Reklama

Reklama

Vetřelec: Covenant

  • USA Alien: Covenant (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Snímkem Vetřelec: Covenant se režisér Ridley Scott vrací do vesmíru, který sám stvořil ve Vetřelci, prvním filmu věnovaném nejstrašnějšímu mimozemskému monstru filmové historie. V nejnovější a ještě děsivější kapitole se připravuje posádka vesmírné lodi Covenant kolonizovat vzdálenou planetu na druhé straně galaxie. Nový svět, který nečekaně objeví, se jim z počátku zdá být dosud nezmapovaným idylickým rájem. Ve skutečnosti je to ale temný a brutální svět, jehož hrůzy si nikdo z členů posádky nedokázal představit ani v těch nejhorších představách. Když se tito vesmírní poutníci ocitnou tváří v tvář smrtícímu monstru, nezbývá jim nic jiného než se aspoň pokusit o zoufalý únik z tohoto zdánlivého ráje proměněného ve skutečné peklo. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 630)

Gendarme 

všechny recenze uživatele

Když přistoupím na to že vetřelčí univerzum není jen na plátně, ale třeba i v komixech (Omnibus), knihách a videohrách tak je to takový pěkný film podle komixu :-) , který navazuje na předchozí film, jenž byl také takový "hravý". Jsem zvědav na režisérský sestřih, ale nejsem si jist zda si ho pustím. ()

vikino1 

všechny recenze uživatele

Konečně konečně a ještě jednou konečně někdo udělal důstojné pokračování Vetřelce 2. Vetřelec je dost zajímavá postava sama o sobě a nemusí tam pobíhat Predátor, blondýny v kalhotkách a podobný nesmysly bez krve pro náctileté blbečky co ani pořádně neví, co vetřelec je.. Covenant podobně jak Wolverine notně přitvrdil (uznávám krve tam mohlo být i více) a to mu prospělo. Děj je přímočarejší jak překombinovanej Prometeus a když tam David nefilozofuje sám se sebou tak je to slušná akce. Pokud prominete občas nelogické dialogy a chování postav, a soustředíte hlavně na vetřelce (od zrodu přes druhy až po jejich lov) tak si musíte chrochtat blahem jak já... Obvzláště při prvním návratu na Lander... Edit: moje eurofie z příchodu z kina opadla, 2 projekce dopadla podstatně hůř - musím snížit na 3,5 - ta posádka je ve filmu opravdu jen do počtu, je to banda amatérů se vším všudy, samej, vědec, rodič, manžel a na nějakou ochranku, popřípadě vojenský doprovod se na cestě na jinou planetu úplně zapomnělo, stejně tak na skafandry, karanténu nebo údiv z prvního kontaktu s mrtvým mimozemským životem na cizí planetě. Navíc to končí zrovna v momentu, kdy se to začíná rozjíždět na plný koule. EDIT: Třetí shlédnutí - a vítězem v soutěži o nejstupidnější posádku (v čele s kapitánem) za posledních dvacet let vítězí - posádka lodi Covenant... ()

LordMysti 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem od filmu mnoho a byl jsem nakonec příjemně překvapený. Lepší než Prometheus, škoda slabšího finále a velice nesympatické hlavní herečky. Nejmenovat se ten film Alien a trochu vylepšit hlavní postavy, pak by to bylo perfektní sci-fi! ()

Demonic189 odpad!

všechny recenze uživatele

Asi najväčšie sklamanie, aké som kedy v kine zažil. Keď sa spamätám, napíšem viac... Edit: videné opäť a horší je snáď iba AVP: Requiem, hoci aj ten ma navrch za super efekty, lepšie gore a skvelého Predátora. AVP1 je oproti tejto "pile of shit" hotový poklad :-) Edit 2: videl som to zas a vlastne ani neviem, prečo sa tak trýznim a rad by som tam niečo našiel. Aspoň niečo. Bohužial, tu nie je nič. Iba nechcená komedia/paródia z dielne senilneho starca, ktorý to totalne pohnojil. Hlupe a nesympatické postavy? Check! Totalne deravy scenar? Check! Odporné CGI efekty votrelca? Check! Neuveriteľné nelogické hluposti? Check! Ridley dokonca podkopáva aj rokmi dané "votrelčie" zákony, ktoré pomáhal stvoriť - za 5 min sa tu rodia votrelci, rastú za 10 min, dokonca aj facehugger dokáže naklásť vajičko iba letmým kontaktom s hostiteľom. CELÉ ZLE!!! ()

