Reklama

Reklama

Vetřelec: Covenant

  • USA Alien: Covenant (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Snímkem Vetřelec: Covenant se režisér Ridley Scott vrací do vesmíru, který sám stvořil ve Vetřelci, prvním filmu věnovaném nejstrašnějšímu mimozemskému monstru filmové historie. V nejnovější a ještě děsivější kapitole se připravuje posádka vesmírné lodi Covenant kolonizovat vzdálenou planetu na druhé straně galaxie. Nový svět, který nečekaně objeví, se jim z počátku zdá být dosud nezmapovaným idylickým rájem. Ve skutečnosti je to ale temný a brutální svět, jehož hrůzy si nikdo z členů posádky nedokázal představit ani v těch nejhorších představách. Když se tito vesmírní poutníci ocitnou tváří v tvář smrtícímu monstru, nezbývá jim nic jiného než se aspoň pokusit o zoufalý únik z tohoto zdánlivého ráje proměněného ve skutečné peklo. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 630)

El.Negros 

všechny recenze uživatele

Upřímně nechápu, proč se strhl ten zbytečný "hating" okolo. Kvalitně udělaná scifi a dle mého skvělý restart série. Aby bylo jasno, miluju starou sérii vetřelce a všechny Aliens vs Predator. A Kdybych si měl vybrat odpolední výlet s rodinou na rozvaliny nedalekého hradu s vidinou grilované klobásy a pivka, nebo návštěvu tajné vojenské laboratoře s vetřelčími vejci... zvolil bych druhou možnost. Nezastávám ovšem názor postarších páprdů, neschopných pochopit, že prožitek ze sledováni prapůvodní modly Alien se už nikdy nevrátí čímž si ospravedlňují mnohdy zcela nezaslouženou kritiku Promethea a Covenanta A té další afektované skupince lidí co v určitých scénách viděli homosexuální podtext bych doporučil terapii. Je totiž třeba hledět kupředu do zářných zítřků nově zrekonstruovaných vetřelčích miláčků a psychopatických očí nadlidsky dokonalého Fassbendera. Proč jsem tedy nedal plný počet ? Za fatální změnu trasy gigantické korporátní vesmírné lodi s nekolika tisíci kolonisty kvůli tomu, že se posádce nechtělo nadále spinkat, a za přerušení vazeb s universem Aliens vs Predators, což celou tuto new age podívanou udělalo o dost chudší. ()

papadoce 

všechny recenze uživatele

Také malé sklamanie od Ridlyeho, vyvážené prítomnosťou nádhernej ženy v kine. Odporúčam. Ale nájdite si svoju. ()

Clark_Kent 

všechny recenze uživatele

Covenant to neukormidloval a tím to v podstatě hasne. Celý příběh působí dost urychleně a nezáživně tohle Ridley moc nevychytal. Zbytečně moc podivný filozofující nádech, který v závěru vůbec nefunguje. Nejsem z toho nadčený je to taková slepená vyvražďovačka z několika filmů. Hodně mě zamrzelo, že James Franco nebyl na palubě déle. ()

incognito 

všechny recenze uživatele

Už dva dny si lámu hlavu jaké dát hodnocení. Miluju vetřelce. A tohle je vetřelec.... nebo není? Ze začátku jsem měl pocit, že je to zase jen další Prometheus, ale musím uznat, že scéna v přistávacím modulu je skvělá a zařadila se hned za legendární večeři z prvního Vetřelce. Později jsem měl opravdu velkou chuť postavám nafackovat za to jak se chovají a opravdu si koledují o zmasakrování. Vizuál filmu je úžasný triky skvělé. Bohužel Katherine Waterston není nová Ripleyová. A něco mi říká, že bude další díl... Radši bych, ale viděl regulérní pátý díl. ()

