Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1959 začíná v jednom údolí v Dolomitech stavba gigantické přehrady, která měla být největší stavbou tohoto druhu v Evropě. Hlavní architekt přehrady Carlo Semenza si touto stavbou plní svůj životní sen. Hlavní inženýr Biadene slibuje velký ekonomický dopad nejen na kraj, ale i na ekonomiku celé Itálie. Brzy po zahájení stavby se začínají ukazovat vážné problémy. V půdě se objevují trhliny, které se zvětšují a hrozí, že se sesune část hory - Mont Toc do přehrady. To by znamenalo, že by se voda mohla přelít přes přehradu. Vláda i společnost, která přehradu staví, a dokonce ani architekt a hlavní inženýr však nechtějí zpochybnění stavby připustit. Novinářka, která se snaží na nebezpečí upozornit, je hnána před soud. 9. října 1963 se utrhlo 300 milionů kubických metrů z hory Mont Toc a sklouzlo do přehrady osmdesátikilometrovou rychlostí. Tato masa zeminy a kamení zvedla vlnu o výšce 250 metrů, vodní tříšť, mlha a padesát milionů kubických metrů vody přepadlo přes hráz a zalilo šest vesnic, které srovnalo se zemí. Voda se řítila rychlostí osmdesáti kilometrů v hodině údolím Piavy a zabíjela. Za oběť nezodpovědnosti, touze po zisku a nezvladatelných ambicí padlo dva tisíce lidských životů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (33)

Astrebleue 

všechny recenze uživatele

Nemyslím si, že by to byl špatný film. Jistě svý dělají trochu okatý triky a ta hudba mi k tomu taky moc nesedne. Ale jinak lehký nadprůměr. ()

sornilka 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že byl film natočen dle skutečné události, mne až mrazilo, jak byli Ti, kteří měli za takovou důležitou věc odpovědnost, chladní a hamižní! :O( ...to je život a myslím, že tento trend přetrvává do dnes a bohužel se prohlubuje a nabírá větších rozměrů! :O( ...jj, chudáci všichni Ti, kterých se pak takové pochybení "mocných" týká :O( Jinak moc hezky natočené :o) ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Hrozně televizní zpracování a nicmoc dramatizace. Chápu že je to de facto rekonstrukce skutečné události, ale právě to až moc připomíná novodobé "hrané dokumenty" a to se mi nelíbí. ()

Palisander 

všechny recenze uživatele

Udalosť určite stojí za povšimnutie, spracovanie je však na môj vkus príliš melodramatické až naivné. Pekné zábery, ale v skutočnosti to určite vyzeralo inak. ()

MUNRO 

všechny recenze uživatele

Nehorázně podceněný film.Asi proto,že v něm nehraje Brad Pitt,nebo tak někdo..Hraje tam ale Daniel Auteuil a ve své záporácké roli je jako vždy skvělý.Za zmínku stojí i výborné výkony Michela Serraulta v roli slávychtivého inženýra Semenzy a pro mě neznámého Jorge Perugorríi,jakožto předáka a správce.Fantastické je,jak důsledně se tým okolo režiséra Martinelliho držel faktů.Z tragických událostí v rozmezí let 1959-1963 vytáhnul téměř vše,včetně skutečných jmen,či detaillů,jako je ráz trhliny,apod.Klobouk dolů.Samozřejmě,efekty nejsou nijak extra,ale tohle je přesně ten případ filmu,kterému to bez mrknutí oka odpustím s plnou parádou.Tohle je mrazivý příběh o tom,čeho je člověk schopen pro vlastní ziskuchtivost docílit a kam až může zajít lidská ješitnost. ()

moorks 

všechny recenze uživatele

Tato filmová rekonstrukce si určitě zasloužila kvalitnější zpracování, když se zde objevily takové hvězdy jako Morante nebo Auteil. Morante podala asi nejkvalitnější herecký výkon ve své roli novinářky. Jinak byly výkony ostatních hodně chabými odvary. Největší klad filmu je tak zmíněná kamera a hudba, což je trošku škoda. ()

Miroslav.Zac 

všechny recenze uživatele

Katastrofických filmů je jako šafránu, těch podle skutečných událostí ještě méně. Spousta z nich pochází z USA, Číny nebo Jižní Korey, proto je fajn narazit na nějaký evropský. Bohužel, tenhle film mě tak neohromil, tak jako některé zdejší recenzenty, kteří ho vychvalují téměř do nebes. Jako rekonstrukce katastrofy s odhalováním pozadí a jednotlivých aktérů to funguje, ne už jako dramatický film, který má diváka držet v napětí. Je to dlouhé, nezáživné, katastrofu na závěr filmu patrně natočili v umývadle, film navíc vypadá, že je natočený v době, kdy se katastrofa odehrála, což ovšem určitě nebyl záměr tvůrců. Z uměleckého pohledu jde jistě o kvalitní film, ale o to jsem jako průměrný divák nestál. ()

Reklama

Reklama