jiriks 

všechny recenze uživatele

méně keců, příště více akce a ne scény s píšťalkou. První tři čtvrtě hodina nudy, kde se poděl původní Vetřelec? ()

mirra66 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem dnes, velké plátno, silný zvuk - dohromady fungovalo, "alien" atmosféra. Na hlubší zamyšlení zatím brzo, takže jen krátce. Atmosféra spíše blíže k původním snímkům, tedy temný film, vyvražďovačka a vetřelec v plné kráse. Obsahem a pojetím jednoznačně pokračování Promethea. Mně se to vcelku líbilo a jsem rád, že to doplňuje Promethea. Původní "vetřelčí filmotéka" je drsné, temně hororové sci-fi, nehraje si na žádnou "zasranou filozofii" a řeší jen aktuální dění na plátně, motivem a tématem je PŘEŽITÍ (patrně mimo "čtyřky", kde je již nad čím přemýšlet). Prometheem počínající nová "vetřelčí sága" je tématicky založena jinak. Motivem jsou otázky filozofického charakteru, tedy: PŮVOD monstra a otázka KDO a PROČ. V tomto novém kontextu se objevuje dnes stále aktuálnější otázka umělé inteligence, což se mi líbí. Z tohoto pohledu mi pokračování Promethea připadá koncepčně přirozené a tyto dva filmy obsahově (motivem) dospěly k hlubšímu významu (oproti původním dílům). Negativa zde psát nebudu, o chování postav by se dalo diskutovat (pro i proti), některé záležitosti technického charakteru by bylo možné také kritizovat, ale to není důležité, neboť tento díl vetřelce stojí za zhlédnutí. Konečně se my fanoušci dozvídáme, jak to vlastně bylo a kdo za tím stojí (že by to byl opět člověk?). Hodnocení: 76% (Prometheus i Covenant - nevylučuji přehodnocení s uvedením nového dílu). Zdejší hodnocení mírně upraveno v souvislosti s komentářem ke třetímu a čtvrtému dílu. ()

Nocturno culto 

všechny recenze uživatele

Je to jiné než původní filmy ale to se dalo čekat, neboť děj předchází tomu co zažije Ripleyová s lodí Nostromo..A doteď jsme neměli ani páru o tom jak se na LV 426 objevila vejce s Xenomorfy..a teď to víme.. ()

RAY~ 

všechny recenze uživatele

Prometheus určitě nebyl nějakej výraznej kinematografickej počin, ale aspoň měl zajímavej, novej a originální koncept, kterej byl navíc doplněnej poutavou audiovizuální stopou. Covenant nemá bohužel ani to.. Osobně mam asi největší problém s dementností toho příběhu a postav. Maj to být kolonisti (kurva důležitá mise), který maj malou, ale kvalifikovanou posádku (piloti, inženýři, doktoři,..). Maj to být prostě ti nejlepší z nejlepších. Vysvětlí mi někdo, proč se tyhle lidi chovaj jak parta ožralejch teenagerů v Béčkový komedii? Pokud je vám víc než osm let (a jsem si vědom, že teď urážim dost bystrejch dětí) a máte obě mozkový hemisféry, tak vás v tom filmu naprosto nic nepřekvapí. Neni ani vtipnej, ani strašidelnej a už vůbec ne nápaditej. Vždyť co je hlavní myšlenka? Lidstvo stvořilo stroj (Androida), kterej se vymknul kontrole a dostal pocit, že je lepší než jeho stvořitelé, který je potřeba zničit. Sorryjako, ale to už tady bylo asi 350x .. Žádný filozofický kecy, recitování básní ani Wágnerovy symfonie nedokážou překrýt, že tenhle film je úplná sračka. Hlavní roli měla hrát Alyson Hannigan а strčit si tu flétnu do píči. ()

