Reklama

Reklama

Vetřelec: Covenant

  • USA Alien: Covenant (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Snímkem Vetřelec: Covenant se režisér Ridley Scott vrací do vesmíru, který sám stvořil ve Vetřelci, prvním filmu věnovaném nejstrašnějšímu mimozemskému monstru filmové historie. V nejnovější a ještě děsivější kapitole se připravuje posádka vesmírné lodi Covenant kolonizovat vzdálenou planetu na druhé straně galaxie. Nový svět, který nečekaně objeví, se jim z počátku zdá být dosud nezmapovaným idylickým rájem. Ve skutečnosti je to ale temný a brutální svět, jehož hrůzy si nikdo z členů posádky nedokázal představit ani v těch nejhorších představách. Když se tito vesmírní poutníci ocitnou tváří v tvář smrtícímu monstru, nezbývá jim nic jiného než se aspoň pokusit o zoufalý únik z tohoto zdánlivého ráje proměněného ve skutečné peklo. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 630)

octopuska 

všechny recenze uživatele

Po počáteční skepsi, se to pěkně vyklubalo, jako se pěkně vyklubal android David, který oplýval lidskými vlastnostmi, ovšem těmi nejhoršími a ty záhy dosáhly vrcholu, od chvíle co se objevil na plátně dostal film parádní tempo. Fassy mu dal neskutečnou podobu, až mě z něho mrazilo. Vetřelce si vypěstoval, jako dokonalého mazlíka, který měl nahradit nedokonalé lidstvo. Na posádce si smlsl, jak na belgických pralinkách s milým úsměvem " jen se nakloň a podívej, nic se nemůže stát ". Uchystal dokonalá jatka, aby všem předvedl co je to dokonalost. Jeho poslední věta "Dobrou noc, ať tě blešky štípou celou noc" , než se odebral dokonat své dokonalé dílo k mrazáčku, zůstala viset ve vzduchu, jako temná hrozba nad Covenantem mířícím za slibnou budoucností na nové planetě. ()

VaHo 

všechny recenze uživatele

„A Darwinovu cenu v kategorii Vesmír získává… posádka lodi Covenant! Gratulujume!“ Ano. Je to tak. Mentální nedostatečnost této posádky překonává pověstný Prometheus. A to je co říct. Představuju si toho Scotta jak na svém režisérském křesle rezolutně odmítne návrh hlavního rekvizitáře, že by profesionální astronauti měli při své první návštěvě cizí planety mít na sobě skafandr. Přeci jenom musí dodržovat bezpečností předpisy, že… Scott vstane, vezme hlavního rekvizitáře kolem ramen a s laskavým úsměvem ve tváři mu řekne: „Johne, to není dobrý nápad. Lepší bude, když budou všichni na sobě mít jen outdoorový komplet, jako když jdou na tůru na Mount Rushmore. Dáme tím najevo, jak jsou skvěle vycvičeni, takže žádné skafandry nepotřebují. Chápeš?! Divák to ocení, a to je nejdůležitější!“ Nevím, kolikrát jsem se držel za hlavu, ale bylo to hodně často. Důvod proč dávám 4* je ten, že v polovině jsem vypnul a rezignoval nad chováním posádky a jen jsem sledoval Fassbendera, jak hraje na píšťalku a xenomorfa, který měl v tomto filmu hodně lehkou práci. A světě div se, začalo mě to bavit. Objektivně je to pastva pro oči, krásné scenérie a hard sci-fi prostředí vždycky baví, a Scott to prostě umí. Napínavé scény fungují, tak jak mají. Všudypřítomná klišé byli berličky, díky kterým jsem se cítil v bezpečí a neměl dojem, že se dívám na něco výjimečného. Bylo to až osvěžující. Ke konci jsem byl spokojený. Jo, je to blbé, ale v té blbosti je to tak nějak krásné a plně funkční. Už nikdo ten film asi neuvidím (tedy dokud nebude venku i třetí díl, pak si dám maraton), ale v dané chvíli musím jednoduše uznat, že mě to bavilo. S až škodolibou radostí musím říct, že se mi líbí, jak Scott dělá na vetřelčí fanoušky dlouhý nos, a točí si to svoje. Dovedu si představit, že zpětně začnu možná oceňovat Promethea. Prostor tady je, záležet bude, co z toho Scott ještě dokáže vyždímat. ()

