Reklama

Reklama

Okupace

(seriál)
  • Norsko Okkupert (více)
Norsko / Francie / Švédsko, (2015–2020), 18 h (Minutáž: 45 min)

Hrají:

Henrik Mestad, Eldar Skar, Ingeborga Dapkunajtě, Ane Dahl Torp, Selome Emnetu, Janne Heltberg, Ragnhild Gudbrandsen, Vegar Hoel, Kristin Braut-Solheim (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(24)

Desetidílný norsko-švédský thriller Okupace vznikl podle námětu spisovatele Joa Nesboho, jenž se také podílel na scénáři. Příběh, zasazený do blízké budoucnosti, vypráví o hypotetické okupaci Norska Ruskem. Nově zvolená norská vláda, zaměřená na ochranu životního prostředí, zastaví těžbu ropy a vývoz ropných produktů. To samozřejmě způsobí otřes v celé Evropské unii. Rusko vyjde vstříc požadavkům EU s tím, že jeho vojska vstoupí na norské území. Jelikož Spojené státy americké již nejsou členem NATO, je severská země odkázána sama na sebe. Dramatické události na sebe nenechají dlouho čekat. Brzy je totiž unesen norský premiér Jesper Berg... Pozoruhodné televizní dílo tvoří originální umělecký komentář k současnému politickému uspořádání světa a jeho bezpečnostním rizikům. Dotýká se tématu kolaborace, stinných stránek diplomacie i novodobých metod vedení válečného konfliktu, který zdaleka nespočívá jen v použití zbraní. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Slarque k tomuto seriálu (2)

Série 1 (2015) (S01) 

Po první sezóně velmi dobře rozjetý seriál. Politická sci-fi s výborně napsaným scénářem, který ukazuje, že naplánovat se nedá skoro nic, pokud netušíte, jak na váš krok zareagují desítky vám třeba naprosto neznámých lidí. Mezi pár hlavními postavami se stříhá v dobrém rytmu, herecky se mezi nimi rozhodně neztrácí ani litevský import Ingeborga Dapkunajtě v roli ruské velvyslankyně. Každý z pětice režisérů natočil dva po sobě následující díly, ale rozdíly jsou téměř nepostřehnutelné. Fritt Norge! ()

Série 2 (2017) (S02) 

Nastavovaná kaše se naštěstí nekoná a vše pokračuje přesně v intencích první série. Do popředí se tentokrát dostala Janne Heltberg v roli Anity Ryghové, což trochu vypadá jako snaha o lavírování v mezích genderově a rasově vyrovnaného obsazení. Což se rozmáhá tak moc, až si té pachuti začínám čím dál víc všímat. ()

Související novinky

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

14.01.2017

Třetí ročník přehlídky současného severského filmu Scandi představí v kinech nové tituly i tvůrce. Skandinávský rodinný film, komedie, současné i historické drama, horory i detektivky. Zástupci všech… (více)

Reklama

Reklama