Reklama

Reklama

Když jde o peníze, můžeme se snad všichni domluvit... Mezi oblíbené francouzské komedie osmdesátých let patří snímek režiséra Edouarda Molinara Prachy v prachu, příběh dvou nezaměstnaných mladíků, kteří svou tíživou finanční situaci chtějí řešit vyloupením banky. Protože jsou v tomto směru úplnými amatéry, pečlivě se na přepadení připravují a každý krok promyšleně nacvičují. Ale když přijde na věc, a mají sehrát roli profesionálních gangsterů, chybičky se přece jen vloudí. Ještě, že zajmou tak chápavá a vstřícná rukojmí... Prachy v prachu natočené podle divadelní hry Didiera Kaminky jsou především velice vtipnou šarmantní kriminální komedií, v níž dominují herecké výkony Daniela Auteuile, který v současné době patří mezi francouzské herecké špičky, Gérarda Jugnota a výraznou komediální herečkou Anémone. (Česká televize)

(více)

Recenze (67)

sud 

všechny recenze uživatele

Ono by se řeklo, že na téma přepadení banky bylo natočeno spousty filmů (i komedií) a že nic originálního již na tomto poli nelze vymyslet, pak vězte, že "Prachy v prachu" jdou jinou cestou. I když pointa (nebudu prozrazovat) je nejspíš na filmu to nejoriginálnější, nejvíce jsem se řezal smíchy při nácviku přepadení na chodbě. A Daniela Auteila s Gérardem Jugnotem jsem si zamiloval. 85%. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Taková relativně vtipná francouzská komedie s lehce sociálním přesahem. Nic moc originálního (snad jen kromě toho, kolik je nakonec do loupeže zapleteno lidí) nečekejte. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Dámy a pánové namasírujte si Vaše držky, budou to totiž potřebovat, protože od okamžiku, kdy se příběh rozjede už není možný smích zastavit a hubu zavřít. Humor, který se na nás valil z Francie od 70.let až do půlky 80.let nikdo nikdy nepřekoná !! ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jedna z povedenějších francouských komedí 80. let. V té době celkem málo známý Auteuil je zapleten spolu s dalšími do zmatené bankovní loupeže. Vydařený námět, který (zaplaťpánbůh) zatím unikl pozornosti amerických producentů, tak zběhlých v natáčení remaků francouzských komedií. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Taková příjemná francouzská jednohubka na horké odpoledne, která pobaví, potěší a docela mile mě překvapila i hezká muzika. Je to opravdu jen 80 minut a ne těch 100 jak tady píšou, ale podle mě to bylo úplně akorát na tip téhle komedie. Já jsem to chtěla vidět hlavně kvůli mému oblíbenci Danielovi, který si tady zahrál roli lupiče a kdyby to nebylo dabované tak věřím, že bych i tu jednu hvězdu přihodila. Faktem ale je, že o něco starší film s Danielem Nenapravitelní byl přece jen víc vtipnější. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ve filmech se říká, že panika je pro gangstera největší nepřítel." Při sledování Prachů v prachu jsem jako malej parchant dospěl k názoru, že vykrádat banky nebudu. Je to moc složitý. Určitě bych zapomněl zavřít dveře, přivolat ředitele nebo zkontrolovat záchody. S mým štěstím bych ani nenarazil na tak jedinečnou sestavu rukojmích jako Sam s Paulem. Zejména profesionální rukojmí Nicole byla báječně schopná. Já bych narazil na sestavu boxer, polda a zuřivej důchodce. Prostě u mě je to bez šance. Já se radši znovu podívám na tuhle milou komedii, začnu chodit na rande o půl hodiny dřív a vyladím svůj dosud nevybroušenej klenot v podobě skoku za přepážku. To jen tak, kdybych dostal znamení, že do toho mám jít. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