Eventyrer 

všechny recenze uživatele

Celý film je čistá psychovyvražďovačka. Zámerne je na palube viacej posádky, aby sa votrelci mohli činiť. Čím surovejšie a hnusnejšie zabitie tým lepšie. Línia s robotmi k zamysleniu ale vôbec nič nepredvídané. Všetko sa dá očakávať aj pol hodinu pred tým, než sa to vo filme skutočne stane. Aj koniec je úplne jasný, žiadne prekvapenie sa nekoná. Dokonca je to až také predvídateľné, že film začne nudiť. To, čo by stálo za zmienku ( biely ufóni z promethea čo prenášali votrelcove vajká) úplne zahodili. ()

Karp 

všechny recenze uživatele

Covenant nelze hodnotit kladně, byť film jako takový zase tak špatný není. Vizuálně krásný, David a Walter povedení, Engeneeři lákaví a tajemní... Ale co dál? Z vetřelce nejde strach, pobíhá v jedné z finálních scén jako krysa v bludišti hledající kousek sýra. Nová planeta nabízející tolik možností zůstává i přes pěkný design za očekáváními a technologičtí páni vesmíru jakbysmet. Tady měla nastoupit mnohem větší invence a boření zaběhnutého... Hlavního zloducha je samozřejmě nutné hledat někde jinde než ve vetřelci samotném, ale o to ďábelštější roli mohl ten skutečný sehrát. Mohli jsme ho doslova nenávidět a bát se jeho snů a vizí, ale dočkali jsme se až v poslední minutě. Jistě, lze říci, že Covenant je už úplně jiný vetřelec než v samém úvodu ságy, ale když si člověk představí reálné náklady na film a promyslí si rozsah jednotlivých scén, musí si nutně uvědomit, že jde vlastně o takovou naducanou jednohubku. Hl. námět a zápletku je možné hodnotit kladně, ale samotné rozpracování a dotažení je slabé. Problém netkví v režii, ale ve scénáři a nejspíše i v prostředcích. Vetřelec by si zasloužil pořádný restart, ultimátní film, ponurou atmosféru, děs, a klidně i s filozofickým přesahem a tajemnými Engeneery, se kterými není ani trochu legrace, ale kteří disponují prostředky až netušenými a nebojí se je použít. A kdyby to všechno někdo ještě zasadil do veskrze výpravných kulis a dodal tomu trochu epického nádechu, byl by Covenant film jako hrom. Také by asi bylo dobré přidat další dílek do skládačky u vetřelců samotných. Stokrát zopakované vylézání z hrudního koše je maličko ohrané, vetřelčí matku jsme již také viděli. Ale co takový pořádný úl, kolonii - "městečko"? Zkrátka stále nevyužitý potenciál... Už jen kdyby byla více rozpracována samotná planeta, mohli jsme se dočkat pořádně nebezpečného místa, které je oním opravdovým peklem, jak hlásají upoutávky... Spoiler: Nicméně je možné, že je všechno ještě trochu jinak... Vetřelec č.1: Loď Engeneerů naložená vejci na LV 426. Prometheus: V kopuli je oltář s vyobrazeným "ukřižovaným" vetřelcem. A opravdu byli Engeneeři zcela vyhubeni? Byla to jejich jediná planeta? A skutečně vdechl vetřelcům život David? Jinak v Prometheovi se loď Engeneerů ovládá také pomocí "píšťalky". "Bůh" David na píšťalu v Covenantu hraje - tolik ke zbytečné scéně. ()