Shredder 

všechny recenze uživatele

One man show Fassbendera. David a vizual filmu su jeho jedine pozitivne stranky, aj ked kvalita druheho spominaneho sa od Promethea zhorsila. Ak by som mal hadat, povedal by som, ze je to preto, lebo Scott sa rozhodol venovat prilis vela svojej pozornosti filozofickej stranke filmu. AC je vsak prilis plytky, aby mohol byt povazovany za kvalitny kontemplativny film a zaroven zlyhava v inych aspektoch, kde vynikali jeho predchodcovia. Chyba mi tu ta gradacia, napatie, strach, kreativne vrazdy/besnenie votrelcov, ci zaujimave postavy. Ano, Fassbender si vo svojej dvojrole ide svoje, ale inak si nepamatam vyzor ci meno jedinej dalsej postavy. Preto, ked nastane situacia, ze nejaky clen posadky je zavrazdeny, nevzbudzuje to vo mne ani len najmensi zaujem ci pocit. Miestami som mal pocit, ze to sledujem ocami Davida, pre ktoreho su ludia len figurky v jeho plane. Nebol som schopny s nimi sucitit, co sa odrazilo aj na celkovom nezaujme, takpovediac apatii pri sledovani. Niektore sceny su neuveritelne vizualne putave (Inzinieri), ale vacsina filmu je nezaujimava a hlupa, v mnohych ohladoch horsia od Promethea, takze ziadny slubeny upgrade sa nekona. ()

Jiri.Kuca 

všechny recenze uživatele

Vypadá to, že si musíme zvyknout na to, že nová série o Vetřelci je prostě více filozoficky, psychologická a vlastně úplně jiná než původní díly. Jasně, mluví se tady mnohem více, v hlavní roli není ani člověk a ani vetřelec, ale android ... Uvidíme co přinesou další díly, snad už se to vetřelci bude podobat mnohem více než toto. ()

DjangoDoe 

všechny recenze uživatele

Robiť neustále rovnakú činnosť, v tomto prípade točenie rovnakého snímku, čakajúc iný výsledok je presná definícia votreleckého šialenstva Ridleyho Scotta. Nikdy by som si nedovolil kritizovať v nejakom väčšom merítku myšlienku s ktorou sa Scott snažil oživiť mytológiu okolo nášho starého kyselinového kamaráta. Prometheus bol jasný krok vedľa, čiže jasné nepodarilo sa tak sa poučíme a vytvoríme niečo čo fungujúce s novými šokujúcimi prvkami a prípadne to okoreníme nejakou tou vedľajšou dejovou linkou, ktorá nám urobí aspoň malú predstavu o pokračovaní Promethea. No Scott je na starobu asi dosť tvrdohlavý a veľmi rýchlo ťahá svoj majstrštyk ku dnu. Myslím že sa snažil vytvoriť niečo prevratné a šokujúce no fádnymi digitálnymi efektami z doby Hviezdnej pechoty a priblblá posádka dobrá maximálne na vyplnenie štatistík z mŕtvymi vo filme ma rozhodne nepresvedčili o kvalite nastávajúcej trilógie. V podstate ma na Covenante nezaujal jediný dialóg, jediná postava, jediná scénka a ani jediná myšlienka, a to by sa značke Votrelec rozhodne nemalo stať. V mnohých momentoch mi to príde že sa na placi už stievalo a strýček Ridley chcel byt už o piatej doma na večeri lebo inak sa nedá vysvetliť ako niekto kto dokáže dať svetu Black hawk down a Gladiátora nám môže ponúknuť toto ako jeho najnovšie dielo. Rozhodne sa neteším na pokračovanie. P.S Koniec neskutočne predvídateľný. ()