První půlka se chvílema tváří i trochu vážně, protože se dotýká témat jako je nezaměstnanost nebo dluhy. Ale ty vážný témata jsou podaný s humorem a já se u toho skvěle bavil. Prostě první půlka mi přišla opravdu dobrá. Ale ve chvíli, kdy dojde k samotnýmu přepadení banky, to byla na můj vkus až moc velká absurdita a bláznivina. A úplnej konec mi přišel tak trochu nedotaženej. Celkově se jedná o průměrnou francouzskou komedii z doby, kdy samozřejmě nesměla chybět nějaká ta ženská nahota a trochu společenský kritiky. ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Nápad úžasný, ale moc málo vtipu na můj vkus. A nejspíš jsem viděl nějakou zkrácenou verzi, protože zde je psáno, že to má 100 minut, ale moje verze má 79 minut. Celkově se jedná o průměrnou francouzskou komedii 80.let, která rozhodně neurazí:-) ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Nebylo to určitě nic světoborného a bez přehánění, ani smíchy jsem se u toho neválel, ovšem o vtipné situace tady není nouze a příjemně se na to dívá. Jenže na druhé straně, když to porovnám s dnešní produkcí komediálního žánru, která už dlouho upadá, zaplať pánbů za tyto staré a dobré komedie. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Tahle francouzská komedie téměř sahala po čtvrté hvězdičce, ale nakonec to nevyšlo. Film totiž hlavně drží herci, jmenovitě Danieul Auteil a Gérard Jugnot. Ubral bych zbytečné množství sexuálních scének, protože s dějem o vyloupené bance nemají nic společného. Vtip tam trochu drhnul, protože to nebylo až v takovém legračním duchu, jako bývaly jiné francouzské komedie. Dneska už poněkud staromodní komedie s několika dobrými scénami, ale jako celek spíše průměr. 60% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Prostinkost scénáře nemohla zachránit ani trojice Molinaro, Auteuil a Jugnot. Na obranu této komedie na pohodové letní odpoledne musím říci, že místy se objeví hodně vtipné dialogy. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Tohle prostě funguje dodnes - francouzská komedie s prvky krimi, několik nahých žen a solidní scénář a dialogy. Takhle už se dneska moc netočí, výjimkou si jmenujme Blbce na večeři. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 14.9.1985, réžia českého znenia = (ÚPF) - Garantujem vám, že takéto prepadnutie banky ste ešte nevideli. Komédia plná kultových hlášok, umocnená pôvodným kinodabingom, odsýpa ako švajčiarske hodinky. Odporúčam. (1.6.2009) ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Ujetá připomínka úplatnosti všelijakých úřední(č)ků. Hvězdičku ubírám za vleklejší rozjezd plnej "obligátní" nahoty, pak už to frčelo jedna báseň. Neutuchajícímu tempu jedině napomáhá fakt, že se ve vedení akce postupně vystřídá iks postav - a že nejdominantnějc to všecko odřídila žena, přirozeně. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Oddechová filmová jednohubka, dva zoufalci bez práce a bez peněz se rozhodnou vyloupit banku, jednoduchý příběh drží nad vodou Daniel Auteuil a Gérard Jugnot. To by bylo, aby to neklaplo, když se zapojí i rukojmí, no ne? Ten slunný závěr se vzkazem a truhličkou jízlivě pěkný, povedený.. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Komedia, která jakoby se dělila na tři části. Zpočátku rozjezd, kde sledujeme společné soužití hlavní dvojice a také jejích marné hledaní uplatnění, což probíhá v takovém poklidném duchu, ale nechybí tomu charakteristika atmosféra francouzských komedií. Pak kratší, ale suverénně nejlepší část filmu o přípravě loupeže a přehrávání přepadení, při kterém jsem se fakt dost pobavil. A pak hlavní motiv přepadení banky, kde si z lupičů nikdo z personálu nic nedělá a všichni se postupně přidají na jejich stranu. Což je sám o sobě dobrý absurdní nápad, který mě zpočátku překvapil, ale když už vyšel najevo, začalo to být trochu průhledné a některé věci pak už byly trochu přehnané nebo předvídatelné namísto vtipnějsich dialogů, které tam byly, ale postupně jich nejak ubývalo a závěr už mě tolik nebavil. I tak jako docela dobrá blbinka na jedno zhlédnutí, ve které jsou sice některé vedlejší postavy (až na skvělého komisaře posedlého střílením) trochu debilní, ale celé to táhne celkem sehraná havní dvojka, kdy především Jugnot se vyřadil. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Možné Spoilery. Lehce nadprůměrná komedie (3-4*, to debilní rozhraní, kdy se nikdy nedokážu rozhodnout, kam se přiklonit) s vtípky, které pobaví. Ty paradoxy tam mě dostávaly... aneb do bankovní loupeže se zapojí i sami rukojmí a všichni včetně policejního komisaře z toho vyjdou s prachama a otevřou si hotel na Kanárských ostrovech... luxus... takovou loupež kdybych uměla naplánovat a policie byla tak mimo, tak bych do toho šla:D Ale rukojmí, která jim řekne, co všeckomají dělat, aby to bylo co nejrychleji a nejvíc z toho dostali je nejlepší. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Když dávali před revolucí každou sobotu Film na přání, Prachy v prachu většinou zvítězil. Snímek jsem po hodně dlouhé době viděl teď a humor bych spíš tipoval na klasickou německou komedii z osmdesátých let než na frantíky. Možná to bylo také tím, že tam bylo docela nahoty a Daniel Auteuil mě povahou připomínal jednoho z Nosáčů :). Každopádně je to vtipná zábava a spíše taková pěkná a pohodová pohádka. Nesmím opomenout klasický český dabing, který je zde extratřída!! Ale v té době se není čemu divit. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Zábava po francouzsku aneb když francouzská komedie byla králem! Napoprvé to v kinech bylo nezkrácené avšak následně soudruzi se poradili, usnesli se, že není třeba pracujícímu lidu ukazovat pánské přirození a krátkou nahou scénu vystřihli. Panenská verze se také pokaždé vysílala v ČST. ()

Reklama

Reklama