David.Darco 

všechny recenze uživatele

Lepšie slovo ako "priemerné" ma asi ani nenapadá. Efekty samozrejme pekná záležitosť a stránka filmu, avšak film ma svojim duchom nijako nezaujal. Škoda ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Tuctový Alien film, který příliš nenadchne a urazí jen občas. Nejlepší na celém filmu jsou sety a exteriéry. Nejhorší je nesympatická Katherine Waterston. Její punchable face je naštěstí vyvažován solidním Michaelem Fassbenderem. Co je bohužel neomluvitelné je odfláknutý úvod, konkrétně způsob jakým se "to celé zvrtne". Hloupé a vůči fanouškům žánrům snad až urážlivé svou vyloženou debilitou. ()

Xicht0r 

všechny recenze uživatele

Stejná zbytečná sračka jako Prometheus. Imbecilní posádka, tentokrát ještě složená z úplnejch noname nul chcípajících jak banda kreténů v teen slasheru. Vetřelců na obrazovce míň jako flétnu si hladící sám sebe líbající fassBendera. Filozofování k pláči a zvraty nebo spíše zvratky očekávané na parsek dopředu. Jedna rudá hvězda za Covenant (loď) a několik pěkných scének ve vesmíru... ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele

Dlouho mi nebylo u filmu tak smutno a stydno zároveň. Alien: Covenant je fraška, u které nefunguje ani jedna součástka. Scott zde dosáhl jediného, naprostého pohřbení značky. Něco jako scénář neexistuje, herci nemají co hrát a vzásadě představují pouze připitomělé figurky čekající na nevyhnutelnou exterminaci. Prometheus je oproti tomu úžasný majstrštyk. Achjo, jdu si raději sehnat tématický komiks. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Značná lacinost se vkradla do kultovní série, což skalní fanoušci věru neocení. Tak to vypadá, že Ridley začíná na stará kolena senilnět, když si do týmu přizve scénáristy, kteří filmům s vetřelci rozumí asi jako má matka příslušenství daně. Zápletka je tak křiklavě průhledná a s prominutím debilní, až se mi chce naplnit koblihu kečupem a sníst jí. Doufejme, že pokračování se nedočkáme. 35% ()

Khumbac 

všechny recenze uživatele

Jistě, hodnocení zdecimovalo, přílišná odvaha kapitánky. Připoutat se lanem k létající lodi a honit UFO(vetřelec) po plášti lodi - to už je pro kukance(divák) příliš. Také chabý konec, no co kdyby jsme potvoru nahnali to přetlakovky - to je nápad, kapitánko!!! Tam se mu určo líbit nebude...Celkový dojem? Čekal jsem VÍC. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Stále cítiť Promethea, atmosférou sa ale trochu priblížujeme aj Votrelcovi. Chýba väčší drive a menej filozofovania. Fassbender si berie väčšinu filmu pre seba, napätých situácii je dosť, krásne prostedie planéty málo využité a veľkou nevýhodou je že sa príbeh odohráva v Alien univerze kde sa s prvými dvoma klasikami nemôže rovnať. Keď to zhrniem, Prometheus sa snažil ísť vlastnou cestou a vystavať príbeh nezávisle od značky. Covenant sa chce priblížiť klasike aby umlčal slová kritikov, no bohužial úplne sa to nepodarilo. Film na jedno pozretie, ktorý z časti odpovie na nezodpovedané otázky ale neohúri každého. ()

