Reklama

Reklama

Vetřelec: Covenant

  • USA Alien: Covenant (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Snímkem Vetřelec: Covenant se režisér Ridley Scott vrací do vesmíru, který sám stvořil ve Vetřelci, prvním filmu věnovaném nejstrašnějšímu mimozemskému monstru filmové historie. V nejnovější a ještě děsivější kapitole se připravuje posádka vesmírné lodi Covenant kolonizovat vzdálenou planetu na druhé straně galaxie. Nový svět, který nečekaně objeví, se jim z počátku zdá být dosud nezmapovaným idylickým rájem. Ve skutečnosti je to ale temný a brutální svět, jehož hrůzy si nikdo z členů posádky nedokázal představit ani v těch nejhorších představách. Když se tito vesmírní poutníci ocitnou tváří v tvář smrtícímu monstru, nezbývá jim nic jiného než se aspoň pokusit o zoufalý únik z tohoto zdánlivého ráje proměněného ve skutečné peklo. (CinemArt)

(více)

Videa (16)

Trailer 1

Recenze (1 630)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Film s vetřelcem v názvu, kde jsou vetřelci tak nějak navíc. Jedinná opravdu dobrá část je, kdy se vylíhne první nedomrdlý alien a útočí na ženský ve výsadkovym modulu. Jinak je to docela nuda a Fassbender tam hraje sám se sebou na flétnu a líbá se. Posádka je složená z debilů a snad jediná normální osoba je hlavní hrdinka. Postavy se opravdu chovají velice hloupě ale vrchoil byl, když Billy Cudrup věří zjevně zmagořelému Fassbenderovi, že se mu nic nestane a čumí do vajíčka s facehuggerem. Konec byl fajn, ale spíš jsem se u toho vařil, než bavil. 50% ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Před premiérou jsem byl jasně smířený s tím, že jdu na Promethea 2 a laškovně jsem tento sequel, jehož název se v průběru preprodukce a produkce několikrát změnil (Paradise-lost asi příště), označoval. Viděl jsem všechny související snímky, fanoušek ovšem nejsem, ačkoliv jsem byl v obnovené premiéře v kinech na jedničce i dvojce. Před pěti lety jsem byl také poprvé v Imaxu na Prometheovi a byl to pro mě naprosto skvělý zážitek, později jsem sice oddělil zrno od plev, ale stále mám onen "návrat" k sérii poměrně rád. O to překvapivější pro mě bylo v kině zjištění, že "Alien: Covenant" není jen marketingová klička a už úvodní zelené poznámky dávaly tušit příklon k legendárnímu dílu, na který nejen pamětníci stále s láskou vzpomínají. Vzal jsem to hodně ze široka, ale takhle nějak jsem se v kině cítil. Úplný flashbackový začátek s "otcem" jsem nejprve úplně nechápal (pusťte si prolog, ty dvě minuty ve filmu citelně chybí), pak přišla atmosféra ála Vetřelec 1 a až pak se řešily události z minulého filmu. Je to jeden velký mišmaš, který velice pomalu přistupuje k nevyhnutelným událostem přislíbeným v trailerech, ovšem když už na ně dojde, tak je to velice brutální hororová přehlídka vetřelčích fragů, které jsme sice již vesměs viděli, ale dnes to přecejen vypadá mnohem lépe a nekompromisněji. Když říkám hororová, tak musím Riddleyho Scotta pochválit, jelikož takovou porci napětí a překvapení při lekačkách jsem už dlouho nezažil a dobře jsem se u nich bavil. Příběhově to ovšem opatrně přešlapuje na místě, abychom se náhodou omylem nedostali moc blízko k událostem prvního filmu, opakuje se zažitý koncept průzkumu neobydlené planety a taktéž se opět opatrně nastiňuje mytologie s Tvůrci a končí obrovským, ač téměř ihned předvídatelným, cliffhangerem. Foxové zatím nic dalšího neoznámili, jestli tohle bude propadák, tak tu máme snad nejzbytečnější a navíc nedokončenou sérii, které měla kdysi tak velké ambice..takhle je to jen fajn film, který si v dohledné době rozhodně znovu nepustím. PS : James Franco? Klidně místo něj mohl být kdejaký noname a ničemu by to nevadilo. Určitě jen vzali nějaké vystřižené záběry ze 127 hodin. :-D...7/10 ()

