Reklama

Reklama

First Light

(TV film)

Obsahy(1)

Veliteli letky Geoffrey Wellumovi (Sam Heughan) bylo necelých 19 let, když v roce 1940 nastoupil k 92. stíhací peruti RAF. Spolu s ostatními letci se se svým Spitfirem zúčastnil slavné bitvy o Británii, v rámci níž si jeho stíhací letka nárokovala nejvíce sestřelů. Jedná se o skutečný příběh vyprávěný hlavním hrdinou. Příběh o odvaze, statečnosti i o nesmírném tlaku a vypětí, kterému museli mladí letci čelit. Geoffrey Wellumovi je dnes úctyhodných 96 let a má jedno skromné přání. Aby se na ně nezapomnělo. Nejen na ty, co válku přežili a byli oslavováni jako hrdinové, ale i na ty, kteří se ze svých misí a sweepů nevrátili... (Big Bear)

(více)

Recenze (3)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zrovna nedávno se mně jeden známý ptal: Hele a proč vlastně na tom ČSFD jsi? Vždyť aby jsi se kouknul na hodnocení filmů, nemusíš být ani registrován...'' Má odpověď mne stála chvilku přemýšlení ale pak jsem mu řekl vlastně to co mám v profilu o sobě. Rád se dělím o zážitky. Je to takový hřejivý pocit sounáležitosti. Jistě to znáte, když jste s někým v kině, jste naladěni na stejnou notu..tam na plátně běží film, je skvělý a vy se jen tak podíváte na toho druhého a on na vás a oba víte... A jelikož nás je tu takto více a jinak by jsme o sobě možná ani nevěděli přišel mi tuhle do pošty vzkaz od čerstvě získaného známého desade (čímž mu tímto opakovaně děkuji), mimochodem také ,,válečníka'' , zda jsem už viděl i First Light, neboť jej nemám v seznamu viděných filmů. Když jsem si k filmu zjistil více, velmi jsem se podivoval, že mi něco takového uteklo. Ta věc je více než 7 let stará! A tak jsem dnes vyšetřil chvilku klidu a film si pustil... Ti kdo mne znají asi už tuší při pohledu na těch 5 hvězd, že to musela být moje krevní skupina resp. šálek mého earl greye, když už jsme v té Battle of Britain. Byl. Né nemylte se, nebylo to zvukem Rolls - Royce Merlinů co mi ježily chloupky na těle (byť jsem k tomu velmi náchylný! :-). First Light je skromným filmem navíc TV filmem. Rozpočet asi neměl nic moc, ale o to poctivěji se mu tvůrci věnovali. Ačkoliv základna 92. fighter squadrony působí skromně, uvidíte tam vše co jste tehdá mohli na základnách RAF vidět. Dokonce tam pojíždí hasičská či vyprošťovací vozidla ! Kromě vypůjčených dokumentárních záběrů, případně některých z Bitvy o Anglii se ve filmu objevují i dva Spitfiry. Jeden v pozdější verzi se čtyřlistou vrtulí se tak ku škodě filmu občas připletl do sekvencí z roku 1940, ale běžné oko si toho ani nevšimne. Hudba hrající ve filmu byla moc fajn, jenže kdo má však naposlouchaného Zimmera a konkrétně Tenkou červenou, zjistí, že si tam sem tam nějaký motiv tvůrci dost ,,vypůjčili'' a to u nejedné skladby. Ale co. Leteckých filmů je dnes jako šafránu. Všichni ti stateční mužové, kteří tenkráte za nás a naší svobodu bojovali a cedili krev postupně umírají. Za chvilku už nebude nikdo, kdo by řekl: Ano, já tam tenkrát byl, viděl jsem to.. Sundal jsem toho Skopčáka tak a tak...šel dolů a táhnul za sebou pruh kouře... Geoffrey Wellum o němž příběh je měl štěstí. Válku přežil a byl oslavován jako hrdina. Stovky našich chlapců co po jeho boku tenkráte bojovali v jiných squadronách a perutích RAF to štěstí neměli. A pokud se také dožili konce války, čekal je u nás ,,vděk'' v podobě mučení, poprav, komunistických žalářů a nucených prací. --- S/L Wellume nebojte - we will never forget ! Dávám za 5 potvrzených sestřelů a film řadím ve svém archivu jako plnohodnotný k Bitvě o Anglii, Memfiské krásce, Red Tails, Nebeským jezdům ad..... * * * * * ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Neurazí, zaženie nudu, priblíži históriu, niektorí chlapci fešáci, film presne do televízie. 2,5 * ... ale milovníci vojnového letectva budú mať iný názor. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Dva mesiace pred vypuknutím 2. svetovej vojny opúšťa Goeffrey Wellum školu, aby sa stal pilotom u RAF. Absolvuje základnú prípravu a v máji 1940 ako najmladší pilot nastupuje do prestížnej 92. perute. Takmer ihneď je zapojený do súbojov s nemeckými Me 109. Spoločne so svojimi bojovými kolegami hrajú kľúčovú úlohu v boji o Britániu. Mnoho z nich sa ale z týchto bitiek nevráti. A tak 50 rokov po ukončení vojny vychádzajú jeho spomienky v knihe Prvé svetlo. No dobre, tento dokument síce nebol filmom Bitka o Britániu z roku 1969, aj keď z tohto filmu sú tu použité scény hromadných štartov a akcii, ale tento film vôbec nie je o lietaní. Tento film je o fyziologických účinkoch stresových situácii na pilotoch o ich strachu, smútku a emóciách. Takže zhrnuté a podčiarknuté, tento film je viac o ľuďoch, ako o lietadlách. ()

Reklama

Reklama