Script 

všechny recenze uživatele

Dialogy a chování postav ve filmu dávají smysl. Film pomalu nabírá na tempu a furt vás něčím překvapuje. Děj se víc soustředí na vypravování, než na to, aby vás vyděsili jakým způsobem umírají postavy (ve dvou scénách hezky ukázané - málem jsem se pozvracel). Konec funguje parádně. Mohu pouze doporučit a vysloužil si u mě 5 hvězd. Snímek si perfektně udržel nějakou úroveň o proti filmu Prometheus. ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Především je třeba říct, že neměl být žádný Prometheus ani Covenant. Ale budiž. Jako pravověrný fanda Vetřelce jsem na to s těžkým srdcem přistoupil (a dobře mi tak). Ale i tak mne stále zaráží, proč je to opět zaplevelené tak dementními postavami a tolika nelogičnostmi. Když už to stalo tolik peněz a práce... Po dvou letech jsem našel recept na vnímání tohoto filmu. Prostě o něm nesmím uvažovat, jako o dalším Vetřelci a hned mi připadá o něco lepší.... Škoda, že to Scott nenantočil jako zvláštní serii. Ten vetřelec je tam totiž úplně nadbytečný.... ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Uf, jsem strašně moc rád, že jsem se nenechal odradit těmi "modrými" procenty. Covenant funguje fantasticky jako objevitelské scifi. Vztahy postav, průzkum neznámé planety, to napětí, prostě Ridley to natočit umí a neobjevit se vetřelci, ani by mi to nevadilo. Jenže to by nebylo ono a nedošlo by ke všemu tomu vysvětlování. David, Walter, vznik vetřelců atd atd. Vetřelčí univerzum tu do sebe krásně zapadá a navíc! všechno to má logické opodstatnění. Díky zakrytí známého ksichtu Guy Pearce v úvodu Promethea jsem i po letech hned pochopil a spojil si oba díly (což v současné době všech možných komiksových světů není tak obvyklé). Snad jediné, co se Ridleymu moc nepovedlo bylo načasování všech těch pohrom a umírání. To bylo spíchnuto hodně horkou jehlou a tak tu máme během pár minut zanesení vajíčka, vylíhnutí i růst do klasické velikosti zabijáckého stroje. A to složité zabíjení na konci by si také mohli odpustit. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Velice povedné krvavé sci-fi, ve kterém hraje hlavní prim android, posedlý řekněme stvořitelským komplexem, a snímek, kterým se krůček po krůčku Scott snaží přiblížit bájnému Vetřelci, či Vetřelcům, jelikož zde přítomní kolonisté disponují celkem slušným arzenálem, aby to vypadalo, že mají alespoň nějakou tu naději a scény otevírajících se hrudníků a zad, si vychutnává, jako před lety. Velice potěší nová vyřčená fakta do mozaiky příběhu a soundtrack, jež je návratem ke Goldsmithovu motivu. Není to zklamání, příběh bavil a Scott umí, ale bohužel pro něj, vši víme, že umí víc. ()

Honzek 

všechny recenze uživatele

Pokračování Promethea mě nadchlo ještě o fous víc než jsem čekal. Zrod vetřelce si asi každý včetně mě představoval jinak ale vůbec se nebráním tomu, co jsem dostal (a ve trojce dost možná ještě dostanu). Příště bych si maličko víc vyhrál s výběrem herců, ale jinak je za mě vše v naprostém pořádku - a ruku na srdce, Ridley by měl mít v prequelech poslední slovo. Vizuál na jedničku, zvuková a hudební stránka jakbysmet a u zbytku je třeba zapnout kebuli a nečekat vše na zlatém podnosu. Vetřelčí universum prostě miluji a líbí se mi jakým směrem se trilogie vydává. P.S. ať žije David! 8,8/10. ()