DavidWebb 

všechny recenze uživatele

V tomto Votrelcovi sa spolu s úplne novými postavami diváci ocitnú na planéte "inžinierov", kam na konci Promethea zamierila Elizabeth Shaw, a kam si dala zelenú nová posádka po nehode ich vesmírnej lode na ceste niekde úplne inde. Mno, možno som si to celé predstavoval dosť odlišne a rozhodne by som netvrdil, že viem, čoo sa Ridleymu odohráva v hlave a ani to, či náhodou nemá v pláne urobiť z Aliena telenovelu s 60-timi dielmi. Ale Covenant nechal vo mne niečo znepokojujúce, niečo ozaj hororové a len tak ľahko naňho nezabudnem. Nie som si istý či súhlasím so všetkými výhradami smerom k chovaniu posádky v určitých momentoch, pretože ruku na srdce, ak by sa hocikto z nás ocitol v podobnej, nikdy predtým nezmapovanej situácii ktorá si vyžaduje rýchlu akciu, ako by sme sa zachovali my? A tak mojou najväčšou výhradou je predvídateľnosť zámeny Waltera s Davidom (ako tu už spomínal kolega korbitch22) a filozofovanie Davida by mi asi prekážalo menej, ak by ho Ridley spracoval inak. Odhliadnuc od toho je to v rámci Aliena slušný diel a osobne by som vyzdvihol ozaj "creepy" soundtrack. Mne osobne sa páči smer, ktorým chce Ridley Aliena posunúť - k inžinierom (a linku s xenomorfom by úplne vynechal keby to bolo na ňom, čo je proti srsti väčšine fanúšikov a podobne aj filmovým štúdiám). Takže z toho robí akýsi kompromis, ktorý všetkým nesadne, ale na druhej strane je to jediný spôsob, ako v Alienovi pokračovať tak, aby bol aj vlk sýty aj koza celá... ()

Bube1 

všechny recenze uživatele

Tak já půjdu zase jednou proti proudu a rovnou to řeknu - Covenant mi sednul! Už jenom proto, že se ve filmu dozvíme nejzásadnější informaci za celou ságu (jak se slavné monstrum zrodilo) ho musím uznávat. Mnohým se ono vysvětlení nelíbí, mně příjde naopak velmi povedené a vedoucí k zamyšlení. Řekl bych, že většina negativních ohlasů vyplývá právě z nepřijetí způsobu stvoření Vetřelce, ale to už je věc subjektivního vkusu, nikoliv kvality filmařiny. Ta je pro Scotta typicky na skvělé úrovni. Vizuál povedený (i když Prometheus byl v tomhle směru asi lepší), soundtrack často odkazuje na známé motivy z předešlých filmů (to beru jako plus), scénář mě místy ohromoval (asi všechny scény s Davidem/Walterem) a místy šokoval svou hloupostí (dnes už pro každé sci-fi klasicky hloupé chování posádky), ale vcelku je daleko důmyslnější než Prometheus. Třešničkou na dortu je pak dvojité akční finále a závěrečný (i když trochu očekávaný) evil twist. Doufám, že i vzhledem k nepříliš příznivým tržbám bude další díl. :) ()

Azrail 

všechny recenze uživatele

Po prvotním shlédnutí ve mě převažuje pocit spokojenosti nad řemeslně dobře dovedenou prací. Covenant se mi jeví jako pokus o něco mezi Prometheem a klasickým Alienem. Je tu stále přítomna filozofická rovina, která je zde ale pravidelně střídána klasickou hororovou akcí, která mi tak chyběla v Prometheovi. Řekněme to stručně: Po reakcích některých lidí jsem čekal takřka průser a zklamání, ale nic z toho se nedostavilo. Necítím sice ani nadšení, jaké ve mě vyvolává klasický Alien a jeho druhé pokračování, ale to bych chtěl asi moc. Pokud Ridley půjde touto cestou a další pokračování ještě zdokonalí, budu spokojen. 75%. ()

Marcos 

všechny recenze uživatele

(Obsahuje spoiler) Bohužel pro Covenant, laťka Vetřelce a Vetřelců byla vysoko a to až nostronomicky vysoko. Rozuměj nejde o špatný film. Zrození xenomorpha do ságy určitě patří a je lepší než nastavovaná kašelina prvních dvou dílů, ale přesto se nemohu ubránit určitému zklamání. Samotnému zrodu není v podstatě co vytknout. Android ve Fassbenderovo podání je výtečnej stejně jako jeho "božské obvody", tedy až na homodroidí scénu, ale ta je už pouze detailem stvoření jeho mistrovského díla. Problém podle mého názoru je v rozkročenosti mezi Alienem a Prometheem. Autor, jakoby chtěl od každého něco, a přitom ve výsledku nemá nic. Nemá mystičnost Prometheuse a nemá ani tísnivě hutnou atmosféru Vetřelce. Samotný xenomorph působí jen tak mimochodem a scény s ním mi připadají málo výživné. Pochválit je však třeba spoustu detailů a originalitu zrodu a vlastně vůbec existenci celého pre-sequelu. Určitě bude potřeba opětovného shlédnutí a je pak možné, že ze své kritiky něco slevím. Zatím jde jen pouze o dobrý film. ()