Jessie5 

všechny recenze uživatele

Proč? S takovým původem vetřelce se opravdu nesmířím. Za toto má Ridley u mě obrovské mínus. A eR-kový rating mohl být využit daleko víc než v těch pár scénách, kterých bylo hodně málo. ()

AloisNeuman 

všechny recenze uživatele

Škoda, že studio chtělo jen kvůli jménu tento název. Nejedná se totiž o Vetřelce, ale o čistokrevného Prométhea což jsou bohužel dva rozdílné pojmy. Zasvěcení vědí. Tzn. Neočekávejte Vetřelce to je jiný příběh. Pokud toto je váš první film, tak si pusťte Promethea :) ()

Sweat55 

všechny recenze uživatele

Nevadí mi to přehnaný filozofování. Nevadí mi nezodpovězené otázky z Promethea. Nevadí mi hloupost posádky. Nevadí, že jsou to blbci. Nevadí mi David. Nevadí mi ten NeoMorph, kterej sekal na cucky posádku před příchodem pravého Aliena. Nevadí, že to totálně rozkopává vetřelčí ságu. Ani nevadil otevřený konec. A už vůbec nevadil ten parádní soundtrack. Rozhodně mě ale sralo, že ten film byl chvílemi nechutně nudnej. A já se u filmu s Vetřelcem nudit nechci. ()

PedroPo 

všechny recenze uživatele

Nejsem žádný velký fanda Vetřelce. Promethea jsem viděl a nějak moc jsem ho nepochopil. Podobné je to i u A:Covenant. Super výprava, výborný Fassbender i další herci, odsýpá to. Ale že bych si z toho sedl na zadek, to nemůžu říct. Podruhé už to určitě vidět nepotřebuju. ()

DarthFailord 

všechny recenze uživatele

Zaslouží si to minimálně o 10-15 % víc, než to má. Vizuálně jě to masterpiece. O hudbě není třeba mluvit. Mám k tomu nějaké výhrady ale zas tak výrazné nejsou, aby je bylo třeba rozebírat. V takovém filmu už je těžké být originální a nápaditý. Vetřelec byl fenomén, ale právě proto v jaké době vyšel. Je nemožné na to koukat stejnou optikou. Což je podle toho co tady čtu nejčastější jev místních "kritiků". Pohledem moderního diváky je to super akční film, který ale nespadá do žánru horor. Což hodně lidí očekávalo, že Alien Covenant bude. To je faktor číslo dva co zde ovlivnil nízké hodnocení. Za mě by to sneslo trošku více zapracovat na ději. Ale překvápko o vzniku Aliena je cool. 80% ()

Pavel82 

všechny recenze uživatele

Prosím Vás, pane Scotte, nazývejme věci pravými jmény. Vetřelec: Covenant je vlastně Prometheus 2. Chápu, proč se zvolil jiný název, ale já jsem tímto Vaším promyšleným marketingovým tahem přišel o 122 minut mého života v sále 9 multiplexu Cinema City. Při odchodu jsem si všímal podobně zaskočených, přinasraných tváří, kteří stejně jako já, šli na úplně jiný film. Jedna hvězda za to, že jsem se nakonec toho vetřelce dočkal. Na další pokračování už si dám ale velký pozor. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Pomoc. Já chci Ripleyovou. Já chci Vetřelce, co celou dobu skoro neuvidím. Já chci mít husí kůži. Já chci Vetřelce, kde nebudu muset dumat nad tím, co mi chtěl stárnoucí režisér říct a o čem vlastně ten vesmír je. ()

