Reklama

Reklama

Byl jsem obviněn

(TV film)
  • USA I Was Accused (více)

Herec a divadelní autor Jiří Voskovec přijíždí 16. května 1950 do Spojených států amerických, aby se zde natrvalo usadil. Původně utekl z rodné země před nacismem, nyní jej do emigrace nadobro vyhnalo vítězství komunistické strany. Je to již jeho pátá návštěva USA a k získání občanství mu zbývá vyřídit několik posledních formalit. Rutinní kontrola imigračních úředníků, která obvykle trvá několik minut, se však nečekaně změní v desetiměsíční internaci na nechvalně známém Ellisově ostrově. Voskovec je zničehonic podroben řadě výslechů a musí vyšetřovatelům do detailů popisovat své názory i svůj dosavadní život. Během internace si vybavuje lidi a události, které mohly k současné situaci vést. Vzpomíná především na kamaráda Rudolfa Homolu, kterému pomohl utéct z koncentračního tábora a se kterým se posléze setkal na americkém území. Prospěchářský Homola se však po únorovém převratu stal agilním členem KSČ. Šokující svědectví pak před vyšetřující radou přinese svědek jménem Bohatý, který prohlásí, že Voskovec je komunista…
Televizní pořad z dramatické antologie Armstrong Circle Theatre vznikl podle skutečných událostí, které Jiří Voskovec zažil při svém příjezdu do Spojených států. Snímek, ve kterém protagonista ztvárnil sám sebe, byl odvysílán na stanici NBC 13. prosince 1955. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Přijíždí George Voskovec do Států svrhnout americkou vládu? 1) Přesvědčivý hraný dokument přibližuje jednu podivnou historii Jiřího Voskovce. Zajímalo by mě, jestli neutuchající láska ke Spojeným státům je autentická anebo jen na oko. 2) Ve druhém plánu film ukazuje, jak snadno lze za určitých společenských podmínek uškodit a jak to někteří lidé rádi činí. 3) V dalším plánu je obžaloba amerického honu na čarodějnice, jehož vedlejší obětí se Voskovec stal. 4) Na druhé straně je povzbudivé, že krátce poté bylo možno natočit a hlavně odvysílat podobné svědectví. 5) Je faktem, že Osvobozené divadlo bylo přímo ztělesněním české levice. Některé písničky V+W se pak úspěšně zařadily mezi budovatelské songy padesátých let. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Fascinující kapitola fascinujícího života v podání lehce umrtveném Voskovcovým idealizovaným pohledem na Ameriku (to není vypočítavá podlézavost, to je upřímné přesvědčení – viz Korespondence V+W: „… inteligence, talent, imaginace a kuráž jsou mezinárodní. Jenom blbost, uprdnutost, a zbabělost mají své národni barvy. … Jen to západní zabarvení víc mému oku lahodí, kdežto východní mne zebe, svrbí a působí mi pálení žáhy. … Amerika sice momentálně a hlavně mezinárodně je k pláči a ostuda – ale já jsem americký vlastenec a mávám hvězdnatým praporem ‚for better or worse‘.“) a Coopersmithovým/Corriganovým idealizovaným pohledem na Voskovce. — Mr. Bohatý je jasně „katolický radikál“ Bohdan Chudoba, ale kdo je hernajs Mr. Homola? Že by Kopecký? ()

Reklama

Přemek 

všechny recenze uživatele

Americká televizní pohádka podle skutečné události. Je lehce komické, že je tu Jan Werich utajen podobně jako v ČSR té doby Jiří Voskovec, ale domnívám se, že v tomto případě to bylo spíše z důvodů ochrany Wericha v Praze... Je to celé lehce nepřesné a zavádějící, ale na druhé straně: dovedete si představit, že by Československá televize pět let po procesu se Slánským natočila dokumentární hraný film, v němž by odhalila skutečnou pravdu o něm? Američané mají mé sympatie za to, že se dokázali podívat do očí pravdě, byť lehce zčernobílené a zcukrkandlovělé... (Správně to vyjadřuje Voskovcova postava: "Není jen den a noc, je i soumrak.") ()

Bart 

všechny recenze uživatele

Příchod Voskovce do Spojených států po roce 1948 a jeho obvinění z přisluhovačství komunismu je bezesporu zajímavé téma pro tento seriál. Nicméně se jedná o velice povrchní ztvárnění příběhu, které je završené ještě méně věrohodným popisem práce vyšetřovací komise, která se v tomto případě údajně nechala přesvědčit patetickým hereckým výstupem Jiřího Voskovce. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Poměrně známá epizoda z Voskovcova amerického života je zde podávána polodokumentárním způsobem, který po všech stránkách zaujme. Imponující je respekt, který si Jiří Voskovec zachovává vůči americkému způsobu ochrany národních zájmů i po deseti měsících trampot, kterými si jako zcela nevinný musel projít. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Ve filmu byly dva lidé, kteří měli velký vliv na Voskovcu internaci na Ellis Islandu - udavač Bohatý a Voskovcův přítel (a později komunista) Rudolf Homola. Jerome Coopersmith (scénarista filmu) potvrdil, že opravdu existovali, ale že jejich skutečná jména nezná, nicméně na této podobě jmen Voskovec trval. [Zdroj: časopis Divadelní revue] (Rollo_Tomasi)

Reklama

Reklama