Reklama

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Tak takhle fakt ne. Ridley Scott nenatočil dalšího Vetřelce, ale dalšího Promethea. A to, co nefungovalo v prvním, tu nefunguje pořád a možná ještě víc. Hrdinové jsou ještě tupější, půlka z nich je tu prakticky jen kvůli tomu, aby umřela a o tom, že by měli osobnost, se mluvit fakt nedá. Katherine Waterston je navíc naprosto unylá a nenápaditá hrdinka. A bohužel Ridley nechává celou tuhle nudnou partu blábolit, čuchat k věcem na neznámé planetě, ztrácet se, rozdělovat se a umírat tak nedůstojným způsobem, že slovo „klišé“ to snad ani nevystihuje. Scott se pořád pokouší o film s přesahem. Filozofickým, náboženským a myšlenkovým, ale opět je to celé přinejlepším nudné a obvykle směšné, stejně jako záporák David. Jako horor to nefunguje. Ani moc nechce a celé mi to připadalo jako film, ve kterém se Vetřelci objevují víceméně jen proto, že se to nesmí jmenovat Prometheus 2. To, co máte u Vetřelce rádi, tady nedostanete. Senilní Scott jde totiž hlavou proti zdi a nejspíš se rozhodl, že svou ságu Prometheus dovypráví navzdory tomu, že o to vlastně asi nikdo nestojí. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Je to lepší než Prometheus, a přesto nejhorší Vetřelec. Co je to? Ridley Scott může na sklonku kariéry točit cokoliv, bohužel se ale rozhodl pídit po podstatě naší existence a ohledávat zázraky zrození... a bohužel tak dělá zrovna skrze vetřelčí sérii. Na ní přitom lidé milovali přesný opak než velké a vzletné filozofické úvahy - právě tu slizkost, ostrost, děsivost, buď syrová akční jatka, nebo hororové peklo s bubákem ve strašidelném domě uprostřed vesmíru, kde vám poldové nepíchnou. Ridley Scott pohříchu nechápe sílu látky, kterou stvořil, a tak se zase noříme do podivné filozofující sci-fi, která je často banální, povrchní a strašně nelogická z hlediska chování astronautů, zároveň je ale řemeslně velmi silná a místy co do krvavosti a sexuálních podtextů slušně oplzlá. Problémem tak nejsou jatka, ale spíš ansámbl plný nevýrazných postav, který zlotřilý Fassy masakruje v jedné z nejméně pochopitelných úloh své kariéry. Nebaví mě ten koncept, nebaví mě tyhle dva filmy a irituje mě, že někdo przní Vetřelce zrovna tímhle směrem, že jsme si za dva Promethey poctivého vetřelčího masakru skoro neužili a místo toho se tu mění různí xenomorfové a licituje se s podivnostmi o stvoření života a světa. Nový Vetřelec není špatný film, Ridley u něj ale strašně plýtvá potenciálem látky i svým vlastním kreativním časem. Škoda i podruhé. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Tolik avizovaný horor to moc není. Spíše se připravte na nepřiznanou dvojku Promethea s pár nechutnými momenty, jež dají zavzpomínat na jedničku. Scott zůstává jménu svému i celé značky dost dlužen, a oproti prvním čtyřem dílům je tohle pokračování určitě nejslabší. Přesto však pro mě některé momenty fungovaly o poznání více než před pěti lety u Promethea. Ridley se pouští i do drsnější akce a některá je opravdu brutální. Jenže to je tak všechno. Postavy jsou nesympatické, tupé (proč proboha manželské páry?!), xenomorfové nad rámec prvoplánových jatek nevyužití a celý příběh vlastně nepřekvapí nikoho, kdo si ještě pamatuje Promethea. Takže jako slušná akční sci-fi by Covenant možná obstál, ale nároky jsou (po právu) vyšší. Nelámu nad Scottem hůl, ale kdyby nechal alienovský vesmír už na pokoji, nezlobil bych se. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (45)

  • Film je věnován Julii Payne, která v 64 letech zemřela na rakovinu. Payne vedla společnost Scott Free režiséra Ridleyho Scotta. (Majklkm)
  • Při odběru vzorků na neznámé planetě, kde přistane část posádky, si lze všimnout, že doktorka zacvakne víčko nádobky a podá ji kolegovi. Hned v následujícím záběru její kolega také zacvakne víčko na právě převzaté zavřené nádobce. (pemap)
  • Scéna s vtáčikom pijúcim vodu odkazuje na originál, v ktorom sa rovnako táto dekorácia objavila. (WalterIK7)

Související novinky

Fede Alvarez natočí nového Vetřelce

Fede Alvarez natočí nového Vetřelce

05.03.2022

Zatímco plánovaný vetřelčí seriál pro kanál FX je stále v přípravách a jeho natáčení by mělo začít v roce 2023, kolem vzniku nových celovečerních filmů této franšízy panuje složitá situace. Stále se… (více)

RoboCop přišel o režiséra

RoboCop přišel o režiséra

16.08.2019

Režisér filmů Elysium a především chváleného District 9 Neill Blomkamp se té smůly nezbaví. Jeho pokračování Vetřelce se Sigourney Weaver bylo zaříznuto poté, co se Ridley Scott rozhodl pokračovat ve… (více)

Chystá Ridley Scott dalšího Vetřelce?

Chystá Ridley Scott dalšího Vetřelce?

01.06.2019

Vetřelec minulý týden oslavil 40. výročí a v rámci oslav došlo i na rozhovor se samotným tvůrcem ikonického hororu Ridley Scottem (Černý jestřáb sestřelen, Konzultant). V něm pak Scott mimo jiné… (více)

O čem by byl další Vetřelec?

O čem by byl další Vetřelec?

15.11.2018

Pokud jste viděli poslední filmy z vetřelčí série od režiséra Ridleyho Scotta (Marťan, Gladiátor), pak je vám nejspíš jasné, že měl slavný tvůrce pro svoji temnou sci-fi ságu ještě velké plány. V… (více)

Reklama

Reklama