Mouchal 

všechny recenze uživatele

Partička nesympatických idiotů mají jediný úkol. Lehnout si do kryospánkové rakve a pár let si v klídku spát. Osud jim však nepřeje a za podivných okolností se jim poškodí "lodní nabíječka". Android je tedy všechny probudí (mezitím jim v kryorakvi uhoří kapitán... wtf?), a hurá opravovat. Loď opravená, ale nikomu se nechce spát, tak si posádka vyrazí na čundr na blízkou planetu, z které vychází záhadné vysílání. To bych ještě pochopil, ale jak je možné, že cvičená posádka (údajně) inteligentních lidí, si na cizí planetu nevezme skafandr či nějakou jinou ochranu. Nakráčejí si tam, jak do hospody na jedno a diví se, že je pak všem blbě. Pak tam stopadesátkrát uklouznou po kaluži krve v nejméně vhodný okamžik, nový kapitán je s jeho okukováním klubajícího mimozemského vajíčka jak naivní tupohlav, androidi se tam oblizujou a hrajou na flétnu a když už se konečně narodí vetřelec, tak je to nějaký CGI tintítko v póze "Praise the Sun". Koncept uzavřeného cyklu, že za stvoření Aliena může vlastně lidstvo (ikdyž mírnou oklikou) není vůbec špatné a vetřelec má prostě ohromný potenciál (ten původní, ne tenhle, co byl jak myška v bludišti se sýrem). Bohužel to provedení tomu vůbec neodpovídá a při sledování jde spíše o béčkový sci-fi (hororem tohle opravdu odmítám nazvat). Závěrečný plot twist s výměnou androidů musel být jasný naprosto všem a rostoucí vlasy Davida už je prostě jen shrnutí toho, jak je tento film vlastně pitomej. Prometheus na mě působil o něco lepším dojmem a s původním vetřelcem netřeba porovnávat. 55% ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Slušný návrat Ridleyho Scotta k tématice Vetřelce. Nenabízí příliš mnoho nových věcí, spíše jede podle zavedeného vyprávěcího schématu, i přesto nabízí řádnou porci zábavy. Nechybí řada brutálních a napínavých scén, ačkoli u některých je nám už docela jasné, co se asi stane. Také podařené jsou akční scény, např. ta při odletu z planety, nebo ta při nichž se průzkumníci vracejí k Landeru. Velkolepá a propracovaná je též výprava filmu, jak vesmír, planeta tak i hlavní loď, která vypadá zvlášť velmi dobře. Největší problém visí v některých scénách, tak i ve většině postav, které asi opravdu nepobrali příliš rozumu a dělají nepochopitelné věci. Na druhou stranu si film, téměř celou dobu drží tísnivé a ponuré atmosféry, která se šíří, jak na Covenantu, tak především po celé planetě. Když se k tomu všemu připočte výborný Michael Fassbender v klíčové a nepostradatelné dvojroli, tak i hlavní ženská hrdinka v podání Katherine Waterston, tak se nakonec jedná o docela povedený sci-fi horor. ()

Související novinky

Fede Alvarez natočí nového Vetřelce

Fede Alvarez natočí nového Vetřelce

05.03.2022

Zatímco plánovaný vetřelčí seriál pro kanál FX je stále v přípravách a jeho natáčení by mělo začít v roce 2023, kolem vzniku nových celovečerních filmů této franšízy panuje složitá situace. Stále se… (více)

RoboCop přišel o režiséra

RoboCop přišel o režiséra

16.08.2019

Režisér filmů Elysium a především chváleného District 9 Neill Blomkamp se té smůly nezbaví. Jeho pokračování Vetřelce se Sigourney Weaver bylo zaříznuto poté, co se Ridley Scott rozhodl pokračovat ve… (více)

Chystá Ridley Scott dalšího Vetřelce?

Chystá Ridley Scott dalšího Vetřelce?

01.06.2019

Vetřelec minulý týden oslavil 40. výročí a v rámci oslav došlo i na rozhovor se samotným tvůrcem ikonického hororu Ridley Scottem (Černý jestřáb sestřelen, Konzultant). V něm pak Scott mimo jiné… (více)

O čem by byl další Vetřelec?

O čem by byl další Vetřelec?

15.11.2018

Pokud jste viděli poslední filmy z vetřelčí série od režiséra Ridleyho Scotta (Marťan, Gladiátor), pak je vám nejspíš jasné, že měl slavný tvůrce pro svoji temnou sci-fi ságu ještě velké plány. V… (více)

Reklama

Reklama