Trenslation 

všechny recenze uživatele

➢ Vetřelec podle příručky “Jak napsat scénář for dummies.” ➢ Postavy se do jedné chovají jako kreténi ➢ ”Nutně" se musíme dozvědět, kdo s kým co z posádky mezi sebou má, aniž by nás to muselo zajímat ➢ Ve výsledku je z filmu prázdná nádoba plná prázdných obrazů, které mají zřejmě mají fanouškům původního Aliena způsobit chvění v pánevní oblasti, ale vedou spíše k tomu, že začnete vážně nesnášet Ridleyho Scotta. ➢ Příště raději Vetřelčí film od Blomkampa! ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Od Vetřelce se očekává hlavně napětí a hrůza, ale vypadá to, že atmosféře prvního dílu se už nikdy nepřiblíží. V Covenantu jsou sice napínavé, strašidelné a nechutné scény, ale Scott se rozhodl současně pokračovat v promyšleném tónu Promethea a tím i nadále rozděluje fanoušky série na dva tábory. I tenhle díl se mi nakonec dostal pod kůži, i když bych i já raději ubral na oddanosti mytologii a přidal na klasickém primitivním strachu. 70% ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Když jsem se tedy konečně odhodlal se tváří v tvář setkat s údajně nejimpozantnějším monstrem filmového vesmíru, řekl jsem si, že místo krátkých, rozhořčených názorů, to u (alespoň prozatím) poslední části shrnu najednou do rozsáhlejšího komentáře. Kultovní jednička z pradávného roku 1979 si svůj post na pozici zakladatele monster hororu vlastně zaslouží. Mě osobně tedy neuchvátila natolik, abych jí zanechal plný počet bodů, ale mohu s klidem říci, že vlastně splnila má očekávání. A že u těch jsem si nebyl jist jediným procentem. Cameronova dvojka však šla hned strmě dolů. Prostě bych mohl hodiny polemizovat a nebo se především hádat s většinou vetřelčích fanoušků, pro které jsou o 7 let starší Aliens skvostem a patronem samotného sci-fi hororu. Pro mě to byla ale nepřehledná směs přebytečné zastaralé akce, kde prostě byla poznat absence dnešních technologií. A to se musím bránit, že na postarší snímky se dívám rád a obyčejně si nedovolím je srovnávat s filmy dneška. Třetí díl pod režijní taktovkou mého oblíbence Davida Finchera přinesl trochu zpestření do série, bonusem byla i sympatická role Charlese Dance, tím však u kladných bodů Vetřelce 3 končíme. Čtvrtý díl už na vás někde z dálky volá upozornění, že pokud se na něj opravdu vrhnete, začnete nenávidět nejen samotnou Ripleyovou, postupem času vám bude lézt na nervy i samotná Sigourney Weaver. A že té se to bohužel během celé původní tetralogie stačilo povést na výbornou. A poté zde máme (vyjmo Promethea) velkolepý comeback pana Scotta k jeho strašidelnému kultu, který se bohužel navzdory svým kvalifikacím pokusil pojmout velmi moderně - výsledek - katastrofa. Užil jsem si pár sekvencí, které sršely napětím a krve jsme se dočkali také požehnaně, po zbytek filmu jsem ale nevěděl, kde se příběh najednou vůbec odehrává. Bonusem se ale ruku v ruce s předchozí stížností stal fakt, že film alespoň rychle utekl. Doufám, že také utekl daleko ode mě, protože série jako je omýlaný Vetřelec, pro mě nebudou nikdy nejen mým šálkem kávy, ale přímo utrpením. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Začnu trochu hlouběji v minulosti. Když jsem poprvé viděl film Prométheus, byl jsem z něj absolutně nadšený. Poté jsem ho viděl ještě dvakrát a vždy hodnocení z původního plného o stupeň snížil. Představoval jsem si tedy, jaké by to bylo, kdyby Peter Jackson natočil Hobita a dopadlo to blbě (á, pardon, to se vlastně stalo)... no, každopádně, jsem ke Covenantovi po prvních ohlasech začal přistupovat poměrně skepticky. A dobře že tak. Atmosférou má sice Covenant mnohem blíž k Prométheovi, než k jakémukoliv jinému Vetřelci (což se dalo čekat, a což je taky automaticky blbě), ale ve výsledku jsem byl velice, velice příjemně překvapen. První půl hodinu jsem se ovšem upřímně děsil. Posádka nebudila příliš velkou důvěru (ahoj, Prométhee), ale nakonec to s nima docela šlo (víc než v Prométheovi). Ale pak přistáli na planetě. A mě se to začalo líbit. Hodně. A každou další minutou se mi to líbilo čím dál víc. Atmosféra docela pěkně houstla, geniální Fassbender líbal sám sebe, objevil se Vetřelec a poslední půlhodina (až hodina) už bylo vyložené pohlazení po mé duši a já byl šťastný. A poslední scéna filmu pak byla naprostým vrcholem. Takže asi chápete, že se mi to líbilo (a fakt strašně moc) a nechápu, proč na to všichni nadávají, protože to vypadá, že tam ta mytologie skutečně je a začíná dokonce dávat i trochu logiku. Nejlepší díl to sice není, ale hlavní je, že nejhorší ani zdaleka také ne. Takže jestli ten další díl opravdu bude, já se na něj budu upřímně těšit. Protože tohle bylo dobrý! Fassbender vládne, vražda ve sprše byla luxusní a Katherine Waterston také není vyloženě špatná. Spokojenost, Ridley! Doufám, že další díl bude něco jako Pomsta Sithů pro SW a ne jako Bitva pěti armád pro LOTRa. 85%. Snad nesnížím. ()