TornadoETA 

všechny recenze uživatele

Těžko porovnávat s Prometheus 1 - ten překvapila příběhem .. u dvojky jsem po dlouhé době viděl zase Aliena, byť krátce ... obzlášť babyA pobavil. Nicméně oba snímky jsou i tak slabší. Očekával jsem od prequelu víc! Mimochodem je zajímavost, že se stále drží stopy, že Aliena umí zabít jen ženská :-D ()

HarqAlAda 

všechny recenze uživatele

Je mi ľúto. Promethea aj Covenanta. Budem sa tváriť, že to nie sú filmy úzko späté s pôvodným Votrelcom. Lebo potom by som dal o hviezdu dole. Celý dej utvárali postavy tak priblblo-krátkozrako-nemožnými rozhodnutiami, že všetko ostatné šlo do úzadia. Musím na ti upozorniť znovu - všetky postavy konali a správali sa ako v lacných teen filmoch kde scenárista nevie inak posunúť dej. Motivácia hlavného záporáka bola vskutku diabolská a mne úplne ušla. Vysvetliť ju celú jednou vetou typu "chyba v programe" bolo rovnako priblblé. Facepalmov som si dal toľko že časť filmu som nevidel. A horror? Tento žáner je v tomto snímku tvorený prvoplánovými mykačkami. Neodporúčam. ()

Pedronaut 

všechny recenze uživatele

Strašné zklamání. Jako fanouškovi Vetřelce i Promethea se mi nedostalo decentního pokračování ani jednoho filmu. Není to strašidelné, není to mysteriozní a v těch akčních scénách to taky trošku drhne. Katherine Waterston a Danny McBride jsou super (Fassbender se přeceňuje), ale to je tak asi všechno. Počkám si na vystřižené scény, které z Covenanta snad udělají opravdového Promethea 2, takhle je to jen průměrné béčko s pár hezkými vizuály a špatně animovanými Vetřelci. ()

lebik 

všechny recenze uživatele

Pastva pro oci, skvely Fassbender. Neuveritlne nesympaticka pica, co to zase prezije (aspon teda do zaverecnych titulku) a totalni dokurveni pribehu vetrelce. A z toho jsem smutny. ()

Související novinky

Fede Alvarez natočí nového Vetřelce

Fede Alvarez natočí nového Vetřelce

05.03.2022

Zatímco plánovaný vetřelčí seriál pro kanál FX je stále v přípravách a jeho natáčení by mělo začít v roce 2023, kolem vzniku nových celovečerních filmů této franšízy panuje složitá situace. Stále se… (více)

RoboCop přišel o režiséra

RoboCop přišel o režiséra

16.08.2019

Režisér filmů Elysium a především chváleného District 9 Neill Blomkamp se té smůly nezbaví. Jeho pokračování Vetřelce se Sigourney Weaver bylo zaříznuto poté, co se Ridley Scott rozhodl pokračovat ve… (více)

Chystá Ridley Scott dalšího Vetřelce?

Chystá Ridley Scott dalšího Vetřelce?

01.06.2019

Vetřelec minulý týden oslavil 40. výročí a v rámci oslav došlo i na rozhovor se samotným tvůrcem ikonického hororu Ridley Scottem (Černý jestřáb sestřelen, Konzultant). V něm pak Scott mimo jiné… (více)

O čem by byl další Vetřelec?

O čem by byl další Vetřelec?

15.11.2018

Pokud jste viděli poslední filmy z vetřelčí série od režiséra Ridleyho Scotta (Marťan, Gladiátor), pak je vám nejspíš jasné, že měl slavný tvůrce pro svoji temnou sci-fi ságu ještě velké plány. V… (více)

Reklama

Reklama