(více)

Recenze (130)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý, takmer provokatívny námet, nezaručil primeranú úroveň seriálu. Už v samotnom námete chýba logika, pretože Nóri a Rusi sú v produkcii ropy konkurenti a zníženie ťažby u jedného zlepšuje obchodné podmienky u druhého. V seriáli boli prítomné náznaky toho, akými rôznymi prostriedkami môže veľmoc vyvíjať tlak na malú krajinu, ktorej neostáva veľa možností na odolávanie. Keďže sa seriál nevyvíjal podľa mojich očakávaní a pri niektorých chybách som výrazne dvíhal obočie, považujem ho za pomerne premárnenú príležitosť. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Hele já nevím. Možná už jsem fakt nerudnej stařec, kterýho nedokáže nic nadchnout. Jenže mě prostě nedokáže upoutat politickej seriál, kde základní premisa tak strašlivě šustí papírem, že přes ten šustot skoro není slyšet herce. Takže si trošku zaspoilerujme: Jasně, v Dánsku objevili nový zdroj ekoenergie založenej na nějakým pseudo-mumbo jumbo blábolu, shodou okolností tam vyhrál volby zelenej fanatik a rozhodl se vydírat celou Evropskou Unii tím, že okamžitě uzavřel dánský ropný kohouty. To se samozřejmě zabedněcům z EU nelíbí, hrozí energetická krize a tak se čelní představitelé rozhodnou, že nechají Dánsko okupovat Ruskem, aby mohlo černé zlato dál vesele proudit do našich nekonečně žíznivých fosilních tepen.. Ehm... COŽE? Takže popořadě: Vydírat Evropskou Unii tím, že způsobíte energetickou krizi a ze dne na den závažným způsobem poškodíte ekonomiku celýho kontinentu? To musíte bejt už opravdu nepříčetnej. Ale i kdyby se v čele demokratickýho státu octnul blázen, místní politická mašinerie už by si našla způsob, jak se případnýho magora zbavit. Absolutně nevěřím tomu, že by takový rozhodnutí získalo jakoukoli politickou podporu a ža by "pan premiér" neskončil hned druhej den jako manager městský skládky někde u městečka Bloeslunde. No a pak tady máme ty Rusáky, že? Jasně, protože v případě hrozící krize si Evropa natáhne za svý hranice ještě větší problém. Nehledě na to, že kdyby už Švábi v tom Dánsku byli, rozhodně by neřešili nepohodlného politického protivníka nějakým zastrašováním. Tohle prostě není ruský způsob řešení problémů. Pokud by se do věci opravdu vložil Ivan, pan premiér by se v žádným případě nedožil konce prvního dílu. Buď by s ním spadnul vrtulník nebo by třeba omylem pozřel bagetu s příchutí plutonia. "Problém vyřešen. Drugoj..." Závěrem: Tohle je celý tak strašně nepravděpodobný a vycucaný z Nesbova paralytického údu, že jakýkoli další mikroděje v rámci politického "propletence" pro mě postrádají smysl. Nehledě na to, že je to celý docela únavný a první série naprosto nic nevyřeší. ()

Reklama

jhr 

všechny recenze uživatele

Stupidní zápletka, která nedává moc velký smysl. Proč by Rusové dělali špinavou práci za EU a napadali Norsko? Kvůli ropě? Rusko má přece ropy a zemního plynu dost a podobné rozhodnutí Norska ukončit těžbu by mu naopak jen prospělo, protože by celá Evropa byla závislá právě na Rusku! Na straně Ruska bych naopak takový krok Norska podpořil s cílem uškodit právě EU. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Skvěle zvládnutý politický thriller na hodně palčivé téma. Velice chytrý, promyšlený, napínavý i svižný. Asi nejvíce se mi na tom líbí náramně důsledná a komplexní práce s problematikou národního odboje, (teroristické) domobrany a (zdánlivé) vlastizrady. Moc se těším na druhou sérii, která by mohla být (vzhledem k událostem konce první řady) ještě lepčejší... S01: 80 %; S02: 80 % ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

K natočení tohoto seriálu někoho vedl strach z ruské rozpínavosti. A to strach oprávněný. Rusáci jsou prostě kurvy, které, co jejich země existuje, mají jeden důležitý zájem, a tím je obsazování a zabírání sousedních zemí. Prostě to mají v krvi, o tom nebudu ani polemizovat. Je mi líto těch, kdo si myslí něco jiného nebo těch, kteří tuto vlastnost přisuzují USA. Něco jiného je mít vliv a něco jiného je zabrat území jiných zemí. Samotný seriál až tak dobrý nebyl. Vím, že ve skutečnosti by se to odehrávalo v podobném duchu a dramatičnost by byla zřejmá. Seriál byl ale takový nemastný neslaný. Pořád se jen kecalo a to mě zas až tak nebaví. No a nakonec se to celé utnulo téměř sci-fi způsobem. Objektivně ale musím uznat, že je jen můj problém, že se mi seriál moc nelíbil. Protože co se týče reálnosti, věřím, že tak nějak by se vše kolem dané situace odehrávalo. Možná mé hodnocení ovlivnil i fakt, že já ty Rusáky fakt nesnáším. V každé zemi, do které přišli, po nich zbyl jen bordel. A přesně jak v tomto seriálu, vždy si najdou důvod, aby mohli svůj pobyt prodloužit. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (7)

  • Ve scéně v restauraci je vidět ruská a norská vlajka, přičemž ta ruská, je vyvěšena obráceně, než by měla být, což se považuje za urážku. (Cheeter)
  • Norský rockový zpěvák Silvert Hoyem zpívá úvodní píseň seriálu s názvem „Black and Gold“. Jeho matka Jørun Drevland je zástupkyní norského parlamentu za Stranu socialistické levice. (Trajektt)
  • Ve 2. sérii používají politici a hnutí Svobodné Norsko ke komunikaci na PS4 českou hru „DayZ“  od studia Bohemia Interactive Studio, která původně vznikla pod stejným názvem jako modifikace pro hru „ArmA 2“. Modifikace „DayZ“ je známá tím, že výrazně zvýšila prodeje „Army 2“. „DayZ“ patří mezi MMO hry s otevřeným světem a nádechem survival hororu. (CRUZ05)

Související novinky

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

14.01.2017

Třetí ročník přehlídky současného severského filmu Scandi představí v kinech nové tituly i tvůrce. Skandinávský rodinný film, komedie, současné i historické drama, horory i detektivky. Zástupci všech… (více)

Reklama

Reklama