dvopet 

všechny recenze uživatele

Covenant by mě skoro přiměl uvěřit, že Prometheus vlastně není tak špatný film. Chce to zřejmě určité tvůrčí hnutí mysli, vztáhnout se k látce, která režiséra proslavila nejen na poli žánru, a tu látku osobně deformovat opět na úroveň béčkovosti. Scott si zřejmě řekl, že na sklonku kariéry ještě musí za každou cenu vysvětlit vetřelčí původ. Nemusí. V naprosté neznámosti a odlišnosti spočívalo přece jedno z "kouzel" tohoto filmového monstra. ()

DJ Rocco iNc 

všechny recenze uživatele

Popravde, čakal som od toho omnoho viac. Ridley Scott sľuboval, že to bude temnejšie a desivejšie, ako predtým, no neprišlo mi to tak. Akurát sa konečne rozuzlilo, ako vznikol Votrelec. Aj keď to miestami bolo také chaotické. Aj tak mi to nie až tak dávalo zmysel. Keď sa každý Facehugger liahne z vajíčka, ktoré kladie Kráľovná, nechápem, ako to mohol David vytvoriť sám. Kebyže vytvorí kráľovnú a tá nakladie vajíčka, budiž. Ridley Scott sa snažil z toho vytrieskať čo najviac, až sa prekombinoval. Spočiatku to bola veľká nuda, nudné a zbytočné dialógy, až kým sa dej nepresunul na opustenú planétu, kde je nejaký patogén vo veciach, ktoré pripomínajú šampiňóny, z ktorých sa ten patogén alebo vírus uvoľní. Taktiež nechápem tomu, ako tento vírus môže vytvoriť Votrelca v tele človeka, keď to dokáže iba Facehugger. Skrátka, film obsahuje množstvo nezrovnalostí, ktoré nedávajú význam a ktoré mi vadili. Nakoľko mal byť tento film temný a desivý, čo nebol, nepridala tomu vážnosť a tú pravú atmosféru ani hudba. A bonus, smrť Jamesa Franca hneď v úvode. Nechápem, kvôli čomu ho do tohto filmu obsadili? Aby natočil Prologue???? Škoda, je to asi najslabšia časť zo série o Votrelcovi. Keby sa to spojilo s Prometheom, bolo by to oveľa zaujímavejšie. ()

Související novinky

Fede Alvarez natočí nového Vetřelce

Fede Alvarez natočí nového Vetřelce

05.03.2022

Zatímco plánovaný vetřelčí seriál pro kanál FX je stále v přípravách a jeho natáčení by mělo začít v roce 2023, kolem vzniku nových celovečerních filmů této franšízy panuje složitá situace. Stále se… (více)

RoboCop přišel o režiséra

RoboCop přišel o režiséra

16.08.2019

Režisér filmů Elysium a především chváleného District 9 Neill Blomkamp se té smůly nezbaví. Jeho pokračování Vetřelce se Sigourney Weaver bylo zaříznuto poté, co se Ridley Scott rozhodl pokračovat ve… (více)

Chystá Ridley Scott dalšího Vetřelce?

Chystá Ridley Scott dalšího Vetřelce?

01.06.2019

Vetřelec minulý týden oslavil 40. výročí a v rámci oslav došlo i na rozhovor se samotným tvůrcem ikonického hororu Ridley Scottem (Černý jestřáb sestřelen, Konzultant). V něm pak Scott mimo jiné… (více)

O čem by byl další Vetřelec?

O čem by byl další Vetřelec?

15.11.2018

Pokud jste viděli poslední filmy z vetřelčí série od režiséra Ridleyho Scotta (Marťan, Gladiátor), pak je vám nejspíš jasné, že měl slavný tvůrce pro svoji temnou sci-fi ságu ještě velké plány. V… (více)

Reklama

Reklama